asker akrabalarının ziyaretlerde ve törenlerde hangi dini giyim tarzıyla gelirse gelsin. Alınmamasının karşısındayım.
kaldıki, sorun adledilen giyim tarzı genelde bize has olan ve andoluda çokça kullanılan bu zamanlara kadarda hiç sorun yaratmayan bir kıyafet.(sakın burdan türban demogojisi çıkartmayın) hangi zihnisinir bundan sebep oğlunu, kocasını, kardeşini görmesine engel oluyorsa o zihniyet. bu toplumdan def edilmeli.
oruç ve namaz olayına gelince.
çoğu insan gibi bende askerde 1 ramazan geçirdim. oruç tutanlara olumsuz bir tavır takınan ne ere nede subaya rastlamadım. Hatta bizim başçavuş sağolsun, ramazan bitimi bayram namazını bölük içinde, sivilde imamlık yapan bir arkadaşa kıldırttı. isteyen gitti. Hani bunu sağlayan komutan ve izne onay veren binbaşıda benim dindar diye tabir edebileceğim bir sınıftan değildi. Bakın iman demiyorum, orasını ben bilemem, sadece gördüğümden çıkarttığım sonucu söylüyorum.
askerde günlük namaz vakitlerine özel bir uygulama yapılamaz yapılmaması gerek. Benim şahsi kanaatim. Yoksa birileri bu durumu istismar eder. Emirle er arasına inançlar girer. askeri hiyerarşi bozulur. Ve orada düzen olmaz. bu benim görüşüm.
ama ibadetini yapmak isteyene bir kısıtlamada görmedim. Nasılmı;
bizim koğuşta namaz kılan 2 arkadaş vardı. Müsait olduğunda gün içinde vakit namazlarını koğuşta kılardı. Eğitim nöbet vs. yüzünden kılamadığı namazınıda gece içtimasından sonra yine kendi ranzasında eda ederdi. Kimsede bu arkadaşlarımıza farklı gözle bakmadı hatta saygı gösterdik. namaz kılarlarken ne bileyim radyomuzu kapadık argo küfürler etmedik vs. Ama işin püf noktası. bu arkadaşlarımız bizden böyle bir talepte hiç bulunmadı. bulunabilirdide Milleti başına toplayıp fetva da vermediler. Yanlızca inançlarının gereğini kimseyi rahatsız etmeden ve mevcut düzen içinde yaptılar. herkez de saygı duydu.. bu toplumda bizim insanımızdan da aksi bir tavır zaten beklenmez.
o bakımdan tüm tsk yı din düşmanlığıyla suçlamak. Altta böyle bir maksat olduğunu düşünmek. Bence itiradır. Farklı yerlerde farklı tavırlar görmüş arkadaşlarımız olabilir. Onlarada karşı çıkalım fakat, herkez kendi yaşadığı tecrübeyi tüm tsk ya malederse bu yanlış olur. bu anlamda eksik ve yanlış yapılan işle rolabilir hepbirlikte eleştirelim.
fakat yine söylüyorum ben askerde toplu olarak namaz kılınmasının, yukarıda belirttiğim gerekçeler dolayısı ile karşısındayım.