Laiklik uğruna neler yaptık?..

أĸяα;2655918' Alıntı:
Nijeryayı boşver sen heLe
sadece merak ettiğimden soruyorum yoksa oLacağından değiL
Bu üLkede rejim değişirse miLLeti nijeryaya göndermek yerine
Sen avrupadan kendine üLke beğenecekmisin?

İmanlı olduğunu iddia edipte Arapçı olanlar gibi başka bir ülkeye hayranlığımız olmadığı için Avrupa Amerika Asya Afrika veyahutta başka bir kıtadan bir ülke seçmedim kendime
ne de olsa bazı boş rüyalar ve bunların aşırı sempatizanları bu ülkeye şeriat getiremeyecekler
onun için seni anlıyorum ve ısrarla Nijerya da havalar sıcaktır aman dikkat diyorum =)

Safsata ve palavra dediğin acı gerçekleri ders kitaplarında veya devlet arşivlerinde görememek, olmamış kabul etmek demek değildir.
Zulmün sancısını yaşamayan için her şey normal zaten. Mutlu azınlıkların ülkesinde. Ancak gün gelip "mukaddes emaneti ne yaptınız" ilahi sorusu sorulduğunda umarım aval aval bakmazsınız.

Sırtını silahlı kuvvetlere dayamanın dayanılmaz hafifliği sanırım böyle efevari konuşturuyor sizi.

Neden yapılanın doğru olup olmadığını düşünmeden sahiplenme çabası içerisindesiniz?

Laiklik denilen ecnebi giysinin Müslüman-Türkün üzerine bir türlü oturmadığını neden göremiyorsunuz?

Sağa yaslıyorsunuz olmuyor sola yaslıyorsunuz olmuyor, darbe yapıyorsunuz asıyorsunuz, bir başkası çıkıyor. Bu sefer çıkanı indirmeye çalışıyorsunuz, çıkan ezici halk desteğiyle çıkıyor, indiren hep zinde azınlık oluyor sizce bu durumda bir gariplik yokmu?

Seksen küsür senedir bir laiklik borusu öttürüp durdunuz, bu millete iyilikmi yapıyoruz kötülükmü diye düşündünüz mü?

zulmün acısını bi sizbilirsiniz zaten!biz hiç acı çekmedik deniz manzaralı köşkümüzde oturup viskimizi yudumladığımız için acı çekmek nedir bilmeyiz...

laiklik adam olmaktır-mustafa kemal atatürk-. bizde adam olmak istemeyen,şeyhinin,şıhının,ağasının vs.emrinde koyun gibi yaşamak istyeyenler çok olduğu için laikliği bir türlü halkın bir bölümüne benimsetemiyoruz.

laiklik nedir bilinde oyle konuşun sizlere gore laiklik dinsizlik demk gibi birşey...size kalsa devlet dairesinde çalışan oruç ta tutmasın zaten nede olsa devlet soz konusuysa herkez dinsiz olcak.. okadar saçma şeylere takılmışsınız ki .asıl sizle birşeylerin kuklasınız..sabit fikirlerden kurtulunda insanlara saygıyı öğrenin.. orasını burasını açan girer hiç birinizn itirazı olmaz... ünilerde ulu ortada şapu şupur öpüşürle hiç birinizin itirazı olmaz.. neden sizin goruslerinzde boylede ondann .. ama türbanlı girince oo hemen laiklik gitti irana benzicezz....çağdaşlaşmak birilerini biylrlerini açmasıysa aman kalsın biz türk milleti olarak istemeyizz..bizim ahlak yapımızı bozmayın..

Nickinin Black-Sabbath olmasıyla,satanizme sempati duyman arasındaki korelasyon,laiklikle dinsizlik arasındaki korelasyon kadardır

Black-Sabbath kuzenim bilerek ben yazdım bunu çünkü boyle yorum yazcanızı biliyordumm...sizlere gore insanın dışş gorunuşu yada kullandığı nick laiklği bozuyor dime.. bukadar cahilsini laikliği bozcak birşey varsa insanlarn düşünceleriidirrr..bunun anlmıcak kadar cahilsiniz işte... bugun açık olan yarın türban takıncamı bu vatana düşamn olcakkk... onun düşüncelerinde zaten vatan düşmanlığı varsa açık yada kapalı ne fark eder... bence kabullenin artık bu gerçkleride susun

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ;2656679' Alıntı:

