Erdoğan:"Başörtüsü siyasal simge olsa takmak suç mu?"

AKP gelmeden önce türban sorun değilmiş bir arkadaşa göre, sana göre sorun olmayabilir ama takana göre gayet de sorundu...

Bu türbanın gündeme getirilmesinin de tek açıklaması olabilir AKP-CHP ikilisine avantaj sağlıyor ve gazetelere de ekmek çıkıyor... Bir devlet kurumunda kazara başörtülü biri görülse kim olduğuna bkamaya gerek yok hürriyet gazetesine 1 haftalık ekmek çıkıyor :D bunu anlamak çok zor değil.

iyiki chp var

bu türban meseleside halolacaktır.
çünkü chp karşı çıkıyor.
akp de chp ye karşı mağlubiyeti yok

gzkcy' Alıntı:
Eğer bu bir sorunsa ortaya çıkar çözüm önerileri tartışılır ve bir sonuca bağlanır. Ama bu hükümet döneminde özellikle hep bir sorun türban ve çözümü yok.

katılıyorum, gerçekten buna bir açıklaması yok hükümetin
5 yılı geçti iktidarda ama sorunu çözemedi
ancak bazı olaylar döndüğünde türban konusu gündeme getiriliyor
neden?

Mehmet Barlas dünkü yazısında şöyle demiş(kısaltarak veriyorum okuması uzun sürmesin diye, tamamı için sonunda link verdim okuyun isterseniz)

Gerçek gündemi dağıtmaya türban konusu tek başına yetmez...

Başbakan Erdoğan'ın “Velev ki türban siyasal simge olsa ne değişir?” diye başlayan ve her çeşit yasakçılığı yeren konuşması, belli ki hedeflenen adreslere ulaştı. Şimdi herkes, doya doya yine türban tartışıyor.

Aynı Kemal Sunal filmini defalarca seyredip hala “sonunda ne olacak” diye merak edebilenlerin çoğunlukta bulunduğu bir toplumda, bu durum doğal.

Bunu andıran bir Temel fıkrası bile vardır.

Temel aynı filmi 20'nci defa seyrettikten sonra sinemadan çıkarken, bilet satan adam gişeden çıkmış ve yolunu kesip sormuş ona:

- Bu filmde ne var ki her gün gelip izliyorsun bunu?

Temel anlatmış:

- Filmde bir sahne var. Güzel yıldız plaja geliyor ve elbiselerini çıkartıp mayo giyecekken bir tren geçiyor plajın önünden. Bu tren yüzünden kadını çıplak göremiyorum. Bu trenin mutlaka rötar yapacağını düşündüğüm için her gün aynı filme geliyorum.

....

Gerçek gündem

- Türk diplomasisinin Medeniyetler İttifakı çerçevesinde "dışarıda" din, kültür, vs. farklılıklarının giderilmesine ve çoğulcu ve hoşgörülü bir düzenin kurulmasına çalıştığı bir dönemde, "içeride" buna ters düşen bazı gelişmelerin cereyan etmesi bir talihsizliktir. Son zamanlarda bazı rahiplere karşı girişilen saldırılar, Hıristiyan din kurumlarına yapılan tehditler, yabancılara karşı yürütülen kampanyalar, Türkiye'de hükümetin, siyasi partilerin, eğitim kurumlarının, sivil toplumun ve medyanın bu alanda yapması gereken daha çok iş bulunduğunu gösteriyor.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8043523.asp?m=1

Ben adamın yazısını şaka olarak algılamıştım gerçekten şimdi yorumlara bakınca ciddi olduğunu anladım, gülüyorum gece gece :) Seçim kanununda direkt bir partiyi simge eden şeyler kullanılamaz... "Türban siyasi simge olarak kullanılıyor" sözünü bir başbakan söylemiş bile olsa bu tüm başörtü takanları kapsayamaz ki... Bu söz söylenmişse bile ki başbaknın açıklaması bu anlamda değil bence, bu türbanın bu amaçla kullananların olduğu yönünde bir görüştür sadece ve başbakanın söyledikleri de halkı etiketlemeye yetmez... Ayrıca başörtü takanların CHP MHP ve AKP gibi çeşitli partilere oy verdikleri gibi hiç oy vermeyenlerin olduğu da hepimizin bildiği, gördüğü reddelimez bir gerçektir... Bunun sonucunda da bazı kesimlerin başörtüyü simge olarak kullanması sözkonusu olsa bile hangi partiyi ve görüşü simgeledikleri belli olmadığından sandığa gitmeleri yasaklanamaz zira kızın onu hangi partiyi simgelemek için taktığı belli değildir, belki saadetli belki akp, belki mhp belki bağımsız için takıyor... Simge açık olmadığı için kişilerin iradesine etki de etmez... Bu belli olmayacağı gibi kimse başörtüyü görüp "hadi A'ya atalım oyu" demez... bu açıdan da kimin neyi simgelediğini tespit edip gerçketen parti simgesi amaçlı takanları ispat edemeyeceklerine göre böyle bir şey sözkonusu olamaz... Ayrıca başörtünün siyasi simge olduğunu ancak kapsamlı bir araştırmayla belgeleyebilirler. Yazıyı yazan kişiyi zeka testi yapması yönünde uyarıyorum böyle komik bir şey olmaz hala gülüyorum :)

amma çok türban takan arkadaş varmış yaaa
biz erkekler takmadıgımız için olayın dışında kaldık.
çünkü bu sizin sorununz.
keşeke yardımcı olabilseydik sizlere.
saygılar.

