Kürtçe Bir Dil midir?

zaten musluman olduktan sonra ayrilmak diye bir sey mi olur bu Osmanliyi parcalamak icin yapilmis oyunlardi korkuyolardi cunku icimizde kac millet vardi fransiz devriminden sonra olusan ayrilmaci fikirler 1900 yillarda surduruldu ve icimizdeki milletlerden devlet ve devletcikler olusturuldu simdi bile kendilerini yonetemeyenler var uzaklardan gelip onlari yonetiyolar ama avrupa su an birlesmeye calisiyo biz ayitmaya dis devlet oyunlarina gelmeyin cunku biz parcalandikca gucsuzlesiyoruz hem ne zaman bir baski uygulamisiz arastir bakalim diger devletler yani bizden ayrilanlar bunlari soyluyo mu

eski Türkçe dediğin Osmanlıcadır ve Osmanlıca Türkçe+Arapça+ Farsça ve Kürtçeden oluşmaktadır tabi ki yakın olacak bazı kelimeler hatta yakın deil aynı olacaklar çünkü o kelimeler zaten Eski Türkçe(Osmanlıcadaki) Kürtçe kelimelrdir

Osmanlıca diye bir dil yoktur. O dönemde bazı (veya birçok) edebî ve ilmî yazıda kullanılmış bir "dil"dir sadece. Halkı pek ilgilendirmemiştir. Zaten okuma yazma oranının bütün dünyada sınırlı olduğu bir dönemde; Osmanlı Devleti'nde okuma yazma bilenlerin anladığı birşeydir ki zaten sadece yazıda kullanılan birşeyi de sadece okuyabilenlerin anlaması da gayet doğaldır.

Asıl mesele şu ki; "Türkçe+Arapça+Farsça" buraya kadar tamam. "ve Kürtçe" burayı anlamadım. Bana Osmanlıca yazılmış herhangi bir yazıdan, içinde geçen bir tek (gerçekten sadece bir tane yeter) Kürtçe kelimeyi gösterebilir misiniz...

Yazının genel konusu, "Kürtçe bir dil midir?" sorusuna gelince; konuşuluyorsa dildir elbette. Hatta Osmanlıca konuşulmadığı, sadece yazıldığı için, Kürtçe, Osmanlıca'dan daha fazla dildir. (bence). Ama bilimsel olarak dil olmadığı söylenebilir. Bu tür görüşlere de katılıyorum. Bu durumda Kürtçe ancak literatürde geçmez. Başka birşey olmaz.

Bir not: Osmanlı Devleti'nde resmî dil Türkçe idi.

senın derdın benımle forumla degıl serefsızlık yapma kaldır bu resımlerı!

kardeş yazdıkaların tamamen sallamaca.. çünkü kürtçe türkçeye göre epey bi gelişmiş. mesela türkçe de : biber acıdr..şekersiz çay acıdır... bazen hayat acıdır ... ama kürtçe bu bahsettiğim tüm acıların farklı kelimelerle karşılığı vardır.. sen bu konuyu iyice bi araştır..

bencede kürtçe kesinlikle sağdan soldan toplama,temeli sağlam olmayan,aşire dilidir.gerçektende yazıda da yazdığı gibi bazen bir kürtün konuştuğunu diğer bir kürt anlamıyor.herzaman başka bir devletin çatısı altında oldukları için,ayrı bir ulus yada toplum olamadıkları için konuştukları dil dil değil bence.
teşekkürler yazı güzel ve gercekçiydi.

azına sağlık.... :clap
o zaman zazaca , lazca v.s
gibi dilleride katalım.....:mad:
arkadaşım TÜRKİYE'de yaşıyosan TÜRKÇE konuşacaksın...
ben ingilize biliyorum diye foruma ingilizce konumu açıyorum...

73ocgpk.jpg

§§§§§§§§§__§§§___§§§__§§§§§§§§§__§§§__§§§
___§§§_____§§§___§§§__§§§___§§§__§§§_§§§
___§§§_____§§§___§§§__§§§§§§§§§__§§§§§§
___§§§_____§§§___§§§__§§§__§§§___§§§_§§§
___§§§_____§§§§§§§§§__§§§___§§§__§§§__§§§

Dil olarak kabul edilmesi icin önce bir azınlık sonra 1 toprak parçası...sonra 1 devlet...

ve onun ıcın verılmıs sehitler olması lazım ki....

oda yok o yuzden.....:durdurun

devletsiz dil olmaz.....

kuş dilide dil o zaman...

Dünya üzerinde Dillerin '' Resmi '' Dil olarak kabul edilebilmesi için '' Devlet '' statüsünde tanınması gerekirler .
Yani bir '' Devlet '' olmak zorunlulukları vardır .

Kürtlerin şu anda bir Devleti olmadığına göre kürtçe'de Resmi bir dil olamaz .

Zaten kürtçe diye bir dil yoktur .
Arap , Fars , Türkçe karışımı birşey vardır ortada .