İmanlı olduğunu iddia edipte Arapçı olanlar gibi başka bir ülkeye hayranlığımız olmadığı için Avrupa Amerika Asya Afrika veyahutta başka bir kıtadan bir ülke seçmedim kendime
ne de olsa bazı boş rüyalar ve bunların aşırı sempatizanları bu ülkeye şeriat getiremeyecekler
onun için seni anlıyorum ve ısrarla Nijerya da havalar sıcaktır aman dikkat diyorum =)

kesinLikLe doğru diyorsun başka üLke hayranLığımız oLmadığı için onu hayranLığı oLanLar düşünsün
Sen beni hayatın boyunca anLayamayacaksın fLetch bu forumda bu kadar zamanda anLayamadıysan
Burda bizimLe paraLeL görüş biLdiren kimsenin arapçı veya başka üLkeci bir misyonu yoktur
Ancak sizin zihniyetiniz bizi o misyona itme çabasıdır
Ben ve benim gibiLer bu üLkeden hiç bir zaman gitmeyecek
ve diyorum ki tek sıcak oLan yer nijerya değiLdir sevgiLi fLetch
cehennem her daim sıcaktır :)

bende diyorum kimse bu bu halak orasını burası açtıramaz sizler sarıkda cübbeden korkarken hergeçn gün birileri biylerlerini açıyor..bundan niye kokrmuyorsunuz yoksa ahlaki değerlrinizimi yitirdinz...

ve türbana evet diyen bir insan diyorki bırakın takan taksın takmayn tkmsın buna o kişi karar versin ama karşı olanlar nediyor(çoğunluğu diyimde olayı saptırmasınlar)olmaz burlarda takamazsın insana düşünme özgürlüğü bişle vermiyosun..işte sizlerlerle bizlerin arasındaki fark ...

@Algoritma,

sen hayatı, hukuku, ilmi, bilmi çözmüşsün kardeşim. Seni şeyhülislam ya da halife yapalım tüm dünya engin bilgilerinden faydalansın. Bunca anayasa profesörüne ne gerek var bize LAİKLİĞİN gerçek tanımı sen yap. Bunca sosyoloğa, psikoloğa ne gerek var bize AHLAK nedir AHLAKSIZLIK nedir sen anlat.

Bizim gibi cahiller, hiç bir şeyden anlamayanlar da senin engin bilgilerinden, derin islami yorumlarından, bilimsel görüşlerinden faydalanalım. :D

Bak sözümü sana bir örnek vererek bitireyim.
Bir memur cuma namazı kılarsa, ya da öğle namazı bu laikliğe aykırı değildir. Ancak bu memur öğle tatilleri öğle yemek saatine göre değil namaz saatine göre ayarlanacak ve diyanet işleri tarafından belirlenecek derse bu laikliğe aykırıdır.
Bir memur ben oruç tutacağım derse bu laikliğe aykırı değildir. Ama benim mesai saatlerim sahur ve iftar saatlerine göre düzenlensin derse bu laikliğe aykırıdır.
Bir memur mesai saatleri dışında ben türban takacağım, ben çarşaf giyeceğim ben mini etekle bikini ile dolaşacağım derse bu laikliğe aykırı değildir.

Ama bir memur ben mesai saatlerinde türban takacağım derse BU LAİKLİĞE AYLIRIDIR.
Nedeni de basittir, türban kişinin bireysel dini özgürlüğünü temsil eder gibi görünse de o memur mesai saatlerinde kendini bireysel olarak temsil etmez. Memur devleti temsil eder. Ve devletin hiç bir vatandaşına dini yüzünden yakınlık ya da uzaklık göstermemesi gerekir. Herkesin eşit olması gerekir. Nasıl hiç bir memur mesaiye şort ve tişörtle gelmiyorsa, erkek memurların sakal bırakması yasaksa, nasıl memurların bikini ile mesaiye gelmeleri yasaksa, nasıl laikler için de giyinme kuralları varsa (takım elbise resmi kıyafetler) devlet kendini temsil eden memurlarına Türban TAKMA yasağı getirmelidir.

Size göre müslüman ülkede bu gereksiz olabilir, ama bu ülkenin diğer islam ülkelerinden daha çağdaş, daha eğitimli ve daha özgürlükçü olmasının altında yatan tek gerçek budur. Gerçi size göre biz hala cahiliz, aydınlanmamız için karılarımızın başını örtmesi bizim de bir cemaate girmemiz gerekir.

