Linux - Beyaz Masa, Sorunlarınız

1.Nvidia mı ATI mi?Az bilgi verdin.Genel bir yanıt ama adım adım anlatılmış:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=127090

2-Gene eksik bilgi verdiğin için ayrıntılı yanıt veremiyorum.Sorunun ntfs dosya sisteminle alakalı ve/veya fstab dosyası ile.

Kod:
sudo apt-get install pysdm

Yukarıdaki yazılım ile, fstab dosyasında GUI ile oynamalar yapabiliyoruz.Programıkurduktan sonra çalıştırmak için;

System > Administration > Storage Device Manager

fstab dosyanda yada sisteminde ntfs-3g ile ilgili bir şey göremiyorsan, önce bunu kur makinana.Sonra okuma/yazma hakların olur ntfs üzerinde..

üstad grafik kartı ati. Bilgilendirdiğin için saol

konu olaraka açmıştım kusuruma bakmayın... konu orada ama silinir herhalde... arkadaşlar benim derdim birazcık büyük konu içindse yazdığım sorunun aynısını buradada yazayım

arkadaşlar sata harddiskim var ve bu iki parça birine windows kurdum diğerine pardus kuracam ama maalesef beceremedim çünkü pardusu kurarken bi sürü ayar yapmak gerekiyor. yok harddiski seç ordan işletim sisteminin yerini seç ram in 3 katı büyüklüğünde olsun gibi bi sürü iş var ve ben bunu yapamadım nasıl kurulduğuyla ilgili yardımcı olabile,cek olan var mı acaba. birde diyelimki biri tarif etti ( çok dua ederim ona) pardusu d ye windowsu c ye kurdum. başlangıçta hangisi açılacak nerden ayarlayacam ben onu onu da söylermisiniz... yardım ederseniz gerçekten çok sevinirim...

selam..
İndirdiğim linux suse 11 işletim sistemi dvd ye sığmıyor.15 megabayt kadar fazla alan var ne yapa bilirim.teşekkürler. :)

Sence DVD'ye sığmayan bir dosyayı, "Bu dvd versiyonudur" diyerek yayınlarlar mı? =)

Çözüme gelirsek, önce indirdiğin yere gidip, boyutuna bakman.Sonra indirdiğin dosyanın boyutuna bakıp karşılaştırman.Mümkünse birde md5 kontrolü yaparsan daha kesin yanıt alırsın.
Son olarak, bu enteresan sorununda sana başarılar diliyorum =)

konu olaraka açmıştım kusuruma bakmayın... konu orada ama silinir herhalde... arkadaşlar benim derdim birazcık büyük konu içindse yazdığım sorunun aynısını buradada yazayım

arkadaşlar sata harddiskim var ve bu iki parça birine windows kurdum diğerine pardus kuracam ama maalesef beceremedim çünkü pardusu kurarken bi sürü ayar yapmak gerekiyor. yok harddiski seç ordan işletim sisteminin yerini seç ram in 3 katı büyüklüğünde olsun gibi bi sürü iş var ve ben bunu yapamadım nasıl kurulduğuyla ilgili yardımcı olabile,cek olan var mı acaba. birde diyelimki biri tarif etti ( çok dua ederim ona) pardusu d ye windowsu c ye kurdum. başlangıçta hangisi açılacak nerden ayarlayacam ben onu onu da söylermisiniz... yardım ederseniz gerçekten çok sevinirim...

Bir sürü iş dediğin adımlar şunlar:
1-HDD seçilir. --Windows kurarkende seçiyorsun.
2-Bölümleme yapılır. --Windows kurarkende yapıyorsun.
3-swap alanı ayarlamak. --Bu extra.Windowsta yok.Ram'inin 2 katı fazla fazla yeter swap için.

Başlangıçta açılacak olan işletim sistemi sana sorulacak.PC her açıldığında ekrana bir menü gelecek ve sen istersen win istersen linux açabileceksin.

Burada Pardus 2008 için kurulum rehberi mevcut.

