Mimar mı , İnşaat Mühendisi mi ?

Sizi bu kadar kızdırdığım için kusura bakmayın .Bence olaya fevri bir şekilde (hafifte hakaretvarimsi) yaklaşmak yerine sakin bir şekilde tartışmanın bize daha yararlı olacağı kanısındayım.Dediğim gibi senin fikirlerine saygı duyuyorum ve sendende o saygıyı beklemek hakkım diye düşünüyorum.Fikirlerimi beğenmiyorsan cevap verme konuda kapansın.Nasılsa tanımıyorum istediğimide yaparım diye düşündüğünüzüde sanmıyorum çünkü gerçekten çok idealistsiniz böyle babarca düşünmezsiniz diye düşünüyorum.

Yazdıklarına gelince

1-Müteahhit yalnızca finansördür demişsin.

Öyleyse veli göçeri hapisten çıkaralım çünkü o yalnızca finansörlük yaptı hiç bir suçu yok.

Dürüst müteahhitlik yapan kişiler başımızın tacıdır.İlkokul mezunu dahi olsa.Yinede inşaatların bu işin eğitimi almış belli bir tecrübeye ulaşmış kişiler tarafından yapılması gerektiğine inanıyorum.Yalnızca finansördür parayı verir başka işe karışmaz diyorsan bence eksik düşünüyorsun.

2- yapı denetim firmaları bence apayrı bir tartışma konusu.Çok fazla eksik yönleri olduğunu düşünüyorum .En büyük hatada parasını direkt olarak denetlediği insandan alıyor olması.Ve yapı denetleme şirket sayısının mutlaka sınırlandırılması ve bu sektörün denetleme faaliyeti yaptığı için rekabet şeartlarına sokulmaması gerektiğine inanıyorum.Çünki sayı arttıkça rekabet artıyor buda kaliteyi düşürüyor.

3-İnşaatçılık yalnızca büyük şehirlerde yapılmıyor anadoluda küçük yerleşim yerlerinde şartlar ve koşullar çok daha farklı.Düşünceler ve yorumlarda dolayısıyla farklı olabiliyor.(Sizin ve benim gibi)

Tekrar fikirlerinize saygı duyduğumu yinelemek istiyorum.Bir daha fevri bir yazı ilede karşılaşırsam sizede cevap vermek istemediğimi belirtmek.

Sizi bu kadar kızdırdığım için kusura bakmayın .Bence olaya fevri bir şekilde (hafifte hakaretvarimsi) yaklaşmak yerine sakin bir şekilde tartışmanın bize daha yararlı olacağı kanısındayım.Dediğim gibi senin fikirlerine saygı duyuyorum ve sendende o saygıyı beklemek hakkım diye düşünüyorum.Fikirlerimi beğenmiyorsan cevap verme konuda kapansın.Nasılsa tanımıyorum istediğimide yaparım diye düşündüğünüzüde sanmıyorum çünkü gerçekten çok idealistsiniz böyle babarca düşünmezsiniz diye düşünüyorum.

Yazdıklarına gelince

1-Müteahhit yalnızca finansördür demişsin.

Öyleyse veli göçeri hapisten çıkaralım çünkü o yalnızca finansörlük yaptı hiç bir suçu yok.

Dürüst müteahhitlik yapan kişiler başımızın tacıdır.İlkokul mezunu dahi olsa.Yinede inşaatların bu işin eğitimi almış belli bir tecrübeye ulaşmış kişiler tarafından yapılması gerektiğine inanıyorum.Yalnızca finansördür parayı verir başka işe karışmaz diyorsan bence eksik düşünüyorsun.

2- yapı denetim firmaları bence apayrı bir tartışma konusu.Çok fazla eksik yönleri olduğunu düşünüyorum .En büyük hatada parasını direkt olarak denetlediği insandan alıyor olması.Ve yapı denetleme şirket sayısının mutlaka sınırlandırılması ve bu sektörün denetleme faaliyeti yaptığı için rekabet şeartlarına sokulmaması gerektiğine inanıyorum.Çünki sayı arttıkça rekabet artıyor buda kaliteyi düşürüyor.