Türkiyede her zaman Tek Dil'den yanayım .
Her zamanda Yazıyorum .

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Resmi Dili Türkçe'dir .
:goz:

Komik olmayalım derken çok komik duruma düşüyorsun .
Ben sen ve senin gibiler anlasın diye basit şekilde açıkladım .
Şu andaki sistem budur .
Bak geçenlerde Kosova bağımsızlığını ilan etti > Birkaç büyük devlet tanımadığını açıkladı neden ?
Çünkü kendi içlerinde etnik çarpışmalar var ve onlarda ayrılmak istiyor > Tıpkı Kürtler gibi .
Başta Rusya ve Çin'dir Kosova'yı tanımayanlar
Bak Taiwan diye bir ülke var bilir misin ?
Dünya Devletleri tanımıyor onu ama ekonomik olarak iş birliği içindeler .
Ama dilleri Resmi Dil olarak geçmiyor .

Kürtler tarih boyunca boyunduruk altında yaşadılar benim sorunum mu ?
Kursaydılar bir Devlet o zaman . Ben miyim suçlusu ?
Saçma sapan konuşuyorsun .

Anladık yazılarından kürtsün ama bu kadarda boş yazı yazılmazki .
Bak ben sana Teori olarak yazdım .
Artık anlamamazlıktan gelme .
Örneklerlede açıkladım oke .
Bana hala saçmalıyorsun gibi şeyler yazma .

Tarihi Değiştirmeye çalışma .

sen eger suan konustugun dılı kotuluyorsan neden hala kendını kasıyorsun bu dılı konusmak ıcın?
konusma ozaman gıt farklı dıllerın konusuldugu forumlarda gez..
sen eger Türk Dili ve Edebiyatına kötü diyerek küçük goruyorsan ozaman kürtçe hıcbısey ve daha berbat bısey...bak dıl bıle dıyemıorm...kurt edebıyatından anca bu kadar ornek verebılırsın..

istersen bide Türk edebiyatına göz gezdir..gerçi bu kadar kısa degıl gozunu gezdır gezdır bıtmez ama..bı dene bakalım..

sen benım ılk once soylemek ıstedıgımı anla ondan sonra benden alıntı yaparak yorumuma cevap ver..
dıyorum kı madem bu kadar kotu buluyor dilimizi neden Türk forumlarında geziniyor?
ki 2007 de uye olmus bırısı..kasmasın kendını bukadar bınbırturlu kürt forumu var gıtsın oralarda takılsın..anladınmı şimdi acaba?

HELAL OLSUN HELAL :clap:clap:clap:goz:

cok sacma ornek werdın kusura bakmada..

o zaman sana söle bişey söyliyim bu acıdan bakarsan senın acından en gelişmiş dil ingilizcedir kac tense kac zaman var bılıyomusun duvarı boyadım farklı yenı boyandıysa farklı cok zaman gecmısse farklı boyası ustundeyse hala akıyosa farklı ıslaksa farklı gıbı cok cesıtlı zamanlara ayrılmıstır senın acından bu gelişmiştir..

ama burda da turkcenın ıngılızceden daha gelişmiş oldugunu kanıtlıyor senın tezine göre

Afyonkarahisarlilastiramadiklarimizdanmisiniz ?
Ingilizce tercumesi: -

Are you one of those people whom we unsuccessfully tried to make resemble the citizens of Afyonkarahir

kardeş yazdıkaların tamamen sallamaca.. çünkü kürtçe türkçeye göre epey bi gelişmiş. mesela türkçe de : biber acıdr..şekersiz çay acıdır... bazen hayat acıdır ... ama kürtçe bu bahsettiğim tüm acıların farklı kelimelerle karşılığı vardır.. sen bu konuyu iyice bi araştır..
...................................................

Osmanlıca diye bir dil yoktur. O dönemde bazı (veya birçok) edebî ve ilmî yazıda kullanılmış bir "dil"dir sadece. Halkı pek ilgilendirmemiştir. Zaten okuma yazma oranının bütün dünyada sınırlı olduğu bir dönemde; Osmanlı Devleti'nde okuma yazma bilenlerin anladığı birşeydir ki zaten sadece yazıda kullanılan birşeyi de sadece okuyabilenlerin anlaması da gayet doğaldır.

Asıl mesele şu ki; "Türkçe+Arapça+Farsça" buraya kadar tamam. "ve Kürtçe" burayı anlamadım. Bana Osmanlıca yazılmış herhangi bir yazıdan, içinde geçen bir tek (gerçekten sadece bir tane yeter) Kürtçe kelimeyi gösterebilir misiniz...

Yazının genel konusu, "Kürtçe bir dil midir?" sorusuna gelince; konuşuluyorsa dildir elbette. Hatta Osmanlıca konuşulmadığı, sadece yazıldığı için, Kürtçe, Osmanlıca'dan daha fazla dildir. (bence). Ama bilimsel olarak dil olmadığı söylenebilir. Bu tür görüşlere de katılıyorum. Bu durumda Kürtçe ancak literatürde geçmez. Başka birşey olmaz.

