Kitaplardan Hoşunuza Giden Alıntılar

Güçlük, tembellik ve üşenme doğurur. Yeni fikir imal edememek "Müktesep Cehaleti" doğurur.

Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz Atay

....daha kac kadin tanimaliydi ki, yeterince kadin tanimis olmak icin? kac kitap okuyunca alim, kac diyar görünce gezgin, kac hezimetten sonra bezgin olurdu insan? kac olunca cok, kacta kalinca azdi rakamlar?...

...bozuk diye kaldırıldığı köşede, durduk yerde aşka gelip çalışmaya başlayan hantal bir saatti hayat. Kuruyordum bende.nicedir geride kalışını telafi etmek istercesine deli gibi çırpınıyordu şimdi...

Elif Şafak - Mahrem

David:Harika kitaplar yazmadımız ya da koca binalar dikmediğiz sürece biz gittikten sonra arkamızda ne kalıyor ki?Hiçbir şey.
Kane:Sadece çocuklar.

(Bıçak Sırtı-Tess Gerritsen)

... Zira aşk iktidarı sever. bu sebeptendir ki başkalarına ölümüne aşık olabiliriz, ama bize ölümüne aşık olanları içten içe küçümser, öteleriz.

BABA VE PİÇ

Her ne yöne dönsem kendimden başka gidilecek bir yol bulamıyorum;

kendimden başka bir kapı yok çalınacak.

Ali Ayçil / Kovulmuşların Evi

Bir kız çocuğunun büyümesi ne zaman biter acaba? İlk âdet gördüğünde mi, 18 yaşını doldurunca mı, evlenince mi, saçına ilk ak düşünce mi? Bence hiçbiri değil. Bir kız çocuğu büyümez, kaç yaşına gelirse gelsin asla büyümüş gibi hissetmez kendini. Son nefesini içi arzularla, heyecanlarla dolu bir kız olarak verir.

— Zülfü Livaneli / Serenad

'' Kaç yaşında bilmiyorum .Bana gelince , ben yaşlıyım ve kendımı oldugundan da yaşlı hissedıyorum. Belkı çok uzun yaşadım.Otuz beşimdeyim. Shakespeare nin esmer kadına elemli bağlılıgının uyandıgı yaşta , Dante nin varlıgının karanlıga girdiği yaşta '' Sanatçının Mektupları

'' Şimdi yıldızları seyredeceğim dünyalı ! Birgün sizinle de seyrederiz. Gecenın merdivenıne oturup , Hiçbirşeye sahip değilmişiz gibi. Öptüm sizi . '' Mino nun Günlüğü..

''saplantılarımın nedenini de biliyorsunuz.şu an hiçbir umudum yok ve sizin gözlerinizde de kocaman bir sıfırım.bu yüzden ağzıma geleni söylüyorum.nereye gitsem,ne söylesem sadece siz varsınız.bütün mesele bana kayıtsızlığınızdan kaynaklanıyor.size niçin ya da ne şekilde aşık olduğumu bilmiyorum.sebebi sizin bana hep aşağılık bir varlıkmışım gibi bakmanız da olabilir.biliyor musunuz,yüzünüzün güzelliği konusunda bile emin değilim.aynı şekilde kalbinizin pek de çekici bir kalp olmadığı ve aklınızın tamamıyla fesat olduğu muhtemeldir."

Dostoyevskı - Kumarbaz

Konuşmam yetmiyormuş gibi düşünmeye de başladım. En kötüsü buydu. Çoğu insanlar gibi düşünmeden konuşsaydım kimse bir şey demeyecekti; ama ben düşündüğümü söylemeye kalktım.
Yusuf ATILGAN, Bütün Öyküleri-Yusuf Atılgan(Sf.119)

Bizde Amerikan olan herşey makbuldür. Buzdolabı amerikan mı, havagazı fırını amerikan mı, araba amerikan mı, elbise amerikan mı, mutfak eşyası amerikan mı, araba amerikan mı, gömlek amerikan mı; ağzımızın suyu akar. Hor gördüğümüz yalnız amerkina bezidir. Onu da don yaparız." (Sayfa:68)

İlhan Selçuk / Sovyetler- İran- Amerika izlenimleri

Göz göze gelsek, kör olacaktık.
Konuşsak, sözler bitecekti.
Ve söylenecek bir çift söz kalsın diye, konuşmuyorduk.
Gözlerimizi birbirine değdirmeden, öylece oturalım.
Ve bir bardak demli çayın, insanın yüreğini ısıtan şefkatine sığınıp, susalım.
... Masada çay bardakları,
Ve senin elin olsun.”

