Laiklik “hırsız ve dolandırıcı”lara kaldıysa!

@ Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

Siyaset liberal siyaset tam da senin anlattığın gibi birşeydir. Ama biz boykot derken salak idealizmi yapıyoruz galiba senin için. Ülke çıkarlarını kendi çıkarlarının üzerinde tutma, her hareketinde ülkenin çıkarlarını koruma bilincini yerleştirmek lazım diyorum ben.

Üretemiyorsan harcadığın her 1 liranın hesabını ve gittiği yeri iyi bileceksin.
Öncelikle üretme, yatırıma teşvik, istihdam sağlanması, ülkeye giren paranın üretime dönük olması, ağır vergilerle toplanan paraların yüksek reel faizle spekülatörlere verilmemesi konusunda aynen senin gibi düşünüyorum ve ekliyorum
BUNLARI YAPANA KADAR NE YAPMAK LAZIM?

1- bir mal veya hizmet ihtiyacı varsa öncelikle yerli malı ile karşılamayı deneyeceğiz, yerli malı yoksa veya varolan yerli ürün veya hizmet beklentilerimizi karşılamayacak kadar yetersizse kalitesizse daha ılımlı ülkelerin mallarını tercih etmeliyiz o da yoksa ya da yetersizse o ihtiyacı karşılayacak ithal ürünü elbette kullanacağız. Ancak fiyat performansı en yüksek, yani en az paraya en fazla verimi veren ürünleri kullanmalıyız ki verdiğimiz paranın hakkını tam alalım.

2- gördüğün gibi yerli malı ile ya da ılımlı ülkelerden idamesi mümkün olan mal ve hizmetlerde yine devlet vergi alacaktır. Yani biz coca cola yerine sütaş ayran içtiğimizde ülkenin vergi kaybı olmayacaktır senin iddia ettiğin gibi

3- Coca colanın ürünlerini almamak elbette coca colayı batırmaz. Ama bu coca colanın tekeli altında ezilen türk içecek sektöründe 100 milyon dolarlık pastanın başka yerli firmaların eline geçmesini sağlar. bu sayede Türk içecek endüstrisi TEKEL leşen coca colaya satılmak ya da iflas etmek yerine, her yıl 100 milyon dolar bütçe ile serpilip belki yurt dışına ve uluslararsı içecek sektörüne açılacak önümüzdeki 20 yıl içinde dünya devi olacak bir marka yaratma şansına sahip olabilir. Ama biz cola içmeye devam ettikçe başka bir TÜRK markası ya da içeceğinin kalkınmasına ve gelişmesine engel olacağız.

Bunları sen de biliyorsun zaten bu kadar iktisat yorumu yazıyorsan. Aynen senin dediğin gibi üretip kalkınana kadar tüketimimizi disipline etmemiz lazım. Tabi ben baskıcı devlet eliyle kotalı bir ekonomik disiplinden bahsetmiyorum. Bireyler kendi harcamalarını disipline ettikleri sürece düzelme ihtimalimiz var. Yoksa kredi kartı çılgınlığı ile ihtiyacımız olan olmayan her türlü ithal ürünü ve katma değeri çok yüksek markaların ürünlerini almaya devam edersek bireysel olarak da ülkesel olarak da iflas kaçınılmaz.

Aynen dediğin gibi üretimi arttırmamız lazım. Yani bir ailedeki bireylerin ana hedefi üretimi ve verimi arttırarak eve giren paranın hacmini arttırmaktır. Ama siz üretimi ve kazandığınız parayı arttırana kadar harcamalarınızı kısmazsanız iflas edeceğiniz gerçeği kaçınılmazdır.