chp ve türban

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Madrid'te “Velev ki...” diye başlayan cümleyle yaptığı 'türban/başörtüsü' çıkışını muhalefet partileri beğenmedi. Aralarında konuya yaklaşım farkı bulunsa da gerçek değişmiyor: Çıkışı CHP lideri de beğenmedi, MHP lideri de... Özellikle CHP sözcüleri günler ve gecelerdir konuya dönük öfke dolu eleştirilerini televizyon ekranlarından dillendiriyorlar.

İyi de, CHP muhalefeti bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini hiç mi düşünmüyor? MHP Başbakan Erdoğan'ın çıkışına bir karşı-hamleyle cevap verdi; CHP'nin cevabı ne?

Bakınız, bir gazetemiz, “Haydi kızlar okula!” diye yararlı bir kampanya açtı. Ülkenin dört bir köşesinde anne-babaları tarafından çeşitli gerekçelerle okula gönderilmeyen kızları bulup okullaştırıyor bu kampanya. Böylece kadınlarımızın çok küçük yaşlarda eğitim almaktan engellenmesi yanlışlığının önüne geçilmiş oluyor.

Acaba başında örtü bulunduğu için liseden sonra eğitim alması engellenen genç kızların durumu da bir sorun değil midir bu ülkede? Liseyi bitiriyor gençkız, sınava girip üniversitede okuma hakkı da kazanıyor, fakat başında örtü olduğu için yerleşke kapısından geçemiyor... Okusaydı sonucun ne olacağını, ülkeye ne tür başarılar kazandıracağını bilemiyoruz bu kızların; ancak okuyamadıkları için mutsuz ve umutsuz olduklarını, kendilerini mağdur hissettiklerini biliyoruz.Herhalde bu kadarını CHP lideri ve sözcüleri de biliyor, bilmeseler bile tahmin ediyorlardır. Peki de, bu sorunu çözmek için neden herhangi bir girişimde bulunmuyorlar?

Beklediğim girişim, ille 'başörtüsüne özgürlük' tarzı bir yaklaşım olmak zorunda değil. CHP'den böyle bir yaklaşımı bekleyecek kadar saf değilim. Kendisine yakışan tavır neyse bu sorunla ilgili olarak, CHP konuyu o tarzda niçin gündemine almaz, Deniz Baykal partisine yakışan tavrı niye seslendirmez?

Başı örtülü olduğu halde üniversitelerde okumak isteyen kızların temsilcilerini davet edebilir CHP sözgelimi; Deniz Baykal konuklarını dinledikten sonra kendilerine hak verebilir de, hak vermeyebilir de... Türban/başörtüsü takan kızların bunu 'siyasal simge' olarak mı yaptıklarını öğrenmek için üçüncü el tanıklıklara ihtiyacı olmamalı muhalefet partilerinin...

Diyelim, başörtülü gençkızları dinlediler ve ikna olmadılar, bu durumda da yapacakları bir şeyler olmalı değil mi? Karşılarındaki insanlar üniversite çağına gelmiş, yani ergen kişiler; CHP'liler onları kendi tavırlarına çekmek için ikna faaliyetine girişebilirler. Başörtülü kızlar için de “Haydi kızlar okula” türü bir kampanyayı CHP başlatabilir sözgelimi...

CHP'liler, siyaseten gereğini yerine getirmek, yıllardır ülkeyi meşgul eden bir sorunla ilgili makul bir politika belirlemek yerine, ne zaman bu konu açılsa öfkeli yüz ifadeleriyle iktidara lâf yetiştirmekle yetiniyorlar. Biliyoruz, anlıyoruz, muhalefet dediğinin sesi yüksek çıkmalı, muhalefet liderinin öfkesi boynundaki damarların kabarmasından belli olmalı; ancak yine de 'sorun' çözme yolunda bir girişim, ya da girişimde bulunma gösterisi de yakışır muhalefete.

Neden ana-muhalefet 'türban/başörtüsü' konusunda kendisi hiçbir girişimde bulunmaz, bulunurmuş gibi bile görünmeyi göze almaz? İktidara gelenlerin elini kolunu bağlayan 'ilkeler' olduğunu, aslında devletin politikacılar tarafından değil 'kırmızı kitapçık' ile yönetildiğini çok duyduk da, muhalefetin ağzının kilitli olmasını gerektiren bir uygulamadan haberdar değiliz.

