Namaz kılan sol____

LOOPUSED

Altın Üye
Altın Üye
Reaction score
0
Namaz kılan sol

En çok tartışılan konulardan biri de sol bir partinin eksikliği. "Aranan" ya da "özlenen" sol parti (tabii eğer kastedilen bir "kitle partisi" ise) herhalde sosyal demokrat bir parti olsa gerek.
Öncelikle Ecevitli geçmişinden dolayı CHP'nin sosyal demokrat olması bekleniyor.
Ancak bu mümkün değil.
Çünkü Kemalist zihniyet, 1970'lerde kaybetmeye başladığı CHP'yi, 1990'lardan itibaren tekrar ele geçirdi.
Avrupa Birliği'ne karşı çıkan, Ergenekon'un avukatlığına soyunan, askerin sivil siyasete müdahale etmesini arzulayan bir sosyal demokrat parti olur mu Allah aşkına?

Genel olarak sol düşüncenin en büyük sorunu, hem ekonomik, hem de siyasi anlamda "devletçi" olması.
Sol niye devletçi?
Bu soruya cevap vermek için tarihe uzanmak gerekiyor.
Solcular şöyle düşündü: "İşçi sınıfından güç alarak yeni bir düzen kurmalıyız. Bunu ancak devleti ele geçirerek yapabiliriz!"
Madem ki sermaye düzeni devlet sayesinde varlığını sürdürebiliyordu, o halde devleti kullanarak yeni bir düzen kurmak mümkündü.
Rusya'da yapılan buydu. Ekonomi baştan aşağı devletleştirildi, kararlar da merkezi hale getirildi.
Tabii bu devletçi düzen kısa sürede kendi yönetici sınıfını üretti: Bürokrasi.

Türkiye'deki sol da, bu dünya deneyiminin dışında kalmadı, devleti ele geçirmeyi hayal etti.
Ancak devlete Kemalist bürokrasi hakimdi. O halde bu zümrenin bir bölümü ile ittifak kurmak gerekiyordu.
Doğan Avcıoğlu, Mihri Belli gibi simalar, "Milli Demokratik Devrim", "Asker-sivil aydın zümre" teorileri, hep bu ittifak kurma özleminin sonucuydu.
Kemalist bürokrasi, kendi varlığını ve çıkarını korumak için, siyasal alanda "laiklik" ilkesine dayanıyordu.
Ayrıca kentli-okumuş orta sınıfla ve Sünnilerden korkan Alevilerle ittifak kurmuştu.
Cumhuriyet mitingleri bu ittifakın gayet güçlü bir biçimde sürdüğünü gösterdi.
Dolayısıyla solun, "laiklik ilkesini Kemalist bürokrasiyle aynı çizgide yorumladığı sürece" geniş kitlelere ulaşması mümkün değildi.

Gelelim işin "sınıfsal taban" yönüne. Türkiye toplumu sürekli değişiyor. Bu değişimin iki boyutu var:
Bir kere, iç göçlerle yatay olarak değişiyor. Adamı bıraktığın yerde bulamıyorsun ki dayanışma oluşturasın.
İkincisi ve daha önemlisi, toplum dikey olarak değişiyor. Yani insanların sınıf atlama imkanı gayet yüksek.
Mesela çeteleşme bile, meşru olmayan araçları kullanarak yapılan bir sınıf atlama çabasıdır.
Büyük kentlerdeki; önce gecekondulaşma, ardından varoşlaşma ve giderek mutenalaşma ('kentsel dönüşüm' diyorlar) süreci; yatay değişim ile dikey değişimin ortak görüntüsüdür.
Eğer kır kökenli bir baba, fi tarihinde yaptığı kaçak gecekonduyu, artık apartmana dönüşmüş bir halde miras bırakabiliyorsa; çocuğu solcu olur mu?

Özetlersek:
* Cumhuriyet gazetesi zihniyetiyle (devletçi ve ulusalcı) solculuk yapanlar, daha uzun süre hüsrana uğrayacak.
* Kemalist bürokrasi ile ittifak kurduğu sürece, sol normal yoldan iktidara gelemez.
* Sünni kesim solculuğa yönelmedikçe, yani solcular kendilerini Müslüman olarak (da) tanımlamadıkça, sol partiler kitleselleşemez.
İtirazı olan söylesin.

