Yemek Tarifleri !

ÇikoLataLı ruLo pasta

pandispanya malzemeleri:
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1/2 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu

krema malzemeleri:
3 yemek kaşığı un
4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
125gr tereyağı
750ml süt

üzerine:
1 paket krem şanti
1 bardak soğuk süt
çikolata rendesi

yapıLışı:
pandispanya malzemelerini sırayla çırpın. karışımı yağlı kağıt serili büyük bir fırın tepsisine yayın. önceden ısınmış 175C fırında pişirin.
pişince yağlı kağıt yardımıyla sarın. üzerine nemli bir bez örterek ılınmasını sağlayın. (eğer pastayı ertesi gün için yapıyorsanız keki bu halde bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz.)
krema malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın.
krema soğuyunca keki açın. içine kremanın tamamını sürün.
tekrar kağıt yardımıyla rulo yapın. kağıdın muntazam durması için bitiş yerlerini mandalla tutturun.
1 paket krem şantiyi 1 su bardağı soğuk sütle çırpın. buzlukta biraz bekletin. soğuyan krem şantiyi kekin üzerine muntazam biçimde sürün. üzerine rendelenmiş çikolata serpin.

alternatifler:
1. kremaya 3 yemek kaşığı kakao ekleyin. dışına da hindistan cevizi serpin.
2. içine sürdüğünüz kremanın üzerine ceviz serpin. dışını da yine cevizle süsleyin.
3. dışına kakaolu krem şanti sürün.
 
SAHANDA YUMURTA
malzemeler
3yumurta
yeterince
yağ
tuz
karabiber
hazırlanışı
yagı tavaya koy yumurtaları kır içine tuz koy bizazda karabiber afiet olsun
 

CıLbır
maLzemeLer :2 yumurta
2 çay bardağı yoğurt
1/2 çay kaşığıtuz
2 diş sarımsak
3 Su bardağı su
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Yapılışı:

Soğuk suyu tencereye boşaltın.
Yumurtaları sarılarını patlatmadan önce bir kaseye kırın.
Su kaynayınca içine 1 çay kaşığı kadar tuz atın.
Kasedeki yumurtaları yavaşca suyun içine salın.
2~2.5 dakika kaynatıktan sonra bir delikli kepçeyle servis tabağına alın.
Yoğurda sarımsağı ezerek karıştırın ve tuzunu ekleyin. Yumurtaların üzerine dökün
En üstünede tavada kırmızıbiberli yağ yakıp gezdirin..

pasakLı kıS tesekkür ederim resim ekLememe yardımcı oLdugun için (;
 
Diyet Muhallebi Tarifi

Malzemeler

Tarçın veya Mevsim Meyveleri
Diyet Sıvı Tatlandırıcı
3 Çorba Kaşığı Nişasta
3 Çorba Kaşığı Süt
750 ml Diyet Süt






Yapılışı

Bir tencerede un, nişasta ve diyet sütü pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın. Tencereyi ocağa alıp karışım kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra 1-2 dakika içinde ateşten indirin. Dilediğiniz kadar tatlandırıcı ekleyin. Yayvan bir cam kaba boşaltıp soğumaya bırakın.Tarçın veya mevsim meyvesi ile süsleyerek servis yapın. Diyet sıvı tatlandırıcı kimyasal madde olduğundan gelişme çağındaki çocuklar yememelidir.
 
Diyet Mantar Sote Tarifi

Malzemeler

3 adet dolmalık biber (ince doğranmış)
Süslemek için maydanoz
750 gr mantar (doğranmış)
3 adet domates (küp şeklinde doğranmış)
1 adet orta boy soğan (ince kıyılmış)
1 Diş sarımsak (ince kıyılmış)
2 Çorba kaşığı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı krema
Tuz, Karabiber






Yapılışı

Kalın dipli bir tavada yağı ısıtın ve küp şeklinde doğranmış olan soğanları pembeleşinceye kadar sote edin. Soğanlara doğradığınız mantarları, sarımsağı ilave edip 5 dakika pişirin. Daha sonra sırasıyla küçük küçük doğradığınız dolmalık biberleri, domatesleri ve kremayı ekleyip 5 dakika daha pişirin. Kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
 
Arap Kebabı Tarifi

Malzemeler

250 gr koyun kıyması
250 gr kırmızı taze biber
3 orta boy soğan
150 gr domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım paket margarin







