Mühendislik mimarlık ve müteahhitlik üstüne tartışmalar olmuş.yıllarca müteahhitlik yaptığımız için,neler döndüğünü gayet iyi bilirim.Aptal bir apartman dairesi projesi alacam diye,ilkokul mezunu amcaların peşinde gezen koca mühendis-mimarlar gördüm vede her dediğini yaptırabilecek nitelikte taviz verebilirlerdi üstelik.Devlet mühendisine sahip çıkmassa,oda para kazanmak için farklı yollara başvuracaktır.Aylık 3-5 liraya şantiyeci olarak projeye imza atan arkadaşlar var,düşünün yıllarını vermiş okumuş.Ama ne yapsın çarkın dişlileri arasında sıkışmış zavallı,para kazanması lazım,aynı kategoride 3-5 iş daha alsa garibim ekmek parasını çıkaracak.Yada herhangi bir yapı denetim firmasında imzacı olarak çalışıp aynı miktarda (tarajikomik) parayı alarak hayatını idame ettirecek,bunun içinde ehliyeti ve diploması olması yeterli.Sadece sevdiği için ve hiçbir geçmişi ve çevresi olmadığı halde mühendislik ve mimarlık okumayı tercih eden arkadaşlar iyi düşünün.Ya vazgeçilmez olun,yada hiç bulaşmayın.Bende inşaat mühendisiyim,bu çarkın biraz dışındayım şanslıyım diyebilirim.Çünkü inşaat firması sahibiyim ve proje çizmek ve şantiyeyi denetlemek gibi bir zorunluluğum yok.4-5 katlı bir bina projesinin tüm mühendislik mimarlık denetim vs. masrafları 16-17 binlira gibi komik bir rakam,en azından benim yaşadığım yerde.Ben proje çizebilirmiyim ? evet en alasını çizerim ama ne gerek varki,daire başına 3-5 kuruş alacam diye gecelerimi heba etmenin ne anlamı var.Param varsa alırım dönüm dönüm arsalar dikerim 4-5 katlı konutlar bitincede devlet kapısında yıllarını harcamış ve biriktirmiş olduğu birikimini sıcak bir aile yuvası için avcuma döken hasan amcanın çaresizliğini ibretle izlerim.Acımalımıyım ? bilmiyorum.Yapabileceğim hiç birşey yok.İşimi doğru dürüst yaptıkça vicdan azabı duymamda gerekmiyor.Alış-veriş meslesi.Ha ben çok para kazanıyormuyum,bir mühendis ve mimarın kazandığından daha çok belkide,ama onada kazandırmak için bazı mercilerin benide düşünmesi gerekir.İki yıl önce bitirdiğim binanın saçma sapan sebeplerle hala vergi borcu çıkıyorsa,bazı yerlerde işler ters gidiyor demektir.Müteahhit arkadaşım ticaret yapacaksan bu ülkede etik kuralların dışına çıkmaya zorlanırsın ne kadar ahlaklı olursan ol,mühendis arkadaşım uğur amcanın anlattıkları gibi değil demi hiç birşey , dizlerini kolon kiriş hesabı yapacam diye çürütürsün yıllarca fakülte sıralarında ,ama amcam gelir sana bu kolon burda olmamış dükkanın kullanım alanını kısıtlıyor diyebiliyor ,hazırlıklı ol !.Mimar arkadaşım nekadar sanatsal düşünürsen düşün,sanatının statik açıdan nekadar uyğulanabilir olduğu önemli olan,buda mühendisi vede doğrudan müteahhitin cebini ilgilendirdiğinden sende sorunlar yaşıyacaksın.Parayı değilde mesleği seviyorsan ve etik değerlere sonuna kadar sahip çıkacaksan en büyüğü ol.Zaten en büyük olunca parada arkasından koşarak gelir.Küçük firmalarla,kolon kiriş hesabıyla,altındaki arabayla şantiye şantiye gezecemdiye uğraşma.Baraj projelerine imza at,karayollarında altyapı üst yapı alanında uzman ol.Ne bileyim işte ihtiyaca cevap veren ol ,büyürsün vede kimse senden vazgeçemez.Devlet baba bile .Bugünkü tabiriyle inşaat mühendisi ve mimarın tanımının dışına çıkacaksan yani dört duvarı aşacaksan gel,bu vadide sana çok çok ihtiyaç var.Ama ekmek parası diyeceksen senden çok var arkadaşım.Bu devirde iki tane en büyük var,"para ve bilgi"bunlardan birine sahip olman her ikisine sahip olman anlamına gelir,yanlızca diğeri varsa ve hiç birşey umrunda değilse çarkın dişlileri arasında öğütmeye ve öğütülmeye hazır ol.En acısı ne biliyormusun."ikisininde olmaması".Bana sorsalar hayata yeniden gelsen ne işle meşgul olmak isterdin,çok açık olarak söylerimki hayata tekrar değil,yüzyılda bir gelsem yinede inşaat mühendisi olmak isterdim,İnşaat mühendisi veya insan mühendisi ben bir fark görmüyürum,işçi sınıfından tut taa en elit kademedeki akademi çevreleriyle muhattap oluyorsun.Buda seni sınıflar arası diyaloğ uzmanı kılabiliyor.Mimar olman nekadar sanatsal düşünmeni gerektirir ise de mühendis olman bir okadar zeki ve diyaloğ uzmanı olmanı gerektirir.Param olduğu için genel kültür olsun diye mühendislik okudum.Şöyle bir baktım etrafıma herkes para kazanmak için okuyor ve uğrunda çok şeyini feda ediyor.Bende dedim, zeki olduğumu ıspatlarım ve mühendislik okurum param olduğu içinde kimseye ezilmem.Para kazanmak için başka şansın yoksa mühendis! veya mimar!
olacaksın arkadaşım,ekmek parası için bu işe bulaşma canın çok yanar.Tabi anlattıklarım benim görüş alanımla kısıtlı,ben izlenimlerimi yazdım,çok çok farklı pencerelerden olayı izleyen arkadaşlar vardır,eleştiriye açık ve bunlar çok yanlış diyen arkadaşlara saygı duyuyorum.iyi paylaşımlar.