
Milli Sarayların 1987 yılından beri imza attığı yayın sayısı 75'e ulaştı
Milli Sarayların zenginliği, yeni kitaplara konu oldu.
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, sarayların tarihi süreç içinde ''kültür üretme merkezi'' olduğundan hareketle birçok alandaki kültür hizmetlerini sürdürüyor. Milli Saraylarla ilgili yayınlara 5 yeni kitap eklendi.
Tarihi ve kültürel birikimine katkı sunması amacıyla ''Cumhurbaşkanlığı Makamı Olarak Dolmabahçe Sarayı ve Atatürk'', ''Sultan Aziz'', ''Tarihi Odalar'', ''İstanbul Sarayları'' ve ''Saat Kitabı'' adlı kitaplar basılarak, meraklıların ilgisine sunuldu.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından fikir, sanat ve yayıncılık alanında geleneksel olarak her yıl verilen ödüllerden ''kamu yayıncılığı'' alanındaki ödüle değer görülen Milli Sarayların, 1987 yılından beri imza attığı yayın sayısı 75'e ulaştı. Son yıllarda yayın sayısındaki artış, 2011 yılında rekor düzeye çıktı. 16 çalışma, geçen yıl yayın hayatına kazandırıldı.
'Beşi bir yerde...''
Milli Saraylar Daire Başkanlığına bağlı en önemli tarihi yapılardan olan Dolmabahçe Sarayı, tarihsel olarak hilafetin kaldırılması ile birlikte gerek Cumhurbaşkanlığı makamı olarak Atatürk'e ev sahipliği yapması gerekse de yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin kültür politikalarının oluşturulmasında önemli bir role sahip olması açısından ayrı bir yere sahip.
Milli Saraylar personeli Ünal Karıncalı tarafından hazırlanan ''Cumhurbaşkanlığı Makamı Olarak Dolmabahçe Sarayı ve Atatürk'' adlı çalışma; Dolmabahçe Sarayının, Cumhuriyet sonrasındaki kullanımı ve şimdiye kadar gün yüzüne çıkmamış önemli hatıraları kitapseverlerle buluşturuluyor.
Diğer kitaplardan biri ''İstanbul Sarayları'', Haluk Y. Şehsuvaroğlu'nun, Milli Saraylara bağlı saray, köşk ve kasırlar hakkında çok özel bilgiler ile hatıraları içeriyor. Tarihin koridorlarında eşsiz bir heyecana davet eden ''Tarihi Odalar'' ile yeniden basılan ''Sultan Aziz'' adlı eserler de meraklılarının ilgisini bekliyor.
Beşli eserlerin bir diğeri ise ''Saat Kitabı''.. Milli Saraylar Dairesi Saat Müzesi sorumlusu Şule Gürbüz tarafından hazırlanan kitap; ''Alaturka Saat Alaturka Zaman, Mekanik Saat Tamiri ve Tamirciliği üzerine, Osmanlı Saatçileri, Ahmet Eflaki Dede, Olmayanlar, 20. Yüzyılda Evi Terk Edip Sokak Saati Olanlar, Eve Saat Almak, Saate Bakmak ve Saat Kulelerinin Varlığı ve Yokluğu Üzerine'' makalelerinden oluşuyor. Kitap, ayrıca Milli Saraylar envanterinde bulunan tarihi saatlerin görselleriyle de zenginleştirildi.
AA