Normalde, kurallar gereği bu tür isteklere yanıt vermiyorum.(Malum, mesaj sayısı kriteri..)Foruma biraz daha katkı yaparsan hepimiz seviniriz. :goz:

Bu arada, mümkünse yardım istekleri için yeni konu açmayalım.Görüntü çok çirkin oluyor.

Herkese iyi forumlar diyerek başlayayım problem bir değilki diyerek ve 2 günlük ubuntu kullanmaya çalışmakta olduğumu belirterek başlayayım.

1. Herhalde her linux kullanıcısının ilk başlarda zorlanıyorum dediği ve bilgi aradığı bir konu olan program kurmakta zorlanıyorum. (2 gündür kullandığım için kod penceresine hakim değilim ve buna rağmen synaptic kullanarak da beceremedim)

2. Bütün güncellemeleri yaptım ve bundan sonra bir sorun ortaya çıkıyor nedenini bilemiyorum ve Screen alamıyorum (hoş alsamda ne ile yapıştırıp editleyeceğimi şimdilik çözemedim) öreğin firefoxda bir sekmeyi kapattığımda siyah bir ekrana atıyor. Bazen grafiksel ara yüze dönüyor bazen dönmüyor. Bu Ubuntu dan mı yoksa bendenmi kaynaklanıyor bilmiyorum.

3. Ubuntuyu sabit disk üzerinde ikinci işletim sistemi olarak kurdum. Bundan dolayı elimde flv, mov, vs.. uzantılı dosyalar mevcut. Bunları üzerinde gelen Totem film oynatıcıyla açmaya çalıştığımda codec olmadığını indirmem erektiğini söylüyor. Buraya kadar problem yok fakat codec iniyor, kuruluyor ve sonuç hüsran gibi tabi ben kendime buluyorum eminim eksik yaptığım bir şeyler vardır yeni bir işletim sistemi kullanmaya alışmak biraz zaman alacak bunu biliyorum. (Bazı dosyalarda sadece ses bazılarında sadece görüntü alabiliyorum)

Şimdilik bunları öğrensem temel birşeyler yapabileceğimi düşünüyorum. ikinci günden vazgeçmek istemiyorum özellikle kişisel bir bilgisayar kullandığım için windows üzerinde her türlü şekilde cirit atabildiğimizden (tabi becerebildiğimiz ve regeditin bize izin verdiği kadar) yeni birşeyler keşfetmek istiyorum. Şimdiden yardım eden ve etmek isteyen arkadaşlara teşekkür ediyorum. İyi forumlar

Herkese iyi forumlar diyerek başlayayım problem bir değilki diyerek ve 2 günlük ubuntu kullanmaya çalışmakta olduğumu belirterek başlayayım.

1. Herhalde her linux kullanıcısının ilk başlarda zorlanıyorum dediği ve bilgi aradığı bir konu olan program kurmakta zorlanıyorum. (2 gündür kullandığım için kod penceresine hakim değilim ve buna rağmen synaptic kullanarak da beceremedim)

2. Bütün güncellemeleri yaptım ve bundan sonra bir sorun ortaya çıkıyor nedenini bilemiyorum ve Screen alamıyorum (hoş alsamda ne ile yapıştırıp editleyeceğimi şimdilik çözemedim) öreğin firefoxda bir sekmeyi kapattığımda siyah bir ekrana atıyor. Bazen grafiksel ara yüze dönüyor bazen dönmüyor. Bu Ubuntu dan mı yoksa bendenmi kaynaklanıyor bilmiyorum.

3. Ubuntuyu sabit disk üzerinde ikinci işletim sistemi olarak kurdum. Bundan dolayı elimde flv, mov, vs.. uzantılı dosyalar mevcut. Bunları üzerinde gelen Totem film oynatıcıyla açmaya çalıştığımda codec olmadığını indirmem erektiğini söylüyor. Buraya kadar problem yok fakat codec iniyor, kuruluyor ve sonuç hüsran gibi tabi ben kendime buluyorum eminim eksik yaptığım bir şeyler vardır yeni bir işletim sistemi kullanmaya alışmak biraz zaman alacak bunu biliyorum. (Bazı dosyalarda sadece ses bazılarında sadece görüntü alabiliyorum)

