Türkçeyide Düşünelim...

wanted38

New member
Reaction score
0
ARKADAŞLAR SON GÜNLERDE DÜNYANIN GÜNDEMİNDE OLAN İSRAİL VE AMERİKA SALDIRILARININ ASLINDA HİÇ SANILDIĞI GİBİ YENİ BİR OLAY OLMADINI,TAMAMEN DÜŞÜNÜLMÜŞ, ÇOK İNCE HESAPLARLA PLANLANMIŞ, YILLARCA SÜRDÜLEGELMEKTE OLAN BİR İŞGAL DÜŞÜNCESİNDEN KAYNAKLANDINI HER BİLİNÇLİ İNSAN GİBİ SİZLERDE BİLİYOSUNUZDUR..
BENİM BURDAKİ AMACIM BU OYUNLARIN ÇOK UZUN ZAMANDANBERİ TÜRKİYE'DE DE OYNANMAKTA OLDUNU GÖSTERMEYE ÇALIŞMAKTIR..ARTIK BÜTÜN DÜNYA BİLİYORKİ TÜRKİYE SAVAŞARAK, ZORLA İŞGAL EDİLEMEZ..BUNUN İÇİNDE DAHA BAŞKA YOLLARLA MİLLİ BİRLİĞİ BOZMAYA ÇALIŞIYORLAR..BUNUN EN TEHLİKELİ OLANI TÜRKÇEYİ YOK ETME ÇALIŞMALARIDIR..GİZLİDEN GİZLİYE YÜRÜTÜLEN BU ÇALIŞMALAR YAKLAŞIK 60 YILDAN BERİ ÇOK CİDDİ BOYUTLARA GELMİŞTİR..BİR ÜLKENİN EN ÖNEMLİ DEĞERİ DİLİDİR..DİLİMİZİ UNUTTURMAK İÇİN ÇOK HER TÜRLÜ ŞEY YAPILMIŞTIR VE YAPILMAYADA DEVAM ETMEKTEDİR..HACKELL AİLESİ OLARAK FORUMUMUZDA TÜRKÇE İÇİN BİR BÖLÜM OLUŞTURULMASINI VE DİLİMİZİN DOLAYISIYLA ÜLKEMİZİN KUTULMASINA HACKHELL AİLESİ OLARAK BİZİMDE KATKIMIZIN OLMASINI ÖNERİYORUM..
DUYARLI ARKADAŞLARI GÖREVE DAVET EDİYORUM..SAYGILAR SUNARIM..:eek:

olabilir destek var dostum

güzel bir fikir olabilir dostum +1

ilginc payliasimmm

güsel bir fikir dostum saolasın fikrin için..

Arkadaslar, ben Almanya'da yasayan bir Türküm. Yillarca pek cok sosyolog,dilbilimci ve tarihciden duymussunuzdur. Bir milletin dilini yok etti mi, bir kac nesil sonra, dille birlikte o neslin pek cok özelligini yitirdigini ve atalarindan iyice uzaklasip, yeni ögretilmeye calisilan dilin kültürüne yanasip onu benimsedigini görüyoruz. Ben bunu burada oldukca iyi gözlemliyebiliyorum. Göreceksiniz bir 50 yil sonra buralarda Türkce ve Türk kültürü giderek asimile olacak. Burada artik Türkler arasinda da Ingilizlerin Paskalya Almanlarin Weihnachten dedikleri kutlamalara ait bazi gelenekler yapiliyor. Camlar alinip süsleniyor. Onlarin altina cocuklara hediyeler aliniyor. Pencerelere noel baba (St. Nicolaos) heykelleri asiliyor yumurta bayramlarinda yumurtalar boyaniyor ve bunlar cogu Türk ailesinde benimsenmis. Gerci bunlar Türkiye'de de yapiliyormus. Ister inanin ister inanmayin. buradaki bir Türk aile. Yeni dogan kizlarina annesi de babasi da gercek Türk olmalarina ragmen Helena ismini koydular iyi mi ? Lafin kisasi dilimizi koruyalim. Cünkü birbirimizle baglanti (dialog) kurabilip, anlayabilmemiz icin en önemli arac dildir.

Tebrik ediyorum.Hala inanmayan insanlar var.Koyun Sürüsü gibi bir millet olduk.Mutlaka önde giden biri olmalı ve onu takip etmeliyiz,birinin bize yol göstermesini bekliyoruz.Onun içinde bugüne kadar hacı hoca takımının eteğine tutunup arkasından bugünlere kadar sürüklenmişiz.Kendi başımıza düşünüp doğruyu aramaktansa birileri bizim için düşünmeli ve yapmalı herşey bizim için hazır olmalı.Yabancı hayranlığı ve onlara özenmek bizim ne kadar kişiliksiz ve vasıfsız olduğumuzun bir göstergesidir.Söylenecek çok şey var. Teşekkür ederim ilgine.