Bu yüklü cari açık finanse edilemez. Marka değeri olan, teknolojisi gelişmiş, verimi yüksek bir üretim hamlesi gerçekleştirene kadar harcadığımızı bireysel bililnçlenme ile kontrol altına almamız gerekir. Yoksa bu bilinçsiz tüketim ile 12 ay taksitle biri ürün alırken 12 ay sonra kazanacağı maaşı bugünden harcayan adamın zihniyeti ile biryere varılmayacağı açık. Ülkem insanı tasarruf bilinci olmadan yetiştiriliyor, tasarruf bilinci yerleşmeden yatırıma ve senin de bahsettiğin üretime kaynak olacak sermayeyi biriktirmek çok mümkün görünmüyor. Tabi sen dışarıdan kredi alalım, ya da yabancı sermaye getirelim de kalkınalım diyorsan başka...

saygılar

okdum dostum ama ben onceki yorumumda da dediğim gibi çekinmeden atalrıma aileme vatanıma milletime soven insanlığa zulmeden kuruluşların mallarını kullanmak benim anlayışımla bir değildir.. sen kullanmak istersende buyur kullan...

durumu bu tarz bir "duygu sömürüsüne" çekmeden olaya "gerçekler" kısmından baksak?
Çekinmeden atalarına ailene vatanına milletine söven insanlığa zulmeden bir ticari kuruluş varsa bunu belgeleriyle gösterebilir misin?
Çünkü ben olduğunu düşünmüyorum ve böyle bir gerizekalılığı yapanlar şirket sahibi olamaz zaten, bu şekilde düşünen kişilerin şirketleri yönetemeyeceklerini çok iyi biliyorum.

Tabi şimdi diyeceksin şirketler birer birer etmediler ama gidipte onların başındakiler yöneticileri etti diyebilirsin,
İnsan karşısında durduklarının ne olduğunu bilmeli
hani dersin ben şu şu ülkeyi şundan dolayı sevmiyorum onu anlarım.
Ama gerçek olmayan düşmanlar yaratıp insanları ticari ürünleri boykota çağırman ne kadar mantıklı olur o kısmını senin takdirine bırakıyorum.

ayrıca

digiklan' Alıntı:
....Bilgisayarlarımda işlemci olarak AMD kullanırım. Evime mobilyayı ikea dan değil mahalledeki mobilyacıdan alırım. Cep telefonu olarak motorola nokia değil samsung alırım (asus kullanıyorum mesela). Görüldüğü gibi liste uzatılabilir.....

eğer senin mantığınla düşünürsek

"AMD yi kim üretiyor???" sorusuna
Amerikalılar dan başka bir cevap varsa beni düzelt
istersen aşağıdaki adreslere bakarak işin asıl yüzünü öğrenebilirsin:D
http://tr.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices

ayrıca mikroçip üreticisi pentium serisiyle tanınan "Intel" de bir Amerikan şirketidir.
yani duruma senin bakış açınla yaklaşmaktan çok,
AMD yi ucuz olduğu için alıyorum demen gerçekçi olurdu

Nokia nın Finlandiya
Motorola nın Amerika
Samsung'un Kore
Asus'un Tayvan
Ikea'nın Almanya

firmaları olduğunu hatırlatırım

Finlandiya firması olması Nokia nın suçu mudur?ya Samsung'un avantajı mıdır Kore de kurulmuş olması?

yerli mal kullanman beni alakadar etmez ama söylediklerinde tutarlılık göremiyorum.

VEEEEE

biz bu soruna hep yanlış tarafından bakıyoruz
şunu kim üretmiş bunu kim üretmiş kısmındayız hala (malesef)
"bunu neden ben üretemiyorum????????"
diyemedikçe de sorunun bu saçma kısmında kalmaya devam edeceğiz ne yazık ki

neyse, sevgiyle kalın =)

dostum coca cola algida nestle vb mallara verdiğin paranın nereye gittiğini bilmiyorsun sanırım.. ben soylum istersen abd israil... (bugun tabiki %100 saf türk malı yok ama bunlara vermkten çok çok daha iyidir)ve duygu somurusu yapmıyorum abd değilmiydi bizim geçmişizle bizlerle dalga geçen israil değilmi insanlığa zulmeden verdiğimi para bunlara gitcene aç kalırım daha iyidir... oyuzden ben yerli malı diyorum boykotoda devam etcem sen diyosan ki yaptığın saçma sen sana sovenlerin mallarını almaya devm edersin...

ve diyorsun ki biz neden üretemiyoruz dememiz lazım..bence üretmememize nedn müsade etmiyolar diye sorman lazım... hem ürettirmiyorlar hemde kendi mallarını onumuze sunuyolar.. bence sen olaya farklı bakıyosun..ve üretmek isteyen firmalarmızda var ancak dediğimi gibi dış mal ilgili olduğu için bizlerde o firmalar güçlenemden kepenk indriyolar bence bunları gormuyosun yada goruyosunda işine gelmiyor...

ve ben yorumlarımda da soyledim teknolojide onların ürettiğini kullanmaya mahkumuz çünkü biz üretemiyoruzzz... ama gıda yada tekstil alanında boyle olmamasına rağmen yine onların kini kulnıyor halkıız benim karşı olduğumda bu..

Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musunuz? Dehanın sınırları var cehaletinse hiçbir sınırı yoktur. Whoopi Goldberg

@ Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

Siyaset liberal siyaset tam da senin anlattığın gibi birşeydir. Ama biz boykot derken salak idealizmi yapıyoruz galiba senin için. Ülke çıkarlarını kendi çıkarlarının üzerinde tutma, her hareketinde ülkenin çıkarlarını koruma bilincini yerleştirmek lazım diyorum ben.

Üretemiyorsan harcadığın her 1 liranın hesabını ve gittiği yeri iyi bileceksin.
Öncelikle üretme, yatırıma teşvik, istihdam sağlanması, ülkeye giren paranın üretime dönük olması, ağır vergilerle toplanan paraların yüksek reel faizle spekülatörlere verilmemesi konusunda aynen senin gibi düşünüyorum ve ekliyorum
BUNLARI YAPANA KADAR NE YAPMAK LAZIM?

1- bir mal veya hizmet ihtiyacı varsa öncelikle yerli malı ile karşılamayı deneyeceğiz, yerli malı yoksa veya varolan yerli ürün veya hizmet beklentilerimizi karşılamayacak kadar yetersizse kalitesizse daha ılımlı ülkelerin mallarını tercih etmeliyiz o da yoksa ya da yetersizse o ihtiyacı karşılayacak ithal ürünü elbette kullanacağız. Ancak fiyat performansı en yüksek, yani en az paraya en fazla verimi veren ürünleri kullanmalıyız ki verdiğimiz paranın hakkını tam alalım.

2- gördüğün gibi yerli malı ile ya da ılımlı ülkelerden idamesi mümkün olan mal ve hizmetlerde yine devlet vergi alacaktır. Yani biz coca cola yerine sütaş ayran içtiğimizde ülkenin vergi kaybı olmayacaktır senin iddia ettiğin gibi

3- Coca colanın ürünlerini almamak elbette coca colayı batırmaz. Ama bu coca colanın tekeli altında ezilen türk içecek sektöründe 100 milyon dolarlık pastanın başka yerli firmaların eline geçmesini sağlar. bu sayede Türk içecek endüstrisi TEKEL leşen coca colaya satılmak ya da iflas etmek yerine, her yıl 100 milyon dolar bütçe ile serpilip belki yurt dışına ve uluslararsı içecek sektörüne açılacak önümüzdeki 20 yıl içinde dünya devi olacak bir marka yaratma şansına sahip olabilir. Ama biz cola içmeye devam ettikçe başka bir TÜRK markası ya da içeceğinin kalkınmasına ve gelişmesine engel olacağız.

Bunları sen de biliyorsun zaten bu kadar iktisat yorumu yazıyorsan. Aynen senin dediğin gibi üretip kalkınana kadar tüketimimizi disipline etmemiz lazım. Tabi ben baskıcı devlet eliyle kotalı bir ekonomik disiplinden bahsetmiyorum. Bireyler kendi harcamalarını disipline ettikleri sürece düzelme ihtimalimiz var. Yoksa kredi kartı çılgınlığı ile ihtiyacımız olan olmayan her türlü ithal ürünü ve katma değeri çok yüksek markaların ürünlerini almaya devam edersek bireysel olarak da ülkesel olarak da iflas kaçınılmaz.

Aynen dediğin gibi üretimi arttırmamız lazım. Yani bir ailedeki bireylerin ana hedefi üretimi ve verimi arttırarak eve giren paranın hacmini arttırmaktır. Ama siz üretimi ve kazandığınız parayı arttırana kadar harcamalarınızı kısmazsanız iflas edeceğiniz gerçeği kaçınılmazdır.