3-İnşaatçılık yalnızca büyük şehirlerde yapılmıyor anadoluda küçük yerleşim yerlerinde şartlar ve koşullar çok daha farklı.Düşünceler ve yorumlarda dolayısıyla farklı olabiliyor.(Sizin ve benim gibi)

Tekrar fikirlerinize saygı duyduğumu yinelemek istiyorum.Bir daha fevri bir yazı ilede karşılaşırsam sizede cevap vermek istemediğimi belirtmek.

yazdığım yazı fevri değildi kaldı ki hakaret içeriği de yok ben mesleğime gösterilen önyargıdan sıkıldığım için genişçe bir açıklama yaptım değişmesi umudu ile.belki yazdığınız yazıdan alıntı yaparak ve bir kısmında fikirlerinize cevap verdiğim için yazının tamamını üzerinize alındınız bu da edebiyattaki zaafımdan olsa gerek.

müteahhit işin finansörüdür maliyetini düşünerek bişiler talep edebilir evet doğru fakat mühendis bunu emniyet açısından değerlendirerek mütahiti yönlendirir. yineliyorum olması gereken mühendisin yapı hakkındaki son sözü söylemsidir ama yaşadığımız büyük deprem öncesinde bu işler böyle değildi.bunu inşaat sektöründe olan herkes biliyor.şu an o büyük depremi yaşamış kişiler olarak hala bazı kişiler muhaliflik yapıyorlar projeye koyduğun iki fazla perde duvara.
mütahit daha çok para kazanıcam diye elinden geleni yapardı yaptırırdı ve bi çok mühendis de ne yazık ki bu tavra karşı gelmemiştir gelememiştir belki de.
hatalı olan kimseyi savunmuyorum.

ve ben büyükşehir derken büyükşehir bld sıfatını almış şehirleri kastedmiştim .tabii ki küçük şehirlerde de inşaat yapılıyor yaşam olduğu sürece insanlar olduğu sürece inşaat olacaktır fakat bilindiği üzere tüm illerde yapıdenetim uygulaması yoktur.
evet yapı denetim uygulamasını ben de tartışırım bence de bi çok eksiği ve de olmaması gereken yanı var ama bir ilerlemedir en azından belli kriterlere uyulması gerekiyor ve bence bu gerçek bir ilerleme. bir de işin şu yönü var iğretilik her yerde var mantık olarak baktığınızda yapıdenetim firmaları doğrudan bayındırlık bakanlığına bağlı olsalar bile denetlemeleri bld ler tafaından yapılıyor olsa bile özel işletmelerdirler özel sektörde iğretilik olması kar merkezli işletmecilik yapılması ne yazık ki doğal hale geldi. bu hiçbişey değil devlet dairelerinin dahi iğretiliğe bulaştığını görünce bunu gözardı bile edebiliyor insan ister istemez.

cevapğ bekleyerek birşeyler yazmıyorum insanlar yapı olarak farklı düşünce sistemleri ile farklı yorumlar yaparlar ama antik yunan mantığı ile fikirler açık olarak paylaşılırsa mükemmele en doğruya ulaşılabilir.
benim tahammül edemediğim şey önyargı ve de genellemelerdir.
inşaatçı olmak farklı şeydir inşaat mühendisi,yapı mimarı olmak farklı şeylerdir.
tabii ki herkesin yapılar hakkında fikirleri olur herkes kendi evini aklında çizer oluşturur ama bunlar farklı şeylerdir.

yaaa filo kardes sana bi lafim yok ama abi sen hala veli gocerdemisin sen. veli gocerin yargilanma sbebi benim bildigim ruhsatsiz plansiz projesiz bina yapmaktandi benim bildigim. Abi birde olaya surdan bakalim.yaa abi muteahhit zorladi diye C25 yerine C20 dokuldugunu bildigi halde sirf aylik 3-5 kurus paradan olmamak icin TUS a imza atan adamlar biliyom abi ben. kim burda sorumlu muteahhit mi? adamin parasi var bastiriyo kardesim. ne anlar teknik olaydan. sen muhendis olarak imza atmassam ben imza atmassam kimse imza atmassa o adamda haaaa olmuyomus yau der. ama oolemiyiz abi. yaaa kardesim biz dusuruyoz bu meslegi ayaga o zaman. biz degilmiyiz proje gelince oda fiyatinin yarisina proje yapan. 2 gunde seri imalat gibi 15 katli bina projesi cikaran. abicim moment kirisin ucundami ortasindami olur diye tartisan, ben muhendisim diye gecinen adamlar var. yaaa yazsam daha cok yazarimda abi...

