Mimar mı , İnşaat Mühendisi mi ?

inşaat mühendisi olduğum için değil ama kendimi gülmekten alamıyorum :D yahu ne olmuş bu güzide bölümümüze" mimar birşeyden anlamaz. mühendis anlamaz." böyle meslek değerlendrmesi mi olur ya :D

benim değerlendirmem: bilgisayar başında oturup güzel güzel proje çizebileceğini düşünen mimar olabilir. inşaat mühendisi de bunu yapabilir.(statik Projelerde). tabi inşaat mühendislerinin diğer bir avantajı da şantiye çalışma imkanlarının mimarlardan daha fazla olmasıdır. buna göre değerlendirme yapılabilir. para kazanılmaz derken işini iyi yapınca kazanılıyor efendim.(kendi işini :D) tanıdık mühendisin biri statik proje yapmaktan kendine son model gayet pahalı bir araba aldı. Ayrıca müteahhitliğe başladı.

denetime gittik dediğinden anlaşıldığına göre yapı denetim firmasında çalışıyorsun, haliyle parasız olman doğal, zira yapı denetimlerin doğru düzgün maaşlar verdiği görülmemiştir.

para kazanma kısmına gelince, işin özü herkez yeteniği kadar kazanabilir fakat çalışma alanlarına bakalım;

ben sadece inşaat mühendisliğini yazıyorum;

inşaat mühendisliği türkiyeye özgü bir kavramdır yurt dışında genel hali "civil engineer" yani medeniyet mühendisi olarak geçer,

inşaat mühendisliğinin alt dalları;
-yapı mühendisi (structure engineer)
-deprem mühendisi (earthquake engineer)
-tünel mühendisi (tunnel engineer)
-köprü mühendisi (bridge engineer)
-saha mühendisi (application supervisor)
-proje mühendisi (project engineer)
-planlama mühendisi
-baraj mühendisi
-ulaşım mühendisi ( otoyol, demiryolu (transportation - highway and railway)
-geoteknik mühendisi (geotecnical engineering)
-hidrolik mühendisi (water resources engineering)
-çelik yapılar mühendisi (construction engineer).

bunlar tek seferde aklıma gelenler, şunu unutmamak lazım, lisans eğitimi hiç kimseye inşaat mühendisliği eğitimi vermez, genel olarak herşeyden az az verir,

yüksek lisans yaparak bir konuda uzmanlaşmamış inşaat mühendisi, mühendislik açısından hiç bir zaman mevcut bilgisiyle iyi bir yere gelemez.

bu kadar alt dalı olan bir meslekte kendisini iyi yetiştiren insanın gelecek ile kaygısı olması neredeyse imkansızdır.

peki konut çizmekten ve pastadan büyük pay almaktan(!) başka bir mimar ne yapabilir? evet kendi bürosunu açar, konut projeleri çizer, kendini yetiştirememiş bir mühendise statiklerini yaptırır ve birazda ona para verir, sonra?

bakın yukarıda o kadar alt dal saydım, bunların hepsi inşaat ile ilgili olan şeyler fakat kaç tanesi mimara ihtiyaç duyuyor?

ciddi mana da bu işle uğraşan insanlar iseniz bunları zaten biliyor olmanız lazım aslında!

söylediklerimin aksini düşünen lütfen sataşmadan, laf sokmadan, aynı bu şekilde nedenlerini açıklarsa sevinirim, ben de bilmediğim yahut hatalı bildiğim şeylerin doğrusunu öğrenmiş olurum.

"bakma inşaat mühendislerinin birçoğu çizim bilmez kolona demir ve beton hesabından başka bir esprisi de yok"

demiş bir misafir arkadaşımız, buradan da insanların konu hakkında ki bilgi seviyesini kolaylıkla görebilliyoruz.

şunu düşünmek lazım, beni diğer mühendislerden ayıran nedir? beni farklı kılan, daha çok kazanmamı sağlayacak ne yeteneklerim var?

