visi0n
ѕтαη∂.ву &
Web 2.0 tekniğini kullanan her site iyidir diye bir genelleme yapılamaz. Belki Wikipedia veya Flickr gibi siteleri dahiyane buluyorsunuz ama bir o kadar da gereksiz siteler İnternet aleminde yer kaplıyor. İşte PC World dergisinin seçtiği en gereksiz Web 2.0 siteleri.
Artan İnternet hızı sayesinde iyice yaygınlaşan Web 2.0 teknolojisi ile birlikte birbirinden kullanışlı web siteleri hayata geçmeye başladı. Kullanıcıların da veri girişi sağlaması sayesinde daha da detaylı bir hal alan web sitelerinin başında Wikipedia, Flickr ve last.fm de var. Bu siteler hem milyonlarca insanı bir araya getiriyor hem de her kullanıcının kendi istediği içeriği sitelere eklemesini sağlıyor.
Web 2.0 dediğimiz teknolojiyi kullanan her site çok başarılı olacak diye bir kural yok. Hatta öyle siteler var ki, keşke hiç yapılmasalarmış dedirtiyor insana. Hiçbir işe yaramayan ve anlamsızca tasarlanmış siteler insanların başını ağrıtmaya devam ediyor.
Bu işe yaramaz siteleri diğerlerinden nasıl ayırt edebiliriz diye sorarsanız çözümünü söyleyelim. Birincisi, bu site neden yapılmış ve insana ne sunuyor, bir türlü anlaşılmamalı. İkincisi, sitenin sunduğu çözümü daha evvel pek çok site defalarca sunmuş olmalı. Üçüncü ve son ayırt edici özellik de sitenin isminin anlamsız bir noktasında duran "r" harfi olacaktır.
Şimdi biraz daha detaya inelim ve Web tarihine adını altın harflerle yazdıran, birbirinden başarısız 14 web sitesini sizlere açıklayalım. Uyarmadı demeyin! Bu sitelere girmek beyin fonksiyonlarınızda ciddi hasarlar yaratabilir.
1 - Blabberize.com
Sizler YouTube'a girip birbirinden ilginç videoları izlerken asıl eğlencenin nerede olduğunu bilmediğiniz için neleri kaçırdığınız hakkında da en ufak bir fikriniz yok. Kimin, neden ve ne amaçla böyle bir siteyi hayata geçirdiğini bilmiyoruz, ama bu siteye kayıtlı olan kullanıcılar kendi videolarını hazırlayabiliyor. Video deyince hemen heyecanlanmayın. Bu sitede yapabileceğiniz tek şey bir resim seçip bu resimdeki kişinin ağzında siyah bir bölümün yanıp sönmesini sağlayarak oluşturarak sanki konuşuyormuş gibi göstermek. Bu fotoğrafın hareket eden ağzına uygun sözleri de kendiniz uydurmanız gerekiyor. Sonuç mu? Kocaman bir vakit kaybı.
2 - BillMonk.com
Diyelim ki oda arkadaşınız Ali'nin yediğiniz yemekten size 20 YTL borcu var. Gidip de paranızı geri vermesini istediğinizde, "Ama Veli, hatırlarsan geçen ay yaptırdığın botox'un parasını ben ödemiştim. Biraz sakin ol bakalım" diye cevaplarsa ne kadar utanç verici olur öyle değil mi? Eğer böyle bir duruma düşmek istemiyorsanız, BillMonk isimli site size yardımcı oluyor. Oda arkadaşınızla ortak bütçe oluşturup kim ne kadar para harcadı ve kimin kime ne kadar borcu var gibi son derece önemli ve hesaplaması da olağanüstü vakit alacak şeyleri web sitesinin hesaplamasını sağlayabiliyorsunuz.
