FaZıL SaY'LaR NeDeN GiTMeK İsTiYoR ?

Leke

Altın Üye
Reaction score
0
DoĞDuĞuMDa O KaDaR ŞaŞıRDıM Ki , BiR BuÇuK SeNe Ko
TeRCiH SiZiN

DAHA iki buçuk üç ay önce yaptığımız "Türkiye Malezyalaşır mı?" tartışmasının en son yanıtını tanınmış piyano sanatçımız Fazıl Say verdi:

"Bizim Türkiye rüyamız öldü. Tüm bakan eşleri türban takıyor. İslamcılar zaten kazandı, biz yüzde 30 onlar yüzde 70.

Bizi dışlıyorlar. Çankaya’daki davete bir sürü ıvır zıvır adamları çağırdılar, beni çağırma gereği bile duymadılar. Bu iş böyle devam ederse kızımı da alıp bir başka ülkeye yerleşeceğim."

Bu sözler, sadece Fazıl Say’ın değil, ülkemizin giderek daha koyu bir ortaçağ zihniyeti karanlığına yuvarlandığını gören her insanımızın endişesini yansıtıyor.

Tabii bu endişe sahiplerine Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat gibi de bakıp:

"Kendi topraklarını vatan olarak kabul etmeyen ve bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı olmayı zul görenler, bu ülkeden gitme hakkına sahiptirler. Buna saygı göstermek lazım. Diledikleri ülkede yaşayabilirler. Sayın Say da bu özgürlüğe sahiptir, saygı duyar ve çok da fazla üzüntü duymam. Çünkü o da bu şekilde mutlu olur. Her vatandaş eşittir. ’Bir Fazıl Say, 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eder’ demek değil. Eşi başörtülü vatandaşın da bir hakkı var, bekar Fazıl Say’ın da bir hakkı var" diyebilirsiniz.

Ama o zaman Fazıl Say’larıyla iftihar eden uygar bir ülke olmaktan çıkar, dünyaya sığır çobanı kafasıyla bakan insanların ülkesi olursunuz.

Sayın Dengir Mir Mehmet Fırat’ın dediği gibi, "Tercih sizin!"

Zaten mesele de bu...

Türkiye bugün Fazıl Say’a -ve Fazıl Say’lara- yabancı imiş gibi bakan bir zihniyetle yönetiliyor.

İşin tuhafı aynı zihniyet bu halini görmeyip "Avrupa Birliği’ne üye olma" şampiyonluğuna soyunuyor.

Avrupa Birliği’ne üye olmayı biz de destekliyoruz. Ama söyler misiniz Fazıl Say’a "İllallah!" dedirten bu kafanın samimi olduğuna inanabilir misiniz?

Avrupa Birliği’ne üye olmayı samimiyetle isteyen bir siyasi iradenin "Kurban Bayramını cami avlusunda kutlayalım" diye devlet dairelerine resmi yazı gönderen Kaymakam’a hoşgörüyle bakması söz konusu olabilir mi?

Biraz bekleyin... "Laik devlet" ilkesine aykırı bu yazıyı yazan Kaymakam yakın bir gelecekte terfi edince ne demek istediğimizi anlarsınız.

Zaten bu haberler, iktidar partisinin gözüne girmek isteyenlere verilmiş bir "terfi dilekçesi" etkisi yapıyor. Aksi olsaydı eğitimciler -örneğin okul müdürleri- ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine türban taktırıp ödül törenine çıkartırlar mıydı?

Bu tür olaylar dikkat ederseniz son zamanlarda çok arttı. Nitekim o zihniyetin en somut temsilcisi olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bile en sonunda isyan edip yetkilileri azarladı.

İyi anımsarız... 1950’de Demokrat Parti iktidara geldikten hemen sonra Türkiye’de aynen böyle bir hava esmiş hatta Ankara’nın göbeğinde ve Anadolu’nun birçok yerinde Atatürk heykelleri saldırıya uğramıştı. O gidişi DP iktidarı "Atatürk’e hakareti özel ve ağırlıklı suç sayan" yasayla önlemişti.

Eğer öyle bir siyasi irade bu gidişe dur demezse biz hangi yüzle Fazıl Say’a dur diyeceğiz?

( OkTay EkŞi 15 AraLık 2007 )

FaZıL SaY'ın İsYaNı

ALMAN Süddeutsche Zeitung Gazetesi’nin haberini okuyunca hemen Fazıl Say’ı aradım.

Ünlü piyanistimizin konserleri için yurtdışında olduğunu öğrendim.

Kısa bir süre sonra aradı.

Alman gazetesine verdiği "Türkiye’den ayrılmayı düşünüyorum" demecini sordum.

"Doğru, gerçekten de düşünüyorum" dedi.

Canım sıkıldı.

Ünlü piyanistin ülkesini ne kadar sevdiğini biliyordum.