Bu yüklü cari açık finanse edilemez. Marka değeri olan, teknolojisi gelişmiş, verimi yüksek bir üretim hamlesi gerçekleştirene kadar harcadığımızı bireysel bililnçlenme ile kontrol altına almamız gerekir. Yoksa bu bilinçsiz tüketim ile 12 ay taksitle biri ürün alırken 12 ay sonra kazanacağı maaşı bugünden harcayan adamın zihniyeti ile biryere varılmayacağı açık. Ülkem insanı tasarruf bilinci olmadan yetiştiriliyor, tasarruf bilinci yerleşmeden yatırıma ve senin de bahsettiğin üretime kaynak olacak sermayeyi biriktirmek çok mümkün görünmüyor. Tabi sen dışarıdan kredi alalım, ya da yabancı sermaye getirelim de kalkınalım diyorsan başka...

saygılar

ekonomiyi anlatırken kastım liberal siyaset değil tabi
bugüne kadar liberalim diyen vaatlerle halkı uyutan hükümetleri çok gördük
genellikle Amerika'dan aldıkları emirleri uygulan iktidarlar oldular
"Ülke çıkarlarını kendi çıkarlarının üzerinde tutma, her hareketinde ülkenin çıkarlarını koruma bilincini yerleştirmek lazım diyorum ben" demişsin
tıpatıp aynı cümleyi benimde başka mesajlarımda defalarca sarfettiğimi görebilirsin
kesinlikle katılıyorum bu kısmına

ancak üretemiyorsan diye birşeyi kabul etmem söz konusu değil
neden üretemiyoruz onu incelemek lazım
karqta mesajında benimde yakındıklarımı belirtmiş
devletin yaptıkları (vergi politikası, üretime teşvik neredeyse yok) bu sorunun asıl nedenleridir.
Sermaye sahiplerininde biraz daha özverili katkılarıyla büyüme sağlanabilir ancak bu konuda en önemli husus devletin üretim politikasındaki yanlışları düzeltmesidir.

bunları yapana kadar neyapmak lazım kısmına gelecek olursak:

1. olarak söylediğin madde devletin kendi alımlarında yapması gereken olsa da kişileri bunlara tabi tutmak söz konusu olmayacaktır.Devlet harcamalarının mümkün olduğunca yerli ürünlere ve hizmetlere yoğunlaşmasıen rsyonel tercih olacaktır.Ancak dediğim gibi kişilere bunu uygulatmak söz konusu olamaz

2. ve 3. maddelerde anlattıklarına gelecek olursak:
Devlet yine vergi alacaktır, ancak yapılan üretim(söz konusu mal sütaş ayransa sadece yurtiçinde satılacaktır ve katma değeri olmayan bir ürün olacaktır) Coca Cola meyan köküne katma değer katıp bütün dünyaya pazarlarken, bizim ürettiğimiz ayranı sadece biz içeceğiz, bu durumda devletin bu firmalardan alacağı vergi yabancı yatırımcıdan alacağı kadar fazla olmayacaktır.Marka yaratmak katma değer ekler demişin ir mesajında çok doğru mesela ben bu konuda her ne kadar yeni bir marka yaratmamış olsa da Cola Turka
nın ikame ürün üretme politikasını destekliyorum(her ne kadar bekledikleri başarıyı elde edememiş olsalar da) Ancak kararı tüketiciler veriyor ve Coca Cola yı Cola Turka ya tercih ediyor tüketicilerimiz.Ben nadiren kola içen birisi olarak aradaki farkı bilmiyorum açıkçası
ancak yerli malı ve yabancı malı karşılaştırmak gerekirse açıkçası yerli yabancı ayrımı yapmadan kalite/fiyat değerlendirmesi yaparım(ve dünyada hiç kimse daha kötü olduğu halde yabancı malı kullanmaz)