şunları konuşalım;

çelik hesabı yapabiliyor musun?
sta4cad olmadan betonarme hesap yapabilir misin?
TS500 e ve 2007 deprem yönetmeliğine hakim misin?

bir binanın yaklaşık periyodunu nasıl hesaplarsın? zaman tanım alanın da hiç bina analizi yaptın mı?

bunlar basit bir kaç başlık, kısacası demek istediğim senin daha çok kazanmanı sağlayacak olan artıların var da ona rağmen mi alamıyorsun?

yoksa diplomasını bir firmaya kiraladığını itiraf edip, mesleki etik kurallarından uzaklaşan, aldığı ünvanı, ettiği yemini, etmese bile altına imza attığı yemini unutan biri misin?

paranı alamamaktan yakınmışsın, beter ol desem yeridir aslında, sizin gibi diploma kiralayan mühendisler yüzünden piyasa bu hale geldi, sta4cad kullanmaktan başka bilgisi olmayan insalar yüz liraya statik yapar oldu.

keşke imkanım olsa da senin gibi mühendisleri odadan ihraç edebilsem...

arkadaşlar piyasadan falan bahsediyorsunuz ama bu ülkenin lokomotif sektörü inşaat sektörüdür. eğer kriz varsa ilk inşaat sektörünü vurur ama darboğazdan çıkacak ilk sektörde inşaat sektörüdür. korkmayın seçin abicim mimarlık ya da inşaat mühendisliğini. ama en iyi üniversitelerde tahsilinizi yapmaya gayret edin.

siz inşaat muhendisisiniz benım anladığım projeci misiniz

Bugün protez kol, bacak tasarımı yapan inşaat mühendisi eğitimi almış insanlar var. Hidrolik modellemeden tut da ulaşım mühendisliğine, kaynak mühendisliğine kadar değişken seçenekleri değerlendirecek ehliyetin olur inşaat okursan. Sen yeter ki analitik düşünme kabiliyeti kazan.

Mimar olursan sınırlayıcı faktörlerle (imardı, bütçeydi) boğuşursun. Bir mimarda olması gereken yaratıcılığının önünde illa ki bir engel olur. Saatler harcar ortaya birşey çıkarırsın, işveren gelir "mutfağı geniş yap" der, onu düzeltmek için de saatler harcarsın, 70-80 santimlik merdivenler çözersin.

Kendini iyi yetiştirmiş, araştırma ve analoji yapma yeteneğini kazanmış, birkaç dil bilen bir mühendise dünyanın her yerinde ekmek çıkar.

10 yıldır 5 ülkede çalışmış ve son olarak da Türkiye'ye dönme gafletinde bulunmuş bir inşaat mühendisi olarak naçizane tavsiyem budur.

usta bende tek dersten dolayı bir donem uzadı okulum .. şimdi iş aramaktayım .. daha çok yurt dışı için hangi diller lazım ... şu anda yine şantiye de misiniz... iş olarak .. benım de iş bulmam lazım 6 ay kadar aslında...

siz inşaat muhendisisiniz benım anladığım projeci misiniz

evet sysmakk inşaat mühendisiyim ifrit üstadımın dediği gibi sta4cad olmadan (staad.pro öğreniyorum bu arada... sonra x-steel var ama onun lisansını nasıl alacaz :D ) betonarme proje yapmaya, çelik proje yapmaya, henüz zaman tanım alanında yapamadığım analizi yapmaya çalışıyorum.