Ama çok beklersiniz.

saygılar

evet digikLan siz haLen cahiLsiniz..
aydınLanmanız için karıLarınızın kafasını örtüp cemaate biat etmenize gerek yok
ahLaki değerLeri sosyoLog ve psikoLogLardan öğrenmeyi bıraktığınızda
akL-ı seLime ereceksiniz biizniLLah..

eskiden bi çarşaf vardı,bi başörtüsü vardı bu türban nerden türedi ben anlamıyorumki şimdi türbanlılar çarşafa göre bi nebze dahamı az müslüman oluyorlar?

digiklan

sana bir soru sorum...Laikliği bozan insanların fikirlerimidir yoksa kıyafetimidir.. yani türban takan bir insan başı açık girince laikliğe saygılı oluyor ama başını kapatınca laikliğe karşı oluyor.. bumu sana mantıklı gelen.. o insanın aklında varsa bu vatana karşı yanlış şeyler yapamk yada laikliğe aykırı davranmk bunun için kapanmasına gerek yoktur .. işte sizin anlamdığnız kısım buu.. türban insanları değiştirmicek..

@ikra

Biz ahlakı hacıdan hocadan değil sosyologlardan, ekonomiyi sakallı tefecilerden değil iktisatçılardan, tıbbı üfürükçüden muskacıdan değil hekimlerden öğreniriz. Bu ülkede bizim gibi düşünenlerin sayısı fazla olsaydı zaten Avrupa Birliğine girmemize bile gerek olmaz çoktan onları geçerdik. Maalesef hala mucizevi hikayeler dinlemeyi ve allahtan mucizeler beklemeyi din sayıyoruz.

HALA HARUN YAHYA GİBİ KIT AKILLI ZİHNİYET BATILILARIN SON 500 SENEDİR GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BİLİMSEL İLERLEMELERİ ALLAHI İSPATLAMAK VE ÖVMEK İÇİN KULLANIYOR. AYNI ORTA ÇAĞ KARANLIĞINDAKİ AVRUPA GİBİ.

Batılı gayri müslim bilim adamları keşfediyor, araştırıyor, deney yapıyor icat ediyor. Bizimkiler hiç bir emek harcamadan bu bilgileri alıp Allah nasıl yaratmış diye hayran hayran izliyor. Sizin için bilme ilme de gerek yok nasılsa herşey kuranda yazıyor.
Her gün Kuran'ın şifresi diye ahmaklar çıkıyor. Sanki evrene tüm zamanlara iyiliği doğruluğu öğretmeye gelen bir kitap değil bulmaca kitabı.
Eğer Allah o kitabı en aptal kulu okuduğunda anlamayacak şekilde yazıldıysa ben o dine inanmam kardeşim. Siz bunu savunuyorsunuz, size göre basit bir insan kuran ı okuyup anlayamaz, onun ileri derece arapça ve din bilgisi olması lazım senelerce sizin onayladığınız alimciklere biyat etmesi kendini onlara benzetmesi lazım.
Yoksa anlamaz Kuran'ı değil mi? Seninle burada ayrılıyoruz kardeşim. Kuran ben okuduğumda anlamayacağım bir kitapsa (ki öyle değil) Allahın benden hesap sorma hakkı olmaz. Çünkü ben hangi islami yorum doğru hangisi yanlış bilemem. Alevi mi olmalıyım, sünni mi farketmez neyi seçersem seçiyim birilerinin sürüsüne katılan koyun olacağım doğru da yapsam kendim doğru yapmayacağım yanlış da yapsam kendim yanlış yapmamış olacağım.
İşte Kuran'ı kişinin kendine rehberlik edecek bir kitap olmaktan çıkardıkça siz onu putlaştırmış oluyorsunuz. Kuran sağ elle alınır, çok saygı gösterilir, abdestsiz ellenmez, yüksek bir yerde muhafaza edilir, 3 kere öpülür... vs... En nihayetinde bir kağıt parçasıdır eğer siz içeriğini okuyup anlayamıyorsanız. Okuyup içindekileri anlamadığınız sürece onu sadece putlaştırmış, Allahın kelamına değil bir kağıt parçasına saygı göstermiş olursunuz.
O yüzden biz dinimizi Kuran'dan öğreniriz hacıdan hocadan hanefiden şafiden değil. güzel ahlakı Kuran'dan feyz alırız, ama ahlakın ne olduğunu sosyolojiyle inceleriz. Vücudumuza iyi bakma bilincini Allahın kelamıyla kavrarız ama tıbbi gerçekleri hekimlerden öğreniriz. Eşitlikçiliği, halka hizmeti, insana değer vermeyi Kuran'dan alır içselleştiririz ama siyaseti, yönetimi siyaset biliminden öğreniriz Kul hakkı yememeyi, insan hayatının en kutsal varlık olduğunu, kişisel çatışmaları iyi huylulukla çözmeyi Kuran'dan öğreniriz ama kendi aralarımızdaki çatışmaları sorunları hukuk ile çözeriz..

