'Laikliği zorla dayatamazsınız'

İşte tayyip'in politika anlayışı .
Elin Yunanlısı'da gelip Türban üniversitelerde serbest olmalıdır demedi mi ?

Adama sormazlar mı kardeşim sen kimsin de benim İç işlerime karışıyorsun diye .
Ama akp onu yapamıyor işte nedense işine gelebilecek açıklamaları el-etek öptüğü Avrupalı parlamenterlerden dile getirmesini istiyor .

Başka kapıya Ab uşağı .

Bireylerde Laik olur Devlette .
Ab uşağı sen git propagandanı Araplara yap .
1 Varil petrol fazladan alırsın belki .
Arap şeylerine benzemez Türkler .
Biz Türküz Arap değil .

Danimarka'da yeni alınan kararla artık başörtüsü takan hakimler görev yapabilecek.

Danimarka Mahkemeler İdaresi’nin hazırladığı personel beklentileri yönetmeliği ile hâkimlerin başları örtülüyken görev yapabilecekleri deklare edildi.

Tek şart yüzün açıkta bırakılması. Yüksek Mahkeme Başkanı Torben Melchior, bir süre önce "Erkek eli sıkmayan veya saçını göstermeyen biri hâkim olamaz diye bir kural yoktur" demişti. Bu sözler yönetmeliğin şekillenmesinde rol oynadı. Başbakan Anders Fogh Rasmussen de "Özgür Danimarka düşüncesi, insanların giyimine özel ve kamusal alanda karışmaz. Müslüman kadınları rahat bırakın" diye konuşmuştu.

bugün
9 Nisan 2008 07:44

bikaç gün önce de danimarkada havuzlarda kadınlara üstsüz dolaşma hakkı verildi. özgürlükse ona da özgürlük ;)

türban avrupada serbest ama çeşitli önkoşulları var bunun. mesela dini inanç yerine siyasi simge haline getirilmesi ve küçük yaştan itibaren -direk ya da dolaylı- baskıyla kızları kapatmak gibi sorunlar mevcut. bence de üniversitelerde türban yasağı kalkmalı ama bu sorunlar da ortadan kalkmalı..

valla birey zaten laik olamaz..=) din ve DEVLET işlerinin birbirinden ayrılması ve dini özgürce yasamak.. birey'e ne ..

he bununla avunacaksanız tamam birey laik olmasın..

Laiklik adam olmaktır..(n.sezer)..her bireydde zaten laik olamaz =)

ama devleti ilgilendiren konularda..kamu işlerinde seve seve(!) laik olmak zorundasınız :goz:

lekeye katılıyorum...Osmanlıcıyız die geçinenler osmanlı iç işlerine karışılması bahanesiyle kaç kere savasa girmiş bi arastırıversin.. =)

hadi tayyip deseya Almanyada okullara gamalı haçla girilmeli yada vatikan laik olmalı..yada iran laik olmalı...bak bakalım agzının payını nasıl alıyo...

o kadar emin oLma =)

Laik oLup oLmamak bireye kaLmış bişeydir.. Laik yada dinci fark etmes... ama şunu akLına iyi kazı bu ülkede Atatürkçü gençLer varken bu üLke ŞeriatLa yönetiLemez yönettirmeyiz.!

Laisizm'i araştır, yönetim ya da rejim biçimidir, laik insan olmaz, devlet olur. "Ben Laik'im diyemez kimse, en fazla "Laik sistemin bekçisiyim" vs... gibi cümleler kurabilir. İnsanın kendini yönetmesi belli bir düşünceye göre şekillenmez çünkü.

Laiklik adam olmaktır..(K.Atatürk)..her bireydde zaten laik olamaz =)

Ben Atatürk ün Laiklik adam olmaktır diye bir sözünü hatırlamıyorum.Lütfen bu sözün kaynağını gösterir misin.

Bana göre bu lafı söyleyen Atatürk değil ,A.N.SEZER dir. Atatürkle A.N.SEZER i karıştırmayalım.

Zaten Atatürk böyle saçma sapan b ir laf etmez.

