AKP Türkiye’yi borca batırdı

sedapinar

New member
AKP Türkiye’yi borca batırdı
58, 59 ve 60. hükümetle 5 yıldır iktidarını sürdüren AKP, Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı. Borç stoku 213 milyar doları aştı.



AKP, CUMHURİYET TARİHİNİN BORÇLANMA REKORUNU KIRDI

Erdoğan’a KAMÇI dayanmıyor
İktidar, 5 yıl önce 95 milyar dolardan devraldığı iç borcu 213 milyar dolara çıkardı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında kurulan 58. ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu 59. ve 60. AKP hükümetleri, Cumhuriyet döneminin borçlanma rekorunu kırdı. AKP hükümetlerinin, yaklaşık beş yıllık icraatı döneminde, kendinden önceki tüm Cumhuriyet hükümetlerinin yüzde 127’si kadar iç borçlanmaya gittiği; dış borçlarla birlikte toplam merkezi yönetim borcunu bir kat artırdığı belirlendi. Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinin de yaşandığı 56. ve 57. Bülent Ecevit hükümetleri döneminde merkezi yönetim borç stoku yaklaşık 80 milyar dolar artarken, siyasi istikrar dönemi olarak kabul edilen 58., 59. ve 60. AKP hükümetleri dönemindeki artış 132 milyar doları geçti.

‘Yiğitsen kamçıdır’
“Borç yiğidin kamçısıdır derler, ama yiğitsen kamçıdır, değilsen felakettir” diyen Erdoğan döneminde özellikle iç borç artışı, Cumhuriyet tarihinde oluşan toplam stoku aştı. İç borç stokunu 95.2 milyar dolardan devralan Erdoğan, bu yılın Eylül sonu itibariyle 213.3 milyar dolara çıkardı.

Son 10 hükümetin borç stoku
HÜKÜMET Başbakan Başlangıç Bitiş (Milyon $)
50. T. Çiller Haziran 93 - Ekim 95 58.417
51. T. Çiller Ekim 95 - Ekim 95 58.417
52. T. Çiller Ekim 95 - Mart 96 60.686
53. M.Yılmaz Mart 96 - Haziran 96 60.696
54. N. Erbakan Haziran 96 - Haziran 97 60.371
55. M. Yılmaz Haziran 97 - Ocak 99 70.025
56. B. Ecevit Ocak 99 - Mayıs 99 71.821
57. B. Ecevit Mayıs 99 - Kasım 02 149.905
58. A. Gül Kasım 02 - Mart 03 152.312
59. R. T. Erdoğan Mart 03 - Temmuz 07 264.672
60. R. T. Erdoğan Eylül 07 - 282.111



http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=2848
 

darksage

New member
Çok güzel paylaşım emeğine sağlık.

Ama ayrıca Mahfi Eğilmez'in 26 Şubat 2004 tarihli şu yazısından bir alıntı yapma ihtiyacı hissettim:

''Türkiye'nin toplam borcu diye kullanılan sayı Türkiye'nin toplam borcunu ifade etmiyor. Konuşulan miktar olması gerekenin çok daha altında bir tutar. Çünkü bilinen ve bir araya getirilen sayılar içinde özel kesimin iç borcu ve Hazine'de toplanmış bulunan kamu kesimi borçları dışında kalan kamu kesimi iç borçları yok. Buna karşılık dış borç stoku içinde kamu kesiminin bütün dış borçları yer alıyor.
Dolayısıyla Türkiye'nin toplam borcu dediğimiz sayılar şunlardan oluşuyor:
Hazine'nin iç borcu+Kamu kesiminin dış borcu+özel kesimin dış borcu.
Bu toplamın Türkiye'nin borç stokunu ifade etmediği açık. Çünkü burada Hazine'de toplanmış kamu kesimi iç borcu dışındaki kamu kesiminin iç borcu yer almadığı gibi özel kesimin iç borcu hiç yer almıyor''
 

yehovan

Banned
AKP iktidarı, ortaya koyduğu pembe tablolarla ülke ekonomisine altın devrini yaşattığını iddia ederken, geçim zorluğu yüzünden hanımının kolundaki bileziği bozduranlar çoğalıyor. Geçim sıkıntısı yanında, kredi kartı, çek, senet ve diğer borçlarını ödeyemeyen vatandaş kuyumcunun kapısını çalıyor