Bir not: Osmanlı Devleti'nde resmî dil Türkçe idi.
Kürtçe yok demek için nerdeyse Osmanlı devleti bile yok diceksiniz hahahaha:D
Osmanlıca yokmuş git Fuzuliye sor bi, Namık Kemal e de uğra arkadaşım Osmanlıca varmıymış yokmuymuş, biraz daha yazabilirim ama üzülüyorum sana neden mi. Çünkü korkuyorum kendini inkar edebilirsin diye ha arkadaşım?:D

Leke arkaşıma bir şey soracam Türkiye bu kadar korkuyorsa Kürtlerin bağımsızlıpından neden Senin örnek te verdiğin Rusya Çin ülkeleri gibi yapmayıp Kosovayı tanıdı. Bunların hepsi toplu olarak yaşamamızı çekemeyen bir kaç angut bilim adamının lafları hepsi birdaha da cevap yazmicam bu konuya uzadı................................................................

Ayrıca Diğer Bir mesajda Thailand'tan bahsetmişsin .
Tayland Bağımsız bir ÜlKE'dir .
Resmi Dili Vardır .
Bunuda Öğren .

Leke arkaşıma bir şey soracam Türkiye bu kadar korkuyorsa Kürtlerin bağımsızlıpından neden Senin örnek te verdiğin Rusya Çin ülkeleri gibi yapmayıp Kosovayı tanıdı. Bunların hepsi toplu olarak yaşamamızı çekemeyen bir kaç angut bilim adamının lafları hepsi birdaha da cevap yazmicam bu konuya uzadı................................................................

Sana Siyaset ve Tarih dersi vermekten ben bıktım .
Bende sana daha fazla yazmıcam .
Kosova'yı tanımasının tek nedeni Ülkenin Müslüman olması
Çok tartışıldı bu konuda daha kürtlerle Türkiye meselesi çözülmeden tanınmış olması Türkiye'de .
Kosova bize uzak bir ülke bak Coğrafya Derside vereyim sana .
Ordan bize kötülük gelmez .
Ama Doğudan ve K.Irak'tan Terörist yağıyor Türkiye'ye .
Tarih Dersine Devam Aç bak bakalım Türkler Tarihte hiçbir devletten korkmuş mu ?
Kürtlerden neden korkacakmış ?

:durdurun

Millet Aztech gibi bir uygarlığı bile kürtlerle bir tutmuş .
Varmı dünyaya hükmetmişliğiniz ?
Varmı dilinizi kabul ettirdiğiniz bir devlet ?
Varmı Bu Dilin Tarihi ?
1700 yıldır bu dil var diyorsunuz , utanmasanız Lidyalılar bile kürtçe konuşuyordu diyeceksiniz
:hhmanD

Amacınız ne ?
Söyleyin bilelim .

Tek DiL !
Tek Vatan !
Tek Bayrak !

Allah kötü olan tüm kürtleri yok etsin diyorum( iyiler hariç )daha da bişey demiyorm.Böyle saçma sapan bir dil için konuşmak bile istemiyorm

Kürtçe sonradan oluşan bir dil sonra gelmişler yok mezapotamyadaki şu devletten beri konuşuluyor..

Kürtlerin nerden geldiğini kürtlerde bilmiyor. israil - amerika ingiltere elindeki yemi kaybetmek istemez

israil karektersiz devlet adamlarını ve askerleri önemli görevlerde bulunan kişileri para ile satın alır ve yönetir destek alır

KÜRTÇE DİYE BİR DİL YOKTUR KÜRTLER NERDEN GELDİKLERİNİ İYİ BİLSİN

Hassas Bir Konu Ama Bencede Toplama Birseyler Yapılmaya Calısılmıs Dil Olarak Kabul Edilemez...

Ama Kurt Kardeslerımızıde Inkar Edemeyız "Etle Tırnak Birbirinden Ayrılmaz!!!"

zaten biraz araştıracak olursak Türkiye içerisinde Kürtçe'nin dil olduğunu çoğunlukta yazar diye nitelendirebileceğimiz bi iki roman yazmış kişiler yazmaktadır. akademik çevreden fazla ses çıkmamakta çıkanların da düşüncelerini nerelerden aldıkları sonradan ortaya çıkmaktadır. Kürtçe'nin bir çok dilin karışımından oluşan bir dilce olduğunu çoğunluk akdemisyenler kabul ederken bizim tartışmamız bile gereksiz sadece vakit oyalarız. günümüzde sadece AB'nin, Kürtlerin azınlık olduğunu Türkiye'ye kabul ettirmek için Kürtçe'nin bir dil olmasının zorunlu olduğunu bilmesinden kaynaklanır. Bu amaçla da Türkiye 'de tek bir Kürtçe dili oluşturmaya çalışılmaktadır zira yerine göre yanyana iki Kürt köyü bile birbirini anlamamaktadır. Etnik boyutunu da söylemeye gerek yok Kürtlerin şiveleri farklı Türk boyları olduğunu ve bu ayrımın etnik değil sosyolojik bir ayrım olduğunu tüm akademik çevre kabul ederken(Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu bunu söylediği için görevden alınmıştır.) daha konuşacak birşey yoktur sanıyorum