Kaldıki bu sözle Atatürk e bile hakaret ediyorsunuz.Çünkü Laiklik Anayasa mıza 1937 yılında girdi.

1937 yılından öncekiler adam değilmiydi.

Ve Atatrük 2 sene mi adam olarak yaşadı.

Lütfen saçmalamayalım

editledim :goz:

Artık Türkiye, din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa, kendilerine başka taraflarda sahne arasınlar. 1924
(k. Atatürk) :goz:

Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir. 1930

editledim :goz:

Artık Türkiye, din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan çok yüksektir. Bu gibi oyuncular varsa, kendilerine başka taraflarda sahne arasınlar. 1924
(k. Atatürk) :goz:

Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir. 1930

peki bu sözlerin neresinde Atatürk "Laiklik adam olmaktır" sözünü çıkardın merak ettim.

Bu şuna uğraşma Laiklik adam olmaktır sözü Atatürk e ait değil.

Dediğim gibi Atatrük böyle saçma sapan bir söz söylemez.

Bu Laiklik adam olmaktır sözü A.N.Sezere ait.Zaten ancak o söyler

Sezer: Laiklik adam olmaktır

Atatürk'ün her şeyin temeline laikliği yerleştirerek yola çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Sezer "O'na göre laiklik, 'adam olmak demektir" dedi
http://arsiv.sabah.com.tr/2006/11/11/siy108.html

Laiklik Şeriat kavgası bitsin,sevmeyen şerefsiz defolsun gitsin :goz:

her böyle konu açıldığında sabit mesajım bu olacak!

yaptıgım hatayı düzettigimi yukarıda editledim die bildirdim hala görmüyosan daha büyük yazabilirim =)

neden sadece oraya takıldın Atatürkün söyledigi dier sözleri seni ilgilendirmiyomu =)

hadi bi kaç tane daha yaziimde görmemezlikten gel =)

Türkiye Cumhuriyetinde, her yetişkin dinini seçmekte hür olduğu gibi, belirli bir dinin merasimi de serbesttir. Yani, ibadet hürriyeti vardır. Tabiatiyle ibadetler, güvenlik ve genel adaba aykırı olamaz; siyasi gösteri şeklinde de yapılamaz. Geçmişte çok görülmüş olan bu gibi durumlara artık Türkiye Cumhuriyeti asla katlanamaz.

Bir de, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde, tüm tekkeler ve zaviyeler ve türbeler kanunla kapatılmıştır. Tarikatlar kaldırılmıştır. Şeyhlik, dervişlik, çelebilik, halifelik, falcılık, büyücülük, türbedarlık vesaire yasaktır. Çünkü bunlar gericiliğin kaynakları ve cehaletin damgalarıdır. Türk milleti, böyle müesseselere ve onların mensuplarına katlanamazdı ve katlanmadı. 1930

Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sade din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.

Din ve mezhep herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiç kimse hiçbir kimseyi, ne bir din, ne de bir mezhebi kabul etmeye zorlayabilir. Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz. 1930

Laiklik asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, İlerleme ve canlığın düşmanları ile gözlerinden perde kalkmamış doğu kavimlerinin fanatiklerinden başka kimse olamaz.

Softa sınıfının din simsarlığına izin verilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler. İğrenç kimselerdir. İşte bu duruma karsıyız ve buna müsaade etmiyoruz. 1930

Bunun gibi bağlı bulunmakla inanmış ve mutlu olduğumuz İslam dinini, yüzyıllardan beri alışılmış olduğu üzere, bir politika aracı durumundan kurtarmak ve yükseltmek gerektiği gerçeğini görüyoruz. Kutsal ve tanrısal olan inanç ve vicdanlarımızı karışık ve türlü renkte bulunan ve her türlü çıkarlar ve tutkuların alanı olan siyasetten ve siyasetin bütün öğelerinden bir an önce kesinlikle kurtarmak, milletin dünya ve ahiret mutluluğunun emrettiği bir zorunluluktur. Ancak böylece İslam dininin yüceliği gerçekleşir. 1924