Sırf "ay yıldızlı" pasaportla dolaşabilmek için sürekli vize işkencesine katlanıyordu.

Oysa dünyada birçok ülke kendisine pasaport vermek için sıraya girmişti.

"Hiçbirinin teklifini kabul etmedim. Ben Türk’üm, konserlerim için Türk pasaportuyla dünyayı dolaşmak istiyorum" demişti.

* * *

Beş kıtada her yıl 140 konser veriyor Fazıl Say.

İstanbul’daki evinde yılda topu topu 4 gece yatabiliyor.

Onun Floransa Müzik Festivali’nin final sanatçısı olarak ünlü "Piazza della Signoria" meydanında verdiği ve 20 bin kişinin izlediği konserini anımsadım.

O gece bir Türk olarak büyük gurur duymuş, Fazıl’a gösterilen olağanüstü ilgi beni çok duygulandırmıştı.

Konser bitiminde insanlar onu dakikalarca alkışlamışlardı.

Telefondaki sesinden üzüntüsünün ne kadar büyük olduğunu anladım.

Ülkesi için endişeliydi.

Gazeteye ve bana söyledikleri onun ruh halini yansıtıyordu:

"Bizim Türkiye rüyamız öldü. Tüm bakan eşleri türban takıyor. İslamcılar zaten kazandı, biz yüzde 30 onlar yüzde 70. Bizi dışlıyorlar. Çankaya’daki davete bir sürü ıvır zıvır adamları çağırdılar, beni çağırma gereği bile duymadılar. Bu iş böyle devam ederse kızımı da alıp bir başka ülkeye yerleşeceğim."

Sonra da sordu: "Doğru değil mi bu söylediklerim?"

* * *

Kaç yazı yazdım, "Türkiye’nin yetiştirdiği ama sayısı pek fazla olmayan dünya çapındaki sanatçılarımızla ilgilenmek gerekir" diye.

Tanıdığım bakanlara söyledim. Cumhurbaşkanının, başbakanın ilgilenmesi için uyarıda bulundum.

Aldırmadılar bile.

Bir iktidarın dünya görüşü ne olursa olsun, sanata, sanatçıya bu kadar duyarsız davranmaya hakkı yoktur.

Laik demokratik cumhuriyet ilkelerine, çağdaşlığa ters düşen gelişmeler insanların ruhlarında çöküntülere neden oluyor.

Sanatçılar ise bundan çok daha fazla etkileniyorlar.

Ülkedeki tersine gidiş Fazıl Say’ı bu noktaya getirdi.

Birçok sanatçımız da aynı ruh hali içinde.

Kimi yurtdışında kalışlarını uzatıyor, kimi oralara yerleşmek için hazırlıklar yapıyor.

Türkiye talihsiz bir dönemden geçiyor.

Toplumun günlük yaşam özgürlüğü ciddi şekilde tehlikede.

Laik, demokrat, çağdaş kafalı insanları içine alan cendere giderek daralıyor.

Hemen her alanda dünya çapında insan yetiştirmede verimli bir toplum değiliz.

Hiç değilse kendi çabalarıyla yetişen insanları kaybetmeyelim.

Ülkeyi yönetenler bilsinler ki, hepsi gelip geçecek ve hepsi unutulacak.

Ama Fazıl Say’lar dünya var oldukça yaşayacak.

( 15 Aralık 2007 - TuFaN TüReNÇ )

Yorum yapmak pek istemiyorum . Zaten herşey belli .

adam diyor ki islamcılar kazandı bu nedemek ya ülkenin %99 müslüman degil mi simdi asırı islamcı falan laflarını duyarım bazı üylerden islamın asırısı ılımlısı olmaz islam 4 4lük bir dindir ayrıca fazıl saylar orhan pamuklar bunlar türkiye zarar verenler degil mi..... bi dil uzatmadıkları o klamıstı(bakan eşleri) zaten onada el attılar işallah bunun gibi düşünen herkes giderde vatanımız güzel günler yasar.....

Şimdi Birinin KAlkıp İslamcılar Kazandı Demesi Demek ki O Adamın Gayri Muslim OLdugu ifadesidir..

Ve de Kalkıp Bunu Türkiye de Diyebiliyorsa Türkiye de Yaşayanların ne dine mensup oldugunu bilmiyor demektir..

Büyük Bir İhtimal de Bu adam Müslümandır..Ama ne derece O tartışılır Sözde mi Özde mi ??

Ayrıca Defolup ta Gidebilir..Kendisini Çok yükseklerde Görüyor GaLiba..