Emre AKÖZ
http://www.habervaktim.com/yazar/6952/namaz_kilan_sol.html

Ben Biraz daha ozetlıyım kardesim,
Artık Turkıyede Sol dıye bırsey kalmadı ztn.
Suan hezimet yasanıyor,ne zaman gorulmus Turkıyede sol partının barajı zar zor gectıgı %15 cıvarlarında oy aldıgı.
Eskı solu arar olduk :) Herkesın hakkında hayırlısı

neden bir gazete sizi bu kadar kıllandırıyor anlamdm bu bir
2.si neden bir mezhep sola katılmassa olmuyor gayet saçma ve asla ama asla toplum anlayışına varamıycak sözler bunlar
3. teşekkür edenler siz neye teşekkür ettiniz paylaşımamı yoksa aa bizim adamımz hadi teşekkür edelimmi dednz bunuda merak etttm yane..

neden bir gazete sizi bu kadar kıllandırıyor anlamdm bu bir
2.si neden bir mezhep sola katılmassa olmuyor gayet saçma ve asla ama asla toplum anlayışına varamıycak sözler bunlar
3. teşekkür edenler siz neye teşekkür ettiniz paylaşımamı yoksa aa bizim adamımz hadi teşekkür edelimmi dednz bunuda merak etttm yane..

yazıyı yazan ben değilim bu 1-- yazıyı kaleme alan öz be öz benim fikriyatımın adamı değil yakinen özünde sola yakın yada liberal tandanslı biri bu 2-- solu adam etmeye yarayacak çözüm sünni kesimin sola yaklşaması diyerek tarif ettiği şekilde olacaksa ben katılmıyorum ,sol sünni kesimden az bir oy alabilir belliki antalya mersin gibi kendi kalesi düşmüş elde izmir kalmış)) bu 3--- teşekkür ü sen kendi fikrindekine hangi amaçla ediyorsan bizede edenler o muhabbetle diyordur bu 4--- teşşekkürün sorgulaması size kalmadı sanırım buu 5--- yorumun varsa alalım kardeşş.. yoksa meşgul edilmesin loopused..

sağını solunu bilmeyen bir zihniyetin sağını-solu araması böyle düşünmesi normaldir.

-(ayrıca merak ettim namaz kılınca sağcımı olunuyormuş ki solculukta nammaz aranıyor:D:D)

-ne günlere kaldık yaff namaz kılan sağcı kılmayan solcumu oluyomuş :D:D

(Ayrıca namaz kılanlar sağ tarafına selam veriyorduda soluna vermeyipte küfürmü ediyorki namazı siyasete alet ediyorsunuz)

geçin, bunlar geçmişte kaldı şimdiki sorun sağ sol değil dinci-laik sorunudur...

yazıyı yazan ben değilim bu 1-- yazıyı kaleme alan öz be öz benim fikriyatımın adamı değil yakinen özünde sola yakın yada liberal tandanslı biri bu 2-- solu adam etmeye yarayacak çözüm sünni kesimin sola yaklşaması diyerek tarif ettiği şekilde olacaksa ben katılmıyorum ,sol sünni kesimden az bir oy alabilir belliki antalya mersin gibi kendi kalesi düşmüş elde izmir kalmış)) bu 3--- teşekkür ü sen kendi fikrindekine hangi amaçla ediyorsan bizede edenler o muhabbetle diyordur bu 4--- teşşekkürün sorgulaması size kalmadı sanırım buu 5--- yorumun varsa alalım kardeşş.. yoksa meşgul edilmesin loopused..

muuuaahahahha
o adamı da tanıyoz siteyide sen canını sıkma o adamın düşüncesinide çok açık 2mizde biliyoruz
senin o yaziyi nie koyduunuda çok açık bliyoruz
sen kafanı hiç solla dert etme bak senin partinden sansasyonel istifalar geliyor
bi bak bakalm nie geliyor bunlar hani istisnalar kaideyi bozmaz dersen ya 1 kaçı böle yapıyor dersen sana diyceğm tek şey şöööööllleeeee bi tabana bk bakalım hangi isimler var göreceksin ne ünlü adamlar var beee diyceksin sora bide iiken bende oy vermşm diyceksin

hadi sana ii forumlar :goz::goz:

Kemalist zihniyet mi? zaten kaynaktaki linke bakılacak olursa ne kadar budala birisinin kaleme aldığını anlamak zor değil. Bu insanlara kızmıyorum cünkü kafaları calısmıyor

sağını solunu bilmeyen bir zihniyetin sağını-solu araması böyle düşünmesi normaldir.

-(ayrıca merak ettim namaz kılınca sağcımı olunuyormuş ki solculukta nammaz aranıyor:D:D)

(Ayrıca namaz kılanlar sağ tarafına selam veriyorduda soluna vermeyipte küfürmü ediyorki namazı siyasete alet ediyorsunuz)

geçin, bunlar geçmişte kaldı şimdiki sorun sağ sol değil dinci-laik sorunudur...

sen konuyu okudunmu bir onu söylesene:)) namaz la ilgili bir konu muki bu? öyle olsaydı din bölümüne açardım..konumuz sol....sen solun neresindesin? hangi fraksiyon, hangi mezrasındasın kardeş..

sen konuyu okudunmu bir onu söylesene:)) namaz la ilgili bir konu muki bu? öyle olsaydı din bölümüne açardım..konumuz sol....sen solun neresindesin? hangi fraksiyon, hangi mezrasındasın kardeş..