Yapılışı

Kıyma bir tencerede,hafif ateşte suyu çekilinceye kadar kavrulur. Yağı, tuzu, karabiberi ilave edilir. İnce doğranmış soğan ve kırmızı biber kıymaya karıştırılır, hafifçe öldürülür. Daha sonra kabuğu soyulmuş, küçük doğranmış domates ve salça tencereye ilave edilir. Hepsi karıştırılıp orta ateşte pişmeye bırakılır. Ateşten indirilmeden önce ince doğranmış maydanoz konulur. Çiğ köfteyle beraber de servis yapılabilir
 
Terbiyeli Kuzu Şiş Tarifi

Malzemeler

1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 diş sarmısak
500 g kuzu fileminyon
8 adet küçük acı kırmızı biber






Yapılışı

Limonun kabuğunu rendeledikten sonra suyunu sıkın ve içine soyulup dövülmüş sarmısağı, biber salçasını katarak karıştırın. Şişlik olarak hazırladığınız fileminyonları, hazırladığınız sosun içine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün eti sudan geçirin. Şişleri tuzladıktan sonra ızgarada pişirin.
 
Zeytinyağlı Yeşil Mercimek Tarifi

Malzemeler

2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1 adet büyük boy patates
1 adet havuç
10 diş sarımsak
1 su bardağı zeytinyağı
Üzerine sirke ya da limon
Yeterince tuz






Yapılışı

* Taş ve çöplerinden ayıkladığımız yeşil mercimekleri akşamdan veya 1-2 saat önceden ıslatalım.
* Patates ve havucu soyup, tavla zarı büyüklüğünde keselim.
* Kuru soğanı yemeklik olarak kesip, 1/2 su bardağı zeytinyağında pembeleştirelim.
* Soğanlar pembeleşince, içine suyunu süzdüğümüz yeşil mercimekleri, yeterince tuzu ve suyunu ilave edip, pişirmeye başlayalım.
* Mercimeklerin pişmelerine yakın havuçları, 5 dakika sonra da patatesleri, sarımsakları ve 1/2 su bardağı zeytinyağını da tencereye ilave edip, hepsinin pişmesini sağlayalım.
* Yemek pişince soğutup, sirke veya limon sıkarak, servis yapalım
 
Domates Reçeli Tarifi

Malzemeler

4 kilo linda tipi domates
1 kilo kireç suyu
4 kilo şeker
150 gr fındık veya badem
1 adet limon






Yapılışı

Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra dolma oyacağı ile oyulur gibi çekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kireç suyuna bırakılır, o kireçte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo şeker konduktan sonra koyduğumuzun şekerin üzerine göz kararı su ilave edilir. Birkaç defa taklalandıktan sonra domatesi güzelce yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamış suyun içine atılır, o kaynatılmaya başlanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da içerisine doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir.
 
Domates Ve Tane Karabiberli İstavrit



Malzemeler

Süre 30 dk.
2 Kişilik
Yöntem
8 Adet istavrit
3 Adet domates
1 Adet küçük boy soğan
Yarım diş sarmısak
2 Çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım çorba kaşığı kıyılmış dereotu
Tuz ve tane karabiber

Hazırlanışı
Domatesleri, soğanı ve yarım diş sarmısağı blendırdan geçirin.
2 çorba kaşığı zeytinyağını, yarım çorba kaşığı kıyılmış dereotunu, tuz ve yeterince tane karabiberi ekleyin.
Kaşıkla karıştırdıktan sonra küçük bir fırın tepsisine yayın.
Temizlediğiniz ve bol suyla yıkadığınız istavritleri tuz ve limon suyuyla ovduktan sonra domatesli karışımın üzerine dizin.
Orta ısılı fırında balıkların üzeri hafifçe pembeleşene dek pişirin ve servis yapın.

Valide Sultan Böreği



Malzemeler

Süre 40 dk.
6Kişilik

5 Adet yufka
500 Gr soğan
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı soda
2 Çay kaşığı kabartma tozu
1 Su bardağı ceviz
1 Çorba kaşığı margarin
1 Su bardağı ayçiçek yağı
2 Adet yumurta
Tuz, Karabiber ve çörek otu

Hazırlanışı
Soğanları halka halka doğrayın ve tavada 2 çorba kaşığı su ile pişirin.
Suyunu çekince 1 çorba kaşığı margarin koyup kavurun ve ateşten alın.
İçine 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çay kaşığı kabartma tozu, tuz ve karabiber koyup karıştırın.
Başka bir kasede 1 su bardağı süt, 1 su bardağı soda, 1 çay kaşığı kabartma tozu, yumurtaları ve 1 su bardağı ayçiçek yağını karıştırın.
Yağlanmış tepsiye ilk yufkayı yayın ve üzerine sütlü karışımdan gezdirin.
Üzerine ikinci yufkayı yaydıktan sonra soğanlı harcı koyup, üzerine üçüncü yufkayı serin.
Üçüncü yufkanın üzerine sütlü karışımdan gezdirip, dördüncü yufkayı serin.
Bu yufkanın üzerine soğanlı harcı koyup, beşinci yufkayı serin.
Son yufkanın üzerine çok az sütlü karışımdan sürün ve üzerine çörek otu serpin.
200 derecelik fırında pişirin.
Hafifçe kendini çektikten sonra yani ılık olarak servis yapın.

