Öncelikle beni muhattap aldığın için sana teşekkür ederim.
Renk menk meselesinden vurup, kim adam kim değil gibi kişisel tartışmaya girmeyeceğim.
Forum tecrüben gibi, güzel cevap vermişsin kutlarım.
Ben ekonomist filan değilim. Öyle bir iddaamda olmadı.
Gayet vatandaşi bir sorum olacak. 2001-2002 krizini en ağır faturalarıyla beraber yaşamış biriyim. Bunda babamı göz önünde bulundurarak konuşuyorum...
Sorumdan önce ben sadece verdiğim tarihler arası borçları şuraya yazayım...
2008 yılında 480,5 Milyar dolara, 726,8 Milyar YTL(iç+dış)
2002 yılında 222 Milyar dolara, 361,8 Milyar YTL,(iç+dış)
Aradaki fark = 365 Milyar TL... 6 yılda.
Üstelik ne küresel kriz var, ne bölgesel kriz var hiç bir şey yok...
Daha önceki hükümetle kıyaslama yapmayı çok seviyorsun. Bir çok mesajını okudum bu yönde.
Sorum şu yönde olacak...
O zaman ekonomik kriz vardı ve 2 yılda bu kadar borç yapıldı.
Peki bu 6 yıl boyunca ne oldu da bu kadar çok bor yapıldı?***
Seni Muhatap alıp seninle yazışmamak elde değil. Tam bir istanbul beyefendisi edası ile , öylesine kibar yazıyorsun ki . Tebrikler.
Kardeş önemli olan krizler değil. Velev ki 2001 krizi küresel bir kriz değildi ama bizi çok derinden etkiledi. Lakin 2008 krizi Küresel bir kriz idi. İhracat yaptığımız ülkelerin neredeyse krizde sallandı. İhracatımız çok düştü bütün dünyada bankalar batarken şirketler iflas açıklarken Bizim hükümetimizin ekonomi yönetimi harika tedbirlerle Dimdik ayakta kalmamızı sağladılar. Bunu ben söylemiyorum Dünya bankası başkanı, IMF raportörü ve bazı yabancı ekonomistler söylüyor. Ben 1994 krizinde babamla birlikte çalışıyordum. Gıda Toptancılığı yapıyorduk. Servis araçlarımız vardı. Hergün ortalama 2 büyük kamyon mal satıyorduk. Ama 5 nisandan bir gün sonra alış fiyatlarımız karşısında alacaklarımız % 30 eridi. İşler bıçak gibi durdu. Aylarca iş yapamadık. Sonuç bir yıl sonra ancak ayakta kalmayı başarabildik. 2001 krizinde ise ben kendime dövize dayalı bir iş kurmuştum. Yani ithal olan bir markanın distribütörlüğünü almıştım. Mallar almanyadan geliyor ödemelerini nakit döviz olarak yapıyorduk. 21 şubat krizi ile birlikte altı ay içinde işyerimi kapatma safhasına geldim. Ama Allahtan yangelirlerimiz vardı her iki krizdede yan gelirlerimizle takviye çıkarak ayakta kaldık.
Gelelim 2008 krizine bir buçuk yıl sürdü ve ne bir bankamız battı nede büyük bir holding. Hemde böylesine büyük çaplı küresel bir krizle karşı karşıyayken.
Birde şu eski hükümetlerle şimdiyi karşılaştırmayı sevdiğimi söylemişsin. Evet . Çok seviyorum. Ben 1971 doğumluyum. 1988 yılında Üniversiteye ilk başladığımda yine bir referandum vardı. Siyasi yasakların kalkması ile alakalı. O referandum süresecinde siyasete yakınlaştım. Bugün üzerinden 22 yıl geçmiş. Geriye dönüp baktığımda kimler gelmiş kimler geçmiş. Ama baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş.
Kardeş tekrar söylüyorum Benim babam yıllarca CHP'de gençlik kolları başkanlığı ve ilçe başkanlığı yapmış. Ben yıllarca (1991-2002) MHP de siyaset yaptım 1991 - 1994 yıllarında Bizim Ocak'ta kurucu üyelik yaptım. Ama şimdi dönüp geriye bakıyorum Ekonomik olarak , Sosyal olarak , Siyasi olarak , Dış politika olarak en iyisi Bu Hükümet. Dikkat et Akparti demiyorum. Bu hükümet diyorum.
Şimdi kal sağlıcakla.