çok atmışlar mın sev heyeymiş. O:'Sévamın heye' dir. Ve sana diim bilimsel araştırmalara göre dilin kemiği de yoktur. git İstanbul univesitesinde Kürtçe Türkçe Fransızca ve Almanca sözlüğü vardır. Ve ben bir çok Türkçe sözlük gördüm hiç birri o kadar kalın deildi . tekrar diyorum dilin kemiği yok. çok ayıp diyorum hem beraber yaşama isteği deyin hemde yok sayın. ben tüm Türkiye Cumhuriyeti ahalisine saygı duyarım ekseri saygı duyanlara.

eski Türkçe dediğin Osmanlıcadır ve Osmanlıca Türkçe+Arapça+ Farsça ve Kürtçeden oluşmaktadır tabi ki yakın olacak bazı kelimeler hatta yakın deil aynı olacaklar çünkü o kelimeler zaten Eski Türkçe(Osmanlıcadaki) Kürtçe kelimelrdir

bide ben geçenlerde Türk Müziği diye bir şey olmadığını söyleyen bu konuda uzman ve ''görüşlerine saygı gösterilen '' Avrupalı bilim adamları olduğunu duydum peki sence onlara inanmalımıyım. çünkü görüşlerine saygı gösteriliyorda
Teşekkürler

niye anlayaylım ki ne demek istediğin ortada

bak dostum dağdakilere ne derse de ama KÜRT lere laf atma şurda beraber yaşıyoruz

Bunun bölücülükle alakası yok dostum.
Bu vatanı bölmek istemeyen her kürt benim dünya ahiret kardeşimdir.
Ancak senin söylediklerin hakkında bir kaç yorum yapmak istiyorum
Osmanlıca da kürtce 1 tane sözcük bulamazsın haa sözcükleri birbirine benzetmeye çalışırsan kendi çapında bulursun.Osmanlıca da Farsçadan gelme sözcüklerden vardır Arapca dan da Ancak kürtçe bir sözcük bulamassın.

2.si Türk Tarih kurumu başkanlığının yaptığı araştırmalarda Kürtlerin Türkmen Soyundan Geldiği tüm belgeleriyle ispatlandı Kürt kelimesinin eski türkçe de ki anlamı da bunu bir bakıma ispatlar yöndeydi.Çünkü eski Türkçe de kürt dağda yaşıyan demek yani herhangi bir milleti veya ırkı karşılamıyor.Kürtlerin Kavimler göçü sırasında orta asya dan gelen Türkmen kavimlerinden biri olduğu ve Genellikle dağlık bölgede yaşadıkları için Oğuz soyları tarafından kürt ismi takıldığı da belirtildi.

3.sü Osmanlı belgelerinde 1 tane bile kürt kelimesine rastlanılmamıştır. 1 abdülmecid döneminde doğudaki halktan bahsedilen 17 belgede doğudaki haktan TÜRKMENLER diye söz edilmiştir. Yine 1.Abdülhamid döneminde de Doğu halkından bahsedilen 4 belgede Türkmenler diye söz edilmiştir.Şimdi sana soruyorum acaba bu Padişahlar milletleri bilmiyorlarmıydı.

4.sü Ne Kavimler Göçünün yapıldığı asya da ne Pers(şu anki iran ) ne spartalılar ( yunanlılar) Ne araplar , Nede afrika Tarihinde Kütlere dair bir iz bulunamaması sence ilginç değilmi.Sadece son 100 yıldır duyulmaya başlanan kürtler Acaba 1900 lü yıllardan mars tan mı geldi.

5.si Uygur soyundan geldiği saptanan milletler bir kaç kola bölünür.Bunlardan en belirgin i Türklerdir 5 yıl önce yapılan bir araştırmada Türklerin kan,kas ve kemik yapısı ve lehçeleri Kızılderelilerle Büyük oranda örtüştü.Aynı araştırmada Kürtlerinde Orta asya dan gelmiş olduğu ve Tacik ve Türkmenlerle çok küçük farklarının olduğu bunların dışında kan,kas,kemik yönüyle tamamen birbirlerine benzedikleri tespit edildi.Sence bu araştırmalarda mı yanlış ;)

