Linux - Beyaz Masa, Sorunlarınız

ubuntuyu indir cdye cek cdrom u boot a al setup ekranında zaten hddnin tümünü kullanabilecegin bi bölüm olucak Guided diyeceksin o ekranda en üstteki secenek, sen basla devami gelir zor bişi degil :)

eyvallah hocam halletim sağolsın

Giriş Yapamıyorum

Merhaba.
Dün Suse Linux 11 kurdum sorunsuz şekilde. Bir kaç güncelleme bile yaptım. Ama güncellemelerden sonra bilgisayarı yeniden başlatınca Suse'ye giremedim çünkü bir komut ekranı çıktı. Kullanıcı adı ve parola soruyor bu ekranda. Kullanıcı adı ve parolayı girdikten sonra ne yapmam gerekiyor sisteme giriş için bunu bilmiyorum. Çünkü ilk defa linux kullanıyorum ve hemen vazgeçmek istemiyorum (Hazır tüm donanımı otomatik tanımış bir sistem bulmuşken :D ). Sorunu nasıl çözebileceğimi acemi linux kullanıcısı olan bana anlatabilecek birisi var mı? Şimdiden teşekkür ederim...:utan

1-Sorunu ve problemini aşağıdaki konu altından yazmalısın:

http://www.hackhell.com/showthread.php?t=53700

2-Aşağıdaki adımlar işine yarayabilir:

startx (bu komutla çalıştırmayı dene.eğer olmazsa, aşağıdakileri uygula)

su (root şifreni yaz).

sax2 (bu komutla, görüntü ayarları yapılır.)

startx (ve bununla x window sistemi başlatılır.)

Eğer problemin hala çözülmediyse, etc/xorg.conf dosyanın içeriğini buraya aktar bakalım.
xorg.conf dosyası farklı isimlerde olabilir.bunu opensuse belgeleri arasından araştır.

Pardon. Forum tanıımında; "Linux ile ilgili her tür sorun, çözüm ve önerilerinizi buraya yazın..." yazdığını görünce buraya yazmıştım. Neyse arkadaşım hala giremedim masaüstüne. O dosyaya nasıl erişebilirim içeriğini görmek için? Linux konusunda yeni olduğumu belirteyim tekrar...

Linux kullanmak istiyorum neden format atayım?

Buraya yazayım sorunu...
Dün Suse Linux 11 kurdum sorunsuz şekilde. Bir kaç güncelleme bile yaptım. Ama güncellemelerden sonra bilgisayarı yeniden başlatınca Suse'ye giremedim çünkü bir komut ekranı çıktı. Kullanıcı adı ve parola soruyor bu ekranda. Kullanıcı adı ve parolayı girdikten sonra ne yapmam gerekiyor sisteme giriş için bunu bilmiyorum. Çünkü ilk defa linux kullanıyorum ve hemen vazgeçmek istemiyorum (Hazır tüm donanımı otomatik tanımış bir sistem bulmuşken ). Sorunu nasıl çözebileceğimi acemi linux kullanıcısı olan bana anlatabilecek birisi var mı? Şimdiden teşekkür ederim...

şimdi nasıl ulaşırsın o dosyaya, bunu anlatsamda ve sen dosyana ulaşsanda, dosyanın içeriğini buraya aktaramayacaksın..
Tavsiyem, elinde ubuntu varsa, temiz bir ubuntu kur, yeni başlayan kullanıcılar için daha rahattır.Donanım sorunu yaşamazsın..
Veya opensuse'yi tekrar kur ama güncellemelerini yapma.Bir süre o şekilde kullan.O sırada, linuxla ilgili bilgi ve dökümanları karıştırıp bir seviyeye geldiğinde, bu tür sorunları hem kendin çözebilirsin veya önerileri uygulayabilecek duruma gelebilirsin en azından.
Lİnuxu kullanmak istemen ve pes etmiyor oluşunu takdir ediyorum.Hepimiz sorunlar yaşadık, pes etmeyenlerimiz kendilerini geliştirebildiler..
Son bir önerim var, pratik olarak yapabilecegin tek yol bu.istersen dene olmazsa üstteki önerilerimi düşünebilirsin..

Siyah ekranda iken aşağıdaki komut ile etc klasörüne geç:

Daha sonra
ls (Küçük L ile..)

artık, o klasörün altında xorg.conf dosyasını görebilir durumdasındır.Bakmanı istedigim bir dosya daha var orada xorg.conf.backup gibi bir dosya..Eğer varsa aşağıdaki adımla, eski ayarlarını geri getirebilirsin.ama yoksa, dediğim gibi yukarıdaki yazılarımı tekrar oku:

su (root şifresi girilir)
mv xorg.conf.backup xorg.conf

Umarım işine yarar..
Kolay Gelsin..

Pardus 2008 yardım

Evet arkadaşlar windows xp'den nefret ettim ne yapayım diye düşünürken dedim bari pardus kurayım.Gerçekten güzel ama bir sorunum var ben internetten indirdiğim temaları nasıl yüklücem ya da ben temaları kde-look.org sitesinden indiriyorum.Çıkartıyorum dosyalarıda fakat bir türlü tema yükleyemedim.Araştırdım fakat okuduklarımdanda hiç bir şey anlamadım.Yardımcı olursanız çok minnetkar kalırım.Lütfen yardımmm:aşk

Lİnuxla ilgili sorunlarının bir daha ki sefere üstteki Yardım/Beyaz Masa konusuna bildirirsen daha iyi olur..

