'Toplum İslamlaştırılıyor'
AKP'ye 'demokratik otoriter' yönetim eleştirisi...
ABD'de konferans veren eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı Rıza Türmen, AKP'nin 'demokratik otoriter' bir yönetime yöneldiğini söyledi. Toplumun İslamlaştırıldığını savunan Türmen, “20 yılda Türkiye'nin, Cumhuriyet'in kurucu değerleriyle ilgisi olmayan bambaşka bir ülke olmasından korkuyorum” dedi.
Washington’da düşünce kuruluşu Woodrow Wilson Merkezi’nde ‘İnsan Hakları ve Dış Politikada Türkiye’nin İstikameti’ konulu konferans veren Türmen, iktidarının ilk döneminde önemli reformlar yapan AKP’nin ezici çoğunlukla kazandığı 2007 seçimlerinin ardından giderek ‘demokratik otoriter’ bir yönetime yöneldiğini söyledi.
Toplumun İslamlaştırıldığını savunan Türmen, bunun etkilerinin iş dünyasında ve bürokraside görüldüğünü, kadınlar üzerinde baskıların arttığını ve bu durumun diğer din ve etnisitelere mensup gruplar üzerinde hoşgörüsüzlüğü yükselttiğini öne sürdü.
Ergenekon soruşturmasına da değinen Türmen, şöyle devam etti: “Ergenekon davası muhalefeti baskı altına alan ve korkutma amacı güden, hükümetin elinde bir araca dönüştü. Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda da problemler ve yargının bağımsızlığı üzerinde baskı baskı var. Toplumdaki tüm bu dönüşüm doğal olarak dış politikaya da yansıyor. Türkiye, Batı dünyasının bir üyesi gibi davranmıyor. Türkiye’nin 20 yılda Cumhuriyet’in kurucu değerleriyle ilgisi olmayan bambaşka bir ülke olmasından korkuyorum. Eğer böyle devam ederse, korkarım ki daha çok Doğu tarzında, otoriter demokrasiye sahip, sırtını Batıya çevirmiş bir ülke ortaya çıkacak.”
Türmen, hükümetin demokratik açılım çalışmasıyla ilgili bir soru üzerine de şöyle konuştu: “Hükümetin doğru yolda olduğunu düşünüyorum. Kürt sorununa bir çözüm bulunmalı, bu çözümün silahla gelmeyeceği açık. Hükümet de kapsamlı bir yaklaşım geliştirme çabası içinde. Sadece bu değil, Ermeni meselesinde kazanılanlar da önemli, bu da doğru bir hamleydi.”
Kaynak