TAVŞAN DAĞA KÜSMÜŞ,AMA DAĞIN HABERİ VARMIŞ,
Yılda 4 gün evinde kalabilen bir vatandaşı devlet nereden bulup davetiye verecek.
Cumhurbaşkanımızın açıklamasında davetiyenin Ankaradaki evine gönderildiği belirtildi.Daha ne bekliyorsun sayın SAY peşinden habercimi görevlendirecek bu devlet.
Tespit herşeyi açıklıyor aslında %30 kalmış arkadaşların oranı,ama geri kalan %70 bugüne kadar
hep sizin zihniyet tarafından yönetilmesine rağmen ülkesinden utanmadı yada terketmeye kalkmadı.
Zaten terketmek istesede edemez,sizin gibi imkanı,olanağı,parası olmadığı için aklına gelsede
yapamayacağı bir iş.İSTEDİĞİN YERE GİDEBİLİRSİN FAZIL ABİ.TUTAN YOK.
Bakanın eşinin başındaki örtüsünden utanan ve vatan değiştirtecek kadar korkan adama diyeceğimiz tek şey HAYIRLI YOLCULUKLAR.

wala yazanları hıc okumadım bunu soleyım..
tek dıcegım sey salıverın gerızekalıyı gıtsın..
adamın daha musluman bı ulkede yasadıgından haberı yok..
bole sorunlu adamları anında paketleyıp ıstedıgı yere kıcıne bı tekme ıle gonderıceksın bu kadar...

Sözde demokratlar,zamanında demokrasi madurunu oynayanlar.Şimdi sırayla düşüncesini begenmedikleri ve kendileri gibi olmayanları kovmaya başladılar.Adam haksız değil ve adam dünyada en popüler iki üç Türkten biri ve Cumhurbaşkanı kendilerinden olan tırık sanatçılara davet verip,Fazıl Say gibi birini davet etmezse,adamda bunları haklı olarak dile getirecek.Neymiş İslamcı demiş.Bende diyorum İslamcı,sizler nasıl laikçi diyebiliyorsanız,başkalarınında iyi niyetli olmadıgına inandıklarına bu şekilde hitap etme hakkı vardır.Zaten bu tür problemler,sadece kendisinin düşüncesinin dogru olabilecegini düşünenler yüzünden oluyor...

Sözde demokratlar,zamanında demokrasi madurunu oynayanlar.Şimdi sırayla düşüncesini begenmedikleri ve kendileri gibi olmayanları kovmaya başladılar.Adam haksız değil ve adam dünyada en popüler iki üç Türkten biri ve Cumhurbaşkanı kendilerinden olan tırık sanatçılara davet verip,Fazıl Say gibi birini davet etmezse,adamda bunları haklı olarak dile getirecek.Neymiş İslamcı demiş.Bende diyorum İslamcı,sizler nasıl laikçi diyebiliyorsanız,başkalarınında iyi niyetli olmadıgına inandıklarına bu şekilde hitap etme hakkı vardır.Zaten bu tür problemler,sadece kendisinin düşüncesinin dogru olabilecegini düşünenler yüzünden oluyor...

sen haberleri ii takip ederdin ne oldu yaw adamın evine davetiye gönderilmiş ama alan olmamıs ii takip ayrıca posta kayıtları sabit ayrıca cokta önemli biri degil.....

Öyle görünüyorki bu konuda her 10 kişiden 1'i Sayın Say'a hak verse, kalan 9'u haksız buluyor kendisini.
Bu meselenin sadece bir davet yüzünden olduğunu düşünmek çok yanlış olur. Ayrıca net olarak bilmediğimiz konularda yorum yapmak da pek doğru olmaz. Örneğin ben davet bir haberde Fazıl Say'a davet ulaştırılmaya çalışıldığını ama ulaştırılamadığını duydum. Ne kadar doğrudur bilemem -hiçbir haberi bilemeyeceğim gibi- ama eğer bu doğruysa bazı arkadaşlar boş yere cumhurbaşkanına laf etmiş oluyorlar.
Ayrıca ben hiç laikçi diye bir terim duymadım. Bilmiyorum kullanan olmuş mudur bugüne kadar? İslamcı demek ne kadar saçmaysa, laikçi de o kadar saçma bir laf. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çoğu müslümandır (bazıları sadece kağıt üzerinde bile olsa...) ve bu tarz bir konuşmaya tepki verilmesi çok normaldir. Fazıl Say azınlık olarak kaldık demiş ama bence hep öyleydi.
Düşüncelere kilit vurmaya çalışırsak, milletin başındaki örtüsünden korkup bunu ulusal bir tehtid olarak görmeye devam edersek biz daha çoook yerimizde sayarız.

diyelim ki kendince haklı burda kalsın davasını gütsün. niye kaçıyo.???
böyle ilk fırsatta bahane arayanlar; sanırım Türkiye bir savaş vermeye kalksa
(Allah göstermesin) en ön saflarda yer alırdı sanırım!....
tabiiki gemiden kaçan fareler kervanında

"Bizim Türkiye rüyamız öldü. Tüm bakan eşleri türban takıyor. İslamcılar zaten kazandı, biz yüzde 30 onlar yüzde 70.