3 - Blippr.com
Sinemaya yeni bir film geldiğinde veya yeni bir kitap piyasaya sürüldüğü zaman insanların bunlar hakkında neler düşündüğünü merak ediyor, izlemeye veya okumaya değer mi, yoksa değmez mi diye kendi kendiniz yiyorsanız, artık üzülmenize gerek kalmadı! Çünkü Blippr isimli sitede her türlü filmin, kitabın ve oyunun kullanıcılar tarafından incelemesi bulunuyor. Üstelik bu incelemeler en fazla 160 karakterden oluşuyor. Allah aşkına kim 160 karakterde bir kitabı ya da filmi anlatabilir ki?
4 - FoodFeed.us
Eğer yemek yemek sizin için bir ihtiyaçtan çok hayat gayesi ise, sizin gibi yemek yiyen başka insanlar olup olmadığını da çılgıncasına merak ediyorsanız, yemek yiyen insanların buluşma noktası artık belli oldu. Bu sitenin adı da "FoodFeed.us". Siteye giriyor ve yediğiniz yemek türünü yazıyorsunuz. Arama sonucunda sizinle aynı yemeği yemiş olan insanlar görüntüleniyor. Ne kadar da ilginç değil mi? Şimdi gelin de bu siteye girmeyin�
5 - YayHooray.com
Burada tanıttığımız birbirinden gereksiz site arasında uzak ara en başarısız olanı herhalde Yay Hooray olacaktır. Bu siteye giren kullanıcılar o anda akıllarına ne geliyorsa yazıyor. Mesela önceki akşam izlediği dizinin yeteri kadar iyi olmadığını söyleyen bir kullanıcı, diğer bir kullanıcının fikrini belirtmesini bekliyor. Öte yandan başka bir kullanıcı "Canım çok sıkıldı. Şu anda ne yapıyorsunuz?" diye sorabiliyor. Bir kullanıcının çıkıp kocaman harflerle, "HEY ARKADAŞLAR, SAKIN HER AKŞAM PATATES CİPSİ YİYİP UYUMAYIN. YOKSA BENİM GİBİ KOCA GÖBEKLİ OLURSUNUZ" yazdığını gördüğünüz zaman herhalde o an itibariyle patates cipsi yemeyi kesersiniz. Bu site olmasa halimiz nice olurdu�
6 - Denodo.com
Web sitesi tasarlanmak istediğinizde başvurmanız gereken pek çok site olabilir. Bu sitelere girdiğiniz zaman size nelerin sunulduğunu, ne gibi seçeneklere sahip olacağınızı bilirsiniz. Ancak bu iş için Denodo sitesini tercih ederseniz, yapabileceklerinizi anlatan uzun bir cümle ile karşılaşacak ve hiçbir şey anlamayacaksınız. Sitede aynen şöyle deniliyor: "Denodo Data Mahsup sistemi sayesinde yaratıcılığınızı ivmeleyecek, var olan veri transferi teknolojilerinin yanı sıra yeni kaynaklar kullanarak daha akışkan veri süzgeçlerine kavuşacak ve bu sayede de İnternet üzerinde başka hiçbir yerde olmayan seçeneklere sahip olacaksınız." Her şey ne kadar açık ve net öyle değil mi?
7 - GreedyorNeedy.com
İnsani ihtiyaçların yanı sıra yine insanoğlunun en bilinen huylarından biri olan maymun iştahlılık da herkesin derdi olmuştur. Neyse ki bunun için bir site icat edilmiş. Bu siteyi hayata geçiren insanlara müteşekkiri her an borç bileceğimiz bir oluşum var artık. Siteye giriyorsunuz ve bir istek belirtiyorsunuz. Acaba ihtiyacınız olduğu için mi bunu istediniz yoksa elindekiyle yetinemeyen biri misiniz? Bu site sayesinde hey şey açığa çıkıyor ve gece yastığa kafanızı koyduğunuzda içiniz rahat ediyor.