Muhalefet, iktidarın her yaptığına, her söylediğine karşı çıkmak değildir, ana-muhalefet partisinden muhalifliğe yakışır politik açılımlar, sorunlarla ilgili girişimler de bekliyoruz.

adam siyaseti biliyor.. verdigi mesajlara balıklama atlayanlar zararlı çıkıyor :D
tayyip işi kapmış valla ne diim başka.. avucunda oynatır sizin gibileri artık ;) bekir coşkunlar prim yapacak yazılar yazarsa siyasilerde mantıklı açıklama yaparsa bi ihtimal var :)
yoksa tayyip her fırsatta lafı gedigine oturtuyor.. hakkaten çerez gibi adamları bulmuş her fırsatta içinden çıkıyor :) :)
yürü be tayyip hep arkandayız :) (seçenek yok)

adımız çıkmış dokuza inmez sekise deyime uygun muhalafeti olan CEHAPEnin her fırsatta balıklama atlaması beni oldukça memnun ediyor.. devam edin deavm bu kafayla anca gidersiniz :))

""İYİ ki Başbakan dilini tutamıyor.

Tutsa, birçok niyetini bilemezdik.

Ama o bir anda açıklayıveriyor.""
nefis bir anlatimdi sayin bahadir:)
Hay kaleminize saglik.
saygiyla

Sokaklarda serbest Eğitimdede serbest olmasi lazim. Basbakan hakli.

Fletch ben anlatamadım sanırım. Şimdi Tayyip çıktı dedi;

Velev ki siyasi simge olsun, kim karışabilir ?

Ben de diyorum ki, mahkemelerin bu açıklama üzerine 'TÜRBAN SİYASİ BİR SİMGEDİR' kararı alması sence ne kadar olası ? Yani mahkeme bi başbakanın ağzından çıkana mı bakar, yoksa toplumun çıkarlarını, değerlerini, içinde olduğu kültürü mü baz alır. Ben bunu anlatmaya çalıştım.

Velev ki Tayyip'in söyledikleri doğru olsun, türban da siyasi bir simge olsun, bunu kim resmileştirecek ?

Yaw sanki türban takmayanlar Müslüman değil yani başını örtünce Müslüman mı oluyon şimdi çok komik ya

єηGℓiѕħ тєα¢ħєя;2543557' Alıntı:
Velev ki Tayyip'in söyledikleri doğru olsun, türban da siyasi bir simge olsun, bunu kim resmileştirecek ?

YSK tabii ki de
ha yapar demiyorum, zaten yazıda da Can Ataklı kesinlikle olur dememiş
ya olursa demiş

türban belirli bir bağlama stilidir normal ninelerimizin bağladığı stilde bağlansa bişey olmaz. askeriyede bile öyle ninelere bişey demiyolar ama türbanlı biri geldimi çeri salmıyolar anca o türbanlı kişi de ninelerimiz gibi bağlarsa içeri alınıyor

ha birde şu durum var ben kimsenin oy kullanmasının engellemesini savunan bir insan değilim
konuyu böyle yansıtmaya çalışmayın lütfen

yasaklansın..üniversiteye giremiyorlarsa oy da kullanamazlar adliyeler hastaneler vs.bunlarda kamusal alan aslında buralarada alınmamaları lazım ysk da kamu kurumu sonuçta... hemen deniz baykal abiye haber vermek lazım :D:D

2008 Türkiyem!!..
hala kıyafet tartışıyo..

Erdoğan'da çok sert cevap

Başörtüsü din ve vicdan özgürlüğüne girmez diyenlere cevap veren Başbakan Erdoğan, bizim önümüze iki de bir anayasayı çıkarmasınlar dedi.

Yargı makamı görevinin gereğini yapsın diyen Erdoğan, kimse kendini yasama ve yürütmenin üzerinde görmesin diye konuştu.

"Kimse yasamanın ya da yürtmenin üzerinde kendini görmesin. Kimse siyasi partileri baskı altına almasın" diyen Başbakan Erdoğan, darbe çağrısı yapan rektörlere de çok sert çıktı. "Bir rektör çıkıyor darbe çağrısı yapıyor.. Sen kimsin ya... Otur oturduğun yerde... Sen yavrumuzu yetiştirmekle mükelefsin ... Ordunun işine karışmayın.." diyen Erdoğan, "Ordu ne yapacağını senden çok daha iyi bilir." dedi.

AK Parti yüzde 47'yle şımardı diyen köşe yazarlarına da seslenen Erdoğan şöyle konuştu: Bazı köşe yazaarları AKP yüzde 47 ile şımardı diyorlar... Biz işimize bakıyoruz... Yoksa şimdi yazarlar sermayeleri bu kadar katlandı diye mi böyle şeyler yazıyorsunuz...

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin dış borçlarında azalma olduğunu ve yakında Türkiye'nin borç ödeyen değil kredi veren bir ülke konumuna geleceğiz dedi...

Haber 7

Geri