ney öğrenmek hakkında görsel - metin yardım istiyorum
ney merakı başladı
yardımcı olursanız sevinirim bulamıyorum ben
mrb. Arkadaşlar ney enstrümanı çalmak istiyorum.İlgili cd veya döküman nasıl bulabilirim? teşekkürler...
arkadaşlar ney dersleriyle ilgili video çalışması olan var mı
şimdiden teşkkürler
Arkadaşlar basit bir kaval aldım. Üflemeye yeni yeni alışıyorum. Çalan birisi varsa nerelerden video bulabileceğim konusunda yardımcı olursa sevinirim. Ders videoları aradım fakat bulamadım.
Teşekkür ederim. İyi forumlar.
ney va kaval üfleyen biri olarak hepinize tavsiyem; bu enstrümanları başka enstrümanlarla karıştırmayın. ikiside çok değerli enstürmanlardır. (diğer enstrümanlar değersizdir gibi bir yorum çıkarmayın) bu iki enstrüman da hocasız öğrenince bişeye benzemez. çünkü üfleme tekniği diye bişey vardır. onu videolardan ya da dökümanlardan öğrenemessiniz. öğrensenizde tadı olmaz. hocasız öğrenilen enstrüman şerbeti eksik tatlıya benzer.
ama çevrenizde kaval ya da ney üfleyen kimse yoksa ney öğrenmek isteyen kişi bulabilirse "süleyman ergüner- ney metodu" isimli kitabı alabilir. o kitaba ekli birde cd olacak. o kitap size yeterli oalcaktır. ancak temel nota bilginiz yoksa boşuna heves etmeyin.
kaval öğrenmek isteyen arkadaşlara tavsiyem ise bir site olacak. başlangıç için güzel bir site.
Kemal Sahir Gürel
ya da illa kitap istiyorsanız şöyle bir kitap var
KAVAL METODU - Yrd.Doç BURHAN TARLABAŞI, #20639483 Gittigidiyor.com
bundan da yardım alabilrisiniz.
ama dediğim gibi. bir ustadan duyarak öğrenmek gibisi yoktur.
herkese kolay gelsin. nefesinize sağlık.
"Dinle neyden! Zira o bir şeyler anlatmada, ayrılıklardan şikayet etmektedir. Neyi dinle-, neler söylüyor. Allah'ın gizli sırlarını anlatıyor. Yüzü sararmış, içi boşalmış, başı kesilmiş, neyzenin nefesine terkedilmiş olduğu halde, dilsiz ve sözsüz, 'Hüdâ, Hüdâ' diyor"
çünkü ney peygamber nefesi taşır. süleyman peygamber çobanlık yaparken koyunlar bir sazlığa girerler. sazlık tarafından muhteşem bir ses yükselmektedir. süleyman peygamber o sesin geldiği yöne doğru gider. sazlardan başka hiç bir şey bulamaz. biraz daha dikkatlice incelediğinde sesin kırık sazlara vuran rüzgardan geldiğini anlar. hemen oracıkta cebinden çıakrdığı bıçağıyla bir saz keser. üzerine delikler açar. ve allaha söylemek istediği bütün herşeyi o saza üfler. onun içindir ki ney peygamber nefesi taşır derler. ve en kutsal kabul edilen ney (kaval) sazdan yapıldığı için türklerde enstürmanlara saz denir.
bu hikayayeyi bir arkadaşım anlatmıştı. çok hoşuma gitmişti paylaşmak istedim.