Mimarlık veya inş. Mühendisliği seçecek arkadaşlar bence oturup düşünmeli piyasanın hali ortada...:)

arkadaşlar piyasadan falan bahsediyorsunuz ama bu ülkenin lokomotif sektörü inşaat sektörüdür. eğer kriz varsa ilk inşaat sektörünü vurur ama darboğazdan çıkacak ilk sektörde inşaat sektörüdür. korkmayın seçin abicim mimarlık ya da inşaat mühendisliğini. ama en iyi üniversitelerde tahsilinizi yapmaya gayret edin.

Bugün protez kol, bacak tasarımı yapan inşaat mühendisi eğitimi almış insanlar var. Hidrolik modellemeden tut da ulaşım mühendisliğine, kaynak mühendisliğine kadar değişken seçenekleri değerlendirecek ehliyetin olur inşaat okursan. Sen yeter ki analitik düşünme kabiliyeti kazan.

Mimar olursan sınırlayıcı faktörlerle (imardı, bütçeydi) boğuşursun. Bir mimarda olması gereken yaratıcılığının önünde illa ki bir engel olur. Saatler harcar ortaya birşey çıkarırsın, işveren gelir "mutfağı geniş yap" der, onu düzeltmek için de saatler harcarsın, 70-80 santimlik merdivenler çözersin.

Kendini iyi yetiştirmiş, araştırma ve analoji yapma yeteneğini kazanmış, birkaç dil bilen bir mühendise dünyanın her yerinde ekmek çıkar.

10 yıldır 5 ülkede çalışmış ve son olarak da Türkiye'ye dönme gafletinde bulunmuş bir inşaat mühendisi olarak naçizane tavsiyem budur.

oncelikle insaat muhendisligi hakkinda bilgi vereyim,

aslinda dunya uzerinde insaat muhendisligi diye bir kavram yok, bunun yerine civil engineering var anlami da medeniyet muhendisi. ne yazik ki bizim ulkemizde insaat muhendisligi sadece bina-insaat yapan insan olarak biliniyor oysa lisans ve yuksek lisanda ogretilenler dusunulenden cok farkli.

insaat muhendisligi;
-bina muhendisligi
-kopru muhendisligi
-tunel muhendisligi
-deprem muhendisligi
-demiryolu muhendisligi
-otoyol muhendisligi
-hidrolik ve akarsu muhendisligi
vs vs

gibi bir cok muhendislik alanini kapsar ki, medeniyeti olusturan bu unsurlarla ugrastigi icin civil (medeniyet) muhendisligi adini alir.

mimar ise sadece mimardir, ya birinin yaninda calisirsin, yahut kendi ofisini acarsin ama yapacagin is hep ayni kalir.

oysa insaat muhendisi hem projelendirme de hem de yapimda etkin rol alir, calisma sahasi cok genistir, yapabilecegi ve uzmanlasabilecegi isler cok fazladir.

valla bence yazılım müh oku :):):):): Ben yazılım işiyle uğraştığım için ilerde bu böümü okumak istiyorum sende istediğin bir bölümü yaz...

inşaat mühendisi olup programlama yapan arkadaşım var, basma kalıp düşünmeyin. Önemli olan mühendislik mantalitesini alabilmektir, bu da kişinn kabiliyetine bağlıdır. Elma mı armut mu gibi bi soru olmuş.