Son çare
Günlük hayatını borç harç sürdüren dargelirliler çareyi, kara günler için sakladıkları altınları paraya çevirmekte buluyor. Halkın evlilik yüzüklerini bile satar hale geldiğine dikkat çeken Adana Kuyumcular Odası 2. Başkanı Oğuz Başman, “Satın aldığımız altınların yüzde 20’sini alyanslar oluşturuyor” dedi.


Geçim sıkıntısı yüzük sattırıyor

Çiftler, “Kötü günde kullanırım” diye sakladıkları altınları tek tek bozdurmaya başladı

Adana Kuyumcular Odası 2. Başkanı Oğuz Başman, halkın alım gücünün sınırlı olması nedeniyle iç piyasada altına olan talebin düştüğünü, ekonomik nedenlerden dolayı zor durumda olan dar gelirlinin kredi kartı, çek, senet ve diğer borçlarını ödeyebilmek için “kötü günde kullanırım” diyerek alıp sakladığı altınlarını yastık altından çıkararak satmaya başladıklarını söyledi. Başman, satın aldıkları altınlar arasında çiftlerin artık “niye takmıyorsun” diye tartışma nedenleri arasında yer alan ve mutlu günlerinde taktıkları yüzüklerin sayısının artmaya başladığını gözlemlediklerini bildirdi.


Hurda niyetine alınıyor
Geçen yıla kadar modelini değiştirmek için gelen çiftlerden, şimdi ise hurda niyetine yüzük satın aldıklarını belirten Başman, “Kuyumculara yapılan altın satışlarının yüzde 20 seviyesindeki bölümü yüzükler oluşturmaya başladı” dedi. Başman, altına olan talebin düşmesi nedeniyle, bundan küçük ölçekli üyelerinin olumsuz yönde etkilendiğini ifade ederek, “Satışlardaki durgunluğu hasat, düğün ve gurbetçilerle aşmayı planlıyorduk, ancak umduğumuzu bulamadık” dedi.


622 bin kişi kart borcunu ödeyemiyor
AKP’nin işbaşına gelmesinden bu yana aldıkları tüketici kredilerini ve kredi kartlarının borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı 622 bine yükseldi. Piyasalarda yaşanan son dalgalanmaların, kara listeye girenlerin sayısını artıracağı belirtiliyor.

Kriz vatandaşı da vurdu
AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana aldıkları bireysel kredileri ve kredi kartlarının borçlarını ödeyemeyen vatandaşların sayısı 622 bine yükseldi
Ekonomide kriz çanları yükselerek çalmaya devam ediyor. ABD piyasalarındaki krize bağlı borsa ve dövizde yaşanan sarsıntı vatandaşı da vurdu. Vatandaşı ’büyüme’ adı altında masallarla baskı altına alan AKP’nin uyguladığı politikalar bir bir gün yüzüne çıkıyor. Borç içinde yüzen vatandaşa her gün yeni bir yük biniyor. Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Haziran‘da geçen aya göre yüzde 27,8 oranında arttı. Merkez Bankası verilerine göre, 2007 yılı Mayıs’ta 26 bin 63 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişiler, Haziran’da 33 bin 299’a çıktı.

Kredilerde patlama
Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 0,7 yükselerek 5 bin 40’dan 5 bin 77’ye, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 34,2 artarak 21 bin 23’den 28 bin 222’ye yükseldi. Verilere göre, 2007 yılının ilk altı ayında bireysel kredi borcununu ödemeyenlerin sayısı 27 bin 962, kredi kartları borcunu ödememiş kişilerin sayısı da 142 bin 665 olarak gerçekleşti. 2002’den bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 622 bin 79 olurken, bunun 80 bin 15’i kredi borcunu, 542 bin 64’ü de kredi kartları borcunu ödememişleri içerdi.


