V. Murat, (21 Eylül 1840-29 Ağustos 1904), 33. Osmanlı Padişahıdır. 1876 yılında 93 gün saltanat sürmüştür. V. Murat 21 Eylül 1840 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Sultan Abdülmecit, annesi Şevkefza Kadın Efendi’dir. Annesi Çerkezdir. Sultan V. Murat, çocukluğunda ve gençliğinde iyi bir eğitim gördü ve Fransızca öğrendi. Okumaya çok meraklı olduğundan dolayı, Fransa’dan kitaplar getirtir ve sürekli olarak okurdu. Edebiyata karşı çok ilgiliydi. Aralarında Ziya Paşa ve Namık Kemal’in de olduğu devrin bir çok şairi ile yakın dostluk kurmuştu. Yabancı kültürlerin etkisi altında kalan Sultan V. Murat, piyano çalardı. Batı müziği stilinde besteler bile yapmıştır. Avrupalı prenslerle dost olmuş, onlarla mektuplaşmış olan Sultan V. Murat, yerli ve yabancı gazeteleri etrafından eksik etmezdi.
Sultan Abdülaziz ile beraber çıktığı Avrupa seyahati sırasında Avrupa’yı yakından görüp hayran kalmış olan Sultan V. Murat, bu gezi sırasında İngiltere’de tanıştığı Gal Prensi (sonradan İngiltere Kralı olan VII. Edward) ile yakın bir dostluk kurdu. Gal Prensinin tesiri altında kalıp mason olan Sultan V. Murat, çok müsrif ve ihtiras sahibi bir insandı. Padişah olmak için amcasının ölümünü beklediğini açıkça söylerdi.
Sultan V. Murat, tahttan indirilen Sultan Abdülaziz’in yerine 30 Mayıs 1876′da padişah oldu. Ancak, Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarmak için Meşrutiyetin kurulmasını isteyen, bu düşünce ile tahta güvendikleri bir hükümdar getiren aydınların umudu yine kırılmıştı. 93 gün kaldığı Osmanlı tahtından 31 Ağustos 1876 günü indirildi. 28 yıl daha sarayda yaşayan Sultan V. Murat, 29 Ağustos 1904 tarihinde vefat etti ve annesi Şevkefza Kadın Efendi’nin Yeni Camiideki türbesine defnedildi.
Evet gerçekten 5. murat mason olmuştur ama mason olacak insanlarda aranan şartlar dindar olmasıydı ve o sıralar asıl emelleri bilinmiyordu zaten osmanlıdaki tek mason padişahtır o sebeple de tahtta fazla kalamadı zaten yasam tarzına bakarsanız bizden çok size benziyor
alevilere laf atmadım sen alevi olduğundan osmanlıdüşmanlığı beslediğini söyledim
sen 5. muratı diyorsun CHP nin tamamı mason özellikle izmir milletvekili arıtman ve eşini araştır karsına ne cıkacak
Rahsan-Ecevit çifti , Süleyman demirel çifti , Atatürkten bu yana ilk kez mason olmayan bir cumhurnbaskanımız var ...
osmanlı ümmetçi bir devletti bunu söylemem sizin osmanlı türk düşmanıydı tezinizi destekliyorum anlamına gelmez osmanlı türke ya da baska bir ırka düşman değildi islam bayraktarı bir ülkeydi
kuran ırkçılığı yasaklar üstünlük takvayla olur der osmanlı da bunu baz almıştır