harcamaları kısmak kısmına gelirsek, hanehalkının harcamalarının kontrol edilmesi söz konusu olmadığı için bu konuda yapılabilecek büyük bir şey yok.Ama bu Hummer jip kullanananların normal olması gerektiği anlamına gelmiyor.Vatandaşların lüks harcamalarda aşırıya kaçmaması gerekli ve bu bilinci parası çok fazla olan insanlara aşılamak takdir edersin ki çok zor.İnsanları tasarrufa yöneltmek lazım yalnız bu konuda da karşımıza faiz denilen olgu çıkıyor.İnsanlar tasarruflarını yatırıma dönüştürmedikleri sürece onlardan bir getiri bekliyorlar ve hazine bonosu devlet tahvili vb. yatırım araçlarını kullanıyorlar.bu paraların yatırıma dönüşmesi için insanların üretime teşvik edilmesi lazım
Bu konuda şu tür örnekler verebilirim:
-Hollanda da süt üreticileri birleşip bir kooperatif kuruyorlar(devlet tarafından desteklendiklerini unutmayalım) ve eskisinden kazandıklarından daha iyi kazanıyorlar
-Yanı başımızdaki Bulgaristan üretim yapıcak yerli-yabancı sermayeye arsayı bedelsiz tahsil ediyor(aynı uygulamanın bir benzeri de Romanya yeni üretime geçen firmalara belirli bir süre bedelsiz elektrik su enerji vb. verilmesi olarak yapılıyor)

Dışardan kredi alınsın mı? gibi derin bir tartışmaya girmek istemem ama zaten ve özel şirketler ve özel bankalar bunu yapıyor(düşük faiz oranları ile aldıkları parayı Türkiye'de daha yüksek faizle hanehalkına ve firmalara kredi olarak veriyorlar bankacılıkla ilgilenenler yurtdışından alınan sendikasyon kredilerinden bankaların sağladığı getiriyi iyi bilirler) Tabi ki buna bağlı bir büyüme pek kolay gözükmüyor ancak bu durumun döviz reservlerini arttırdığı da bir gerçek

Yabancı yatırımcının yaptığı üretimle kalkınma olur mu?Evet;ancak bu durumun sürekli olması beklenemez.ya bir gün çekip giderse ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.Ayrıca Yatırımcıların getirdiği ve Bakanların, Başbakanların övünerek anlattığı sıcak paranın ülkeye kısa vadede likidite açısından bir yararı olsa da uzun vadede geri ödenmesinden sonra zarar verdiği ortadadır.

Ayrıca günümüzde sürekli liberal kesim tarafından karşı çıkılan şu görüşü de savunuyorum.Devlet üretmesin! deniliyor, HAYIR.devlette üretebilir.
yeter ki özel sektörle rekabet edebilecek seviyede üretim yapabilsin.
Özel sektörün yapmaya korktuğu yatırımlarda devlet elini taşın altına koymalıdır.
Ancak bu piyasa da devlet tekel olsun anlamında bir beklenti değil kesinlikle.Tekel olan firmaların piyasaya tüketiciye ve ülke verdiği zarar büyüktür şüphesiz.Devlet piyasada üretimi olmayan ürünleri imkanları ölçüsünde üretmelidir ve istihdam sağlamalıdır ancak bu üretimi yaparken kadroların şişirilmesi, işinin ehli olmayan kişileri torpille atamasından bahsetmiyorum.Devlet kuruluşu olduğu halde dünya çapında marka haline gelmiş İsviçre nin meşhur alkollü içecek üreticisi İsviçreli "Absolut" gibi bir üretim yapılabilir(alkol üretilsin demek değil söylediklerim, bu tür bir üreimin daha çok teknolojik alanda yapılmasından yanayım, Örneğin orta sınıf bir araba üretmek başlangıç maliyeti yüksek olsa da ileride çok fazla getirisi olacak bir iştir.Bunları da yurtiçine,komşu ülkelere, Arap ülkelerine, Afrikaya veya Balkanlara pazarlamak hiçte mantıksız bir fikir değil)

ek olarak şunu söyleyebilirim:
Eğitim teknoloji üretimindeki en önemli faktördür.Teknolojinin maliyeti ya o teknolojiyi üretmektir ya da onu satın almaktır.Eğitim seviyesi yüksek bir Türkiye'nin teknoloji üretmesi ve bunun sonucunda ürettiği katma değeri yüksek ürünleri tüm dünyaya pazarlaması imkansız değildir bunun için sadece özveri vizyon ve zaman gereklidir,
ancak teknoloji satın alarak bir yerlere gelmeye çalışan bir ülke olmaya devam edeceksek aynı şekilde batışımız kaçınılmaz olacaktır.

fikirlerini paylaştığın için teşekkür ederim benim düşüncelerim bu yöndedir.