"Bir izzetinefis faciası? Erkekler bazan ne kadar basit oluyorlar... Zannediyorlar ki, bir erkeğe karşı hiddet, hatta nefret duymaya başlayan bir kadın, hemen başka erkekler bulup boyunlarına sarılmak ister... Acaba bütün erkekler bizi bu kadar aptal mı zannederler?"

-İçimizdeki Şeytan-

Yaşlandıkça daha çok iyilik yapmak istemesine rağmen , yaşlandığı için bütün bildiklerini unutuyordu.
Hayatla kendısı arasındakı zamanlamayı kuramamış mutsuzlardandı. Hayat bir peri için bile çok acımasızdı.
Üstelik yerıne hiçkimseyı yetıstırememıstı .
Şimdilerde kimse iyilik perisi olmak istemıyordu. ....

Murathan Mungan - Kırk Oda

'' Bir zamanlar herkesın küçük olduğuna siz de inanıyor musunuz ? Ben , bazen dürbünün tersiyle bakıyorum ; Hala küçük olduklarını göruyorum. Hatta görüntüleri biraz daha netleşiyor. Kısknaçlık , öfke , arsızlık , bencilik , hepsini göruyorum ... Ruhların da elbiseleri vardır biliyor musunuz ? '' Mıno nun Günlüğü

“Ben senin resmine değil de sana âşık olsaydım o zaman ne olacaktı? Belki bir kere bile bakmayacaktın yüzüme, belki de alay edecektin sevgimle… Hâlbuki resmin bana dostça bakıyor, iyilikle bakıyor ve ebediyen bakacak.”

Müşfik Kenter
Sevmek Zamanı (1965)

'' O günler geride kalmıstı.Dünyayı ilgilendıren kararları artık küçük adamlar alıyordu;Vizyonu yada zekası olmayan , gri yüzsüz bürokratlar ,kurulca konuşan, kuruldüşünüşüyle düşünen kurul üyelerı,kaderden çok doğmaya dair birşeyler bilen adamlar,üretımden anlayan ama haz konusunda cahil adamlar , evrak dolu bir dosyayla bir avuç dolusu kıymetli taşla olduklarından çok daha rahat eden adamlar;gülümsemeyen,kibar olmayan , düş kurmayan, bir kontesı bıle baştan çıkaramaz , bir ata binemezken insanlığı idare edebileceklerıne inanan adamlar . ( Ağaçkakan - Tom Robbıns

'' Böyle bır çağda herhangi bir aşığın şansı var mı bilmem.'' '' Yaşadıgın çağın seni kurban etmesıne izin verme.Bizi çökertecek olan , yaşadıgımız dönem olmadığı gibi,toplum da değil.Suçu topluma atarsan o zaman çözümü de toplumda ararsın.Günümüzde bireyleri ahlaki sorumluluktan aklayıp onlara toplumsal koşulların kurbanları muamelesi yapma eğilimi var.Bunu yersen bedelini ruhunla ödersin.Kadınları kısıtlayanlar erkekler değil,siyahları kısıtlayanlar beyazlar değil,eşcinselleri kısıtlayanlar heteroksüeller değil.İnsanları kısıtlayan , kişilik eksikliği.İnsanları kısıtlayan kendı filmlerını yönetmek bir yana , o filmde başrol oynayacak büzüğe yada düş gücüne sahip olmamaları .Oha. ''

Ağaçkakan - Tom Robbıns

"Bu dünyada şampanya gibi kan dökülüyor, bunu yapanlara ise kahraman gözüyle bakılıyor. insanların tepesine bomba atmak benim yaptığımdan daha saygın bir şey değil."

Dostoyevski - Suç ve Ceza

Geri