Matematik oLimpiyatLarından ßir Soru..:)

Arkadaşalar ayakkabının satış fiyatı falan karıştırmayın o ayakkabıyı başkasına satsaydı 35 ytl ye satacaktı fakat ayakkabı gitti yani 35 ytl gitti ölyle düşünelim.
Şöyle düşünelim o eleman elinde bir kağıtla(sahte 50 ytl) geliyor 35 ytl lik bir ayakkabı ve 15 ytl ile gidiyor zarar yani toplam 50 ytl kazık atuyor sonuç olarak o satıcı 50 ytl zarar ediyor.

yani imalat parasını ve karı koymadan 100 diyorsunuz bence daha az mesela adam üzerine kar olarak 10 ytl koymussa maliyeti sadece ekleriz 90ytl zararda

Satıcının zararı ..

Müşteri = 15ytl
Komşuya = 50ytl
ayakkabı = 35 ( satış fiyatı )

Alış fiyatı bilinmediği için kişinin ne kadar zarar ettigi bilinmez .. cünkü cebinden alış fiyatı parası cıkmıstır

Hala yanılanlar var adamın yan dükkandan aldığı para sahte değilki...adamın toplam zararı 50 milyon 35 ayakkabı +15 para üstü

ya 1 aydır şu sorunun cvbı bulunamadı biri doğru cevabı yazsın 50 mi 100 mü:)

yok ya bencede 50 ytl cunku adam para ustunu zaten bozdurdugu paradan werio boylece 35 ytl e kasaya koyup 15 ytl musteriye para ustu werio yan dukkan sahibi gelip 50 sahte ytl nin yerine gercigini istiyo oda kasadan 50 werio zaten 35 wardı yan dukkana fazladan 15 wermiş oluyo eee bide ayakkabılar gitti 15+35 ten 50 milyon eder

cewap 50....

Arkadaşlar maliyetini bilmiyoruz.Eğer o konu düşünülmezse ben de şunu diyorum.Paranın sahte olmadığını düşünelim adam 35 YTL kazandı.Ayakkabıyı sattı.Daha sonra ise sahte 50 YTL geldi.Adam sahte 50 YTL'yi alıp gerçek 50 YTL'yi verirse cebinden sadece 15 YTL zarar çıkar .Çünkü 35 YTL'si zaten kardı.Sanırım cevap bu...

arkadaşlar şöyle bir hesap yaparsak satıcının zararı 100 YTL olduğu ortaya çıkıyor...

Satıcıya Gelen Paralar
50 YTL Müşteriden
50 YTL komşudan
--------
100 YTL Toplam

Satıcıdan Çıkan Paralar
50 YTL Komşuya
15 YTL Para üstü
35 YTL Ayakkabı
50 YTL Komşuya tekrar sahte para iadesi
--------
150 YTL toplam

150 YTL - 100 YTL = 50 YTL zarar gibi gözüksede satıcının cebindeki 50 YTL nin sahte olduğunu düşününce bu 50 YTL + 50 YTL = 100 YTL zarar olur.

Galiba bu karışıklığı çözer. :)

birde bu açıdan bakın.cevap çok net 50 ytl...

şimdi olayı biraz farklı canlandıralım zihnimizde....

ayakkabı satıcısının kasasında dolandırıcı gelmeden önce 100 ytl para olduğunu varsayalım...

dolandırıcı geliyor sahte parayı ayakkabı satıcısına veriyor...ayakkabı satıcısı parayı bozdurmak için yan dükkana gidiyor...sahte 50 ytl yi veriyor...gerçek 50 ytl ile dükkanına dönüyor...

şimdi dükkan kasasında ne kadar para oldu...150 ytl...

bu paradan dolandırıcıya 15 ytl paraüstünü ve ayakkabıyı veriyor... kasada ne kaldı 100(önceden kasada vardı)+35(yan dükkandan aldıktan sonra geriye kalan)= 135 ytl

peki 10 dk sonra yan dükkanın sahibi gelip 50 ytl yi geri istediğinde kasada ne kalır 135-50=85 ytl...

bu alışverişten önce kasada 100 ytl vardı geriye ne kaldı 85 ytl. nakit zarar 15 ytl...birde 35 ytllik ayakkabı gitti...

toplam zarar 15+35= 50 ytl...

kusura bakmayın bu kadar uzun anlattığım için ama bu soru için 21 sayfa cevap yazılıpta hala sonuca varılamadığını görünce olayı adım adım canlandırmanın iyi olacağını düşündüm...kasada önceden para olduğunu varsaymak hesabı çok kolaylaştırıyor...umarım tartışma sonlanır :):):)

saygılar

ben de böyle bulmustum bukadar nerde n cıkardılar 100 ytl yi bence ayakkabı yı indirim iskonto falan düsünülüp olayı 15ytl + ayakkabı olarak sonuca bağlayıp konuyu kapatıyoruz

olurmu ayakkabici 65 ytl zararda
simdi adamin eksilerini ve artilarini ele alalim
- +
35 ytl ayakkabi 35 ytl verdigi para üstünden geri kalan
15 ytl para üstü
50 ytl de yan dükkana

zarar 50 ytl diğer iş yerinden aldıgını geri veriyor yani o paradan zarar etmiyor sadece kendi kasasından 15 ytl ve işyerinden 35 ytl lik mal gidiyor diğer para zaten girip çıkıyor diye düşüne biliriz. adamın bozuk parası olsaydı ne olacak tı 15 ytl verip gönderecekti ve sonun da paranın sahte oldugunu anlayınca zarar 50 ytl olacaktı

Uzunefe' Alıntı:
a = ayakkabı parası
b = para üstü
c = 50 ytl

a+b+c kadar :):):):) uzun uzun yazmak istemedim hemen programlama şekliyle yazdım

yani

50+15+35 = 100 ytl
kesinlikle katılıyorummm....:clap

Aslında sahtekar biri gibi dusunursek adamın kasasından cıkan para

50(komsuya)+15(para ustu)+35(ayakkabı)

adamın kasasına giren para

50(sahte para)';..;'

yani 100(cıkanlar)-50(girenler)=50 yani adam 50 ytl zarardadır.

yada;

baska bir acıdan bakarsak karlar=zararlar mantığıyla

ayakkabıyı alan cocuk 35+15=50 ytl kara gecmistir.
komsunun hic kaybı yoktur.
buradan satıcı yine 50 ytl zarardadır...

50 ytl sahte paradan
15 ytl para üzeri +
--------------------------
65 ytl zarar
35 ytl ayakkabıdan dolayı +
--------------------------------
100 ytl toplam zarar..

Bu gidişle ve bu kafayla dükyan kapanır en sonunda küllün zara :)

50ytl zararı var şöyleki:
parayı zaten bozdururken 50 ytl normal para alıyor burdan zararı yok..sadece sahketara verdigi para üstü olan 15 ytl zararı varbir de ayakkabı 35 ytl toplam 50 ytl..yanı komşusundan zaten parayı bozdururken almış normal parayı komuşuyu karıştırmayın bu işe :D ..
bi de şu var..sahte parayı birine kasarsa o 50 ytl de zarar olmaktan cıkar :D ...şaşırtmaca abi bunlar :D

Geri