Linux Fanteziden Öteye Gidemez

linux de virüs az ise ya da yoksa sizce bu sadece o programın iyi olmasındanmıdır..az kullanımı olması ya da bankacılık işlemleri vb işlemler için çok kullanılmaması ve buna mukabil zarar lı yazılım yazan kişilerin ilgisini çekmemesi de bu na sebep olabilirmi...
GNU/Linux'ta virüslerin az olması, katı yönetici haklarına sahip olması ve açık kaynak kodlu olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca virüs yazarları tarafıdan ilgi duyulmamasının en büyük sebebi de budur.
GNU/Linux'un son kullanıcı açısından kullanımı azdır; ancak sunuculardaki(netcraft.net'ten sitelerin kullandığı sunuculara bakabilirsiniz) kullanımına gelirsek %70 + gibi bir paya ve şu an dünyadaki en süper 500 bilgisayardan 387'sine(Enterpise Linux'lar hariç/ bkz. top500.org) sahip.

pc lerimizdeki işletim sistemleri amaç değil hayatımızı kolaylaştırması gereken araçlar ve açık olan bişey var ki şu anda bu rahatlığı sağlayan taraf microsoft.
Microsoft size bu rahatlığı sağlar ama GNU/Linux hakkında ilk değindiniz meselede hala bir şey yapabilmiş değil. Ayrıca aynı işi Apple de yapıyor(ama o daha da tekelci, o da ayrı bir mesele).

takip ettiğim yaklaşık 7 senedir bir türlü istenen hayal edilen seviyeye gelmemiş bir yazılım malasef linux.
Ubuntu'yu denediniz mi?

gs fb rekabeti gibi değerlendirmemekte fayda var...
Aslında dediğiniz gibi GNU/Linux ile Windows benzer olsa da biraz farklı parkurlarda koşuyorlar. Biri son kullanıcıda, diğeri ise sunucularda. Ancak GNU/Linux'un kodlarının açık olması onu biraz daha gelişmiş yerlere taşıyor. Tabii ne GNU/Linux ne de Windows mükemmel değil. Birinin diğerine göre ağır basan yanları var.

yazılım tasarım vs vs üretmek için hangisi size maksimum performansı en az eforla sunuyorsa o sizin için kesinlikle en iyisidir..
Yine bu konuda da birbirilerinden ağır basan yanları var. Microsoft son kullanıcı uygulamaları ile ilgili iyi bir API yapısı sunarken, GNU/Linux bu konuda daha geride ancak çekirdek kodlarının açık olması farkı biraz kapatıyor. Yine de yeterince değil.

rekabet olması kullanıcılar için çok faydalı

fakat bu linux denen meret makineye nasıl yukleniyr :001_huh:

mantıklı ve düzgün insanlarla bi forum paylaşmayalı gerçekten uzun zaman olmuş =)
söledikleriniz doğru ve mantıklı ubuntuyu kendi kullandığım pc haricinde pc lerde kullanma fırsatım oldu max vray vb kullandığım programlardan dolayı bana uygun değil. benim bundan 6-7 sene önce arayüzlerini gördüğümde hayal ettiğim linux bir türlü olmadı..
ayrıca rekabet kullanıcılar arasında olduğunda ben henüz bir fayda göremedim coderlar arasında olduğunda size katılıyorum =)

linux icin mc kime ucret ödeyecek??? GNU :))

Bence yanılıyorsun çünkü linuxun hitap ettiği kesim belli ve bu hitap edilen kesimin ihtiyacını Fazlasıyla karşılıyor ama tabiki görüşüne büyük saygım var teşekkürler.

oldu gözlerim doldu. sorun şudur: Ücretli yazılım mı? Özgür Yazılım mı?

linux için konuşayım, hiçbir telif, ücret, falan filan ödemeden paşa paşa kurup kullanıyorsunuz. Evet ben windows kullanıyorum. Bunun sebebi çizim programları kullanıyor olmamdır. hemen hemen her çizim programı/CAD/CAM/CAE) windows tabanlı. Ama şuna inanıyorum Linux'taki paylaşım ruhu ve ticari yazılımlara karşı mücadele enine sonunda bir çizim programı oluşturacak ve artık bill gates denen adamın zıtr pırt milyar dolarlarından bahsetmeyeceğiz.

