Türkiyede herkes doktor değildir
Türkiyede herkes hukukçu olamaz
Ama ne yazıkki Türkiyede herkes bir parça hep İnşaatçıdır Mühendistir Mimardır.
Herkes anladığını sanar ama gerçekte hiç bi halttan anlamaz
O yüzden bu ülkede bir depremde 50 binden fazla insan ölmüştür.
O yüzden bu ülkede müteahhitlikle uğraşan insanların çoğu Mühendis mimar değildir.O yüzden müteahhitliğin tanımı hala yoktur.
Muhasebeci deyince senin aklına vergi hesaplayıp ssk yatıran insan gelebilir.
Benim aklıma ise iyi vergi kaçıran mevzuatın ayrıntılarını çok iyi bilip milyonlarca lira kazandığı halde 5 kuruş vergi ödetmeyen insan geliyor.
Benim gördüklerim böyle katılır veya katılmazsınız o size kalmış
Fikirlerinize sonsuz saygı duyuyorum
arkadaşım ciddi şekilde cahilce bir yorumda bulunmuşsun ve ben sana ciddi şekilde cevap vericem zira senin gibi çokları var ortalıkta biliyorum die geçinip şu yorumu yapan.
bir kere şu tanımı bir ayıralım mütahit ne mühendis ne de mimar olmak zorunda değildir mütahitin sahip olması gereken tek vasıf yapılacak olan işi finanse edebilecek parasının olmasıdır bu konuyu bir ayıralım zira piyasada gördüğün mütahitlerin bir kısmı bu yüzden sadece ilk okul mezunu bile olmayan kişilerdir. tanım mı istiyorsun o zaman yapalım inşaat bir film se mütahit yapımcısıdır bu filmin mimar senaristidie ve mühendis yönetmenidir bu iş böyledir.
piyasada her işin kendini zeki sanan elemanı vardır evet muhasebeci deyince senin aklına vergi kaçırıp kısa yoldan zengin olanlar gelmiş olabilir her meslekte olduğu gibi ve bunlar mühendislikte de var.mühendisliğin temeli ekonomi değildir emniyettir bize fakültede betondan önce bu öğretilir arkadaşım. ve deprem olayında diyorsun onca bina yıkılmazdı. bilip bilmeden bir mesleğin tüm mensuplarını tömet altında bırakmak genelleme yapmak yakışmaz. ben o depremden sonra üniversite okudum ve de orda bitirme tezimi yapacak kadar araştırma yaptım. o binaların ve de bu gün istanbulun yarısından fazlasının yapımında proje aşamasında bir mühendis çalışmış olsa dahi ki mühendisin hiç bulaşmadığı yapılar da var ve insanlar yaşıyor ne yazık ki o yapılarda yapım aşamasında bir mühendisin görmediği yapılardı. belki sana bir anlam ifade etmeyecek ama 70 lik bir kolonda 4 tane 12 lik demir olan bina vardı.Şu an yapı sektörü zamanındaki kadar kazandırmıyor mütahitlere çünkü usulune uygun yapılması sıkıca denetleniyor(işin doğru yapıldığı zamanlarda diyelim bunun da açığını arayanlar var .)
dedim ya mütahit finansördür diye eğer yapım aşamasında o inşaat bir mühendis veya mimar tarafından denetlenmezse mütahit kafasına göre ekonomi yapma hakkını kendinde görebilir (bunu söylerken genelleme yapmıyorum iğreti olan işleri kastediyorum )
mühendis önce emniyeti düşünerek taşıyıcı sistem oluşturur ve de ekonomiyi de ikinci planda göz önüne alarak tasarımını bitirir işin estetiği ise mimara aittir. yapım aşamasında bugün birçok büyükşehirde bulunan yapı denetim firmaları görev almaktadır ki zamanında yapılan hatalar yapılmasın en azından yeni yapılan yapılar olası depremde can güvenliğini sağlasın diye.(ve en emniyetli bina dahi deprem gibi olağanüstü durumlarda yıkılmaz sıfatını alamaz bunu da bir benimsemek lazım japon sisteminde dahi yıkılımazlık mümkün değildir.bunu da anlıyalım)zamanında inşaat ustalarının yaptığı apartmanlar bile varmış ki bazıları yıkılmıştır bazılarında hala biyerlerde insanlar yaşıyor.Şunu demeye çalışıyorum sen işini yap herkes kendi işini olması gerektiği gibi yaparsa bişey olmaz merak etme sen .
biraz uzun yazdım fakat bilip bilmeden hiçbir mesleği tömet altında bırakmamalısın.
tabi anlayış meselesidir hayat görüşüdür ama bozuk düzen her meslekte her iş kolunda olabilir ben de bilirim vergisiz iş yapmayı ve de özel kasama 4 günlüp iş sonrasında 40bin lira atmayı ama bu dünyanın ötesi de var .
şantiyeden arandığımda ve ustabaşı mühendis bey biz şu kirişedonatıyı 14 lük değil de 12 lik koyalım olmaz mı elimizde bu kaldı dendiğinde ben öyle olacak olsa ben koyardım diyebiliyorsam ve bir çok meslektaşımın da yaptığı projeye güvenerek taviz vermediğini düşünerek bu işi yapıyorsam bi şeyler düzeliyordur.
zamanında çok hata yapılmış devlet de sektörü boş bırakmış kimse denetlememiş o yüzden şehri apartmanı yeni gören insan aga biz de yapalım deyip inşaat sektörüne girebilirken bu gün iş o kadar kolay değildir .
sözkonusu olan insan canıdır.doğrudan insan canıdır başka bişey değil.
ve bu ülkede herkes mühendis olamaz kardeşim son olarak bunu söylemek istiyorum .
herkes mühendis olamaz yök belirliyor olsa dahi kimin hangi mesleğe yöneleceğini herkes mühendis olamaz zira diploma almak değil mühendislik kardeşim .
mühendis o diplomaya sahip olan kişi değildir (böyle düşünüyorsan yanılıyorsun. )mimar sinan da mühendistir hayran olduğum mühendislerdendir ama mühendislik fakültesi mezunu bile değildir bu akıl işidir öngörü mantık işidir vicdan işidir.
hiç bir meslek bizim kadar yapmadığı hatalardan sorumlu tutulmamıştır buna kızdığım için biraz uzun yazdım şimdiden sıktığım için özür.
mühendisler hakettikleri saygıyı görmelidirler her meslek hakettiği saygıyı görmeli.
ben de herkesin görüşüne fikrine saygı duyuyorum tahammül edemediğim tek şey bilip bilmeden bir konu hakkında kati yorumlar yapılmasıdır bu kişilikten kaynaklanan bir yanılgıdır ve de saygı duyulacak fikirler bu tip kişilerden çıkanlar değildir.
hiçbirşeyden korkmam cahillikten korktuğum kadar.