Linuxun hayırlı olsun..
Kde-look sitesinde indirilen temalarda, kurulumla ilgili bilgi veriliyor.Eğer verilmiyorsa, standart kurulum yapmak gerekiyor..
Standart kurulum ise, KDE Masaüstü ortamlarında, Pardusta türkçeye tam olarak nasıl çevrildi bilemiyorum.Ama KDE Görünüm, Kde Look&Feel gibi bir şey olmalı KDE Ayarları içerisinde..Bunu menüler arasında bulabilirsin.
Bu kısma geçince, ilgili temayı buraya eklemen yeterli olur..

Arkadaşlar Başlangıç olarak Ubuntu En iyisi Derim .. Ama Pardus 2008 Çıktı biliyorsunuz...2008 Sürümü gerçekten çok iyi ...Türk yapımı olduğu için tercih edebilirsin..

oyun ağırlıklsa linux beryl,ama kullanış açısından ubuntu,sınırları zorlamak istiorsan pardus!!!

dual boot yardım

öncelikle yeni bir linux kullanıcısı olacam umarım ve bu konuda sizlerın yardımlarıyla lınux anlamaya calıscam.ben bir openSUSE 11.0 ve openSUSE 10.2 versiyonunun dvd lerini indirdim.tabi bunlar iso.öncelikle benim biligisyaraım 1.6 Ghz dualcore intel işlemcim ve 504 mb ram var.İşlemci 32 bit olması gerekiyor ama tam bilmiyorum.acaba bilgisayarım kaldırırmı ve nasıl bır kullanım saglar.ayrıca dual boot u xp uzerıne yapcam.acaba nasıl yapabilirim.hic birsey bilmiyorum.bıraz acıklayıcı yazarsanız cok sevınırım.yazacagınız hersey ıcın sımdıden tesekkurler..

Foruma hoşgeldin.Malum, her yerde düzeni sağlamak için nasıl kurallar varsa, bu forumda da var.
Lİnux bölümünde, sorun, şikayet ve yardım talepleri için yukarıdaki linkten ulaşabileceğin sabit başlık açılmış.Bir daha ki sefere burayı kullanırsan iyi olur..

Sorularının cevabına gelirsek, makinan o bahsettiğin sistemleri kaldırabilir seviyede.Dual boot içinse, aslında hiç birşey yapmana gerek yok.Kurulum sırasında dual boot ayarlarını zaten kurulum sihirbazı yapacaktır.
Boot yöneticisi seçmen gerekebilir.Lilo ve Grub arasından bir tanesi default olarak kurulur..Extra bir şey yapmana gerek yok.
Yine de aklında bulunsun, şayet boot ayarlarını nereye yazayım gibi bir şey sorarsa HDD ye yazdır.(Seçenekler arasında disket ve hiç bir yere yazdırma da var.)

merhaba ...
fedora 9 kullanıyorum ve yeni başladım kullanmaya...
yazılım eklemeye çalışırken (ne yaptığımı ben bile bilmiyorum) pencerelerin üstündeki simge durumunda küçültme kapama büyütüp küçültme tuşlarını kaybettim geri getirmemin bir yolu var mıdır?
bilen birisi yardım edebilir mi?

şimdiden teşekkürler ...

Dediğin sorunu çözmeninn yolu mevcut..
Eğer gnome veya kde farketmez, hangi masaüstü ortamını kullanırsan kullan çözümün, Windows Decoration veya thema lar içerisinde..
Look&Feel yada Görünüm yada Thema olarak, sistem ayarları içerisinde geçer bunun ayarları..

ya benim ki türkçe gerçi en yakın yerlerden yapmayı denedim olmuyo
yani öyle bi yer bulamadım
yüklediğim bi yazılımdan olabilir mi acaba?

ya benim ki türkçe gerçi en yakın yerlerden yapmayı denedim olmuyo
yani öyle bi yer bulamadım
yüklediğim bi yazılımdan olabilir mi acaba?

PM yoluyla verdiğin bilgiler ışığında sana yolladığım olası çözüm yolunu bir de buraya aktarmak istiyorum.Belki aynı sorunla karşılaşan başka birine yardımı dokunabilir..

Dediğin gibiyse aşağıdaki yolları uygulamalısın.bunları uygularkende öncelikle eksik paketlerin varsa tamamlamalısın, mesela metacity veya gconf-editor gibi...

Senin sorununu elimde fedora olmadığı için bire bir çözüm yolunu anlatamam.Fakat fedora, gnome masaüstü kullandığı ve deb paketlerini sistemine entegre ettiği için yüzde 90 aynı çözüm yolları geçerli olacaktır...

İlk olarak yapmanı istediğim şey metacity i çalıştırman olmalı.bunu yapmak için alt+F2 ye bas ve metacity yazıp enter a bas.BU işlem senin pencere yöneticini çalıştıracaktır..Şayet hiçbir şey olmadı ise ikinci yolu dene..

Hala çalışmamasının sebebi, metacity nin disabled durumda oluşu olabilir.İkinci yol ile bunu düzeltmeliyiz..

Bir terminal açarak gconf-editor yazıp enter a bas.Karşına win registry benzeri bir şey gelecek.burada /apps/metacity/general/ bunu bul ve sonrada "button_layout" buna tıklayarak "menu:minimize,maximize,close" bu değeri ekle.. tırnak işaretleri olmadan yaz...
Bu işlemi yaptığın anda etkilerini görüyor olmalısın..

Geri