arkadaşlar inşaat mühendisliğini bitirdikten sonra mimarlık okuyan birisi olarak size şunu söyleyebilirim,

inşaat mühendisliği okurken genelde sadece vize ve final zamanı zorlanırsın. iş hayatında mimarlara göre iş bulma şansın daha yüksektir. ama piyasadaki sabit bir ücret üzerinden çalışırsın genelde. şantiyeci olursan ücret miktarı biraz daha yükselir ama bununla aynı oranda yaşam kalitende düşecektir. ayrıca okuldayken sınıfında sadece erkekler olacağınıda unutma.
mimarlık okursan vize yada final zamanı farketmez devamlı uykusuz geceler seni bekliyor demektir. ayrıca el becerilerininde özellikle çizim yapabilme yeteneği açısından gelişmiş olması gerekir. Ve mimarlık okuyan kişilerin hayat görüşleride değişir. daha rafine şeylerden zevk almaya başlarsın. iş hayatında eğer sıradan bir mimar olursan, bir inşaat mühendisine göre çok daha düşük ücret alırsın. ve ne yaparsan yap mesleğinin ilk senelerinde, çok düşük ücret alırsın. Ama yeteneğin varsa hayat standartın ve alacağın ücret hayli yüksek olacaktır. en son olarak okurken çok eğlenceli vakit geçirebilirsin arkadaşlarınla.

sonuç olarak eğer yeteneğin varsa mimarlık seç, ama yeteneğine fazla güvenmiyosan ve kendini garanti altına almak istiyosan inşaat mühendisliğini seçebilirsin.

seç makina muhendisliğini gör öğrenciliği :D

ben inşaat mühendisiyim .. tavsiyem şu olabilir sana ..
göreceli işlerden hoşlanıyorsan, duygusal zekan ağır basıyorsa ve insanlarla diyaloğ kurmada zorlanmıyorsan mimar ol. ( müşteri de hoca da neyi ne zaman beğenir belli olmaz )
keskin bir hesap ve analiz yeteneğin varsa mühendis ol..

Mimarlık cilt doktorluğu, inşaat mühendisliği ise beyin cerrahıdır..

Kendimden biliyorum, mimarım ama mühendis arkadaşlara daha çok iş düşüyor..

Ben kafamda bişiler tasarlıyorum çiziyorum, al bunu yap diyorum, ondan sonra uğraş işin yoksa mihendis bey.. :)

ya arkadaşlar yapmayın ben inşaat muhendisiyim daha yeni bitti fakulte... kım demiş kolay diye 4 yıl boyunca iyi bir eğitim aldık.... bir kere mezun olan fazla,, neden?,,, çunku ,,, inşaat sektöru çok fazla alanda işlem goren ve daha bir çok meslek sahipini arkasında surukleyen dinamık bir güç halınde ve çok fazla kişi buradan nemalanıyor.. Teknık eleman olmak istersen hiç dusunme hemen yaz inşaat muhenisliğini ,,, Fakat bir yerde ben fazla matematik fizik kasmıcam diyorsan mimarlık ,,,
fakat mımarlar tek başlarına hiç bile değiller neden? çümkü,, bizim fakultede bir hocamız şoyle demişti ,,,
Mimarlar,, inşaat muhendisi olamyacak kadar bilgisi olmayan ve ressam olamayacak kadar estetikten uzak insanlardır... demişti ,, Mİmarların teknık bir yanı yok ama tasarlama gibi bir gorevleri var ,,,, şey gibi düşün reklamcılar gibi ama tersten ,,,,, reklamcılar yapılmış urunu pıyasaya suruyorlar,,,
mimarlar da henuz uretıme girmemiş bilgisayar da muşterinin isteklerine gore oluşturulmuş projeyı sunuyorlar.. ... Tabii uretim aşaması hemen muhensdislere

,,,, Tabiii şimdi mimarlarda muhendislik bilgisi alıyor diyeceksın ama yeterlı değil,,,
Buna gore karar ver ama bir abi bana inşaat muhendisi olmamı onermıişti ben pişman olmadım
Puanı yuksek diye cazıp gelmesin ....
Statuleri aynı ama işte teknık değiller ... Ama harbiden meslek erbabı olcaksan muhendis ol çok fazla teknolojı var ..
İkisi de gerekli tamamen grup çalışması yanı muhendis olsan da mimar olsan da bina projelendirirken beraber çalışcaksınız..
Yapı tasarım ve boyutlandırma işi bizden sorulur...