@algoritma
Devlet diyor ki benim kurumlarımda hizmet vereceksen,
(ki üniversiteye gitmek ya akademik kariyer yapıp eğitim vereceğine, ya da çalışarak hizmet mal üreteceğine taahhüttür. Ben üniversite okuyup evde oturucam diyen adamı sevmez devlet. okuttuğu adamın millete ve devlete çalışmasını ister evde oturacaksan üniversite okumadan otur çalışacak adamın önünü aç der)
eşitlikçi olacağını, dini, milli, politik görüşlerinden arınıp her vatandaşa eşit uzaklıkta hizmet vereceğini göstermeni istiyorum. Yani devlet herkese eşit davranacağım diyorsa eşitlikçi bir anayasa varsa bunun ana ilkesi laikliktir. Devlet dinine milletin siyasetine bakmaksızın tüm vatandaşlara aynı mesafede kalmalıdır. Ve devleti temsil edecek unsurların dinini göstermeyip saygınlığını koruması gerekir. Futbol hakemleri hangi takımı tuttuklarını söylüyorlar mı? Sen de dinini sembolize eden bir işaret ile kamu hizmeti veremezsin. Kamu hizmeti vermeye aday dahi olamazsın.

ÇÜNKÜ OKUMAK İÇİN KAMU HİZMETİ VERMEK İÇİN BİLE BAŞINI GÜNDE BİR KAÇ SAAT AÇMAYACAK KADAR KATI BİR ZİHNİYET KARŞISINDAKİ İNSANLARI DİNİNE GÖRE AYIRMADAN HİZMET EDECEK OLGUNLUĞA SAHİP OLAMAZ.
İSLAM DİNİ MÜSLÜMANI KAYIRIR, GAYRİ MÜSLİME UZAK OLMAYI GEREKTİRİR. Başını açmaktan imtina eden bağnazlık müslüman olmayanlara da aynı şevk ve azimle hizmet etmenin önünde engeldir. Bu kızların başlarını açması laikliğe ve eşitlikçiliğe saygı duydukları anlamına gelir.

Türbana izin vermek ise çoğunluğun müslüman olduğu bir ülkede müslümanlığa dayanan esasların kanunlaştırılmasına ve daha ılımlı ya da özgürlükçü müslümanlar ile diğer inanç grupları üzerinde baskı kurmaya onay vermektir.

Ama size göre diğer inanç grupları da baskı altına alınarak sizin istediğiniz gibi inanmaya zorlanmalıdır değil mi?

derdim türban olsa emin ol haklısın derdim.. asıl derdim ne biliyormusun bu ülkede müslümanlara azınlıkmış gibi davranılması devletin eşit olduğunu varsayıp herkeze eşit davrandığını düşünmesi ama grçğin boyle olmaması üniverstelerin gerçkten şuan eğimtm yerinden çok siyasi bilimler okulu olması türbanla bolunme gelcek düşüncesine sahip kişilerin bugun kişilerde olan düşünce farklılığında dolayı ünilerde olan gurplaşmayı gormemesidir... tüm bunlarn yanında gelipte türban gruplaşmayı doğurcak demesi tüm bu dediklerimi hiçe sayması işte benim kaldıramdğım bu dostum..

ve birilerin bu tartışma sırasında islamı gericlik dini olarak gormesi ve bunu sayglı bir şekilde değilde gerçkten aşağılayıcı şekilde soylemesidir.. yanı bunca haksızlık varken gelipte türban konusunda herkezin hukukcu laikci kesilip sadece bu konuda adleti uygulamk iin bu kadar çabalamları gerçkten insanda bir art niyet olduğu düşüncesini uyandrıyor..

ve şunlarıda eklim çoğu kişi gerçkten bu dinin ilk kelimesini oku olduğunu bilmiyor.. çoğu kişi gerçk müsmümanın dünyada her yonden en iyiyi yapmkla yükümlü olduğunu bilmiyor...hatta kimse Peygamberimiz doneminde savaşta esir olan tutsaklara Peygamberimzn bizlerden bir kişi seçip okuma yazma öğretirseniz serbest dediğini bilmiyor... Allah bu dine evrim teorisni öğrenme demiyor ... ama ne yazikki insanlar bilmez bunları.. üzücü olanda bu işte bu dinin yanlış anltılması ve gericilik dini olark gorulmesi ..yani benim herkezin inancına saygım var ve kimsenin inandığı dinle ilgilide yorum yapmadım daha doğrusu başka bir dinle ilgili yeterli bilgim olmadığından yorum yapmam .. ama birileri bilmediği herşey hakkında konuşuyor...

teşekkürler türk ocaği bilgileri bizlere ulaştırdığın için, algoritmaA çok doğru söylüyorsun ne yazıktırki islam dininin ne denli dünya ve insan için olduğunu kimse bilmiyor, çünkü açıp okuyan yok anca konuşan var !!!

Geri