Vatandaşları içinde çeşitli dinlere mensup unsurlar bulunan ve her din mensubu hakkında adil ve tarafsız tutum ve davranışta bulunmaya ve mahkemelerinde vatandaşları ve yabancılar hakkında eşit adalet uygulamakla vazifeli olan bir hükümet, fikir ve vicdan hürriyetlerine uymaya mecburdur. 1927

Ilk mecliste bir oturum sirasinda uyelerden biri laikligin ne manaya geldigini anlamadigini soyleyince Gazi cok sinirlenmis ve elini kursuye vurarak bir din bilgini olan uyeye cevap vermisti:
"Adam olmak demektir hocam,adam olmak"

Lâiklik, ortaçağ dogmatizmini yıkarak aklın öncülüğü, bilimin aydınlığı ile
gelişen özgürlük ve demokrasi anlayışını, uluslaşmanın, bağımsızlığın,
ulusal egemenliğin ve insanlık idealinin temeli kıları bir uygar yaşam
biçimidir. Çağdaş bilim, skolâstik düşünce tarzının yıkılmasıyla doğmuş ve
gelişmiştir.

Lâik düzende din, siyasallaşmadan kurtarılır, yönetim, aracı olmaktan
çıkarılır, gerçek, saygın yerinde tutularak kişilerin vicdanlarına
bırakılır. Böylece, siyasal yaşamın dayanağı bilim ve hukuk olur. Düşünce ve
inanç alanlarının ayrılması dinin kutsallığına en uygun durumdur.

Hala anlamadım diyen var mı?

Bizden uzak Barosso bile demokrasi diyor biz hala antidemokrasi istiyoruz. Unutmayın islamda nasıl dayatma yoksa aynı şekilde laiklikte de dayatma olmamalı. varsın herkes istediği yaşam tarzını seçsin. benim laik olacağım diye bir şey yok olmam da

1- İslamda dayatma yoksa, neden yüzbinlerce insan "neden Cumaya gitmiyorsun, gitmelisin", "oruç niye tutmuyorsun? ayıp değil mi sigara içmen ramazanda?" cümleleriyle muhatap oluyor bu ülkede?
İslamda dayatma yok ise, bu cümleleri söyleyenler İslam'a hakaret etmiş olmuyor mu?

2- Demokrasiyi savunanlar neden demokrat oluyor peki? Ben hayatımda hiç "bana demokrat diyemezsiniz" diyen birine rastlamadım.
Demokrasiyi savunanların - "laik" olayına göre- demokrat olarak nitelenmemeleri gerekir, ama bu sıfattan rahatsız olan yok.
Konu laiklik olunca bu rahatsızlık neden birden bire fışkırıveriyor?
Bu tesadüf mü, yoksa bilinç altında yatan bazı şeylerin oluşturduğu bir durum mu?

bak sen şuna kökten dinciler avrupanın eteklerine sığınmış lanetledikleri adamın sözlerini gerile gerile afferin iyi dedi diye onaylıyorlar. işine gelince böyle tabi olur olur

Laisizm'i araştır, yönetim ya da rejim biçimidir, laik insan olmaz, devlet olur. "Ben Laik'im diyemez kimse, en fazla "Laik sistemin bekçisiyim" vs... gibi cümleler kurabilir. İnsanın kendini yönetmesi belli bir düşünceye göre şekillenmez çünkü.

=) GüLüp geçtim sana =)

şeriattan kastınız üniverstelerde türbanın serbes olmasımı?

tabi ki hayır =) şimdi burda neden sayarsam bitmes =) o yüzden bana kimse şeriatı savunmasın :goz:

kimse kimsenin eğitim hakkını elinden almıyor...okumayın demiyor kimse kimseye...bu ülkenin yönetim biçimi bu kardeşim...laik demokratik Atatürk ilkelerine bağlı Türkiye Cumhuriyeti burası...

her Türk Vatandaşı bu ülkede bu anayasa, bu hukuk, bu ilkelerle yaşamak mecburiyetinde dir...

düne kadar herşey yolunda giderken ne oldu da çatlak sesler çıkmaya başladı...şeriatı asla getiremeyeceksiniz....