Şimdilik bunları öğrensem temel birşeyler yapabileceğimi düşünüyorum. ikinci günden vazgeçmek istemiyorum özellikle kişisel bir bilgisayar kullandığım için windows üzerinde her türlü şekilde cirit atabildiğimizden (tabi becerebildiğimiz ve regeditin bize izin verdiği kadar) yeni birşeyler keşfetmek istiyorum. Şimdiden yardım eden ve etmek isteyen arkadaşlara teşekkür ediyorum. İyi forumlar

Merhaba
Kısaca sorularına yanıt vermek gerekirse;

1-Ubuntu gibi, kullanıcı dostu linux dağıtımları seçtiğinizde, program kurma, sistem ayarları gibi bir çok işi terminal kullanmadan yapabilmenize olanak sağlayan GUI'ler mevcut.Synaptic'te bunlardan biri.Aynı şekilde Program Ekle/Kaldır benzeri bir uygulamada mevcut.

Neden yeni program kurulamadı konusu için eğer hata mesajını buraya yazarsanız uygun çözümü sunabiliriz.

2-Güncellemeler 2 türlü oluyor.Birincisi güvenlik yamaları, ikincisi, sistemdeki yazılımların yeni versiyonları.Bazen, yazılımların versiyonları yükseltildğinde, sisteme tam uyumluluk sağlanamıyor.Bir firefox sekmesini kapatıp, siyah ekrana düşmenin başka bir açıklaması olamaz.Mümkün mertebe, yeni adımlar attığınız bu zamanlarda, güncellemelerden kaçının.Biraz tecrube kazandıkça, güncelleme listesindeki hangi paketin ne amaçla kullanıldığını ve sisteme ne gibi bir etki yapabileceğini zamanla kavrayıp, kendi seçimlerinizi yapabileceksiniz.

Ekran görüntüsü almak ise, windowstan daha basit.PrintScreen tuşuna basarsanız bir süre, karşınıza bir diyalog penceresi gelecek ve size doğrudan ekran goruntusunu gösterip nereye kaydetmek istediğinizi soracak.Bir yerlere yapıştırmaya gerek yok kısaca.Resimler üzerinde oynama yapmak için gimp mevcut.

3-depolardan smplayer kurmanızı öneriyorum.Totem'e göre çok üstün bir yazılım.Gerçi onu totemle karşılaştırmak bile hata.Kurduğunuz zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız ;) İlave olarak codec kuraiblirsiniz.Örnek:

Kod:
sudo apt-get update
sudo apt-get install gstreamer*

Yeni bir sisteme geçildiğinde elbet zorluklar olacaktır.En önemli zorluk, kişisel alışkanlıkların aşılması yönünde oluyor.Bunun dışında çözüme ulaştırılamayacak bir sistem sorununa henüz denk geleni görmedim :goz:

İlgilenildiği için teşekkürler, video, firefox sorunlarıma çözüm buldum hatta Türkçe haline bile getirdim yaklaşık 3-4 saat döküman okumam gerekti ama şimdide internet kullanan ve benim gibi sıralı premium linklerle uğraşan biri için tahmin ediyorum flashget tarzı bir download manager programımızda vardır. Depolarda Jdownloader ve kget ti yanlış hatırlamıyorsam bulamadım. Jdownloader ın sitesinden zipli bir dosya indirdim fakat içeriğini açıp baktığımda exe uzantılı bir dosyanında olduğunu görünce yanlış yaptığımı düşündüm ve şimdi beklemedeyim.

Kget içinse kendi sitesinde açık kodları olduğunu yazıyor. Peki ben bunları herhangi bir aracı compiler kurmadan nasıl kullanırım. Derleme için sitede bir 3 komut sistemi gördüm fakat tabi başta anlayamadım. Bunda bir çözüm bulursam windowsun suyu ısınmaya başlıyor :durdurun

Bu arada rapidshare premium hesabım var ona uygun bir program ve yanında jdownloader için yardım olursa sevinirim.