dostum coca cola algida nestle vb mallara verdiğin paranın nereye gittiğini bilmiyorsun sanırım.. ben soylum istersen abd israil... (bugun tabiki %100 saf türk malı yok ama bunlara vermkten çok çok daha iyidir)ve duygu somurusu yapmıyorum abd değilmiydi bizim geçmişizle bizlerle dalga geçen israil değilmi insanlığa zulmeden verdiğimi para bunlara gitcene aç kalırım daha iyidir... oyuzden ben yerli malı diyorum boykotoda devam etcem sen diyosan ki yaptığın saçma sen sana sovenlerin mallarını almaya devm edersin...

ve diyorsun ki biz neden üretemiyoruz dememiz lazım..bence üretmememize nedn müsade etmiyolar diye sorman lazım... hem ürettirmiyorlar hemde kendi mallarını onumuze sunuyolar.. bence sen olaya farklı bakıyosun..ve üretmek isteyen firmalarmızda var ancak dediğimi gibi dış mal ilgili olduğu için bizlerde o firmalar güçlenemden kepenk indriyolar bence bunları gormuyosun yada goruyosunda işine gelmiyor...

ve ben yorumlarımda da soyledim teknolojide onların ürettiğini kullanmaya mahkumuz çünkü biz üretemiyoruzzz... ama gıda yada tekstil alanında boyle olmamasına rağmen yine onların kini kulnıyor halkıız benim karşı olduğumda bu..

işte bu mantıkla devam ettiğimiz sürece hiçbir yere gelemeyiz
üretmemize müsade etmiyorlar değil,yaptıklarımıza kimse karışamaz
ürettiklerimizle onların ürünleriyle rekabet edemiyoruz firmaların kepenk indirmesinin sebebi de bu
zaten firmaların hiçbirisi ülke kazansın diye üretmiyor,üretimden kar elde etmek için üretim yapıyorlar

rekabet edebilmemiz için yapılması gereken şu:
devletin üretime teşvik edici olması lazım

duygu sömürüsü olarak nitelendirdiğim olaya senin gibi yaklaştığımda karşıma şu soru çıkıyor:
Para dışarıya gidiyor,dışarıya gittikten sonra ister bizi sevene ister bize sövene gitmiş ne farkı kalmış?bizi seveni boykot etmeyelim ama bizi sevmeyeni zengin edelim
eee peki sonuç?
para gidiyor!!!

bak dstum teknoloji konusunda haklısın dış düçle yarışcak kalitede üretim yapamıyoruz daha doğrusu buna müsade etmiyorlar her ne kadar kabul etmesende... silah saniayisinde ikk yerli tankımızı 2010 da yapıcaz şimdi yokmu bunun yapıcak teknoloji ve beyin bu vatanda tabiki var ama nie yapılmadı şimdiye kadar.. müsade etmediler de ondan...

ve dostum ben olayı sadece bizi seven yada sevmiyen boyutundan demiyorum ben yerli mal varken dış mal kullnılmasına karşıyım ve gıda olsun tekstil olsun dış mallaran çok daha kaliteli ürünler veriyoruz bunlarıda kimse inkar edemez..

bak dstum teknoloji konusunda haklısın dış düçle yarışcak kalitede üretim yapamıyoruz daha doğrusu buna müsade etmiyorlar her ne kadar kabul etmesende... silah saniayisinde ikk yerli tankımızı 2010 da yapıcaz şimdi yokmu bunun yapıcak teknoloji ve beyin bu vatanda tabiki var ama nie yapılmadı şimdiye kadar.. müsade etmediler de ondan...

ve dostum ben olayı sadece bizi seven yada sevmiyen boyutundan demiyorum ben yerli mal varken dış mal kullnılmasına karşıyım ve gıda olsun tekstil olsun dış mallaran çok daha kaliteli ürünler veriyoruz bunlarıda kimse inkar edemez..