Mühendislik mimarlık ve müteahhitlik üstüne tartışmalar olmuş.yıllarca müteahhitlik yaptığımız için,neler döndüğünü gayet iyi bilirim.Aptal bir apartman dairesi projesi alacam diye,ilkokul mezunu amcaların peşinde gezen koca mühendis-mimarlar gördüm vede her dediğini yaptırabilecek nitelikte taviz verebilirlerdi üstelik.Devlet mühendisine sahip çıkmassa,oda para kazanmak için farklı yollara başvuracaktır.Aylık 3-5 liraya şantiyeci olarak projeye imza atan arkadaşlar var,düşünün yıllarını vermiş okumuş.Ama ne yapsın çarkın dişlileri arasında sıkışmış zavallı,para kazanması lazım,aynı kategoride 3-5 iş daha alsa garibim ekmek parasını çıkaracak.Yada herhangi bir yapı denetim firmasında imzacı olarak çalışıp aynı miktarda (tarajikomik) parayı alarak hayatını idame ettirecek,bunun içinde ehliyeti ve diploması olması yeterli.Sadece sevdiği için ve hiçbir geçmişi ve çevresi olmadığı halde mühendislik ve mimarlık okumayı tercih eden arkadaşlar iyi düşünün.Ya vazgeçilmez olun,yada hiç bulaşmayın.Bende inşaat mühendisiyim,bu çarkın biraz dışındayım şanslıyım diyebilirim.Çünkü inşaat firması sahibiyim ve proje çizmek ve şantiyeyi denetlemek gibi bir zorunluluğum yok.4-5 katlı bir bina projesinin tüm mühendislik mimarlık denetim vs. masrafları 16-17 binlira gibi komik bir rakam,en azından benim yaşadığım yerde.Ben proje çizebilirmiyim ? evet en alasını çizerim ama ne gerek varki,daire başına 3-5 kuruş alacam diye gecelerimi heba etmenin ne anlamı var.Param varsa alırım dönüm dönüm arsalar dikerim 4-5 katlı konutlar bitincede devlet kapısında yıllarını harcamış ve biriktirmiş olduğu birikimini sıcak bir aile yuvası için avcuma döken hasan amcanın çaresizliğini ibretle izlerim.Acımalımıyım ? bilmiyorum.Yapabileceğim hiç birşey yok.İşimi doğru dürüst yaptıkça vicdan azabı duymamda gerekmiyor.Alış-veriş meslesi.Ha ben çok para kazanıyormuyum,bir mühendis ve mimarın kazandığından daha çok belkide,ama onada kazandırmak için bazı mercilerin benide düşünmesi gerekir.İki yıl önce bitirdiğim binanın saçma sapan sebeplerle hala vergi borcu çıkıyorsa,bazı yerlerde işler ters gidiyor demektir.Müteahhit arkadaşım ticaret yapacaksan bu ülkede etik kuralların dışına çıkmaya zorlanırsın ne kadar ahlaklı olursan ol,mühendis arkadaşım uğur amcanın anlattıkları gibi değil demi hiç birşey , dizlerini kolon kiriş hesabı yapacam diye çürütürsün yıllarca fakülte sıralarında ,ama amcam gelir sana bu kolon burda olmamış dükkanın kullanım alanını kısıtlıyor diyebiliyor ,hazırlıklı ol !.Mimar arkadaşım nekadar sanatsal düşünürsen düşün,sanatının statik açıdan nekadar uyğulanabilir olduğu önemli olan,buda mühendisi vede doğrudan müteahhitin cebini ilgilendirdiğinden sende sorunlar yaşıyacaksın.Parayı değilde mesleği seviyorsan ve etik değerlere sonuna kadar sahip çıkacaksan en büyüğü ol.Zaten en büyük olunca parada arkasından koşarak gelir.Küçük firmalarla,kolon kiriş hesabıyla,altındaki arabayla şantiye şantiye gezecemdiye uğraşma.Baraj projelerine imza at,karayollarında altyapı üst yapı alanında uzman ol.Ne bileyim işte ihtiyaca cevap veren ol ,büyürsün vede kimse senden vazgeçemez.Devlet baba bile .Bugünkü tabiriyle inşaat mühendisi ve mimarın tanımının dışına çıkacaksan yani dört duvarı aşacaksan gel,bu vadide sana çok çok ihtiyaç var.Ama ekmek parası diyeceksen senden çok var arkadaşım.Bu devirde iki tane en büyük var,"para ve bilgi"bunlardan birine sahip olman her ikisine sahip olman anlamına gelir,yanlızca diğeri varsa ve hiç birşey umrunda değilse çarkın dişlileri arasında öğütmeye ve öğütülmeye hazır ol.En acısı ne biliyormusun."ikisininde olmaması".Bana sorsalar hayata yeniden gelsen ne işle meşgul olmak isterdin,çok açık olarak söylerimki hayata tekrar değil,yüzyılda bir gelsem yinede inşaat mühendisi olmak isterdim,İnşaat mühendisi veya insan mühendisi ben bir fark görmüyürum,işçi sınıfından tut taa en elit kademedeki akademi çevreleriyle muhattap oluyorsun.Buda seni sınıflar arası diyaloğ uzmanı kılabiliyor.Mimar olman nekadar sanatsal düşünmeni gerektirir ise de mühendis olman bir okadar zeki ve diyaloğ uzmanı olmanı gerektirir.Param olduğu için genel kültür olsun diye mühendislik okudum.Şöyle bir baktım etrafıma herkes para kazanmak için okuyor ve uğrunda çok şeyini feda ediyor.Bende dedim, zeki olduğumu ıspatlarım ve mühendislik okurum param olduğu içinde kimseye ezilmem.Para kazanmak için başka şansın yoksa mühendis! veya mimar!
olacaksın arkadaşım,ekmek parası için bu işe bulaşma canın çok yanar.Tabi anlattıklarım benim görüş alanımla kısıtlı,ben izlenimlerimi yazdım,çok çok farklı pencerelerden olayı izleyen arkadaşlar vardır,eleştiriye açık ve bunlar çok yanlış diyen arkadaşlara saygı duyuyorum.iyi paylaşımlar.