''''Ben kafamda bişiler tasarlıyorum çiziyorum, al bunu yap diyorum, ondan sonra uğraş işin yoksa mihendis bey.. '''

Bu soz için hesap yapmak bizim işimiz harbiden boyle olması kuçuk denilbilecek işlerde dediğniz gibi olabilir fakat buyuk işlerde tam tersine mımarlar ugraşıyor bunu hatırlatmakta fayda var...

Mimarlık cilt doktorluğu, inşaat mühendisliği ise beyin cerrahıdır..

Kendimden biliyorum, mimarım ama mühendis arkadaşlara daha çok iş düşüyor..

Ben kafamda bişiler tasarlıyorum çiziyorum, al bunu yap diyorum, ondan sonra uğraş işin yoksa mihendis bey..

Bu soz için hesap yapmak bizim işimiz harbiden boyle olması kuçuk denilbilecek işlerde dediğniz gibi olabilir fakat buyuk işlerde tam tersine mımarlar ugraşıyor bunu hatırlatmakta fayda var... Yani burdan kucuk işlerle uğraştığı açıkca goruluyor,,mimar arkadaşın

seç makina muhendisliğini gör öğrenciliği :D

Bırak yav,,, Yol gosteren çok bir kere yanlış,,,, meslek olması bakımından inşaat muhendisliği teknolojının en fazla kullanıldığı sektor ,,, Bu yapılan endustrı ve geliştirilen her teknolojı inşaat teknolojısıne uyarlanması ve beraber çalışması gerekeceğnden İnşaat muhendilerinin ,yer yuzunde, [[[[ tabii uzaya çıkacaksak o zaman iş makınecilere[[[makınecilere de kalmıyor ama olsun]]] kalıyor, zaten,, istisnalar kaıdeyı bozmaz]]] bilgisayar yazılımcıları ıle beraber çalışması ve uretilen teknolojıden diğer meslek dallarının faydalanabilmesini öngormesi gerekiyor.

Ornek: İnşaat çıların malzeme alanında urettıkleri herhangi bir buluş veya teknolojı sayesınde gerçekleştirilen bir proje bir binanın 3 veya 4 kat daha fazla yukselmesini sağlayabiliyor,, Yakın zamanda olacak şeyler bunlar ben bunu bizzat biliyorum..

O halde cevap belli tabii ki
Yaz bitmek bilmeyen bir meslek.... Hem Bilgisyar muhendisi olmayacaksan falan İnşaat muhendisliği guzel Bence bu ikisi..... Makıneci bir arkadaşım var orda da teknolojı çok fazla fakat tek başına bir iş yapması yakın zamanda imkansız,,,,Zaten omur kısa [[[karbon fiiber de değiliz]]]]

Bırak yav,,, Yol gosteren çok bir kere yanlış,,,, meslek olması bakımından inşaat muhendisliği teknolojının en fazla kullanıldığı sektor ,,, Bu yapılan endustrı ve geliştirilen her teknolojı inşaat teknolojısıne uyarlanması ve beraber çalışması gerekeceğnden İnşaat muhendilerinin ,yer yuzunde, [[[[ tabii uzaya çıkacaksak o zaman iş makınecilere[[[makınecilere de kalmıyor ama olsun]]] kalıyor, zaten,, istisnalar kaıdeyı bozmaz]]] bilgisayar yazılımcıları ıle beraber çalışması ve uretilen teknolojıden diğer meslek dallarının faydalanabilmesini öngormesi gerekiyor.

Ornek: İnşaat çıların malzeme alanında urettıkleri herhangi bir buluş veya teknolojı sayesınde gerçekleştirilen bir proje bir binanın 3 veya 4 kat daha fazla yukselmesini sağlayabiliyor,, Yakın zamanda olacak şeyler bunlar ben bunu bizzat biliyorum..

O halde cevap belli tabii ki
Yaz bitmek bilmeyen bir meslek.... Hem Bilgisyar muhendisi olmayacaksan falan İnşaat muhendisliği guzel Bence bu ikisi..... Makıneci bir arkadaşım var orda da teknolojı çok fazla fakat tek başına bir iş yapması yakın zamanda imkansız,,,,Zaten omur kısa [[[karbon fiiber de değiliz]]]]

Usta ben de inşaat muhendisiyim aynı senın gibi duşunuyorum bu sene mezun oldum...

