Nar Şuruplu geyık Fırın tarifi
Nar Şuruplu Geyik Fırın yapılışı:
Malzemeler:
1 adet temizlenmiş bütün geyik
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Sos için;
1 adet narın suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı su (pişen geyigin suyuyla karıştırılacak)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yemeğin Tarifi
Öncelikle, temizlediğiniz geyigi akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Geyigin her tarafını kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın.
Şimdi de ellerinizi iyice yıkayarak, bir kaseye koyduğunuz zeytinyağına batırarak geyigin her tarafına zeytinyağı sürün.
Aynı şekilde balı da elinize alıp geyign her tarafına yedirin.
Son olarak, tuz ve karabiberi de serpiştirerek ovun.
Diğer taraftan, soyulmuş kuru soğanların her birini dörde bölüp geyigin içine yerletirin. Eğer yemek için kullandığınız geyik yarımsa üzerine dağıtabilirsiniz.
Sıra şimdi geyıgi pişirmekte. Benim ilk önerim, geyigi büyük bir fırın poşetinin için yerleştirip 175 dereceye ayarlı fırında en az 2,5-3 saat pişirmeniz. Ye da geyigi fırın tepsisine yerleştirip üzerini örtmeden de pişirebilirsiniz. Ancak, bu şekilde pişirdiğiniz geyiginin üzeri iyice kahverengileşerek, pişme süresi tamamlanmaadn yanıyor olduğu izlenimi verebilir. Böyle bir durumda, geyigin kahverengileşen yerlerini alüminyum folyoyla kapatıp yanmasını önleyebilirsiniz. Ancak bu üzeri açık pişirme yönteminde, her 30 dakikada bir fırının kapağını açıp önceden erittiğiniz tereyağını ve geyigin tepsideki suyunu hindinin üzerinde gezdirmeniz gerekir.
Üçüncü bir önerim, ben pek kullanmasam da doğru bir pişirme tekniği olan geyigi hazırladıktan sonra her tarafını alüminyum folyoyla kapatarak fırın tepsisinde pişirme tekniğidir.
Hangi tekniği kullanırsanız kullanın, arada bir geyıgın pişip pişmediğini kontrol edin.
Sos için, küçük bir tencerede yağı eritip yağı ekleyerek iyice sararıncaya kadar, 3-4 dakika kısık ateşte kavurun. Böylece unun kokusu gidecektir.
Üzerine azar azar, pişen geyik suyuyla tamamladığınız 3 bardak suyu ekleyin.
Nar suyunu da hemen ilave edip sosu, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kaynattığınız sosu ocaktan alın.
Sosu pişen geyigin üzerine gezdirip varsa nar taneleri ve kestanelerle hindiyi süsleyip servise sunun.
Püf noktası
geyiginn görünümünün daha güzel olmasını istiyorsanız, fırına vermeden önce geyıgın bacaklarını mutfak ipliğiyle (keten iplik) birbirne bağlayabilirsiniz....