Ailelerin kredi borcu son beş yılda beş kat arttı
AA

Türkiye'de ailelerin tüketici kredisi ve kredi kartı borçları gelirlerinin yüzde 25'ini aştı. 2002 yılında hane halkı borcunun harcanabilir gelire oranı yüzde 4.3 iken, Mart 2007 itibariyle bu oran yüzde 25.5'e yükseldi.
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yararlanarak yaptığı çalışmaya göre, ailelerin bankalar ve tüketici finansman şirketlerine 2002 yılında 6.5 milyar YTL olan borcu, Eylül 2007 itibariyle 87.1 milyar YTL'ye ulaştı. 9 aydaki artış yüzde 21'i buldu. Ailelerin 87.1 milyar YTL tutarındaki toplam borcunun 24.6 milyar YTL'sini kredi kartı borçları oluşturuyor.
Hane halkının mevduat, hisse senedi, Hazine borçlanma kağıdı, bireysel emeklilik birikimi gibi finansal varlıkları bu yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 3.3 oranında arttı.
Vatandaşların bankalar ve tüketici finansman şirketlerine olan borçlarının toplam tasarruflarına oranı da yıldan yıla artış gösterdi. 2002 yılında hane halkı borcunun finansal varlıklarına oranı yüzde 4.5 iken, 2003 yılında yüzde 7.8'e, 2006 yılında ise yüzde 27.1'e çıktı. Bu yılın ilk 9 ayında da yüzde 27.8'e tırmandı.



Bahsedilen Türkiye Cumhuriyetinin ALTIN yılı....

Halk borç içerisinde... Bankalar verdiği borçları alma içerisinde... Mahkemeler icracılar gariban halkın kapısında.... Altın Türkiye deyimi heralde bu olsa gerek.... YAzık
 

able_xm

New member
Galiba sen yenisin
Bu ülkede daha 8 yıl önce bir gecede % 65 develasyon yapıp donumuzu alanları, Gecelik faizlerin % 1500 lere vurduğu günleri görmemiş olman gerekki....
Cumhuriyet tarihinin en başlarılı 6 yılını yaşadığı Türkiyemin % 47 insanının tam destek verdiği bir partiye bu kadar basit eleştiri yapıyorsun. gülüyorum sadece sadece.
 

VAVRULU

Banned
Galiba sen yenisin
Bu ülkede daha 8 yıl önce bir gecede % 65 develasyon yapıp donumuzu alanları, Gecelik faizlerin % 1500 lere vurduğu günleri görmemiş olman gerekki....
Cumhuriyet tarihinin en başlarılı 6 yılını yaşadığı Türkiyemin % 47 insanının tam destek verdiği bir partiye bu kadar basit eleştiri yapıyorsun. gülüyorum sadece sadece.
Siz gülmeye devam edin durmak yok :goz:
 

alpgg

New member
Galiba sen yenisin
Bu ülkede daha 8 yıl önce bir gecede % 65 develasyon yapıp donumuzu alanları, Gecelik faizlerin % 1500 lere vurduğu günleri görmemiş olman gerekki....
Cumhuriyet tarihinin en başlarılı 6 yılını yaşadığı Türkiyemin % 47 insanının tam destek verdiği bir partiye bu kadar basit eleştiri yapıyorsun. gülüyorum sadece sadece.


heryeri satark ülkeyi ilkokul öğrenciside yönetir... satacak yerleri kalmadıgında görcez kaç karışmış
 

yehovan

Banned
Bahsedilen dönemde donumu almayı bekliyenleri görüyordum. Düşmanımı biliyor idim. Donumu kendimi koruyabiliyordum...

Şimdi düşman heryerde sinsiceze yaklaşıyor... Cüzdanıma sinsice elini uzatıyor.... Ne olduğunu anladığımda ise iş işten geçmiş oluyor....


Bahsedilen dönemde zengin fakir arasında dağlar kadar fark yoktu. Orda sınıf diye tabir ettiğimiz çoğunluk ülkenin büyük bir bölümünü oluşturuyor idi...

Ya şimdi ?

Zengin çok daha zengin
Fakir Çok daha fakir
Orta Direk yok olmuş...