tabiki mimarlık derim. mimar sayısı az oldugunu biliyorum inşaat mühendisi bir arkadaşım mimar bulamıyor bir mimar birden fazla inşaat mühendisiyle çalışabiliyor
ortamıda iyidir. şimdi düşünüyorumda makina okuycağıma mimarlık okusaydım daha iyi olurdu

Ülkemizin gerçekleri eğer senin tercihlerini etkileyecekse İnşaat mühendisi olmanı tavsiye ederim. Havalimanı , limanlar , barajlar , yollar , yolların üzerinde bulunan sanat yapıları , köprü ve viyadükler , tüneller , demiryolları ve tabiyki çelik ve betonarme yapılar. Belki ben az söylemişimdir , aklına gelebilecek neredeyse tüm imalatlar İnşaat mühendisinin alanı içindeyken Mimarlar genellikle Konut ve toplu yaşam alanları konusunda uzmanlaşmak zorunda kalıyorlar. İnşaat mühendisi hem bürosunda proje üretir hemde sahada (şantiye vb.) imalatlarını yapıp denetleyebilir. Mimarı sahada görmek oldukça zor , genelde bürosunda proje üretmeye çalışır ve ekonomik çözümler ikinci plandadır. estetik daha ön planda olmak zorundadır. İnşaat mühendisi ise nitelikli ve sağlam imalatlar yaparken işin ekonomik yönünü birinci planda tutup maliyeti en aza indirmelidir.Ülkemizde şu an bu daha önemli...

doktor ol doktor para doktorlukta gerisi boş

Ben bu sene mimarlık fakültesinden mezun olacağım. Mimarla mühendis arasındaki farkı sorarsan eğer mühendis birşey hakkında herşey bilir fakat mimar ise herşey hakkında bir şey bilir. Lafın kısası yetenekten önce sabrın varsa mimarlığı seç derim. Zaten ülkemizde , gereğinden fazla inşaat mühendisi var. Zaten bina projelerinde mimar ne diyorsa mühendislerde, mimarın doğrultusunda işlerini yaparlar. Mimar binayı tasarlayandır. Mühendis ise tektonik çözümünü yapar. Gerçi iki meslekte prestijli

mimarlık halkın gözünde daha havalıdır. zaten mimarlara bakarsan havayada girmişlerdir. mühendisler işin yapıcısı ve amelesidir. Mimar Sinan mühendis mimardır ama Mimar ünvanı ile anılır. Ben inşaat mühendisiyim mesleğimi seviyorum. ancak halkın gözümde illaki mimar üstündür. Ayrıca hiçbir meslek kolunun iki ayrı diplomalı ilgileneni yoktur. örneğin makina mühendisliğinin tasarlayıcı makine mimarı yoktur. bilgisayar mimarı duydunuzmu hiç. işin hepsi için sadece makine mühendisi veya bilgisayar mühendisi var. benden de başka bir bakış açısı :)

İki meslekte tamamiyle birbirinden bağımsızdır. Bizim toplumda her daim bir bütünleştirme vardır. Gelişmiş ülkelerde mimar deyince akan sular duruyor. Neticede bir mimar tepeden tırnağa bir binayı tasarlıyor gerekli mevzuatları uyguluyor. Müşteri ilk olarak mimara gelir mühendise değil. Neticede mimar sayısının az olması hem puanının yüksek olması hemde okuması bir okadar eziyetli ve külfetli olması bakımından bir mimar olarak herşeye değer. 60 yaşına gelmiş tecrübeli bir mühendis oturupta bir mimari proje çizemez fakat iyi bir mimar hem kendi mesleğini icra eder hemde şantiyeden anlar. Zaten iyi bir mimarın çizdiği eserini baştan sonra takip etmesi şarttır. Projecilikle uğraşan mimarlar sürekli bildiği bir inşaat mühendisiyle çalışmaları daha sağlıklı olur netice mühendis mimarın uslubunu bilir projeyi daha sağlıklı okur ve statiğini daha güvenli bir şekilde oluşturur. Şuan projecilikle uğraştığımdan sürekli çalıştığım bir inşaat mühendisi var bazen hatalar yapabiliyor netice sürekli projeyi takip ediyorum, ve çok daha sağlık bir aşama kaydediyoruz her projede. Eğer sabrınız ve yeteneğiniz varsa mimar olun diyorum. Herkes doktor mühendis olabilir fakat bir sanatçı mimar kolay kolay yetişmiyor.

Geri