kolay gelsin kızlar
 
Etli Bulgur (sekiz kişilik, porsiyon başına 267 kalori) Tarifi

Malzemeler

2 bardak bulgur
1 adet havuç
500 gr kuzu eti
1 adet patates
2 adet soğan
2 adet çarliston biber
4 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
4 bardak et suyu
1 çay kaşığı pul biber
dereotu
1 adet kesme şeker
maydanoz
1 adet kabak
tuz, karabiber






Yapılışı

Kuzu etlerini kuşbaşı doğrayın. Üzerine tuz ve altı bardak su koyup, iyice haşlayın. Kare şeklinde kestiğiniz soğanı yağda pembeleştirin. Sarımsağı içine doğrayın. Tuz, karabiber, pul biber ve şekeri atın. Kuzu etlerini ilave edip birkaç dakika kavurun. Küp şeklinde kestiğiniz kabak, havuç, patates ve çarliston biberi ekleyin. domates salçası ile 3-4 dakika kavurun. Yıkanmış bulguru koyun. Üzerine 4 bardak et suyu dökün. Kısık ateşte pilavın suyunu çektirin. Altını kapattıktan sonra kaşıkla havalandırın. İçine bol miktarda kıyılmış dereotu ve maydanoz ilave edin. Servise hazırlayın. Servise sunmadan önce 1 kaşık tereyağını kızdırıp üzerine dökebilirsiniz.
 
Pancar Salatası - Azeri Mutfağı Tarifi

Malzemeler

1,5 kg. pancar
200 gr. ceviz
Küçük baş sarmısak
Bir kavanoz mayonez (tercihen light)
Çok az tuz






Yapılışı

Pancarları kabuğunu soymadan suda haşlayın. Fazla hamur gibi olmamasına özen göstererek (kürdanı içine batırarak kontrol edebilirsiniz) pancarları kaynatın. Haşlanan pancarları sudan çıkarıp soğumasını bekleyin ve kabuklarını soyun. Pancarları iri bir şekilde rendeleyin. İçine daha önce soyduğunuz sarmısakları ve cevizleri de rendeleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş mayonezi bu karışıma yedirin ve biraz bekletin.
 


Malzemeler:

1 adet bayat ekmek
250 gr peynir
3 adet yumurta
4-5 adet yeşil sivri biber
kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
tuz (peynir tuzsuz ise )
Ekmekleri yağlamak için margarin

Yapılışı:
Ekmekleri dilimleyin.
Üzerlerine yağ sürün.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin.
Peyniri bir kabın içinde ezin.
Yumurtaları çırpıp içine ilave edin.
Biberleri yemeklik doğrayın. Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin.
Karışıma gerek duyuyorsanız tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün.
İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber sepin.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın.
Sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun.



ruLo pasta

Malzemeler:
- 1 su bardağı un,
- 1.5 su bardağı toz şeker,
- 125 gr margarin,
- 4.5 su bardağı süt,
- 1 paket vanilya,
- 2 paket kakaolu bisküvi,
- 1 çay bardağı ceviz,
- 2 adet muz.

Yapılışı:
Unu margarinle pembe kavurun. Süt, vanilya, şekeri ekleyip muhallebi kıvamında pişirin.
Daha sonra mikserle 10 dakika çırpın. Bisküvileri un gibi ezin.
Fırın tepsisine yayın. Sıcak muhallebiyi bisküvilerin üzerine kaplayacak biçimde yayın.
Soğuyup donduktan sonra şeritler halinde kesin. Aralarına kıyılmış ceviz serpip dilimlenmiş muz koyarak rulo şeklinde kendi etrafında sarın.
Süsleyerek servis yapın.




Su muhaLLebisi

maLzemeLer:
- 5 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı mısır nişastası
- 4 çorba kaşığı pirinç unu
- 1 çay bardağı gül suyu
- 1,5 su bardağı pudra şekeri.

