Matematik oLimpiyatLarından ßir Soru..:)

arkadaşa katılıyorum.Ne yazık ki forum'un matematik bilgisi oldukça düşük. Bazı ii matematikçi diye söylenen arkadaşlarda yanıldılar.Tabii doğaldır soru biraaz ali-cengiz oyunu tarzında. :)
Soru benim 12 saniyemi aldı. aldı verdilerle uğraşmaya hiç gerek yok. 3 kişi var . ortamda sahtekarlık var ve kar ne kadarsa zarar da o kadar olacaktır.yani 2 kişinin kar-zararını hesaplarsak 3. direk çıkacaktır.

1.sahtekar = 35 ytllik ayakkabı + 15 ytl = 50 Ytl KAR

2.komşu dükkan = 0 Kar , 0 zarar = 0

3.satıcı = sahtekar tüm karını (komşunun 0 zararı olduğu için) satıcıdan çıkarmış oldu

yani = 50 Ytl Zarar

yani sahtekarın gözüyle bakmışım gibi sanki : "adamlardan 50 Ytl Kar ettim.Gerisini onlar düşünsün " ee komşu zarar etmediğine göre tek zararı bizim ayakkabıcı çekti.Kendisine Allahtan rahmet yakınlarınada sabır diliyoruz :D :) :D

ÖnceLikLe Ayakabbıyı werdiqi için 35 YtL..

50 YtL'nin Üstünü werdiqi için 15 YtL..

Ee Bide Kadından aLdıqı Sahte 50 ytL war ..

Yani TopLamda 100 ytL Zarar.. :sigara:

soru biraz kişiden kişiye göre değişir cinsten. satıcı eğer yutturursa sahte parayı, hiçbir zarara girmemiş olur. müşteri satıcıya yutturduğuna göre pekala satıcı da bir başkasına yutturabilir.

arkadaşlar kafa karıştırmaya gerek yok
mal sahibi cebinde olmayan 50 ytl yi ödemiş
ayrıca 35 ytl lik ayakkabı vermiş
toplam 85 ytl dir

fb_fb' Alıntı:
arkadaşlar kafa karıştırmaya gerek yok
mal sahibi cebinde olmayan 50 ytl yi ödemiş
ayrıca 35 ytl lik ayakkabı vermiş
toplam 85 ytl dir
valla kendimden utandım hakkatten 50 ytl zarar

65 ytl çünkü 50ytl si sahte çıkması ve 15 ytl para üstü vermesiyle oluşan mantık 65 ytldir. ama komşusunada para bozdurduğu için 50ytl daha vereceği için toplam 105 ytl bir zaraedda bulumuştur

Abi para üstünü hesaba katmayın cunku adam para üstünü 50 ytl nin içinden veriyor!!! dolayısıyla 35 ytl ayakkabı parası 50 ytl de yan dukkana toplam 85 ytl zarar eder...

arkadaşlar adamın zararı 50 ytl'dir. neden;
çünkü, adam sattığı ayakkabının parasını müşteriden almıştır. 35 YTL. Yani cepte var 35 YTL. daha sonra yandaki komşu bozdurulan 50YTL nin sahte olduğunu söyleyince adamda cebindeki karı olan 35YTL yi ve kasasından ekstra 15 YTL yi çıkarıp komşusuna verir. bu kadar basit.

beyelr bu soru sinir harbi
matematik hocası kesin cegvap 50 dir dedi
bende 65 sanıodum ama biraz daha dikaktli inceleyin 50 olduğunu görürsünüz ;)
kafayaı yemeyin değmez 1 soruya :D

Uzunefe' Alıntı:
a = ayakkabı parası
b = para üstü
c = 50 ytl

a+b+c kadar :):):):) uzun uzun yazmak istemedim hemen programlama şekliyle yazdım

yani

50+15+35 = 100 ytl

aynen bende katılıyorum buna

tabikide 50 ytl zararı var 35 ytl ayakkabıdan 15 ytl de para ustunden 50 ytl nerden zarar cıktı onu anlamadım adamdan giden 15 ytl ve ayakkabı yani 50 ytl hadi eyw

arkadaslar ayakkabının alıs fiyatını bilmeden zarar weya kar bulamayız.bunlar alıs fiyatı üzernden bulunur örn alıs fiyatı + alıs fiyatı x kar oranı = satıs fiyatı =35 ytl

yaa arkadaşşlarr nasıl düşünceleriniz var anlamıyorumm yanii haaaa helekii şuu 100 ytl felan diyenler 50 ytl 50 ytl dirr siz bunu nasıl oluyordaa yokk 100 ytl yokk 65 ytl yapıyorsunuzz sahtede olsa 50ytl 50 ytl dir bu hiç 100 ytl veya 65 ytl oluruu

adamın zararı 15 ytl vee para 35 ytl lik bir ayakkabıdır
adam 50 ytl yi bozdurdu eline 50 ytl para geçti bunun 15 ytl sini shatekara verdi kaldı elde 35 ytl
odakka sonra gelen komşusuna 15 ytl verdi ve olay bitti
yani adamın kasasından sadece 15 ytl çıktı ve birde sahtekera verdiği bir çift 35 ytl lik bir ayakkabı
sizin unuttuğunuz şey şu adam komşusundan aldığı bozuk 50 ytl nin 35 ytl sinin adamda kalması

bence şöle olabilir
50 milyon sahte para girdi
35 milyonluk ayakkabı
15 milyon para üstü
100 milyon

ayakkabıdan ne kadar kar ettiğinin bilinmesi gerekir

ewt yaa ayakkabının değeri 35 milyon mu adam 50 werio sahte parayı bozduruyo adama 15 ytl para üstü verio adam kazıını atıp gidio burdan bi;
35 ytl ayakkabı
15 ytl'de adama verdiği para üstünden gidio
sora bozdurduu adam 50 ytl'nin sahte olduunu sölüo
a)Parayı bozan adam 50 ytl isteyip ayakkabıcı sahibini 35+15+50'den=100ytl zarara sokçak
b)Parayı bozan adam dicekki yaa kardeş olur böle şeler takma kafana bilerek vermezsin sen ztn bana sahte 50 ytl;) sora ödeşiriz:D fln diip 35+15'den=50 YTL zarara sokçak kahramanımızı:D

WAlla kafamdakileri bu kadar toparlayabildim:hhman:

adamın zararı 15 ytl + ayakkabının maliyeti

ben şöle bi senaryo uydurdum komşu geldi dedi
+baba bu para sahte ya
-yapma be abi tüh desene keklendik
ama madem biz keklendik kelicek başka birinidaa buluruz mantığıyla dükkan sahibimiz arabasını alır ve doğru benzinciye sahte elli yeniytlyi uzatır ve deposunu yarılar bu durumda top benzincidedir :D (dikakt ederseniz bütün sahte paralar benzincilerde patlıyo :D )

şaka maka doğru cevap 15 ytl+ayakkabının geliş fiyatı olur

Geri