6.sı Osmalı dan cumhuriyet dönemine geçiş te Kuvay-i milliye sınırları belirlendi.Bu sınır Türklerin yaşadığı yerleri işaret ediyordu.bunun içinde ırakta vardı çünkü o dönemde ırak ın çoğunluğunu göçmen Türkmenler oluşturuyordu.Sence Türkmenlerin ve Türklerin yaşadığı yerler baz alınarak bu harita oluşturulurken kimsenin kürtlerden haberi yokmuydu.Hayır tabiki vardı ama Kürtler Türkmenlerin bir kolu olarak biliniyordu

Benim iddiam Kütlerin Türkmen soyundan olduğu ve son yıllarda bir takım bölücü kişilerin ( ki bunlar kürtler değil herkez kimler olduğunu biliyor.Osmanlının ve bu ülke nin yeniden yükselişini engellemek ve kaos yaratmak amacıyla Türklerle Kürtlerin Tamamen alakasız milletlermiş gibi gösterilmesi ve bir ayrım yaratarak ülkenin yükselişini engellemek.

Yani sen diyorsunki biz Çin idaresindeyken, Çinliler Türkçe bir dilmidir diye sorulduğunda hayır demeliydik ha. neden çünkü o zaman bir devlet deildik mi dicen. Yada Çinliler şurda ne güzel beraber yaşıyoruz ne ayaklanıyonuz dediğinde 40 kişiyle Çin sarayını basııp ölüm uğruna isyan çıkarıp sarayı kılıçtan geçirenler ayıp mı etti sana karşı saçmalamayalım kendi tarihini bilmiyon dostum

bak Mehmet Akif ne diyor.
Tarihi tekerür diye tarif ediyorlar ne garip şey
Hiç ibret alınsaydı tarih tekerür mü ederdi

biz millet olarak kaç devletin idaresinde yaşadık biliyon mu? peki özgürlük mücadelesi verip UYGUR, GÖKTÜRK, AVRUPA HUN, BÜYÜK HUN, SELÇUKLULAR.........OSMANLI, TCD i kuranlar sana göre suçlu o zaman ha inanın böyle konuşmakla çok gülünç oluyorsunuz ne düşünceye saygınız var ne de düşünceye cevap verebilecek bilginiz ayıp. lütfen klişelerden kurtulun. Teşekkürler

çok merak ettim biz ne zaman çinlilerin himayesinde kalmışız hadi bunu geçtim Biz çinlilerin esaretine düşmüş olsak bile önceden bir milletimiz vardı:kürtlerin tarihte kaç tane devleti var:diyorsinki Türkler neden çinlilere ayaklandı sen önce çin oyunları nasıl işkenceler yapıldığını öğren.Sen bana son yıllarda kürt olduğu için şehri basılıp Türkler tarafından yakılıp yağmalanan 1 şehir söylesene.Size kim zulm ediyorda bağımsızlık istiyorsunuz.Abuk sabuk konuşmanın lüzumu yok lütfen daha mantıklı

Kürtçe Türkçeden çok daha iyi ve eski bir dildir.
tüm dünyanın kabullendiği olayı, birisi uyduruyo ortalığı karıştırıyor.
sen sadece türkçe biliyorsunda yorum yapıyorsun. önce bir öğren diğer dilleri de gör türkçenin ne kadar kötü ve alıntı bir dil olduğunu.

Kürtler, dini bakımdan Ehli-Sünnet meshebine bağlı (Şafii ağırlıklı) olup bir kısmı ise Alevidir. Şii, Yezidi, Yahudi, Zerdüşt ve Hıristiyan Kürtleri de mevcuttur.
Kürtlerin konuştuğu lehçeler şöyle sıralanabilir: Kurmanci, Sorani ve Kelhuri. Ayrıca Zazaca'nın da Kürtçe'nin bir lehçesi olduğu iddiaları vardır.

Kürt edebiyatı; halk edebiyatı ve yazılı edebiyat olarak ikiye ayrılır. Sözlü edebiyat, yani halk edebiyatının tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanır. Yazılı edebiyat ise bin yıl öncesine kadar dayanır. Hemadani Baba Tahir (935-1010), Kürt edebiyatının ilk yazılı örneğini, bin yüz yıl önce İran'da Arap alfabesiyle Kürtçe yazmıştır.
Kürtçe'nin eski ve edebi eserlere sahip diğer bir lehçesi de Kurmanci lehçesidir. Kurmanci lehçesiyle bu güne kadar ulaşmış şiirler yazan Kürt şairleri arasında ilk akla gelenler: Elîyê Herîrî (1425-1495), Feqîyê Teyran (1590-1660), Melayê Cizîrî (1570-1640) ve Ehmedê Xanî (1650-1707)'dir. Ehmedê Xanî'nin Mem û Zîn adlı ünlü eseri ilk kez 1730'da çevrilip yayımlanmıştır.
.
boş ve yalan yazı yazıp milletin kafasını karıştırma.

