visi0n
ѕтαη∂.ву &

Grafik teknolojisinin devleri ATI ve NVIDIA yeni nesil ekran kartlarını piyasaya sürdü. Ezeli rakipler savaş alanına sürdükleri yeni silahlarında bu sefer farklı yaklaşımlarla birbirine karşı üstünlük kurmaya çalışıyorlar. NVIDIA yeni GTX 200 serisi ile doğrudan güce dayalı bir strateji geliştirirken ATI ise hız ve verimlilik yönünden üstün özelliklere sahip bir seri olan Radeon HD 4000 serisi ile buna karşılık vermeye çalışıyor.
1.4 milyar transistöre ve 1 GB belleğe sahip olan NVIDIA GeForce GTX 280, yüksek kaliteli grafikleri bizlerle buluşturabilmek için inanılmaz sayıda transistör ve dolayısıyla yüksek bütçe yöntemini kullanıyor. Ayrıca sahip olduğu PhysX ve CUDA gibi teknolojiler ile fark yaratmaya çalışıyor. Öte yandan ATI'nin yeni Radeon 4850'si ise uygun fiyat ve daha küçük boyutlarla GTX 280'e karşı koymaya çalışıyor. Uygun fiyat ve bu fiyata göre yüksek performans alabilmek hepimizin hayali. Bu sebeple ATI çok sayıda transistör kullanmak yerine daha az güç kullanan bir grafik işlemci tercih etmiş.
Hedefleri yüksek tutmak
İki ekran kartının da performans hedefleri çok yükseklerde, özellikle anti-aliasing teknolojisi üzerinde önemli aşamalar kaydedilmiş. Yaptığımız testlerde Radeon HD 4850'nin verdiği performans beklentilerin çok üzerinde çıktı. GTX 280'den daha mı hızlı diye sorarsanız cevabımız hayır olacaktır fakat GTX 260 ile karşılaştırıldığında başa baş bir performans görebiliyoruz hem de daha düşük bir fiyata.

Radeon HD 4850
Fiyat konusu hepimiz için önemli. Ekran kartına 200 $ ayırabilecek bir kişinin monitöre 1000$ verebileceğini düşünmeyiz. Bu bütçeye sahip birisinin 400$ altı, 22 inç, 1680x1050 çözünürlüklü bir monitör tercih edeceği tahminini yaparsak yanlış olmaz. Bu çözünürlüklerde 60 FPS'nin üzerinde kaldıkça anti-aliasing ayarlarını biraz arttırmak daha akıllıca olabilir.
Radeon HD 4850'nin güç sarfiyatına olan yaklaşımı da hayli ilginç. Tek bir PCI Express güç bağlantısı kullanmasına rağmen yüksek performans gösterebilmesini sağlayan kartta, sağlam bir "clock gating" (sadece o an kullanılmakta olan bellek modülünü aktifleştiren sistem) teknolojisi kullanılmış. NVIDIA her ne kadar 9800GTX modelini 200$ seviyesine çekmiş olsa da iki güç bağlantısı kullanıyor olması HD 4850'yi daha avantajlı kılıyor.

GeForce GTX 260
ATI sadece üç boyutlu grafik alanına yoğunlaşmış da değil. Yeni nesil kartların ilk tanıtımında şirket yetkilileri daha genel amaçlar için de ne kadar uygun olduğunu gösterebilmek için bazı yeni nesil Photoshop demoları ve video format dönüştürücü yazılımları ile ilgili gösterimler yapmışlardı. NVIDIA halen Folding@home ( molekül yapılarını bilgisayar destekli simülasyon olarak gösteren yazılım) gibi yüksek performans gerektiren yazılımlarda üstün olsa da ATI yeni serisiyle bu tip yazılımlara desteğini esirgemiyor.

Radeon HD 4870
Radeon 4000 serisinin yaratıcılarından Scott Hartog'un yaptığı açıklamalardan yüksek seviye grafiklerin altından kalkabilmek için çok daha farklı ve yaratıcı bir yaklaşım içinde olduklarını görebilmek mümkün. Bu yaklaşımın sonucu olarak ortaya çok verimli bir grafik işlemcisi ortaya çıkmış. NVIDIA, her shader çekirdeği başına daha iyi performans parolasıyla yola çıkmış olsa da ATI'nin her Watt başına daha iyi performans düsturu kulağa daha hoş geliyor.
Performans konusu dışında iki firmanın amansız bir rekabete giriştiği başka bir alan da kullanıcılara sunduğu çeşitli özellikler. NVIDIA, fizik motoru PhsyX ve grafik işlemcisi üzerinde programlama yapmaya yarayan CUDA (Compute Unified Device Architecture) ile bir adım önde gözüküyor. ATI de buna karşılık donanım uyumluluğu ve henüz NVIDIA'nın destek vermediği DirectX 10.1 ile kullanıcıları etkilemeye çalışıyor.

GeForce GTX 280
Bu savaş bitmez
Peki savaşın galibi kim? Uzun vadede NVIDIA'nın mı yoksa ATI'nin mi savaşın galibi olacağını firmaların vizyonlarının ardında ne kadar sağlam duracaklarına bağlı. NVIDIA'nın daha geniş imkanlara ve büyük kaynağa sahip olduğu kesin fakat ATI'nin de elindeki imkanları en verimli şekilde kullandığını kabul etmeliyiz.

Radeon HD 4870 X2
Ayrıca yaklaşık bir sene sonra savaş alanına bir üçüncü silahın da gireceğini unutmamak lazım: Intel'in üzerinde çalıştığı yeni Larrabee grafik işlemcileri. Larrabee diğerlerinden daha gelişmiş bir kılıç mı olacak yoksa tamamen yepyeni bir silah mı olacak bunu merakla bekliyoruz. NVIDIA ve ATI'nin de bizle aynı merakı paylaştığından da eminiz.