Kullanışı oldukça kolay. Ben bu işletim sistemini, kişisel bilgisayar kullanan (office, msn, internet v.b.) herkes için şiddetle tavsiye ediyorum.

FOREVER LINUX! BECAUSE WİNDOWS IS CAPITALIST RUNNING DOS!

aradığın bütün driverları bulamazsın...
driver ı bulursun donanimi tanitamazsın... ( ekran kartı için 2 gün uğraştım fx5200 için tanımadı )
wireless e bağlanmaz, bağlansa veri göndermez...
desteklenmeyen bi driver yükledin mesela windows driver i ile tanıttın sisteme sistem açılmaz...
directx isteyen oyunları yükleyemezsin...
oyunlara crack yapamazsın...
önüne gelen her programı bulamazsın...
geniş ekranı yüksek çözünürlikte desteklemez...

ve siz hala linüx diyorsunuz... bravo ...
neymiş özgürlükmüş...
istediğini bulamıyorsunki özgür olasın...
açık kaynak kodlu diyorsunuz...
pencerenin rengini değiştirirsin belki kaynak kodlarından...
kaçtane linux kullanıcısı yeni bir program yazabilir?
en basitinden bir winamp yazin bakalim...
yani linuxtede yapilanları kullanıyorsunuz,windowstada...
onun için mecburen forever windows canım...

Ben office 2007 ve windows Vistayı ilk kullandığımda da benzer zorluklar yaşadım. Ama kullandıkça alışıyor insan. Zaten linux'a geçerken insanlar "aaa çok süper" diye geçmiyor. Hep bir önyargı ve korku oluyor geçişte. Dolayısıyla alışma evresini geçemeden microsoft tabanlı sisteme geri dönüş yapıyor. 125 pcli bir şirket de eğitim verilmeden, ön çalışma yapılmadan pat diye linux tabanlı bir sisteme geçirilmez.
Ayrıca şunu bilir şunu söylerim, microsoft yalannn. Bir müşterimizin exchange sunucusu haftada bir reset istiyordu, şişip kalıyordu sistem. Microsoftun çözümü donanımınızı yenileyin oldu. Debian üzerinde samba ve ldap yapısı oluşturup active directory işlevini gören sistemi kurduk. Mail sunucu kesintiye uğramadan 500 günü devirmişti. Hem sistem performansı ciddi arttı, maillerdeki gecikmeler vs kayboldu, hem de daha stabil çalışıyordu. Özellikle microsoft için geliştirilmiş uygulamalar kullanılmıyorsa linux derim.

kurumsalda windowsu tercih ederim kullanışlı oldugu için domain olayları falan çok basit oluyo zorlanmıyo insan

Çok laf ettim bu konuda bir sürü forumda... Ama burada çok kısa bir şey söyleyeceğim... Bunu sadece uzun bi süresini linux'e vermişler anlayacak eminim... Zira en az 4-5sene windows kullanıp 1hafta linux'e geçip, linux'u kötülemek ne kadar doğru acaba... Gelelim o özlü söze; "Windows alışkanlıktır, linux bağımlılık" :)

Son olarak Pardus'ta kde panel çökmeleri amatör kullanıcıları dehşete düşürebilir bu yüzden bugüne kadar kullandığım en sorunsuz linux sürümünü size öneriyorum "UBUNTU" (9.04-9.10)

yaw ticari program çalıştıramıyon, adam gibi bütün oyunları (windows oyunlarının %10 nunu bile) oynayamıyorsun, sistemde olmayan driver yükleyeceksin 48 sat driver arıyon 48 dakikada kuruyon (tabii driver varsa. yoksa linuxu savunan bütün arkadaşlar driver yazabiliyor zaten :)

öle değilmi...ati ekran kartın var tam bir problem...

eee yukarıda yazdıklarım birkaç sorun sadece....