8 - Predictify.com
İçinizdeki Nostradamus'u ortaya çıkarma vakti geldi de geçiyor bile. Bu siteye girip haberleri okuyorsunuz ve kendi öngörünüzü yapıyorsunuz. İnsanların genel fikirlerine göre de diğer kullanıcıların zihni açılıyor ve gelecekte neler olacağına dair bilgi toplamış oluyor. Eğer yaptığınız öngörüler doğru çıkarsa bunun karşılığında para bile kazanabiliyorsunuz. İnsanların yazdığı öngörüler içinden en doğru olanlar not ediliyor ve öngörüsü gerçeğe dönüşen insanlar sitede ün kazanıyor. Böyle bir siteye herkesin ihtiyacı vardı herhalde ki, kimse yorum yapmadan, haberlere öngörüler belirtmeden duramıyor.
9 - Yubnub.org
Diyelim ki Porsche 911 model otomobilin resimlerini arıyorsunuz. Eğer eski kafalıysanız, böyle bir durumda Google ana sayfasını açar ve arama motoruna "porsche 911" yazarsınız. Ne büyük zaman kaybı ama! Oysaki Web 2.0 sayesinde son derece gelişmiş web siteleri yaratıldığı için Yubnub sitesine girebilir ve oradaki arama motoruna "gim porsche 911" yazarak, Google resim arama motoruna doğrudan ulaşabilirsiniz. İşinizi ne kadarda kolaylaştırdınız değil mi? Bu siteyi icat eden kişiler çok büyük bir iş yaptıklarını sanıyor olmalılar ki, Google'ın yaptığı her şeyi bir adım daha zorlaştırarak yine Google aracılığı ile yapmayı iş zannediyorlar. Öyle zannetmeye devam etsinler.
10 - SavvyAuntie.com
Google ana sayfasını açıp, "social network +" yazdıktan sonra en büyük tutkunuzu yazarak, size uygun olan sosyal ağa kavuşabilirsiniz. Tabii eğer bir bayansanız ve hala, teyze ya da bunun gibi bir vasfa yeni kavuşacaksanız, üstelik de heyecanınızı bir türlü dindiremiyor, birileri ile konuşma ihtiyacı duyuyorsanız, SavvyAuntie sitesini ziyaret edebilirsiniz. Buraya çocuklardan hoşlanan, teyze, hala, sütanne gibi çeşitli bayanlar katılıyor ve kendilerine has problemleri birlikte çözüyorlar. Mesela aile ziyareti yapılacaksa ne gibi yemekler yapılmalı, çocukların okuldaki partisine hazırlanması için neler yapılmalı ve hepsinden önemlisi okul kermesi düzenlenince neler gerekli olacak gibi konular gün yüzüne çıkıyor, herkes rahat ediyor.
11 - File-swap.com
Gereksizlik konusunda bu siteden daha beteri olamaz. Web 2.0'ın en gelişmiş özelliği olan upload tekniğini kullanan sitede rastgele bir dosyayı siteye gönderiyor, bunun karşılığında da rastgele bir dosyaya ulaşıyorsunuz. Aradığınız hiçbir dosyayı bulamayacağını kesin, karşınıza çıkacak dosyanın hiçbir işe yaramayacağı da büyük ihtimal, peki "Neden elimdeki upload edeyim?" diye sorarsanız, cevabı ne biz, ne de bu site sahipleri biliyor.
12 - Plurk.com
İşte karşınızda bir sosyal ağ daha. Üstelik bu sosyal ortamın ne işe yaradığını da anlamak için üye olmanız bile yetmiyor. İçerdiği blog seçenekleri ve arkadaş edinme araçları ile dikkat çekmesi muhtemel olan sitede vakit geçirilecek hiçbir eklenti yok. Facebook gibi rakibin yanında gülünç sayılacak bir seviyede olan Plurk sitesine üye olmanın amacını hala çözebilmiş değiliz. Olur da Plurk sitesi hoşunuza gider başka arayışlara girerseniz, Plurkaholics, Plurkular ve Plurkland siteleri de bulunuyor.