Demokrasi ile yönetiliyorsan çoğunluğa uyacaksın.
Biz dediği %30 luk grup hrıstiyan,yahudi vs. diğer dinlere mensup olan kişiler mi?
Yoksa % 70 dediği tamamı hurafeye bürünmüş (kendi tabirleridir) İslam dinine inanmış kişiler mi?
Evet Sayın Say;
mankenlerin üzerinde debelenirken kimse ses çıkarmıyordu?
Yoksa biryerlerinizde birşeyler mi kaybettinizde buradan kaçmak istiyorsunuz?
Gidecekseniz ben size yer gösteririm:
Malezya

Bizi her seferinde oraya gönderiyorlarda...

Temel: F.S
Dursun: Türk Milleti

Temel kendi dötünü hiç ama hiç görmemiş. Bi gün dursun ile futbol oynarken dursun topa bir abanır,top tam temelin döte.Temel koşar

dötünü ova ova soyunma odalarına. Arkadan dursun gelir.

Derki:

-Temel abartma sanki ne oldu dötüne...

Temel:

-Öle deme ....,ikiye yarmışsın!!

Para konuşturuyor adamı yav. Bizim de paramız olsa da şöyle 3-4 ay gidip bir avrupa ülkesine tatil yapıp gelsek.....

yahu sen niye her olayı saptırıyorsun.laikçi-antilaikçi diyebilirsin ama laikçi ile islamcı karşılatırmasını yaparsan laikliğin islamdan ve dinden uzaklaşma gibi birşey olduğunu kabul ediyorsun demek oluyor. Fazıl Say ın mesleği ne piyanist...bu adamın piyanodaki başarısı tartışılmaz ama bu insanın aradan kaç ay geçmesine rağmen daha yeni bu sözü etmesi tamamen bir güdülenme ve bilinçli gündem değişikliğini ifade ediyor.

bu adam zaten yurt dışında yaşamıyormu. sanki bu ülkeye çok katkı sağlamış...ülkemizi piyanist olarak tanıtmak ne katmış bize? yada onun savunduğu partiler baştayken bu ülkede ne farklıymış? Allah Fazıl say ve onun gibi düşünenlerin yardımcısı olsun...

Eğer demokrasiden bahsediyorsan savunduğun adam demokrasiyi sindirememiş ve halkın seçimini kabullenememiş. bu nedenle demokrasiden bahsetmeyin

eğer halkın seçimini içine sindiremiyorsa bu adam halkın sanatçısı değildir. bu nedenle Cumhurbaşkanımızın onu çağırmamasını gayet normal karşıladım...ama korkmayın şu anki iktidar başta diye size zorla birşey yaptırmazlar o ancak size mahsus(başörtüsüne koyduğunuz engel gibi...)

saygılar...

Türkiye sanatcılarını , zeki bilimadamlarını,mühendislerini koruyamıyor..geriye böyle embesiller kalıyor,Türkiyeyi seviyosa kalır kardeşim zihniyetnin yeteceğini zanneden bir çapa sahip insanlar..Niye yetsin kardeşim?sen o adama imkan vermedikten sonra ,karnını doyurmadıktan sonra neden kalsın bu adam burda?Bilim adamlarını % kacı gitmiş yurtdısına sımdıye kadar ,mühendislerin% kacı gidiyor yurtdısına calısmak için?gidenlerin% kacı Türkiyeyi kalkındırmak için yeten projeleri başka ülkeler adına yaptı?Ya sev ya terketmiş peah,saçmalığa bak,sen ovatandaşına ilgi göstermessen değer vermessen niye sevsin be seni?

Gitmek isteyen birini tutacak değiliz. Nedenler pek de umrumda değil. Sevene can feda, sevmeyene elveda:durdurun

Başlığa bakarmısın Fazıl saylar neden gitmek istiyor.Sebwebi basit paraları servetleri olduğu için.

Şimdi bu ülkede fazıl say a kim baskı uygulandığını iddia edebilir.
Adamın gerekçeseine bakar mısınız."benim hayalimde ki türkiye bu değildi" diyor.
oldu canım senin hayaline uygun türkiye yartatacaktık sırf sen avrupaya kaçmayası diye.

28 şubat döneminde bu ülkedeki inançlı insanlara baskılar yapıldığında kimse bu ülkeyi terkedip avrupaya kaçmadı veya başka bir yere kaçmadı.ama sen bakan eşlerinin bile başörtülü olduğunu bahane gösterip bu ülkeden defolup gideceksen yollar açık tutan yok.

adama söylüyorlar gel şu kente yerleş diye oda diyor ki oras olmaz çünkü orası havalanına çok uzak.

şu mantığa bakarmısınız.

Geri