Başörtüsü(senin deyiminle türban olsun hadi :victory) ancak takan kişinin niyetini ispatlamanla siyasi simge olabilir... Eh yazdıklaırnda kimsenin içinden geçirdiği niyetle ilgili bir şey yoktu... Partiler halkın dinini sömürüyormuş falan yazıyor... E ne alaka... :durdurun
senin bahsettiğin cumhuriyet iranda canım. burası türkiye cumhuriyeti. halk eğer çağ dışı bir yönetim şekli istiyorsa o zaman bazı dinamikler devreye elbette girer. ha bizim bunu askere bırakmamız asıl yanlış olandır ama 80 den sonra kapatılan sendikalar ve sivil toplum kuruluşları olmadan başka da seçeneğimiz yok.
yani demem o ki hayallerde dolanmayın arkadaşım :goz:
Arkadaşın yazısında Cumhuriyet halkın istediği yönetimi seçmesi yazıyor. İsteyen güçlü bir yönetim halkın başına zorbalıkla geçince Cumhuriyet mi oluyor yoksa? .. Ben seçiliyor diye biliyordum. Boşuna hayallere kapılmışım. Seçmek seçilmek, belirli haklara sahip olmak ne alaka yani değil mi :clap
Cumhuriyet, hükümet başkanının, kamu tüzel kişiliğini temsil eden bir heyet tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu oligarşi kavramının zıddıdır. Aynı zamanda geniş anlamda yönetim biçimini ifade eder ki, bu da devletin organlarının seçimle işbaşına gelmesidir...
Bundan daha fazla bir manası yoktur... 1982 Anayasasındaki Cumhuriyet tanımına göreyse Cumhuriyet başka ilkeleri de kapsayacak bir biçimde ele alınmıştır... Bunlar Demokratik, insan haklarına saygılı, laik, hukuk devleti gibi ilkelerdir. Bu ilkelerin hepsinin değeri birbirine eşittir. Yani laik olmak için demokratiklik terkedilmeyeceği gibi tersi de sözkonusu değildir...
Laiklik ise din kurallarının kişilere dayatılmaması, herkesin özgürce dinini seçip yaşayabilmesi, dini ayrımcılık yapılmaması ve belirli bir dine tolerans tanınmaması demektir.
Başörtü serbest olunca bu bahsettiğimiz şeylerden hiçbiri engellenmeyecek hatta, bir inancın serbestliği sonunda tanınmış olacaktır. Bu inancı uygulamayanların üstünlüğü sözkonusudur şuan. Okullarda bu inancı uygulamayanlar rahatsız olabilir "belki" diye bir inancı(başörtü inancı) uygulayanların uygulaması yasaklanmıştır. Bu ise adaletsizdir ve "inanmamaya" öncelik tanımaktır. Şuanki durumda başörtüsüne inanmayan ya da bu inancını yerine getirmeyenler üstün tutulup, bunu yerine getirenler kısıtlanmaktadır. Oysa ki bu laikliğin bir şeye inanmak/inanamamak, uygulamak/uygulamamak konusunda tanıdığı eşitliği bozmaktadır.
Ama tabii sana göre demokrasi birini üstün tutup, rahatlatma, diğerine yasaklar getirmek olunca, demorkasinin uygulanması hayal oluyor haklısın. Boşuna hayaller kurmayalım, biz im hakkımız yokki demokrasiye falan, sadece belirli kesimin hakkı var. Biz gidelim istersen İran'A?
Lutfen kısısel atsımalar yol acıcak cumlelerden kacınınız