sonra neymiş linux bağımlılıkmış... yaw arkadaşlar yapmayın...

sanki hepiniz linuxe kod yazabiliyorsunuz...

linux sadece boşa harcanan zaman demek... eğer kendi driverlarınızı, programlarınızı yazabiliyorsanız o zaman özgürlük... ama yazamıyorsanız linux ü savunmaya bile hakkınız yok...

saygılarımla....

yaw ticari program çalıştıramıyon, adam gibi bütün oyunları (windows oyunlarının %10 nunu bile) oynayamıyorsun, sistemde olmayan driver yükleyeceksin 48 sat driver arıyon 48 dakikada kuruyon (tabii driver varsa. yoksa linuxu savunan bütün arkadaşlar driver yazabiliyor zaten :)

öle değilmi...ati ekran kartın var tam bir problem...

eee yukarıda yazdıklarım birkaç sorun sadece....

sonra neymiş linux bağımlılıkmış... yaw arkadaşlar yapmayın...

sanki hepiniz linuxe kod yazabiliyorsunuz...

linux sadece boşa harcanan zaman demek... eğer kendi driverlarınızı, programlarınızı yazabiliyorsanız o zaman özgürlük... ama yazamıyorsanız linux ü savunmaya bile hakkınız yok...

saygılarımla....
Biz Linüx kullanmadığımız için sizin sistemden anlamıyoruz. Daha adını bile teleffuz edemediğiniz şeye karşı olmanıza şaşmamalı.

Linux.com | The source for Linux information

Sayın diNamiTeX kardeşim linux senin bildiğin dibi ü ile yazışmaz. u ile yazılır... ingilizcede ü harfi varda bizmi bilmiyoruz. Bi resetle kendini daha sonra foruma yaz.

Seninle her platformda windows ile linux ü karşılaştırabilecek bilgiye ve birikime sahibim.

Sen başlıkla alakalı konulara cevap vermeye uğraş telaffuzlara ve noktalama işaretlerine takılma, burası Türk dil kurumunun sitesi değil canım kardeşim.

Kendine reset atma işlemini tamaladıysan şimdi cevabını bekliyorum.

ben 1 kere denedim ve açıkçası beni tatmin etmedi

Sayın diNamiTeX kardeşim linux senin bildiğin dibi ü ile yazışmaz. u ile yazılır... ingilizcede ü harfi varda bizmi bilmiyoruz. Bi resetle kendini daha sonra foruma yaz.
Kusura bakmayın ben İngilizce'yi bilmiyorum. Okulda öğretiyoruz dediler ama yalanmış baksanıza İngilizce'de "ü" denen bir harfin olduğunu sanıyorum.

Seninle her platformda windows ile linux ü karşılaştırabilecek bilgiye ve birikime sahibim.

Sen başlıkla alakalı konulara cevap vermeye uğraş telaffuzlara ve noktalama işaretlerine takılma, burası Türk dil kurumunun sitesi değil canım kardeşim.
Ne tür bir bilgiye sahip olduğunuzu bilmiyorum ama Linux kelimesini hala "Linüks" diye telaffuz ettiğinize göre bayağı bir İngilizce'niz ve GNU/Linux hakkında yüksek düzeyde bir bilgi birikiminiz var.
Ayrıca noktalama ve telaffuzlara takılırım. Nitekim abidik-gubidik yazılan yazılardan bir şey anlamam, kimi zaman okumam bile.

hangi mesajımda öyle bir yazım hatası yapmışım?

14 sayfayı taradım öyle bir yazım hatası göremedim.

senin kafan güzel galiba. Bir su çarp istersen yüzüne.

Alıntı yapıklarınn içinde de öle bir yazım hatası yammamışım... alla alla ...

Kahfe iç sen. şekersiz.

Bir heves uğruna ve farklılık olsun diye linux e geçiş yapıp benim bilgisayarımda linux yüklü diye hava atmak için kullanıyorsunuz.

Kabul edin artık bunu. Mecbursunuz microsoft ürünlerini kullanmaya. Windows ta çalışan bütün programları çalıştıracak bir işletim sistemi yapında bizde kullanalım, varda bizmi kullanmıyoruz.