Bu arada smplayer ve dediğiniz kod grubunu çalıştırdım aşağıdaki resimdeki şekilde çalışıyor ses problemsiz bir şekilde geliyor. Fakat görüntümüze şimdilik ulaşamadık.

İlgilenildiği için teşekkürler, video, firefox sorunlarıma çözüm buldum hatta Türkçe haline bile getirdim yaklaşık 3-4 saat döküman okumam gerekti ama şimdide internet kullanan ve benim gibi sıralı premium linklerle uğraşan biri için tahmin ediyorum flashget tarzı bir download manager programımızda vardır. Depolarda Jdownloader ve kget ti yanlış hatırlamıyorsam bulamadım. Jdownloader ın sitesinden zipli bir dosya indirdim fakat içeriğini açıp baktığımda exe uzantılı bir dosyanında olduğunu görünce yanlış yaptığımı düşündüm ve şimdi beklemedeyim.

Kget içinse kendi sitesinde açık kodları olduğunu yazıyor. Peki ben bunları herhangi bir aracı compiler kurmadan nasıl kullanırım. Derleme için sitede bir 3 komut sistemi gördüm fakat tabi başta anlayamadım. Bunda bir çözüm bulursam windowsun suyu ısınmaya başlıyor :durdurun

Bu arada rapidshare premium hesabım var ona uygun bir program ve yanında jdownloader için yardım olursa sevinirim.

Bu arada smplayer ve dediğiniz kod grubunu çalıştırdım aşağıdaki resimdeki şekilde çalışıyor ses problemsiz bir şekilde geliyor. Fakat görüntümüze şimdilik ulaşamadık.

kget için:

Kod:
sudo apt-get install kget

Görünen o ki hala codec sorunun mevcut.Hem sisteminizde vlc kurulmuş olur hemde codecleri:

Kod:
sudo apt-get install vlc*

Eğer hala olmazsa Burada çok ayrıntılı bilgi mevcut.Önce repository listeye eklenir ve daha sonra gerekli codecler kurulur.çrneğin w32codecs gibi.

Linux'ta nasıl program kurulur konusunda sabit başlıkta bir konu mevcut.Bunun gibi aklınıza gelebilecek neredeyse tüm konular içinde forumda bilgi var.Yani kısa sürede çok şeyi öğrenebilirsiniz

slm
bende yeni başladım ama epey bir sorunlu oldu baslangıç, eski bir laptopa deli linux kurdum, ama laptopun rj45 girişi olmadıgı için rj45 to usb converter cihazı aldım, xp bu cihazı oto tanırken, linux tanımıyor, yardımcı olursanız sevinirim.

ubuntuda ses problemim yoktu müzik çalardan rahatlıkla müzik dinliyorum. ama Kubuntu da amarok açıp mp3 çaldığımda oynatıyor fakata ses gelmiyor. Kmix açıyorum sessiz görünüyor. bunu değiştiremiyorum. ne yapmam gerekiyor. teşekkürler

slm
bende yeni başladım ama epey bir sorunlu oldu baslangıç, eski bir laptopa deli linux kurdum, ama laptopun rj45 girişi olmadıgı için rj45 to usb converter cihazı aldım, xp bu cihazı oto tanırken, linux tanımıyor, yardımcı olursanız sevinirim.

Kullandığın donanımın linux sürücüsünü bulup makinaya kurman gerekecek.DeliLinux gibi küçük dağıtımlar, sistem boyutlarını ufak tutabilmek için, temel ve ortak gereksinimler dışındaki sürücüleri sisteme koymuyorlar.Eğer xp gibi gb'lar seviyesinde bir sistem kullanacak olsalardı, otomatik tanınırdı donanımın.ve o zaman zaten eski makinana linuxu da kuramazdın.Makinan kaldırmazdı.Bu sebeple, sürücüyü kendin bulup yüklemelisin.

ubuntuda ses problemim yoktu müzik çalardan rahatlıkla müzik dinliyorum. ama Kubuntu da amarok açıp mp3 çaldığımda oynatıyor fakata ses gelmiyor. Kmix açıyorum sessiz görünüyor. bunu değiştiremiyorum. ne yapmam gerekiyor. teşekkürler

