Hiçbir halkın geri gitme hakkı yoktur!
Atatürk’ün Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt:
Hiçbir halkın geri gitme hakkı yoktur!
Mahmut Esat Bozkurt, İstanbul Üniversitesi’nde verdiği derslerde hiçbir halkın geri gitmeyi isteme hakkı olmadığını şöyle anlatıyordu:
Egemenlik haklarına dayanarak bir milletin gerileme, geri gitme hakkı yoktur.
Çünkü geriler, ilerilere nispetle birer kötülüktür. Hayat gerilerde değil, ilerdedir.
Hayat kötülüklerde değil, ilerilerde, iyiliklerdedir. Gerilerde ölüm vardır.
Bir millet öleceğim diyemez. Yaşama ve yaşatma ilerilerdedir. Bir milletin yaşama ve yaşatma hakkı vardır. Bir millet yaşayacağım diyebilir.
Cumhuriyetten hilafete, saltanata, krallığa inmek şöyle dursun, meşrutiyete bile dönmek bir milletin hakkı olamaz.
Çünkü böyle bir durumda millet, kendi egemenliğinden kısmen olsun feragat etmektedir.
Amaç, egemenlikten kısmen feragat değil, egemenliği her yönden tamamen elde etmektir.
Biz, Cumhuriyeti bile bunların ilerisidir diye benimsemiş bulunuyoruz.
Eğer insan haklarını ve ulus egemenliğini Cumhuriyetten fazla gerçekleştiren bir rejim keşfedilecek olursa bizim onu kabule hazır olduğumuza şüphe yoktur.
Hatırlarda kalmaya değer ki, modern demokratik anlayışa göre halk iradesi, ulus egemenliği bölünemez, egemenliği kısmen veya tamamen kaybeden milletler hürriyetlerinden vazgeçmişler demektir.
Halbuki modern anlayışa göre insanlar hürriyetlerinden tamamen değil, kısmen bile vazgeçemezler.
Bir ferdin, bir milletin ‘Ben hür olmayacağım, esir olacağım’ demek hakkı yoktur.
Bir ferdin, bir milletin yalnız ve ancak ‘ben hür olacağım’ demek hakkı vardır.
Akla şöyle bir soru gelebilir:
İnsanlar ve milletler kendilerine ait olan hakları istedikleri gibi kullanamazlar mı?
Kullanırlar fakat bu kullanma bir şartla mümkündür. İleriye, yükselmeye, yaşamaya doğru…
Bu haklar geriye doğru, ölüme doğru asla kullanılamaz.
Hem bir neslin, gelecek nesiller üstünde doğru tasarruf hakkı nasıl kabul edilebilir?
Bir nesil, gelecek nesiller üzerinde fenalığa doğru nasıl hükmedebilir?
Nasıl olur da bir nesil, gelecek nesillere bir esaret mirası bırakabilir?
Ben Allahı bizim yaratıcımız olarak kabul ediyorum ve okumamız ve iman etmemiz için bizlere Kuran' ı gönderdi. Allahın göndermiş olduğu bu kitaptada yazıyor bu emirler..
Eğer iman etmiyorsan ve bu emirlere uymak istemiyorsan başkalarının imanına da karışma. Sen kime tapıyorsun ? Herhalde sizin oralara Kuran gelmedi ?? Okumanı tavsiye ederim... Bu işler onun bunun demesiyle olmuyor...
pekii madem öyle bulsana şu emirleri hangi emir bu ?
öyle bir yaklaşım içine girdinki Kuranı Kerim Emir komuta el kitabı gibi oldu
kanıtla o zaman bahsettiğin emiri ve bu emire bizim gericilik dediğimizi
hem hayra bile geçersin ama böyle beleşten yorumlar iftiralar atarak bir yere varmazsın..
tekrarlıyorum hangi emir vardıda biz ona gericilik dedik ???
konuda hiç bir değişiklik yapmıyacağım buna inan çünkü bize kanıtlamanı istiyorum
kanıtla bize Atatürkü Allahtan daha büyük gördüğümüzü
ama kanıtlayacağından şüphem var çünkü boş beleş saldırıyorsun iftira ediyorsun hak yiyorsun...