Hard Disk Problemi!!

• Konbuyu başlatan denniis34
  • Başlangıç tarihi
D

denniis34

Guest
arkadaşlar 4 gündür gece gündüz yeni aldığım samsung marka 250 gb hard diski anakarta tanıtamıyorum!
anakartım asus p4v800-x ve aldığım hard disk samsung model:hd252hj (250gb 7200rpm/16M).
pc üzerinde 80 gb hdd seagate var.
Her şeyi denedim ama jumper ayarını bilmiyorum onu anladığım kadarı ile yapmaya çalıştım anakartın raid driverinden make.exeyi diskete kopyalıyım xp kurulumu sırasında onuda kullandım F6 basarak sonra nlite programı ile xp cd side yaptım oda olmadı anakart üzerindeki sata girişlerini sata1 ve sata 2 ikisinide denedim olmadı.
sorun seagate ve samsung hard diskleri birlikte kullanmaktan bile vazgeçtim, samsungu tek başına kullanabilmeye bile razıyım. girdiğim tüm forum sitelerinde anlatılanları okudum ama bir sonuca ulaşamadım bana yardımcı olursanız çok mutlu olacam aksi halde kafayı yiyecem.
anakart desteklemiyorsa bu hard diski onuda anlayacam ama birtürlü ne nedir anlamadım...

Cevabın Burda =)

Peki BİOS ayarlarını yaptınmı ??

Sata Disk için gereken sürücüleri xp kurulum dosyaları ile birleştirmek ve yeni bir cd yapmak

Gerekenler.

1. Sata driverları:
1. Windows xp 32 bit işletim sistemi kuracaksanız; Buradan sata driverlarını indirin. İndirdiğiniz driveri d diskinde sata driver isimli bir klasöre açın. Şifre "www.notebook.gen.tr" dir.
2. Eğer anakartınızın çipseti ati ise şu sürücüyü indiriniz.

ati_chipset_sata_driver.rar
(103.88 KiB) 118 defa indirildi

3. Windows xp 64 bit işletim sistemi kuracaksanız: windows xp 64bit sata driver dosyasını indirmeniz gerekiyor.
2. Windows Xp: Windows xp cd'niz mutlaka eklentisiz ve temiz bir cd olsun.Xp cd'nizin içindeki bütün dosyaları d diskinde xp isimli klasöre kopyalayın.
3. Nlite programı : Buradan.yada buradan indirebilirsiniz.
4. Bu adım sadece xp kullananlar için geçerlidir. Eğer kurulu değilse .net framework'ü indirip kurun.
5. Yeni xp yi yazabilmek için bir adet boş cd. (mümkünse tekrar yazılabilir olsun. Birden çok kere denemeniz gerekebilir).

Uygulama (yazıyla anlatım).

1. nlite programını kurun ve çalıştırın.Gelen ilk ekranda Language kısmından Turkish'i seçin ve aşağıdan devam'a basın.
2. Size xp dosyalarının yerini soracak. D diskinde oluşturduğunuz xp klasörünü gösterin. Devam'a basın.
3. Gelen sayfada birşey yapmadan Devam'a basın.
4. Gelen sayfada "sürücüler" ve "açılabilir iso" seçeneklerini işaretleyin.
5. Gelen sayfada ekle'ye basın, tek sürücü'ye basın, d diskindeki sata driver klasörünü bulun ve "iaahci" isimli dosyayı seçip aç'a basın.
6. Açılan pencerede en üsteki iki dosya hariç diğer hepsini CTRL tuşu ile seçip devam'a basın. (ctrl ve A tuşlarına birlikte basıp hepsini seçebilir ya da Ctrl ye basılı tutarken mouse ile gerekli olanları seçebilirsiniz.)
7. Değişiklikler uygulansın mı diye sorduğunda evet deyin.Bu işlem birkaç dakika sürebilir. Bittiğinde devam'a basın.
8. İlk taktığınız xp cd'sini çıkarın ve boş cd'yi takın.
9. Gelen pencerede Mod bölümünde "doğrudan yazdır" ı seçin, cd için bir isim yazın, yazma hızını düşürün ve deyin.
10. Devam ve bitir'e basın. Sata destekli windows xp cdniz hazır.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. nlite programını kurun ve çalıştırın.Gelen ilk ekranda Language kısmından Turkish'i seçin ve aşağıdan devam'a basın.
2. Size xp dosyalarının yerini soracak.D diskinde oluşturduğunuz xp klasörünü gösterin. Devam'a basın.
3. Gelen sayfada birşey yapmadan Devam'a basın.
4. Gelen sayfada "sürücüler" ve "açılabilir iso" seçeneklerini işaretleyin.
5. Gelen sayfada ekle'ye basın, tek sürücü'ye basın, d diskindeki sata driver klasörünü bulun ve "iaahci" isimli dosyayı seçip aç'a basın.
6. Açılan pencerede en üsteki iki dosya hariç diğer hepsini CTRL tuşu ile seçip devam'a basın.

