Yobaz olmak nasıl bişey ?

karakabusu

Banned
Reaction score
0
Yobazlık, üç şekilde ifade ediliyor. Birincisi, “dinde bağnazlıgı aşırılığa vardıran, bşskalarına baskı yapmaya yönelen kimse”. İkincisi de “bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse” diye ifade ediliyor. Üçüncü tanımda ise “kaba saba, incesiz” kimselere yobaz denildiği belirtiliyor. Haliyle bu üç tariften birisine göre yapılan davranışlar yobazlık olarak ifade ediliyor.(KORAY ÇAM)

kelime anlamı olarak öncelikle "kaba saba, incelikten yoksun" anlamında bir kelime olmasıyla birlikte "bir inanca dışarıyla etkileşime kapanacak şekilde kendisini kaptırmış kişi" anlamına da gelir bu bağlamda, satanistler, depdebeciler, post-nihilistler bile "yobaz" olabilir... dikkat etmek lazımdır. (ekşisözlük)

Geçen gün Vatan gazetesinde Tuğçe Baran' "kaşınan yaralar ve kompleksler" başlıklı yazısını okuduğumda farklı çelişkiler yaşadım hem güldüm, hem ağlayacak bir hal aldım , hem kızdım hem üzüldüm isterseniz sayın BARAN'ın yazısın aynen yazayım
"Zır kapı. Biri kız biri erkek iki genç:"Biz Atatürkçü Düşünce Derneği'nden
geliyoruz. Atatürk düşmanlarına karşı mücadele ediyoruz. Bütün
Atatürkçüler'i ayağa kaldırıyoruz. Şu kitap neler yapmamız gerektiğine karşı
bir rehber kitap. Almak ister misiniz?"
Süper bir zamanlamaları vardı. Tam da şu "bizim" laikler neden bu kadar
haşin ve de alıngan mevzuunun ikinci bölümünü yazmaya hazırlanıyordum..
Fazla uzatmak istemedim "Hayır" dedim "teşekkür ederim."
" Niye?" dedi kız. "GERİCİ misiniz?"
O yeee.. Kitabı aldın "ilericisin", kitabı almadın "gericisin"! "Evet" dedim
"gericiyim. Saltanat geri gelsin istiyorum. Hatta hilafet de gelsin"
"İnanmıyorum" dedi çok bilmiş ADD kızımız.
"Neden" dedim.
"Tipiniz öyle göstermiyor."
Üzerimde askılı bluz vardı.
Bir çift bluz "askısı"mıydı benim bütün referansım? Askı var tamam, askı yok
gerici. "Ah" dedim. " Yobaz dediklerine karşı mücadele verirken ne kadar
yobaz olduğunun farkında mısınız?" Sinirlenip gittiler..."
Sorum hâlâ geçerli: Kim daha az şekilci? Kim daha az muhafazakar? Kim daha
az dogmatik?
............
Yazımı merhum şairimiz N.F.KISAKÜREK'in bir sözünü aklımda kaldığı kadarıyla yazarak bitireyim.
"iki tarafın yobazlarıda aynıdır aslında, tek farkları kıyafetleri"dir.

Yobaz bendeki karşılığı en basit şekilde = Bağnaz Kafalı , Gerici , Şeriatçı ve Takiyeci
:durdurun

Bunların hepsini barındıran kişiler ülke yönetiminde vede ülke içinde çokça mevcut .
:hhmanD

Yobaz olmayıp insan olmamaktansa yobaz olaım insan olaım daha iyi

Yobaz bendeki karşılığı en basit şekilde = Bağnaz Kafalı , Gerici , Şeriatçı ve Takiyeci

Bunların hepsini barındıran kişiler ülke yönetiminde vede ülke içinde çokça mevcut .
Yobaz benim için senin gibi düşünenlerdir.

Bızım Milletimiz Cumleleri ve Kelimeleri işine gore nasil geliyorsa,o sekilde yorumlar.
Şimdi burda yobazim desem,altından bısuru sey cıkarılcak :]
Degilim desemm,dinsiz imansiz putperest olucam :]

Bi kitap okumustum,Benim Ataturk'um diye,cokta hosuma gitmişti.
Herkesin gorus yapısı,bakıs acısı farklıdır.Ben yobazlıga su anlamı verıyorum,ve sevıyorum;
Dınıme baglı olmaya calısıyorum,
Allah korkum var,
Dogru bildigimden,canimdanda olsam vazgecmem.
Simdi ister yobaz diyin,ister şeriatci,ister Takiyyeci,beni bilen bana şakagımdan daha yakın, ondan korkarım sadece :]

Edit:Çatalı sol elimde bıcagı sag elimde tutmamakta yobazlıkmıs :]] Senın ben Ahlakına.....

yobaz kendi çelişkilerini başkalarına saldırarak kapatmaya çalışandır.:clap:clap

Yobaz bence bu şekilde hala arada bir ayrılık yaratmaya çalışıp en olmadık yerlerde en olmadık zamanlarda bu konuları açıp milleti tahrik etmek isteyenlerdir.

yobazların en büyük özelliği elerine fırsat geçtimi kendinden olmayanları bir kaşık suda boğacak kadar kör inançlı olmalarıdır.her türlü faşizmi yapıp demokrasiden bahsederler her türlü ahlaksızlığı yapıp dinden bahsederler .

aıds gibi hangi bedeni ele geçirirse o bedenin savunmasını çökertirler.yobaz demek aıds gibidir zina mikrobudur

Bu yazılanlara göre bende yobazım.Ve bu halimle de çok mutluyum.

Dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen (kimse):
"Bu memleketi de dört buçuk yobaza bırakamayız."- A. Gündüz.

Ha böyle bir şey.

[[Herşeyin aşırısı iyi değildir]]
ancak yobaz kelimesi Türkiyede sadece inançlı insanlara takılmaya çalışılan bir kulptur. Bir inançlı insan olarak bu durumu kabullenmediğim gibi bunu atfedenlere iade ediyorum. İki üniversite bitirmişim bilgim görgüm iyi şükür ve de inançlıyım kısacası kendimi yetiştirmişim ve çalışmaya devam ediyorum... Türk Öğün ÇALIŞ Güven

yobaz aslında nerde nasıl davranacağını bilmeyen anlamında
ama günümüzde malesef herkez gibi davranmayan (tabi genellikle dindar kesim kast ediliyo) topluma ayak uydurmaya anlamında sarf edilmekte
beni de bu durum üzmekte

[[Herşeyin aşırısı iyi değildir]]
ancak yobaz kelimesi Türkiyede sadece inançlı insanlara takılmaya çalışılan bir kulptur. Bir inançlı insan olarak bu durumu kabullenmediğim gibi bunu atfedenlere iade ediyorum. İki üniversite bitirmişim bilgim görgüm iyi şükür ve de inançlıyım kısacası kendimi yetiştirmişim ve çalışmaya devam ediyorum... Türk Öğün ÇALIŞ Güven

İnançlı insanlara takıldığını da nereden çıkardınız. Yobaz aynı zamanda kaba insan ve hiç bir döneme ayak uyduramayan anlamına da gelir. Alenen çağın gereklerine ve teknolojiye düşmanlar var. Ben bunlara yobaz demekten çekinmem.

İnançlı insanlara takıldığını da nereden çıkardınız. Yobaz aynı zamanda kaba insan ve hiç bir döneme ayak uyduramayan anlamına da gelir. Alenen çağın gereklerine ve teknolojiye düşmanlar var. Ben bunlara yobaz demekten çekinmem.

arkadaşım sokağa çık sor 10 dan 8 i dindar insanlar için söylendiğini belirtir nerde yaşıyorsun sen? Türkiye'de yaşamıyorsun herhalde insanlar böyle sindirilmeye çalışılıyor
bak ben yazmışım [[Herşeyin Aşırısı iyi değil]] diye

İnsanların genelini suçlamak yanlıştır her grubun toplumun içinde çürük elma mutlaka vardır.

arkadaşım sokağa çık sor 10 dan 8 i dindar insanlar için söylendiğini belirtir nerde yaşıyorsun sen? Türkiye'de yaşamıyorsun herhalde insanlar böyle sindirilmeye çalışılıyor
bak ben yazmışım [[Herşeyin Aşırısı iyi değil]] diye

İnsanların genelini suçlamak yanlıştır her grubun toplumun içinde çürük elma mutlaka vardır.

Gerici insanlar yobaz diye suçlanıyor. Türkiye de her yerde yaşıyorum ben. Ya aşırısı iyi değil şovu da yapma kendince. Gericiysen yobazsındır. Bunun dindarlık alakası yok.

Gerici insanlar yobaz diye suçlanıyor. Türkiye de her yerde yaşıyorum ben. Ya aşırısı iyi değil şovu da yapma kendince. Gericiysen yobazsındır. Bunun dindarlık alakası yok.

agzına saglık..üstüne birşey söylemeye gerek yok

Evet arkadaş doğru söylemiş yobazın anlamı farklı olsa da Türkiyede insanlar bu kelimeyi dindar insanlar için kullanıyor ama yobazlık ve bağnazlık islamiyetle hiç örtüşmeyen şeylerdir.

agzına saglık..üstüne birşey söylemeye gerek yok

kendini bilmez bazıları köylüye bile yobaz diyor ona bakarsanız kendi kültüründen ağız lehçesinden geleneklerinden göreneklerinden yani herşeyinden kısacası kültüründen vazgeçirilmek için batılılaştırmak için yobaz damgası vurularak sindirilmeye çalışılıyor bu türkiyenin hazin bir gerçeği daha geçenlerde mankenin biri çobanla benim oyum bir olurmu dedi bunları görüyoruz böye düşünen sözde eğitimli bir sürü insanın varlığının herkes farkında

ben şovmen de değilim yobaz ise hiç değilim senle polemiğe girecek te değilim
senin Türkiye gerçeklerinden haberin yok demek ki

Geri