Nokia E71, Nokia'nın yeni iş telefonu incelenmiş...

//:U.N.G.O.O.D

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
Geçen hafta kardeşimin elinde görmem ve el koymamla birlikte yaklaşık bir haftadır Nokia'nın yeni E serisi iş telefonu E71'i kullanıyorum. Telefonun öne çıkan olumlu özellikleri güçlü ofis ve iş desteği, uzun pil ömrü, küçük form faktörü ve güçlü bağlantı özellikleri. Zayıf tarafları ise kamerası ve Symbian'dan kaynaklanan bir takım eksiklikler. İncelemem sonunda telefonu özellikle çok yazışanlar, profesyonel kullanıcılar ve bağlantı özelliklerine önem verenlere tavsiye ediyorum. N Serisi düzeyinde multimedia özelliği bekleyenler ise bu telefondan pek verim alamayabilir.

İncelememin detaylarına geçmeden öncelikle E71'in teknik özelliklerine kısaca değinmek isterim:

Donanım:
Kasa: Paslanmaz çelik kaplama, gri ve beyaz renklerde
Boyutlar: 114 x 57 x 10 mm ve 127 g (pil dahil)
Form ve Yerleşim: Tam Q klavye, sol tarafta MicroSD(HC) ve MicroUSB giriş, Alt tarafta Adaptör girişi, Sağ tarafta kulaklık girişi, ses açma/kısma ve kaydetme düğmeleri, Üst tarafta da Açma/Kapatma düğmesi ve Dış hoparlör bulunuyor.
Ekran:16M renk TFT, 320 x 240 pixel, 2.36 inç
Bellek: Dahili 110 MB, MicroSD(HC) ile artırılabilir. İşletim sistemi için 128 MB SDRAM.
İşlemci: ARM v11 369 MHz
İşletim Sistemi: Symbian OS 9.2, S60 v3.1 FP1 (+ bazı FP2 geliştirmeleri)
Bağlantı: IR, Bluetooth v2 (AD2P), MicroUSB, Wifi b/g, GPS (A-GPS), Edge 296 KBps, 3g 3.6MBps.
Kamera: 3.2 MP, AF, QVGA@15fps video çekim, LED flash; secondary (VGA) videocall kamera.
Pil: BP-4L (Li-Po 1500 mAh), 410 saat bekleme, 10 saate kadar görüşme süresi

Kutu içerisinden çıkanlar:

Nokia E71
Şık bir deri kılıf
Küçük boy Şarj cihazı (AC-5E)
Çift kulaklıklı mikrofon seti
MicroUSB bağlantı kablosu
Bileklik
Kullanım kılavuzları

1 - Form faktör ve kullanım: (9/10puan )

Nokia E71 oldukça küçük bir telefon. Özellikle yapabildikleri göz önüne alındığında ve yapısında tam Q klavye içerdiği düşünüldüğünde boyutu gerçekten inanılmaz. Dış yapı ve kullanıma ilişkin en temel eleştirilerim,
- Klavyede "İ" harfinin alternatif tuşla erişilebilir yapılmış olması
- Kasanın çok şık bir metal yapıya sahip olmasına karşın parmak izi ve yağlanmaya müsait olması (ancak şunu da belirtmem gerekir ki, kılıfın içerisindeki süngersi yapı telefonu kılıftan çıkartırken aşağı yukarı tamamen temizliyor)
- Scroll wheel türünden bir tuş konulmamış olması.

Klavye kullanımı eğer çok büyük parmaklarınız yoksa sorun değil, ince parmaklı biri sayılmamama rağmen en fazla cümle başına 1-2 harf hatası yapıyorum ki, bu da full Q klavyenin kazandırdığı hıza karşılık küçük bir dezavantaj. Tuşların genel olarak tepkileri iyi. Üst sıradaki kontrol tuşları da yuvarlaklaştırılmış yapılarından dolayı rahat ayırt ediliyor (kullanırken yanlış tuşa basmıyorsunuz).

Sonuç olarak yukarıda verdiğim üç önemsiz eksik dışında E71'in form faktörü, görünümü ve boyutları benden 9 puan alıyor. 1 puanı özellikle İ harfinden ve scroll wheel olmamasından dolayı kırıyorum. (Üstteki resimde de gördüğünüz gibi, E71'in klavyesinde sadece ingilizce harfler var, türkçe harflere erişmek için sol alttaki Alt. benzeri tuşa basmak gerekiyor)

Telefonun genel formu 10mm inceliği nedeniyle oldukça iyi, kılıfla birlikte rahatlıkla her türlü pantolon cebinde vs. kullanılabiliyor, potluk yapmıyor.

2 - İş Kullanımı: (10/10)

E71 adı üzerinde bir iş telefonu, klavyesi, push email, ofis yazılımları tamamen çalışan insana yönelik özellikler. Önce çıkan temel özellikler:

- Push Mail: Destekleyen bir mail server kullanımı ile postaların SMS gibi cebinize gelmesi sağlanıyor. Bunu destekleyen belli başlı servisler, Nokia Email, Mail for Exchange ve Seven. Nokia Email kullanarak, gmail türü pek çok e-postanızı push haline getirebiliyorsunuz. Temel olarak iş dünyasına yönelik bir özellik olsa da Nokia E71 farklı protokollere verdiği push desteği ile rakiplerinin kanımca oldukça ötesinde. Burada can sıkan tek nokta, geçmişte E-serisinde bulunan Blackberry Connect sisteminin artık E71de çalışmaması. Ancak diğer mail destekleri sayesinde, eğer sadece blackberry destekleyen bir servis kullanmıyorsanız sorun yok.