Ubuntu 8.04 kullanırken, ses sorunun yoktu ve Kubuntu 8.10'a geçtiğinde ses sorunun başladı.Kmix'teki ayarlarda mute seçili durumda ve değiştirilemiyor.Doğru mu anladım?
Eğer bu ise sorunun, yeni kernelin açtığı bir problem bu.Bir önceki kernelin mevcutsa boot grub ekranında, onu kullanarak kısayoldan devam edebilirsin.Eğer yoksa aşağıdaki komutu deneyerek çözüme ulaşabilirsin.Sorununun kaynağı, kerneline uygun ses modullerinin yüklenmemiş olması.Bu problem zamanında bug olarak rapor edildi launchpad'e:

Kod:
sudo apt-get install linux-ubuntu-modules-$(uname -r)

Eğer bu olmazsa, sistemine bağlı olarak aşağıdaki iki komuttan birisi:

Kod:
sudo apt-get install linux-386
sudo apt-get install linux-generic

Ubuntu 8.04 kullanırken, ses sorunun yoktu ve Kubuntu 8.10'a geçtiğinde ses sorunun başladı.Kmix'teki ayarlarda mute seçili durumda ve değiştirilemiyor.Doğru mu anladım?
Eğer bu ise sorunun, yeni kernelin açtığı bir problem bu.Bir önceki kernelin mevcutsa boot grub ekranında, onu kullanarak kısayoldan devam edebilirsin.Eğer yoksa aşağıdaki komutu deneyerek çözüme ulaşabilirsin.Sorununun kaynağı, kerneline uygun ses modullerinin yüklenmemiş olması.Bu problem zamanında bug olarak rapor edildi launchpad'e:

Kod:
sudo apt-get install linux-ubuntu-modules-$(uname -r)

Eğer bu olmazsa, sistemine bağlı olarak aşağıdaki iki komuttan birisi:

Kod:
sudo apt-get install linux-386
sudo apt-get install linux-generic

denedim her ikisi için aynısı çıkıyor

garip82@nirvana:~$ sudo apt-get install linux-386
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

denedim her ikisi için aynısı çıkıyor

garip82@nirvana:~$ sudo apt-get install linux-386
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

restart yaparsan, bu sorun yaşanmaz.yada illa ben kod isterim dersen:

Kod:
sudo rm -rf /var/lib/dpkg

Yada

Kod:
sudo konqueror

ile dpkg klasörünü içindekilerle beraber silmek..

VirtualBox Ayar Sorunu?

[aynı sorunla ilgili konuyu direk baslik olarak acmak seklindeki kural ihlalimden dolayı ozur dilerim oncelikle,dalginlikla olmus bi durum kusura bakmayın]

konuya gelirsem olay su,daha once normmal sisteme rahatlikla kurabildigim linux fedora'yı [x86-64 dvd] sanal sistem olan virtualbox'a bir turlu kuramıyorum.

virualboxun ayarlarıyla ilgili bi aksiklik yapıyorum sanırım onu bir turlu bulamadım,bu sorunu nasıl duzeltirim?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ikinci ve benim icin cok daha muhim bir konu ise;

diyelimki vazgectim fedorayı windows uzerinde sanal kullanmaktan ve windowsu kadırıp pcye fedorayi kursam,fedora uzerinde de xpyi sanal olarak kursam su an almıs oldugum xp backup'ını o sanal sistemdeki xpye entegre edebilir miyim?

[yani pc'deki direk kurulu olan xp yedegi sanal makinadaki xpye kurulabilir mi?]

VirtualBox Ayar Sorunu?

[aynı sorunla ilgili konuyu direk baslik olarak acmak seklindeki kural ihlalimden dolayı ozur dilerim oncelikle,dalginlikla olmus bi durum kusura bakmayın]

konuya gelirsem olay su,daha once normmal sisteme rahatlikla kurabildigim linux fedora'yı [x86-64 dvd] sanal sistem olan virtualbox'a bir turlu kuramıyorum.

virualboxun ayarlarıyla ilgili bi aksiklik yapıyorum sanırım onu bir turlu bulamadım,bu sorunu nasıl duzeltirim?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ikinci ve benim icin cok daha muhim bir konu ise;

diyelimki vazgectim fedorayı windows uzerinde sanal kullanmaktan ve windowsu kadırıp pcye fedorayi kursam,fedora uzerinde de xpyi sanal olarak kursam su an almıs oldugum xp backup'ını o sanal sistemdeki xpye entegre edebilir miyim?