Yapılışı:
Mısır nişastası ve pirinç ununu bir kaba koyun.
Sütün bir su bardağını ilave edip iyice ezin.
Pütür kalmayınca kalan sütü üzerine ekleyin.
Tencereyi ateşe alıp, devamlı karıştırarak pişirin.
Su muhallebisini hafif ıslatılmış kaselere boşaltıp, soğutun.
Tatlı tabaklarına ters çevirerek çıkarın.
Üzerine gül suyu ve pudra şekeri serperek servis yapın.

Köffteli patates


MALZEMELER:

2 adet patates
1 orta boy havuç
1 büyük bas soğan
1 çorba kaşığı salça
tuz ,kırmızı biber ve karabiber, nane
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 litre sıcaksu
Köftesi :

250 gr kıyma
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı irmik
1 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı karabiber
2 dilim bayat ekmek içi
Yapılışı;
1. önclikle köftenin malzemelerini bir kaba alın ve yoğurun. Yoğurulmuş hade 10-15 dakika kadar buz dolabında dinlendirin. Daha sonra yuvarlak köfteler yapın.
2. Patatesi ve havucu yemeklik doğrayın.
3. tencereyi ocağa alın. Yağda soğanlar şeffaflayana kadar kavurun.
4. havuç, patates, salça, kırmızı biber, nane hepsini bir 7-8 dakika kadar kısık ateşte kavurun.
5. sicak suyu ilave edin.
6. tuzunu ve karabiberini ilave edin.
7. Köfteleri yavaş yavaş tencereye salın.
8. 15-20 dakika kadar orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
9. Arada suyunu kontrol edin . Bazı patatesler çok su çeker.
O zaman biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
Suyunu siz istediğiniz gibi kararlaştırın.
Tencereyi ocaktan almadan önce bir havuca çatal batırarak kontol edin.
Eğer havuç pişmişse hepsi pişmiştir.
 
yaaa arkadaslar yapmayın gece gece yaww , karnım acıktı zatiii, bu saate kalacağımı bilsem kantinden bisküvi falan alırdım :D

paylaşım için teşekkürler...artık şu yurttan kurtulup eve çıkınca yaparız bişeler :D
 
Çiğ köftenin püf noktaları

cigkofte0016ig.jpg

Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları, çiğ köfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. Usta eller, iyi bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu vurguladı. İyi çiğ köfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten ustalar, sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu kaydetti. Çiğ köftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini hatırlatan ustalar, kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğ köftenin tadını etkilediğine dikkat çekti.

Şanlıurfalı çiğ köfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.

Çiğ köfte uzmanları, çiğ köftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını ifade etti:

"Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."

Usta eller, çiğ köfte yapımında ise şu püf noktaların dikkate alınmasını tavsiye etti:

"Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir."
 
ooff bea jujum naptın çiğ köfte olsada yesek:)
 
diiimi soyle acılı acılı...seven abi gormesın bunuda canı ceker simdik...((:)
 
yemekkkk1gt.jpg


Süpermen Profiterol (1 Kişilik)

Malzemeler:
KREM PATISSERI İÇİN
5 Su Bardağı Süt
1.5 Su Bardağı Toz Şeker
2 Kahve Fincanı Un
1 Kahve Fincanı Nişasta
3 Yumurta
1 Paket Vanilya
ÇİKOLATA SOSU İÇİN
Çiğ Krema
2 Paket
Çikolata


HAZIRLANIŞI :

PATISSERININ HAZIRLANIŞI
Sütü bir tencerede kaynatın. Çukur bir kapta yumurtaları ve toz şekeri çırparak kabartın. Vanilya ekleyerek tekrar çırpın. Kaynamış 1 bardak sütü, unu ve nişastayı ilave ederek yeniden çırpın.
Geri kalan sütü karışıma ilave edin. Karışımı bir kaba boşaltın. Ateşin üzerine 2/3’si su dolu bir tencere koyup kabınızı üzerine oturtun. Karışımınız ağırlaşıncaya kadar pişirin.
Ocaktan aldığınız kremaya 3 çorba kaşığı margarin koyarak mikserle karıştırın.


ÇİKOLATA SOSUNUN HAZIRLANIŞI
Çiğ kremayı bir tencereye koyun. Ocakta kaynadıktan sonra çikolataları içine atarak eritin. Kıvama gelince altını kapatın. Soğuması için bir kenara ayırın.

PROFİTEROLÜN HAZIRLANIŞI
Soğuyan krem pafisseriyi bir tabağa alın. Süpermen şekli vererek üzerine çikolata sosu dökün. Badem ezmesiyle Süpermen arması, eldiven ve ayakkabı şekilleri hazırlayarak gıda boyasına batırın. Profiterolü bunlarla süsleyerek soğutun ve çocuğunuza servis yapın.
 
Geri
Üst