yabancı mal yerine yerli mal varken sen kullanma ben kullanmıyım tamam ne güzel
ama nasıl oluyorsa oluyor ithalatta 3. oluyoruz
bu durumda, mevcut sorunu toplumun geniş katılımının beklendiği boykotla aşamayacağımız ortada
madem harcıyoruz o zaman üretmeliyiz de
madem ki kaliteli veya teknolojik ürünleri kullanmaya hevesliyiz bunun bedelini ödememiz lazım,ya üreterek ya da parasını vererek
kar eden kuruluşları özelleştirerek bu işin içinden çıkamayacağımız kesin.
ayrıca şöle de düşünmek lazım
Hans kullanıyor Sam kullanıyor Marcus kullanıyor John kullanıyor da
Ahmet, Mehmet, Mustafa onlara özenip kullanmayacak mı? kullanıcak onunda en doğal hakkıdır

ayrıca bugüne kadar neden yerli tank yapılamadığı da ortada
açıklamam dış güçler izin vermedi gibi desteksiz bir iddia değil tabii ki
biz o teknolojiyi üretelim yapsana karışabilen olabilir mi
bugün F16 yı tamamen yapma aşamasına yaklaşmışız
neden bu kadar geç kalındı onunda sebebi eğitimdir
biz yaparız ama izin vermiyorlar gibi birşey söz konusu olabilir mi?
eğer böyle bir şey söz konusu olsaydı bugün hiçbirşey üretemezdik ve herşeyi dışarıdan almak zorunda kalırdık.

dostum sen sanırım başka bir ülkede yaşıyorsun bugun tankı uçağı üretecek gereklize teknolohi yada beyin gücü bu ülkede yok demek gerçkten buyuk haksızlık olur...biraz gerçkcei olalım yapılan neler var ama dış güçler buna müsade etmiyolar malsef bunu goremiyorsun...

ve ben sana kullanmamı diyorum ben kendi fikrimi soyledim isteyen kuıllanır isteyen kullanamaz ve toplumun büyük bir kısmı boykot yapsaydı yerli sermaye bu kadar kotu olmazdı... sen olaya dar açıdan bakıyorsun.. oteller düşün dotsum kaçında yerli mal var sanıyorsunn ... bir otelin tüketiminin ne kdar büyük olduğunu sanırım sende biliyorsundur.. dicem gerçcekci olalım...

ve diyorsunya bizde eğitim az diye cumhuriyet kurulduğunda kendimize ait uçak fabrikamız vardı niye kapatıldı sanıyorsun ve bugunde niye açamıyorz sanıyorsun biraz arştır bence...

caterpillerin yedekleri KONYA da yapılıyor.Amerikaya gidiyor.Abd etiketini yiyor ve tam 150 katı fiyatla Türkiye ye giriyor.
Yabancı mal almamazlık edemezsin.Ancak alternatifi olan yerlilerin aynı kalitede olması gerekir ki insan bunları kullansın.Okullarda arasıra yapıldığını duyarım yerli malları haftasının.Beslenme çantasından coca-cola çıkan çocuğun ana-babası yerli malı diye koymuştur o kolayı.Ve haklıdırda.Ya İzmir de yada Çorlu da üretimiştir.Ancak püf noktasının hala abd den geldiği efsanesi vardır.
Yerli üretimi desdekleyeceksin ama sanayiciyi şımartmadan.Bu gün yerli üretimiyle ve istihdamıyla övünen sabancı grubu bile enerji grubunu avusturya lılara sattı.
Hani Sakıp Ağa ruhu nerede kaldı?

diğer yorumlarımda da dedim saf türk malı yoktur en basidnden mayasının israilden alıyoruz... ancak herzaman alternatif ler vardır.. derdim bu zaten gıda sanayisinde olsun tekstilde olsun alternatif varken dış mal kullanmak hangi akla hizmet ...ve kalite yonunden dış malla kapışcak kadar kaliteli mallar bnlar...teknolojiye gelince buna zaten imkan vermyolar... aselsenda 3 mühendisin oldurulmesi ünlü fizikcimizn uçk kazasından olmesi( kaza olmadığı bilinsede)..... bunları hepimiz biliyoruzzz...şu bilinen bir gerçktirki bugun nike olsun adidas olsun ozentlikten gençlerimzin tercih ettihği mallar arasında onlarlar eş değerde yerli malı yokmu var ...ve ne kadar üzücüdürkü nike adidas gibi malların çoğunda içinde bulun açıklama kağıdında türkçe açıklamam yoktur.. bunlarıda gorelim lütfen ve dediimi lütfen farklı boyutlara çeklmesin..