Ahahaha..
Laisizm bir kere apayrı bir$ey.LaikLikLe uzaktan yakından aLakası yoktur...Saçma saçma konu$mayın...
Laisizm dediğin $ey ; Laikliği uygulamaya kalkarken ileri gitmek ve laikliği bütün dinlere aynı yakınlık yerine bütün dinlere uzaklık olarak algılamak. laisist ki$i kippaya, cüppeye ve hatta budist rahiplerin giydiklerine kadar her türlü dini motife rahatsızlık duymaya heveslidir. laikliğin en büyük dü$manı olan fikirdir..
LaikLik ise ; Her dine e$it açıda yakLa$an din-vicdan özgürLüğünü savunan ve en önemLisi dinin yozLa$tırıLmasına kar$dıdır.ßir rejim yada akım değiLdir.Sadece günümüz akıLcıLığının bir parçasıdır.DevLetLerin biLim ve fende geLi$mesi için gerekLidir.Ayrıca LaikLik fa$izmide ortadan kaLdırmaktadır.Herkes dinini üLkesinde ya$ayabiLir.(BunLarı ben sana açıkLamayayım artık iLkokuL çocuğu biLe biLir :goz: ) Bir dahada bir$eyi tam öğrenmeden ne oLduğunu biLmeden konu$ma istersen.[Laisizm i LaikLikLe e$ anLamLı oLarak görüyorsun ya =) ]

Laiklik dayatılmaz.Eger bir yerde hukuk varsa;Laiklik mutlaka vardır.Laiklik bir hukun içinde önemli bir unsur degilse o hukukun da degeri tartışılır.Bu ülke emperyalizmin dayatmaları karşısında,özellikle din olgusunu kullanıp kendi çıkarlarına destekli altyapı saglamaya çalışan emperyalistler nedense hep kaynak olarak dinimizi kullanmayı denemişlerdir ve O yüzden laiklik Atatürk tarafından olmazsa olmaz ilke olarak benimsenmiştir.Tek laik ülke olan ülkemiz,emperyalizme karşı direnmekte, siyasette din sömürüsüne izin verdikçe zaafa ugramıştır.Dün Erbakan anti-emperyalist yapısı nedeniyle refah partisinin kapatılmasına karşı çıkmayan aynı emperyalistler.Nedense Anti-demokrat bir demokrasici kesilmişlerdir.Tabiki kesilirler,Tabiki AKP nin arkasında olurlar.AK onlar leb demeden leblebiyi anlayıp,hizmetini gören bir emperyalist işbirlikçisi,bir daha böyle bir iktidarı hiç bir yerde bulamayacaklarını iyi biliyorlar.

Maalesef bu konuda Laiklik nedir, Laisizm nedir, Sekülarizm nedir bilmeyen, hukuk felsefesinden, anayasadan anlamaya birileri var. Demokrasinin tanımını kulaktan duyarak öğrenmiş demokrasi ve laikliğin tarihi gelişim sürecini bilmeyen adamlara laf anlatmaya çalışıyoruz.
Boşa kürek çekiyoruz.

Çünkü insanların öğrendiği herşey bildikleri önceki şeylerin üzerine inşa edilir. Eğer bir adamın temel siyasi ve ekonomik kavramlara karşı bilgisi ve ilgisi yoksa siyaset tartışmasını fener galatasaray tartışması ayarında yapabilrsiniz en fazla...

Ülkenin yarısından fazlasının gazeteyi tersten spor sayfasından okumaya başladığı bir ülkede kiminle siyaset tartışıyoruz diye merak ediyorum. Birileri fenerbahçe teknik direktörünü eleştirir gibi laik sistemi eleştiriyor. Kendi savını desteklemek için düşmanının bile fikirlerini yücelten bu zihniyetle laiklik tartışması son derece faydasız.