Dediğiniz gibi aynen

oncelikle insaat muhendisligi hakkinda bilgi vereyim,

aslinda dunya uzerinde insaat muhendisligi diye bir kavram yok, bunun yerine civil engineering var anlami da medeniyet muhendisi. ne yazik ki bizim ulkemizde insaat muhendisligi sadece bina-insaat yapan insan olarak biliniyor oysa lisans ve yuksek lisanda ogretilenler dusunulenden cok farkli.

insaat muhendisligi;
-bina muhendisligi
-kopru muhendisligi
-tunel muhendisligi
-deprem muhendisligi
-demiryolu muhendisligi
-otoyol muhendisligi
-hidrolik ve akarsu muhendisligi
vs vs

gibi bir cok muhendislik alanini kapsar ki, medeniyeti olusturan bu unsurlarla ugrastigi icin civil (medeniyet) muhendisligi adini alir.

mimar ise sadece mimardir, ya birinin yaninda calisirsin, yahut kendi ofisini acarsin ama yapacagin is hep ayni kalir.

oysa insaat muhendisi hem projelendirme de hem de yapimda etkin rol alir, calisma sahasi cok genistir, yapabilecegi ve uzmanlasabilecegi isler cok fazladir.

maalesef burda yanlış bilgilendiriyorsunuz ;zaten arkadaş mesleğini seçmiştir ama mimarlık okumaya çalışan biri olarak mimarlık mesleği hakkında acizane bir şeyler söylemek istiyorum.
Mimarlık,zamanla anlaşılabilecek ve sadece yapıyla sınırlandırılabilecek bir olgu değildir.Mimarlık aynı zamanda bir sanattır ve birçok bilim dalı hakkıında bilgi sahibi olunması gerekir.Kendini geliştirirsen çok farklı büyüklükte işler alabilirsin.Mimarlık tasarım yapmaktır ama sadece bina tasarlamazsın aklına ne geliyorsa tasarlıyabilirsin ve bu meslekten zevk almaya bakman lazım yoksa yorucu ve zor bir meslektir;ama onurludur ve kutsaldır.Mimar olmak çok farklıdır.Çünkü bu dünyada belkide sonsuza kadar duracak eserler bırakabilirsin bundan 2000 sene önce bırakılanlar gibi MİMARLIK çok köklü ve dünyanın en eski mesleklerindendir.Burada yanlış anlaşılmasın mühendislere söylediğim laf yok onlarda güzel bir meslek icra ediyorlar;ama mimarlık hakkında bir şeyler söyelemek istedim;özetle mimarlık hayatın tam kendisidir.

Tabiki MiMarLık =)
Ben MimarLık okuyorum. . .

Bilen de konusuyor bilmeyen de.. Mimarlıgın M sinden haberdar olmayanlar var..Elbette inşaat müh. disllerini küçümsemıyorum ama Mimarlık konusunda ne kadar boş yorumlar yapmıssınız..
Ben mimarım ve gözlemlediğim kadarıyla piyasada mimarların maaşları mühendislere göre daha iyi ve iş imkanı olarak da fena değil..
Mimarlar bişey yapmıyor deniliyodrda neden bütün proje yarışmalarına mimarllar katılıyor neden statik yarısması düzenlemiyor kimse..Veya neden bir projeyi önce mimar alıp tasarlayıp daha sonra mühendise elektirikçiye makinacıya iş veriyor...
Ve şunu özellikle belirteyim ciddi manada büyük işler yapan mimari büroların çogunda inşaat mühendisi çalısmaz neden?? çünkü ihtiyaç yoktur proje 6 ay sürecekse 5 ayında mimari tasarımı çevre ilişkileri sorunları çözülür son 1 ay kala statikçiye gider ve statik hesabının yapılması istenır ve bu hesap da bilgisayar programlarının eseriyle ortaya çıkar.. Şimdi projeye daha fazla katkıda bulunan kim....
Arkadaşın birisi mühendisler en az bir mimar kadar çzim yapabilir demiş..Buna gülmekle birlikte bazı konularda katılıyorum..Türkiyede sürekli gecekondu tarzında yapıların çıkmasına bu yüzden şaşmıyorum zaten...
Okumaya gelince çok zahmetli bi iş herkes kaldıramaz ama kendıne güveniyorsan ve eğer ciddi manada üniversite okudum hayata bakışım değişti demek istiyorsan ve bunca zahmete ragmen 6-7 senede dahi bitirsen iyiki mimarlık okumusum demek istiyorsan mimarlık oku derim...Amelelerle kaynasmak istiyosan orası da sana kalmıs....