Sana kıçımla gülüyorum
dostum dünyanın en eski dillerinden biridir Türkçe ayrıca Dünya nın en fazla sözcük barındıran dilidir çoğunluğu Türkler tarafından oluşturulmuştur öyle sizinki gibi fransızca dan al şurdan al burdan al değildir kendi dilini savunabilirsin anacak kendininkini savunurken karşı tarafınkinide küçültmeye çalışma çünkü bahsettiğin Dil Türkçe Dünyanın en çok konuşulan 5. dili ve en çok sözcük barındıran dillerden biri abuk sabuk yorum yapma

malesef kürtçe bilmiyorum, sadece rusca ve ingilizce biliyorum. japonca ve kürtçe de en çok öğrenmek istediğim diller.

Sen Türk edebiyatına istediğin kadar bak, bir Risale Külliyatını anlayabiliyormusun ?
Kaçtane program kurulumunda Türkçe var.
yada Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinden daha kral bir yazı varmı ?

bir olaya tarafsız yaklaşmadığın sürece doğruyu bulamassın.
Gönül isterdiki Türkçemiz Dünyanın en yaygın geçerli dili olsun ama malesef değil işte...

Risale Külliyatı diyorsun Risalelerdeki çoğu sözcük osmanlıca kökenli bunun kürtçeyle ne alakası var.Program kurulumundaki Türkçe sayısının kürtçeden fazla olduğu kesin.Mehmet akif ersoyun şiirleride Türkçe ben konuyla alakasını anlamadım.Türkçe zaten dünyada en çok konuşulan 5.dil

peki bak ne güzel söylüyorsun kürtler bu zamana kadar gelmişler dilleride var peki neden bir devlet ulus olamamışlar acaba bizim yüzümüzden olmasın 3 bin yıldır kürtler Türk baskısı ve sömürüsü yaşıyor kardeş ne devletinden söz ediyorsun sen

Ne baskısı yaşıyor bi söylesene çok merak ettim
dostum ben 3 yıl diyarbakırda ortaokul eğitimi gördüm anne baba memur olunca oralara kadar gittik.daha batı illerinde bedava kitap dağıtılmaya başlamadan önce doğu illerinde kaleminden tut ayakkabısına,kitabından tut defterine çantasına doğuda devlet dağıtıyordu.batıda belediyeler odun kömür dağıtmaya başlamadan d.bakır da herkez verilen odunları kömürleri koyacak yer bulamıyordu.buna rağmen baskı diyorsan sen bi çeçenistan a git baskı neymiş görürsün böyle abuk sabuk yorumlarlada bu devleti küçük düşürme bilmediğin şeyler hakkında yorum yapma.Kürtler şimdiye kadar baskı görüyorlardı madem niye bu ülkenin en güçsüz anında çanakkale savaşında bağımsızlıklarını ilan etmek yerine Türklerle omuz omuza savaştılar.12 ay düşmanla devlet yardımı almadan savaşan g.antep,ş.urfa,k.maraş wilson prensiplerine göre bağımsılıklarını kazanmalarına rağmen neden bu hakkı reddetip Türkiye ye bağlı kaldı.bir şey hakkında yorum yaparken bi bilgin olsun kuru safsata yapma !!

Dostum o acıların hepsinin Türkçede de farklı karşılığı var ama Biz daha zayıf bir Dil haznesine sahip olduğumuz için kullanmıyoruz hatta unutulmaya yüz tutmuş.Türkçe dünyanın en fazla sözcük barındıran 3 dilinden biridir bu ottowa üniversitesinin yaptığı bir araştırmanın sonucu 1.yi ve 2.yi hatırlamıyorum

Bunun bölücülükle alakası yok dostum.
Bu vatanı bölmek istemeyen her kürt benim dünya ahiret kardeşimdir.
Ancak senin söylediklerin hakkında bir kaç yorum yapmak istiyorum
Osmanlıca da kürtce 1 tane sözcük bulamazsın haa sözcükleri birbirine benzetmeye çalışırsan kendi çapında bulursun.Osmanlıca da Farsçadan gelme sözcüklerden vardır Arapca dan da Ancak kürtçe bir sözcük bulamassın.

2.si Türk Tarih kurumu başkanlığının yaptığı araştırmalarda Kürtlerin Türkmen Soyundan Geldiği tüm belgeleriyle ispatlandı Kürt kelimesinin eski türkçe de ki anlamı da bunu bir bakıma ispatlar yöndeydi.Çünkü eski Türkçe de kürt dağda yaşıyan demek yani herhangi bir milleti veya ırkı karşılamıyor.Kürtlerin Kavimler göçü sırasında orta asya dan gelen Türkmen kavimlerinden biri olduğu ve Genellikle dağlık bölgede yaşadıkları için Oğuz soyları tarafından kürt ismi takıldığı da belirtildi.

3.sü Osmanlı belgelerinde 1 tane bile kürt kelimesine rastlanılmamıştır. 1 abdülmecid döneminde doğudaki halktan bahsedilen 17 belgede doğudaki haktan TÜRKMENLER diye söz edilmiştir. Yine 1.Abdülhamid döneminde de Doğu halkından bahsedilen 4 belgede Türkmenler diye söz edilmiştir.Şimdi sana soruyorum acaba bu Padişahlar milletleri bilmiyorlarmıydı.