- Ofis yazılımları: E71 ile birlikte gelen Quickoffice word, excel ve powerpoint dosyaları yaratmanıza, okumanıza ve değiştirmenize imkan veriyor. Tabi ki biçimleme seçenekleri sınırlı ancak e-mailla gelen bir hesap tablosuna anında bakabilmek güzel.

E71 ile birlikte E-series klasiği olan Zip, Adobe PDF mobile ve Sözlük uygulamaları da geliyor. Deneme fırsatım olmadı ancak Sözlük uygulamasına nokia serverlarından yeni diller de eklenebildiği söyleniyor.

Bunlara ek olarak Multiscanner isimli bir araç (çok başarılı olmasa da) iş kartlarının fotograflarını çekerek rehber kaydı oluşturabiliyor veya resmi çekilen metinleri tarayarak metin belgesine çevirebiliyor. Şu anki haliyle çok ümit vermese de ilerleyen versiyonlarda bu program oldukça gelişebilir. Nokia'nın web sitesinde bu yazılımla ilgili olara ileride yolda gördüğümüz yabancı dildeki tabelaların fotoğraflarını çekerek dilimize çevirebileceğimize yönelik anlatımlar var.

Ayrıca yine bir E-series klasiği olarak Worldmate dünyanın pek çok yeri için kur bilgiler hava durumu gibi güncel verilere ulaşabiliyor.

Bütün bu pakete baktığımızda iş kullanımı açısından E71'in oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum ve 10 puan veriyorum.

3 - Multimedia (8/10):

Öncelikle yazının bu kısmını okumadan E71'in multimedia amaçlı bir aygıt olmadığını bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu telefonda sunulan multimedia özellikleri kendi sınıfı içerisinde üst sınıfta yer alırken, diğer multimedia (veya N95 gibi her işin altından kalkan flagship telefonlar) telefonlara kıyasla geride kalıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse,

- Radyo: Nokia'nın temel radyo arayüzüne herhangi bir değişiklik yapılmamış. Beklendiği gibi çalışıyor. RDS olmaması en temel dezavantaj.

- Müzik/Video: Beklentiler dahilinde, müzik çalar klasik N serisi müzik çaları gibi. Videolarda da herhangi bir problem yok, sıkıntısızca 3GP veya MP4 klipler oynatılabiliyor.

- Kamera: E71'in kamerası malesef çok başarılı değil. En sabit çekimlerde bile resimlerde bir bulanıklık ve renklerde zayıflama var (galiba beyaz dengesi ile ilgili bir sorun var lenste) Video çekimi ise N serisi cihazlarla kıyaslanamayacak kadar kötü. GÜndüz resimleri paçayı kurtarsa da ışığın önemli olduğu resimlerde kalite çok kötü. Ayrıca otomatik odaklama için yarım basma işlevi T tuşuna verildiğinden ve resim çekmek için ek bir tuş olmadığı için genel olarak E71 ile fotoğraf çekmek çok kolay bir iş değil. E71 her ne kadar bir multimedia aygıtı olmasa da, kamerası bu kadar kötü performans vermemeliydi diye düşünüyor ve 1 puanı buradan kırıyorum.

4 - Bağlantı (10/10):

E71 bugün mobil aletlerin sahip olduğu bütün bağlantı teknolojilerine sahip, o nedenle öncelikle özellik bakımından tam puanı hakediyor. Elimdeki tek kıyaslama olanağı olan N95 ile yaptığım wireless çekim testleri aşağıda..

GPS ise gene N95'e kıyasla daha iyi (ancak bilindiği gibi, N82'de N95'ten daha iyiydi, hatta şu an piyasada olan hemen hemen bütün GPS'li telefonlar N95'ten daha iyi). A-GPS aktive edilirse ilk fix alması 5-10 saniye arasında değişiyor. Araç içerisinde hiç fix kaybı yaşamadım.

Bluetooth, IR ve Edge bağlantılarında öne çıkan herhangi bir sıkıntı ya da özellik yok.

uclu.jpg
[/IMG]

Sonuç

Sonuç olarak baktığımızda E71 kendi görev tanımı içerisinde verdiği sözleri tutuyor, üstün ofis performansı, pil ömrü ve güçlü bağlantı araçları ile rakiplerinden öne çıkıyor. Şu anki satış fiyatı kurların son iki haftada fırlamış olması nedeniyle biraz pahalı ancak işlerini yazıyla yürüten, bağlanabilirlik konusunu mobilitede ön plana çıkaranlara E71'i öneririm. Telefon multimedia ödevlerini sıkıntısızca yerine getirebilse de zayıf kamerası nedeniyle telefonlara eğlence tarafından bakanlara çok cazip gelmeyebilir...

teşekkürler.....

Geri