Laikliği sadece devletin dine karışmaması olarak anlayan zihniyete, laikliğin aynı zamanda dindar bireylerin de devlete karışamayacağı olduğunu anlatamazsınız. Çünkü onların laiklik diye bağırmasının tek nedeni şeriata giden yolda laiklik özgürlüklerini kullanmak istemeleridir.

Yoksa şeriat devrimine giden yol kommünizmden geçseydi en ateşli kommünist RTE olurdu zaten.

saygılar

=) GüLüp geçtim sana =)

[/B]

Senden fazla bir şey beklemem...

Ahahaha..
Laisizm bir kere apayrı bir$ey.LaikLikLe uzaktan yakından aLakası yoktur...Saçma saçma konu$mayın...
Laisizm dediğin $ey ; Laikliği uygulamaya kalkarken ileri gitmek ve laikliği bütün dinlere aynı yakınlık yerine bütün dinlere uzaklık olarak algılamak. laisist ki$i kippaya, cüppeye ve hatta budist rahiplerin giydiklerine kadar her türlü dini motife rahatsızlık duymaya heveslidir. laikliğin en büyük dü$manı olan fikirdir..
LaikLik ise ; Her dine e$it açıda yakLa$an din-vicdan özgürLüğünü savunan ve en önemLisi dinin yozLa$tırıLmasına kar$dıdır.ßir rejim yada akım değiLdir.Sadece günümüz akıLcıLığının bir parçasıdır.DevLetLerin biLim ve fende geLi$mesi için gerekLidir.Ayrıca LaikLik fa$izmide ortadan kaLdırmaktadır.Herkes dinini üLkesinde ya$ayabiLir.(BunLarı ben sana açıkLamayayım artık iLkokuL çocuğu biLe biLir :goz: ) Bir dahada bir$eyi tam öğrenmeden ne oLduğunu biLmeden konu$ma istersen.[Laisizm i LaikLikLe e$ anLamLı oLarak görüyorsun ya =) ]

Laisizm Laiklikle eşanlamlı değil değildir. Bu bağı sen kurmuşa benziyorsun. Laikliklik Laisizm'den türemedir. Laisizm kişisel bir duruşken laiklik bir devletin yönetim biçimidir. "Araştır" dediğim nokta da budur. ilk başta sadece sadece din karşıtı olan bu görüş zamanla devletler tarafından "din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması" olarak kullanılmıştır. Kişi laik olamaz zira kendini dininden veya dinsizliğinden soyutlayarak nefes bile alamaz. Bunu yapacak olanlar devletlerdir, kişiler değil. Laisistler "ruhban kesimden olmayan" tümcesinin tam karşılığıdır. Laiklik ise bir rejim biçimidir ve sistemlidir.Dünyada dört faklı uygulanış biçimi vardır, Türkiye'de Anayasal olarak korunmaktadır. Yanisi laisizm, laikliğin aşırısı değil, kişisel bazda olanıdır çünkü bir fikir akımıdır. Terminoloji bilgini sınayacak değilim, ama -izm -ist eklerinin ne demek olduğunu biliyorsundur herhalde...
Laisizm fikir akımı, Laiklik devletin yönetim biçmlerindendir. Açıp anayasanın ilk üç maddesini okursan, daha net görürsün. Ahkam keseceğine bilgini yarıştır.

Bizden uzak Barosso bile demokrasi diyor biz hala antidemokrasi istiyoruz. Unutmayın islamda nasıl dayatma yoksa aynı şekilde laiklikte de dayatma olmamalı. varsın herkes istediği yaşam tarzını seçsin. benim laik olacağım diye bir şey yok olmam da

heyy haaaaaaaattt

zaten herkesin kendi düşüncesine göre inancını seçmesi laikliktir.

yani sen herkes istediği yaşam tarzını seçsin diyorsan laik devlet istiyorsun demektir.

laiklik dinsizlik demek değildir.

laiklik kahrolsun islamiyet demekte değildir

laiklik din ve vicdan hürriyetinin garanti altına alınması demektir.

lütfen bir şeye karşı gelirken neye karşı geldiğinizi bilerek söyleyin sözlerinizi

Geri