OLay yerli malı yurdun malı noktasına gelmiş anlaşılan
Bende bu konuda bi örnek vermek isterim koladan kahveden daha önemli olduğunu düşündüğüm bir konu

Askerlik görevimi topçu olarak yaptım arada intikale yani tatbikata giderdik ve hedeflerin önce gps cihazlarıyla koordinatları belirlenir daha sonra atış yapılırdı
Varın gerisini siz düşünün dışa bağımlılıkta hangi noktadayız
Gpsin sinyal aldığı uyduların Türk uydusu olmadığınıda ayrı bir tırnak içinde belirtmeye gerek yok sanırım

Yıllarca bizleri kolayla kahveyle uyuttular onların kolasını almayınca herşey düzelicekmiş gibi gösterdiler
Resmin bütününü görememiz için önümüze kolayı kahveyi attılar ama bu iş Türk kolası yapmayla nescafe yerine kurukahveci mehmet efendi kahvelerini içmeyle düzelmez
olay çok daha vahim boyutlarda ama bunu görmemizi istemeyen kişiler önümüze sürekli daha küçük olayları sundular

Biz kolayı kahveyi tartışırken Çok sular aktı bu yoldan

dostum ben yine tekrarlım yorumların yanlış anlaşıldı gibi geliyor... ben isterimki savunma sanyimizde tamamen türk malı olsun alıyoruz dış ülkelerde silah nolduğu belirsiz...ben isterimki gıda da tekstilde de aklına gelcek herşeyde dışa bağımlı olmayalım... benim asıl derdim bu.. kimine gore boykot gereksz kimine gorede yapılması gerekn birşeydirr.. ben yapıyorum yapmayanada fikrimi solerim sadece yapar yapmaz saygı duyarım...

Ekonomik anlamda sorunlar buyuk ve dısa baglı izlenen politikalardan dolayı artık ovunc kaynagımız olan tarımda ve herturlu ulkemızden elde edebilecegimiz malları ic piyasaya destek verilmemesinden dolayı ham madde ithalinde zirveye oynuyoruz..
Tarihimizde olmadıgımız kadar dısa bagımlı bi hale gelmis ve kırılgan bi ekonomiye sahibiz artık..

Ekonomik buyumede en onemli nokta tarım olaraktan en azından kendi yiyecegimizi cıkartmak,sanayi alanında ham madde ihtiyacımızı kendimiz karsılamalıyız.

Ozellestirmeler yanlıs yapılmakta yıllarca tek civi cakmadıgımız kuruluslar bu gibi durumlar karsısında tabi zarara ugrar.. Enflasyon dusuyor dıye kandırılıyoruz, enflasyon halkın alım gucu olmazsa tabiykide dusucektir..İMF,Dunya bankası politikalarıyla yıllarca uyutuldugumuzu dusunuyorum ulkemız sureklı borclanmakta, yatırım yeterli olmamakta yatırımın yeterlı olmaması sonucu gelir olmamakta,rant ekonomisi uyuglanmaktadır..
Enerji,teknoloji alanındada Turkıye gibi bi ulkede dısa bagımlı bi halde yasıyoruz bugun İran,Pakistan teknolojik imkanlar bakımından aramızdaki fark buyuktur..

Herseye ragmen tamamen yasakcı bi politika degil ama en azından alternatif mallara yonelmeyi yerli uretime destek vermeyi isteyen insanlardan egitimli insanlardan olusan bi toplum yapısı olmalıdır..Liberal politika 3. dunya ulkelerını somurmekte ve Abd maşası olmamazıda saglar.

Konu baya boyut degistirmis baslıkla alakasız bı yere gelmis pek kaymasın =)

Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musunuz? Dehanın sınırları var cehaletinse hiçbir sınırı yoktur. Whoopi Goldberg

konuyla bu mesaj arasındaki farkda şu olsa gerek

herşeyin sınırı var boş beleş konuşmanın sınırı yok:D:D
......................................................................................Türk Düşünürü KARQTA

mesajının konuyla olan alakasını çözemediğimiz için kusra kalma biz anlıyamadık
ama açıklarsan anlayayabilirizz

dehayla konun ne ilgisi varr
dehanın sınırıyla ne alakası varr bu konunun

boş beleş yorum yapmak ezberci zihniyetin, taklitçi zihniyetin yansıması olsa gerek
................................................................................................... Türk Düşünürü KARQTA

Geri