Bu ülkede iyi bir gelire sahip olabilmen için ya tarikatta abi hoca imam olacaksın. Ya iktidara yakın yalakalık yapıp atamanı yada ihaleni bekliyeceksin....


Türkiyem böyle bir Türkiye oldu....
 

VoyVoy

FoRuM MüHeNDiSi
Galiba sen yenisin
Bu ülkede daha 8 yıl önce bir gecede % 65 develasyon yapıp donumuzu alanları, Gecelik faizlerin % 1500 lere vurduğu günleri görmemiş olman gerekki....
Cumhuriyet tarihinin en başlarılı 6 yılını yaşadığı Türkiyemin % 47 insanının tam destek verdiği bir partiye bu kadar basit eleştiri yapıyorsun. gülüyorum sadece sadece.
doğru söze ne denirki eleriniz dert görmesin. bu insanlar böyle işte iyilik yaramaz faizleri düşürüyo ülkeyi sattıda düşürdü diyolar e abicim eskiler ne halt etti hem ülkeyi sattı hemde ağzımıza ..çtı borşçlarını öde öde bitiremiyoruz batık bankaların borçlarını bu hükümet ödüyo onlarıda biliyosunuzdur son 5 yıldır hiçbir banka hortumlandımı hayır olamazda zaten tmsf bildiğiniz gibi soluk aldırmıyo velasılkelam siz ne derseniz deyin milletimiz herşeyi biliyo ve durmak yok yola devam diyo siz ne kadar karalasanızda
 

g.haneli

Banned
Galiba sen yenisin
Bu ülkede daha 8 yıl önce bir gecede % 65 develasyon yapıp donumuzu alanları, Gecelik faizlerin % 1500 lere vurduğu günleri görmemiş olman gerekki....
Cumhuriyet tarihinin en başlarılı 6 yılını yaşadığı Türkiyemin % 47 insanının tam destek verdiği bir partiye bu kadar basit eleştiri yapıyorsun. gülüyorum sadece sadece.
Çok doğru bunlar yeni den öte acemi.
Çok çabuk unuttular bundan 8 yıl önce cumhurbaşkanı A.Necdet sezer ve hükümetin MGK da birbirlerine kitapcık fırlatma oyunu oynarlarken bu oyunun sonunda ülkenin sürüklendiği ekonomik darboğazı.Bir gece tüm sıradan halk yarı yarıya fakirleşti.hatta Dışarıdan ithal bakan bile getirdiler.
gecelik faziler bir ara yüzde 8 binlere fırlamıştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük IMF borçlanması yapıldı.
 

alpgg

New member
doğru söze ne denirki eleriniz dert görmesin. bu insanlar böyle işte iyilik yaramaz faizleri düşürüyo ülkeyi sattıda düşürdü diyolar e abicim eskiler ne halt etti hem ülkeyi sattı hemde ağzımıza ..çtı borşçlarını öde öde bitiremiyoruz batık bankaların borçlarını bu hükümet ödüyo onlarıda biliyosunuzdur son 5 yıldır hiçbir banka hortumlandımı hayır olamazda zaten tmsf bildiğiniz gibi soluk aldırmıyo velasılkelam siz ne derseniz deyin milletimiz herşeyi biliyo ve durmak yok yola devam diyo siz ne kadar karalasanızda
hee öde öde bitmiyomus son 6 yılda borçlar azaldımı arttımı?ülkenin yarısı satıldıgı halde?
 

VoyVoy

FoRuM MüHeNDiSi
hee öde öde bitmiyomus son 6 yılda borçlar azaldımı arttımı?ülkenin yarısı satıldıgı halde?
tabiki azaldı bilmediğin konuları araştırmadan konuşma. ülkemizin yaklaşık 300 milyar dolar borcu var bunun 180 milyar doları zaten işadamlarının borcu oda devletin borcu gibi görünüyo .
 

nusret460

New member
cok başarı varda biz mi göremiyoruz evet bi konuda cok başarılılar yolsuzluk ve yolsuzluk yapana destek ve sömürge konusunda cok başarılı oldukları kesin
 

HTML

Üst