4.sü Ne Kavimler Göçünün yapıldığı asya da ne Pers(şu anki iran ) ne spartalılar ( yunanlılar) Ne araplar , Nede afrika Tarihinde Kütlere dair bir iz bulunamaması sence ilginç değilmi.Sadece son 100 yıldır duyulmaya başlanan kürtler Acaba 1900 lü yıllardan mars tan mı geldi.

5.si Uygur soyundan geldiği saptanan milletler bir kaç kola bölünür.Bunlardan en belirgin i Türklerdir 5 yıl önce yapılan bir araştırmada Türklerin kan,kas ve kemik yapısı ve lehçeleri Kızılderelilerle Büyük oranda örtüştü.Aynı araştırmada Kürtlerinde Orta asya dan gelmiş olduğu ve Tacik ve Türkmenlerle çok küçük farklarının olduğu bunların dışında kan,kas,kemik yönüyle tamamen birbirlerine benzedikleri tespit edildi.Sence bu araştırmalarda mı yanlış ;)

6.sı Osmalı dan cumhuriyet dönemine geçiş te Kuvay-i milliye sınırları belirlendi.Bu sınır Türklerin yaşadığı yerleri işaret ediyordu.bunun içinde ırakta vardı çünkü o dönemde ırak ın çoğunluğunu göçmen Türkmenler oluşturuyordu.Sence Türkmenlerin ve Türklerin yaşadığı yerler baz alınarak bu harita oluşturulurken kimsenin kürtlerden haberi yokmuydu.Hayır tabiki vardı ama Kürtler Türkmenlerin bir kolu olarak biliniyordu

Benim iddiam Kütlerin Türkmen soyundan olduğu ve son yıllarda bir takım bölücü kişilerin ( ki bunlar kürtler değil herkez kimler olduğunu biliyor.Osmanlının ve bu ülke nin yeniden yükselişini engellemek ve kaos yaratmak amacıyla Türklerle Kürtlerin Tamamen alakasız milletlermiş gibi gösterilmesi ve bir ayrım yaratarak ülkenin yükselişini engellemek.

çok merak ettim biz ne zaman çinlilerin himayesinde kalmışız hadi bunu geçtim Biz çinlilerin esaretine düşmüş olsak bile önceden bir milletimiz vardı:kürtlerin tarihte kaç tane devleti var:diyorsinki Türkler neden çinlilere ayaklandı sen önce çin oyunları nasıl işkenceler yapıldığını öğren.Sen bana son yıllarda kürt olduğu için şehri basılıp Türkler tarafından yakılıp yağmalanan 1 şehir söylesene.Size kim zulm ediyorda bağımsızlık istiyorsunuz.Abuk sabuk konuşmanın lüzumu yok lütfen daha mantıklı

Sana kıçımla gülüyorum
dostum dünyanın en eski dillerinden biridir Türkçe ayrıca Dünya nın en fazla sözcük barındıran dilidir çoğunluğu Türkler tarafından oluşturulmuştur öyle sizinki gibi fransızca dan al şurdan al burdan al değildir kendi dilini savunabilirsin anacak kendininkini savunurken karşı tarafınkinide küçültmeye çalışma çünkü bahsettiğin Dil Türkçe Dünyanın en çok konuşulan 5. dili ve en çok sözcük barındıran dillerden biri abuk sabuk yorum yapma

Risale Külliyatı diyorsun Risalelerdeki çoğu sözcük osmanlıca kökenli bunun kürtçeyle ne alakası var.Program kurulumundaki Türkçe sayısının kürtçeden fazla olduğu kesin.Mehmet akif ersoyun şiirleride Türkçe ben konuyla alakasını anlamadım.Türkçe zaten dünyada en çok konuşulan 5.dil

Ne baskısı yaşıyor bi söylesene çok merak ettim
dostum ben 3 yıl diyarbakırda ortaokul eğitimi gördüm anne baba memur olunca oralara kadar gittik.daha batı illerinde bedava kitap dağıtılmaya başlamadan önce doğu illerinde kaleminden tut ayakkabısına,kitabından tut defterine çantasına doğuda devlet dağıtıyordu.batıda belediyeler odun kömür dağıtmaya başlamadan d.bakır da herkez verilen odunları kömürleri koyacak yer bulamıyordu.buna rağmen baskı diyorsan sen bi çeçenistan a git baskı neymiş görürsün böyle abuk sabuk yorumlarlada bu devleti küçük düşürme bilmediğin şeyler hakkında yorum yapma.Kürtler şimdiye kadar baskı görüyorlardı madem niye bu ülkenin en güçsüz anında çanakkale savaşında bağımsızlıklarını ilan etmek yerine Türklerle omuz omuza savaştılar.12 ay düşmanla devlet yardımı almadan savaşan g.antep,ş.urfa,k.maraş wilson prensiplerine göre bağımsılıklarını kazanmalarına rağmen neden bu hakkı reddetip Türkiye ye bağlı kaldı.bir şey hakkında yorum yaparken bi bilgin olsun kuru safsata yapma !!