7. Değişiklikler uygulansın mı diye sorduğunda evet deyin. Bu işlem birkaç dakika sürebilir. Bittiğinde devam'a basın.
8. İlk taktığınız xp cd'sini çıkarın ve boş cd'yi takın.
9. Gelen pencerede Mod bölümünde "doğrudan yazdır" ı seçin, cd için bir isim yazın, yazma hızını düşürün ve yazdır deyin.
10. Devam ve bitir'e basın. Sata destekli windows xp cdniz hazır.

Kurulumu yaparken dikkat etmeniz gereken bir konu var. Windows xp kurulum ekranında kuruluma başlarken size iki seçenek sunuyor.

1-Dosya sistemini olduğu gibi bırak.

2-Ntfs olarak biçimlendir. Bunu seçip hızlı biçimlendir derseniz hatasız kuruluma devam edebilirsiniz.

İndirdiginiz Dosyalarda Sİfre Sorması halinde Şifre:
Kod:
www.notebook.gen.tr

bilader biz bunu yaptık sata xp cd.si yaptık.. olmadı bu

merhaba arkadasim ilk basta kolay gelsin,

senin problemin anakartin ile ilgili olmasi lazim,nasil mi?
anakartinin modeli sata 2 destekli degil bildigim kadariyla,
yani aldigin hdd'yi biosta gorup isletim sistemi ortaminda tanimayacaktir, bu yuzden hdd' nin uzerinde sata mod degistiren jumper ayari olmasi lazim, bunu sata1 konumuna alip calistirinca olacaktir,

birde sorun power'den kaynaklanabilir, egerki power supply yetmezse calismayacaktir

kolay gelsin

samsung model:hd252hj (250gb 7200rpm/16M) bu modeli nasıl sata1 yapabiliriz??

jumper ayarlarına kontrol et. Eğer 2 tane hdd takıyorsan ilk hardiski master ikinciyi ise slave yap jumper ayarlarından...

bilader biz flopy ile anakarta biseyler tanıtmamız gerekiyormu??

bios'tan sata - raid özelligini native moda cekip öyle dene kurmayi bakalim nolcak?

hdd' nin giris yerlerinin yaninda jumper ayari vardir, master slave ayarlarindan bahsetmiyorum,sata1-2 diye bir ayar olmasi lazim bunlardan bahsediyorum,

floppy ile birseyler tanitmamiz lazim mi diye bir soru sormussun,

belki kucuk bir ihtimal ama raid surucusu yuklemeni isteyebilir,
nasil mi normal bildigimiz raid surucusu degil raid 0,1,0+1,4,5,6 diye terimler vardir ilk bahsettigim ucu aynalama performans gibi ozellikler tasir,
son bahsettiklerim ise yine ilk ucu ile benzer ama 3 ve daha fazla hdd isteyip, ustalik gerektiren ozelliklerdir,

herneyse raid bazi bilgisayarlarda hdd' nin tanitilabilmesi icin gerekli olabilyor,
bunu anakartin driver cd'sinden floppy'e yukleyip format esnasinda f6' ya tiklatip yuklemen gerekir,

tabi bunu yapmak icin ilk basta sana bir uyari vermesi lazim, soykeki format esnasinda kuruluma gecmeden once "lutfen raid surucusu yukleyiniz" diye bir uyari ile karsilasirsan bahsettigim kurulumu yapacaksin

ama ilk mesajda da soyledigim gibi sizin sorununuz sata2 hdd kullanmaktan kaynaklaniyor, jumper ayarlarina bakin

kolay gelsin

suanda 80 gb.lik hard disk 32 gb olarak görünüyo yanı boku yedi pc. 250 gb elimizde kaldı bilmiyoruz napacagımızı....

kalmaz insallah arkadasim, merak etme,

80 gb' lik hdd icin maxblsast programi ile sifirlayin, kullanimi ve linkler forumda mevcut

250 gb harddisk icin,biosta goruyor ise, bios sata ozelliklerini kontorl edin,sata ozelligi kapali olabilir, ama onceden dedigim gibi,anakartiniz sata2 desteklemiyor,

kolay gelsin

Geri