Bi kaç da soru sorayım..
1. Neden bütün yapılar mimarlarıyla tanınırlar.. hangi yapıda gördünüz bunun statikçisi şu diye..Ben hiç görmedim açıkçası nedeni de şu ki o yapının mimarisi bittikten sonra statiğini herkeks yapar...
2.Neden Mimar Sinan ımız var bizim... Bu adam statik hesap da yapmıs ama neden mühendis sinan değil ve dünyanın en büyük mimarlarında birisi olark gözüküyor..BUrdan sunu mu çıkarmalıyız: İNşaat müh. şehir bölge planlama gibi bölümler mimarlıgın birer alt dalımı ??
3. Ve en önemlisi Calatrava yı tanırsnız değil mı arkadaşlar bu adam mimarmıdır inş. mühendisi mi ??
Bunu çoğu mühendis bilmez ama Calatrava inşaat mühendisidir dama daha ssonra mimarlık üzerine de ihtisas yapmıstır ve bugun baktıgımızda çok ünlü mimari eserleyiyle tanınır ve derkii ben tasarımlraımda mühendislik bilgilermı kullanan bir mimarım... Umarım anlatabilmişimdir

Şunu ekleyeyim ki ne Mimarlar ne de mühendisler alt üst ilişkisini kabul etmez onun için bu konu tartışmadan başka bi işe yaramaz

egosuna erişilemeyen mimar arkadaşları tekrar selamlıyorum,

henüz öğrenim aşamasında olan arkadaşımız yanlış bilgilendirdiğimi söylemiş ama neresinin yanlış olduğunu söylememiş merak içerisindeyim,

başka bir arkadaşımız yapıların mimarları ile anıldıklarını söylemiş, tavsiyem ara ara discovery channel izlesin, mega yapılar, insan yapımı mucizeler, inşaatın kralları vs. bakalım proğram boyunca herangangi bir mimardan bahsedildiğini görecek mi.

bina tasarlamayı abartmamak lazım, hele ki okul projesinde sanal olarak birşeyler tasarlayıp gerçel hayatta 3-4 katlı binadan fazlasını yapmıyorsan, mimari bürolarda kimlerin çizim yaptığını da biliyoruz :)

bir arkadaşımız da para konusundan bahsetmiş, o konuya girmeye tenezzül bile etmiyorum :)

biz çoğu zaman etüdlerimizi kendimiz yapıp mimariyi de kendimiz çiziyoruz, ama henüz statiğini kendisi hesaplayan bir mimara rastlamadım.

ha bu arada, mimar sinan mimar olarak anılıyor evet, ama yaptığı mühendislik sayesinde eserleri hala ayakta, unutmamak lazım.

ikiside aynı kakanın laciverti. yok biri cizer oburki uygalar bu şöyle bu böyle. sen mesleğini adam gibi, delikanlı gibi yapıp üstüne zevk aldıktan sonra her meslekte başarılı olursun. neyi seviyosan onu yap. ben pilot olucam derdim küçükken, olamadım, ama her gece içip yine pilotum.

kardeşim neyi yazdın bilmiyorm ama mimarlık sanat ve yetenek işi...bakma inşaat mühendislerinin birçoğu çizim bilmez kolona demir ve beton hesabından başka bir esprisi de yok...ayrıca iyi para kazanmak istiyorsan eğer mimarlık tam isabet...açarsın büronu keyfine bakarsın...ayrıca mimar büyük payı alır unutma ve iş dağıtır yani bir nevi iş verir inşaat mühendisine...kolay gelsin

Geri