Dostum o acıların hepsinin Türkçede de farklı karşılığı var ama Biz daha zayıf bir Dil haznesine sahip olduğumuz için kullanmıyoruz hatta unutulmaya yüz tutmuş.Türkçe dünyanın en fazla sözcük barındıran 3 dilinden biridir bu ottowa üniversitesinin yaptığı bir araştırmanın sonucu 1.yi ve 2.yi hatırlamıyorum

Hz. Peygamber de Türktür dostum. yani senin o araştırmaları yapan yanlı bilim adamlarının araştırmaları sen daha Türk tarihini bilmiyorsun dostum git bak

Göktürk prensi (Öl. 635). Göktürk Hakani Çuluk Kagan'in küçük oglu. Babasi, bir Çin prensesi olan, üvey annesi Içing Hatun (Katun) tarafindan zehirletildi. Yerine geçen amcasi Kara Kagan'in düsüncesiz yönetimi ve kitlik yüzünden, Türk ordusu, Çinlilere yenildi. Kürsad da esir edilerek, Çin'e götürüldü (630). Kara Kagan, Çin'de ölünce (634), Çinliler, kendi taraftarlari olan Göktürk prensi Sirba'yi, Türk hakani yaptilar. Sirba, Çin'e baglanmayi kabul etti.
Türkler, gizlice çalisarak, kirk kisilik bir ihtilal birligi kurdular ve basina Kürsad'i getirdiler. Kürsad, birlik baskanligini, ihtilal basariya ulasirsa, imparator olmamak ve siyasetle ugrasmamak sartiyla kabul etti. Ihtilalciler, Kürsad'in kardesinin oglu Ispera'yi (Isbara), Türk kagani ilan ettiler. Bu sirada Çin tahtinda Tang'larin ikinci imparatoru Li-sih-min vardi. Türk ihtilal birligi baskani Kürsad'in planina göre, imparator Li-sih-min, önce esir edilerek Türk iline kaçirilacak, sonra da Çin sarayinda esir bulunan Türk soylulari ve Çinlilerin elinde bulunan Türk topraklariyla degistirilecekti. Çin imparatorunun, her gece kilik degistirerek baskent Çangan'da dolastigi da, Türk ihtilal birligi tarafindan biliniyordu. Ancak, kararlastirilan gece siddetli yagmur yagdi ve imparator, saraydan çikmadi. Kürsad, ihtilal planini degistirerek, imparatorun sarayina bir baskin yapmayi kararlastirdi. O gece kirk Türk, Çin imparatorluk sarayini basti. Yüzlerce Çinli muhafiz öldürüldü. Ancak, imparator ele geçirilemedi. Ihtilalciler, Çin baskentinden ayrildilar. Fakat, büyük bir Çin ordusu, bunlari takip etti. Ihtilalciler, Vey irmagi kiyisinda durdular. Kabaran irmagi geçemediler. Burada yapilan efsanevî savasta, kahramanca dövüsen ve kendilerini koruyan Kürsad ve arkadaslari, birer birer ecel serbetini içtiler.

Umarım bu seni tatmin etmiştir
Kürtlere laf atmaya gelince süpersin bir öz eleştiri ytap o onu zehirliyor bir diğeri hain gidip çine teslim oluyor sonrada Kürtler şu bu ayıp. Sen daha Türk tarihinin en önemli olaylarından birini bilmiyosun gelip bana ders veriyorsun. Abdest almayı bilmez imam timsali.

Bak dostum bu diyeceğimi sen asla diyemezsin. Ben Kürt'üm ama şimdi ölsem ve bana dense ki seni dünyay yeniden gönderririz fakat farklı bir ırk seçeceksin hemen Türk derim ama sen bunu da çekersin biyere şimdi:D ha? ne dersin

gerçekten güzel bi yazıydı takdire değerdi her yönüyle

CFenL arkadaşım sana gerçekten saygı duydum.Bizim de ( en azından benim ) öfkem o dağlardakilere zaten neyi niye kimin isteğiyle yaptıklarının bile farkında olmayan kafalarını çalıştırmaya bile uğraşmayan insansı varlık olarak tanımlıyorum bn onları.

Onların başındakiler ne umduklarını gerçekleştirecekler ne de Türkiye'den 1 avuç toprak alabilecekler.

Atalarınızı hatırlayın onlarda bu topraklar için savaştılar.Biz beraber savaştık ve beraber kurtardık bu toprakları.

KUSURA BAKMAYIN DEFOLUP GİDİN!!!

sözlerimin nereye gittiği belli.

Geri