Kendi evinizde ne yapıyorsanız yapın isterseniz dos ta copy con komutuyla program yazıp kullanın. ama iş sahasında ben istediğim programı kullanıyorum demeyin bana...

hepiniz windows kullanıyorsunuz. hayatınızın her anlanında. evizde linux var,peki arkadaşınıza gidiyorsunuz aaa windows var, dokunmuyormusunuz bilgisayara. Kullanıyorsunuz.

İnternet cafeye gidiyorsunuz aaaa windows var ben windows kullanmıyorum mu diyorsunuz. Kullanıyorsunuz.

eeee o zaman bu forumda kime artizlik yapıyorsunuz.

İstesenizde istemesenizde Forever windows...

aaa bide şöyle yapanlar var buraya mesaj yazarken windows kurulu olan bilgisayarından yazıyor ama Forever linux diyor...

inşallah onlardan değilsinizdir...

daha çoğunuz dos komutlarının tamamını bilmiyorsunuz. linux komutlarını öğreniceksiniz, linux kullanacaksınız ve daha sonra programcılık öğrenip açık kaynak kodlarından yararlanıp, onları geliştirip, yeri geldiği zaman sıfırdan program yazacaksınız.

komik olmayın...

Arkadaşlar en sonunda dayanamaım bende bir iki şey yazayım dedim. Eski bi laf vardır elmayı elmayla armudu armutla karşılaştıracaksın diye. Windows son kullanıcının kullanacağı basit ve öğrenmesi kolay müdehalesi kolay bir işletim sitemidir vaz geçlemez! mudahale etmek kolaydır kurmak ve kullanmak kolaydır! ANCAK linux konusunuda tezek atmaya gerek yok. Bilmeyen arkadaşlar olabilir diye bir miktar konuyu açayım. Bilişim sektöründe sanallaştırma denen bir sistem mevcut. Özel sunucular üzerinde özel linux versiyonları kullanarak sanal sunucular kullanılıyor. Bu makinaları çalıştıracak ve aynı performansı verecek microsoft çözümü varsa birileri bana anlatsın! Bunun haricinde donanımsal IPS, firewall ve benzeri bir çok işletim sisteminde ayrıca ISP sistemlerinin yönetilmesinde linux işletim sistemleri kullanılmakda. Evet kurulumu, kullanıcılarına destek verilmesi, sorunların çözülmesi, ve öğrenilmesi gerçekden zor. Ama uygulama ve yönetim katmanlarında linux(tabi asıl planda unix :) ) sistemlerinden de vaz geçmek mümkün değildir. Bunu kabul etmeyen arkadaşlarada küçük bir soru soracağım ??? Bankalarda, ERP yazılımı hazırlayan firmalarda, Özel odaklı projelerde, bunların yanında SUN gibi linux sistemleri altında kontrol yazılımları üretip bunlar için milyar dolarlık donanımları üreten sektör lideri firmalar bu işi yanlış biliyorlarda evinde 5 senedir bilgisayar kullanan daha doğrusu bol bol oyun oynayıp sadece windows kurmasını bilen bir kaç tane genç arkadaşmı doğru biliyor ?

Yorum sizlerin

kardeşim bu konu ne zaman açıldı bilmiyorum ama ben bu yazıyı 3-4 ay önce tekrar okuduğumu hatırlıyorum ya biri cevap yazdı yada kasıtlı bir şekilde linux u karalama kampanyası hazırlanıyor...

bana "linux ile özgürlük" cümlesinden ne anladığını açıklayabilecek bir arkadaş var mı?

ben sana kısa açıklamaya çalışayım sistem linux ile özgürlük, sistem yöneticileri, uygulama geliştiricileri ve güvenlik uzmanları için üzerinde her zaman dans edebilecekleri ve hiç bir koşulda kısıtlanmayacakları boş bir dans pistidir. :) bu sistemler son kullanıcının veya evinde bilgisayar kullanan bir kullanıcının heç bir işine yaramaz. Bunuda kimsenin inkar edeceğini sanmıyorum

Geri