[yani pc'deki direk kurulu olan xp yedegi sanal makinadaki xpye kurulabilir mi?]

1-Hata metnini tam olarak yazsaydın daha spesifik bilgi verebilirdik.Bunun dışında, virtualbox'ın en temel ve sık karışıaşılan sorunu olduğunu farzederek yanıt vermek gerekirse, 64 bit işletim sistemi kurmak için gerekli bileşenlerin eksikliği sebep oluyor olabilir.

2-Sanal makinaya kurduğun xp ile makinandaki xp eğer aynı ise, (sp vs.) sorun çıkartmaz.Farklı olsa dahi, sorun çıkartacagını pek sanmıyorum.Ama garanti veremem.

ne yapılır bilmiyorum :S

hocam ben linux kullanmaya başlayalı bır kaç saat oldu çok garip sorunlarım var

linux pardus 2008 kullanıyorum

1.5 gb ram
2.4 ghz cpu war ancak bilgisayarım 5-10 dk calıştıktan sonra anormal kasmaya başlıyor (vistada bu sorunlar yok) bellek kullanımını inceledim 1.4 gb ram belleği kullanıyor pc we firefoxda 2. bi sekmeyı açamıyorum bu olduktan sonra birde ne yaparsam yapıyım program kuramıyorum domut satırı yada dosya adı hatalı yazıyor üstelik hatalı değil anlayamadım gitti içinden çıkamadım işin ama pes etmek yok hırslıyım pes edip vistaya geri kaçmicam sadece bunları halletmemde yardımcı olabılırmısınız ?

Komut satırında aşağıdaki komutu verirsen, hangi yazılım ram ini sömürüyor görebilirsin.Ona görede o programı kapatabilirsin:

Kod:

Programı sonlandırmak için:

Kod:
kill PID_no

Uygulamanın PID numarası kaçsa onu yazman yeterli.

Program kurmak içinse pisi ile başlayabilrisin.Daha sonra bu konua hazırlanmış makaleleri okursan, program kurma konusunda sıkıntı yaşamazsın.

Merhaba bende linux işletim sitemine geçmeyi düşünüyorum ancak bir sorun var ben windows server 2003 kurulu bir server kiraladım buradan download ve upload işlemleri yapıyorum torrent ve film sitelerine.Evdeki bilgisayarıma linux kurduğumda nasıl bağlanabilirim bu servera internette biraz araştırma yaptım ancak türk sitelerinde linux servera bağlanmayı anlatmışlar.Ufakta olsa bilgi verebilirmisiniz.Cevabınıza göre özgürlüğe kavuşmak istiyorum..Ayrıca bu işlemleri daha kolay yapabileceğim bir dapıtım öneriniz varmı şuan ubuntu,pardus ve opensuse dağıtımları mevcut...Şimdiden teşekkürler...

Merhaba bende linux işletim sitemine geçmeyi düşünüyorum ancak bir sorun var ben windows server 2003 kurulu bir server kiraladım buradan download ve upload işlemleri yapıyorum torrent ve film sitelerine.Evdeki bilgisayarıma linux kurduğumda nasıl bağlanabilirim bu servera internette biraz araştırma yaptım ancak türk sitelerinde linux servera bağlanmayı anlatmışlar.Ufakta olsa bilgi verebilirmisiniz.Cevabınıza göre özgürlüğe kavuşmak istiyorum..Ayrıca bu işlemleri daha kolay yapabileceğim bir dapıtım öneriniz varmı şuan ubuntu,pardus ve opensuse dağıtımları mevcut...Şimdiden teşekkürler...

http://www.hackhell.com/linux-isletim-sistemi/509175-windowsa-baglanma-resimli-anlatim.html

Kolay gelsin

Geri