alakası yoktuda konu başlığı ne pekii :D:D

Madem namazın konuyla bi alakası yoktu öyleyse neden konuyla alakalı bir başlık atılmadı ..çok mu zordu konuyla alakalı bir başlık seçmek, gerçi bu senin suçun olmasada en azından zeka özürlü insanları savunmak zorunda değilsin

-konuyu verdiğin linkten okudum burda farklımı diye kontrol ediyorum..
-kardeş ben ne sağda ne solda ne arkada ne öndeyim :D:D
-BEN KEMALİSTTİM HANGİ POZİSYONU UYGUN GÖRÜRSEM O POZİSYONDA CEPHE ALIRIM .Benim için Hattı Müdafa Yoktur SATHI MÜDAFA VARDIR
O satıh Her Taraf Olabilir

Madem namazın konuyla bi alakası yoktu öyleyse neden konuyla alakalı bir başlık atılmadı ..çok mu zordu konuyla alakalı bir başlık seçmek, gerçi bu senin suçun olmasada en azından zeka özürlü insanları savunmak zorunda değilsin

-BEN KEMALİSTTİM HANGİ POZİSYONU UYGUN GÖRÜRSEM O POZİSYONDA CEPHE ALIRIM .Benim için Hattı Müdafa Yoktur SATHI MÜDAFA VARDIR

hatt-satıh kalmamış sanırım,rengin yolun çizgin belli olsun orası burası derken arada kalmada..

o sizin ki sathı müdaha değiL saffı müdafa
tuttuğunuz saf hep kafirLerin müsLüman düşmanLarının safı :)

ikra kardeş anlamadığınz yada size yanlış anlatılan bişey var bizde en az sizin kadar müslümanız bunu artık kafanıza sokun ayrıca DOSTUNUDA DÜŞMANINIDA İYİ SEÇ
VATAN karış karış satılıyor şimdiden yakında dinimizi kullanrak siyaset yapmayı bilenler
DİNİMİZİ SATMAYIDA İYİ BİLİRLER!!!

%99 musluman diyorsunuz işinize gelince, işinize gelince de musluman dusmanları soyle yapıyor boyle yapıyor islamı yasayamıyoruz diyorsunuz.

ne kadar cabbar bir %1 miş bu arkadas.

ayrıca dolaylı yoldan Atatürk'e saldırmaya kalkma bosuna.bu da yeni adet cıktı, Atatürke acıkca saldıramıyorsam Kemalizme,kemalistlere, laiklige saldırırm kimse cakmaz hesabı :goz: bir neci köylü kurnazlıgı :melek gec bunları geccccc

Sol cuma namazına kameralarla gidip şov yapmadıkça
İftar çadırlarında sıraya girip duygu sömürüsü yapmadıkça
Cahil cahil konuşup tüm gün kahvede oturan kitleye mesaj vermedikçe
Trilyonlar çalıp bunun % 1 'i ile seçim zamanı millete sadaka vermedikçe iktidar olamaz...

Türkiyede iktidar olmak için tv ve gazeten olması gerekir.Cem Uzan bile 3 ay da tv sayesinde ve döner ekmek dagıtıp hande yener nez konserleriyle % 7 oy aldı.Tv si kapatıldı oyu sıfıra düştü.

Şimdi Hande Yener e Nez e döner ekmeğe,makarnaya oy veren bir kitleye sen demokrasi,laiklik,kardeşlik dersen insanlar sana ''yaw ne diyor bu diye bakarlar''

Solun şu an yaşadıgı durumda bu zaten...:goz:

2 kör karşılıklı üzüm yiyormuş biri diğerine şu üzümleri ikişer yeme demiş
-yahu sen kör ben kör ikişer yediğimi nerden çıkarıyorsun
-çünkü ben öyle yapıyorum :goz:

Mesajında az biraz mantık ararsan kendin cevabını vermişsin zaten.Sorun dinci-laik sorunuysa dinciler namaz kılar değil mi ? Eee karşısında olan zavallılarda buna karşı hareket etmesi lazım yani...
Sen ki yaşamının her alanında laikliğin çiğnenmesine karşı olan birisin fazla açıklama yapmaya da gerek yok :D

Bu arada konuyla alakalı olarak ;
Sol mu :) O da ne ?

kardeşim sol olmak dinsizlik değildir. siyasi görüş ayrıdır dini görüş ayrıdır...

kardeşim sol olmak dinsizlik değildir. siyasi görüş ayrıdır dini görüş ayrıdır...

iyi işte bizde öyle olması gerektiğini düşünürüz normalde..avrupada hristiyan demokratlar,cumhuriyetçi sosyalistler diye ayrımı olan bir halk,bizde solun ne demokratlığı ne dinciliği var... garip değilmi? bizde sol ; din denildiğinde trafoya tutulmuş gibi oluyor her nedense tüyleri diken diken::) bizde nasıl tarif edecez sizi bilemedikki:))

Geri