Çok Haklısın Tam Destek Dostum +1

Bu koca dünyada yabancı dille eğitim yapan,yapmaya özendirilen ve hatta zorlanan tek eğitim sistemi bizde.Yabancı dil hiçbir millete bu şekilde acımasızca,insafsızca dayatılmamıştır.Anadolu Liselerinde 11-12 yaşındaki çocukları yabancı dil öğrenmeye zorlamış,dahası bunu ailevi gurur meselesi yapmıştık.Şimdi bu durum biraz düzeltilmiş ama ortadan kaldırılmamıştır.
Yabancı dil öğrenilmesine karşı olduğum sanılmasın ama insan önce kendi dilini bilmeli.Kendi dilini iyi bilen insan kendi dilinin başka dillerdeki karşılığını öğrenebilir.Kendi dilini diğer dillere çevirebilir.Kendi dilini bilmiyorsa neyi çevirecek?
Bir millet esir edilecekse önce dili yok edilir.Emperyalistlerin en geçerli yöntemi budur.Birkaç yüzyıl önce İrlandalıların adının İrlanda değil de Kelt olduğunu,dillerinin ingilizce değil Keltçe olduğunu bilenimiz var mı?İrlandanın haline bakın:Bir bölümü İngilterenin resmi sömürgesi,diğer bölümü yarı sömürgesi.
Arkadaşlar konuyu siz açtınız.Teşekkürlerimi iletirim.Çok yazdım ama bir eğitimci olarak bu benim sürekli kanayan yaram.Sabrınız için teşekkürler.Bu konuyu tartışalım ama güzel dilimizle yazılmış türküleri söyleyelim,şiirleri okuyarak ruhumuzu besleyelim.
Son söz:
Bu satırları yazan kişi iki yabancı dili bilir ama en iyisi,en kolayı,en özgünü ve kullanışlısının kendi kendi dili olduğunu geç olsa da farketmiştir.
Emperyalistler sadece insan öldürmüyor,hergün on dil öldürüyor.
Seyirci kalmayalım.
Saygılar sunarum.

muallim 61,

Türkcenin en kullanisli dillerden biri oldugunu konusundaki tespitine , ileri derecede Almanca ve Ingilizce bilen biri olarak katiliyorum. Mesala Türkce'de kullandiginiz pek cok zaman Almanca'da yoktur. Söyleyemezsiniz. Bu yüzden ona yakin zamanlari kullanirsaniz. Tabi Türkce düsündügünde bu garip geliyor. Ama bir seyi de dogru tespit etmek lazim. Malesef bilimde geri kaldigimizdan bilim dilinde kullanilan kelimeleri zamaninda türetmedigimiz icin bu konuda cok geriyiz. Ancak Bilgisayar gibi kelimeleri ,o zaman ki bazi kisilerin israrli kullanimlari ile dilimize kazandirabildik ama bizim yabanci meraklilari hala Computer demekte israr eder anlamam hani.

bir haftadır tatildeydim..msjları yeni gördüm..gerçekten çok mutlu oldum..gerekli çalışmaları yapıp mod arkadaşlarla görüşeceğim..destekleriniz için teşekkürler..

dünyanın en eski dillerinden biridir Türkçe..buna rağmen geçmişi sadece 400-500 olan ingilizce zorla okullarımızda dayatılıyor..neden 10.000 yıllık maziye sahip dilimiz, bilim için en uygun olan dilimiz, her kelimenin kendi anlamı olan (yeni kelimeler için bir kaç kelimeyi birleştirip yeniymiş gibi sunmayan) dilimiz okullarımızda ikinci tercih olarak kalıyor..ingilizce yüzünden ezberci bir toplum yetişiyor..öğrencilerimiz bilimle uğraşması gerekirken, yeni şeyler keşfetmesi gerekirken yıllarca başka bir dilde kendini ifade etmeye çalışarak vakit kaybediyor..öncü olarak görülen eğitim merkezlerimizin ingilizceyi tercih etmeleri masum halkımızda sanki eğitim için en uygun dilin ingilizce olduğu düşüncesini yaratıyor..düşünsenize Türk öğretmenler Türk öğrencilere ingilizce ders anlatıyor..okullarımızda hazırlık sınıfı diye külliyen yalan, amacı sadece öğrencilerimizin hayata adaptesini geciktirmek olan ve öğrencilerin en verimli çağından bir yıl çalmaktan başka bir işe yaramayan sınıflar var bazi üniversite ve liselerimizde..bunun sonucu olarakta ingilizce öyle bir yerleşmişki dilimize, insanlarımız çoğu ingilizce kelimeleri Türkçe sanıyolar..
işte size bir kaç örnek;

vekiller heyeti ^^^ bakanlar kurulu ^^^ kabine
mebus ^^^ millet vekili ^^^ parlamenter
matbuat ^^^ basın - yayın ^^^ media
içtimai ^^^ toplumsal ^^^ sosyal
mesele ^^^ sorun ^^^ problem
usul ^^^ yöntem ^^^ metod
asgari ^^^ en az ^^^ minumum
azami ^^^ ençok ^^^ maksimum
seçenek ^^^ alternatif
faliyet ^^^ etkinlik ^^^ aktivite
karmaşa ^^^ kaos
müdür ^^^ yönetmen ^^^ direktör
teşkilat ^^^ örgüt^^^ organizasyon
muhaberat^^^ iletişim^^^ kominikasyon

"Türkçeyide Düşünelim" demişsin ama baştan kaybetmişsin... Ordaki "-de" eki ayrı yazılır bilmem anlatabildimmi ;)

facetoface' Alıntı:
"Türkçeyide Düşünelim" demişsin ama baştan kaybetmişsin... Ordaki "-de" eki ayrı yazılır bilmem anlatabildimmi ;)
dostum -de ekini düşünüyorsun ama soru cümlendeki mi yi düşünmüyosun şu bir ;)...o -de ekine akdar bakacağına arkadaşımızın verdiği örnekleri incelediğinde türkçenin ne kadar değiştiğini göreceksin şu 2 ;)..türkçe ye +1 şuda 3 :D:hhman:

internet dili kardeşim :) yani sen diince yapılmaz :D istersen forumu kapatalım de kapatak :D

Çok anlamlı bir konu açmışsın. Seni tadir etmemek mümkün değil..
Ancak rumuzun "wanted38" yerine has Türkçe bir kelime olsaydı daha güzel olurdu diye düşünüyorum...

"Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır."
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Türkçe düşün, Türkçe konuş, Türkçe sev. Ümidin Türkçe olsun...
Yavuz Bülent BAKİLER

Geri