13 - BarbieGirls.com
Web 2.0 tüketicilerinin sayısını artırmak isteyenler boş durmuyor, sürekli yeni fikirlerle karşımıza çıkıyor. BarbieGirls.com sitesi de bunlardan biri. Bu siteye girip ücretsiz üye olarak bir karakter yaratıyor, onu giydiriyor, şekilden şekle sokuyor ve diğer kullanıcıların yarattığı karakterler ile sosyalleşmesini sağlıyorsunuz. Hatta işi bir adım daha ileriye götürerek, karakterinizin odasını, yaşam tarzını belirleyebiliyor, odasında arkadaşlarını ağırlamasını sağlayabiliyorsunuz. Küçük bir ihtimal de olsa bu sistem ilginizi çeker ve 6 dolar ödemeyi kabul ederseniz, VIP kullanıcı hesabı açıyor, çılgın mücevherler ve daha pek çok gereksiz ek seçeneğe kavuşuyorsunuz.
14 - Profilactic.com
İnternet üzerindeki sayısız sosyal ağ içerisinde kendinizi kaybetmişseniz ve hangi sitedeki kullanıcı adınız ne idi diye kara kara düşünüyorsanız çözümü var. Profilactic sitesi 186 farklı sitedeki kullanıcı hesabınızın bilgisini öğreniyor ve bunu diğer kullanıcılar ile paylaşıyor. Bir kullanıcı bu siteye girerek sizin isminizi yazıyor ve tüm sosyal sitelerdeki kullanıcı hesabınızı görebiliyor, birinden olmasa bile bir diğerinden sizi yakalıyor ve eski günleri yad ediyor. Bu da demek oluyor ki, İnternet alemi içerisinde saklanmak imkansız. Kimse görünmez değil.
Artan İnternet hızı sayesinde iyice yaygınlaşan Web 2.0 teknolojisi ile birlikte birbirinden kullanışlı web siteleri hayata geçmeye başladı. Kullanıcıların da veri girişi sağlaması sayesinde daha da detaylı bir hal alan web sitelerinin başında Wikipedia, Flickr ve last.fm de var. Bu siteler hem milyonlarca insanı bir araya getiriyor hem de her kullanıcının kendi istediği içeriği sitelere eklemesini sağlıyor.
Web 2.0 dediğimiz teknolojiyi kullanan her site çok başarılı olacak diye bir kural yok. Hatta öyle siteler var ki, keşke hiç yapılmasalarmış dedirtiyor insana. Hiçbir işe yaramayan ve anlamsızca tasarlanmış siteler insanların başını ağrıtmaya devam ediyor.
Bu işe yaramaz siteleri diğerlerinden nasıl ayırt edebiliriz diye sorarsanız çözümünü söyleyelim. Birincisi, bu site neden yapılmış ve insana ne sunuyor, bir türlü anlaşılmamalı. İkincisi, sitenin sunduğu çözümü daha evvel pek çok site defalarca sunmuş olmalı. Üçüncü ve son ayırt edici özellik de sitenin isminin anlamsız bir noktasında duran "r" harfi olacaktır.
Şimdi biraz daha detaya inelim ve Web tarihine adını altın harflerle yazdıran, birbirinden başarısız 14 web sitesini sizlere açıklayalım. Uyarmadı demeyin! Bu sitelere girmek beyin fonksiyonlarınızda ciddi hasarlar yaratabilir.
1 - Blabberize.com

Sizler YouTube'a girip birbirinden ilginç videoları izlerken asıl eğlencenin nerede olduğunu bilmediğiniz için neleri kaçırdığınız hakkında da en ufak bir fikriniz yok. Kimin, neden ve ne amaçla böyle bir siteyi hayata geçirdiğini bilmiyoruz, ama bu siteye kayıtlı olan kullanıcılar kendi videolarını hazırlayabiliyor. Video deyince hemen heyecanlanmayın. Bu sitede yapabileceğiniz tek şey bir resim seçip bu resimdeki kişinin ağzında siyah bir bölümün yanıp sönmesini sağlayarak oluşturarak sanki konuşuyormuş gibi göstermek. Bu fotoğrafın hareket eden ağzına uygun sözleri de kendiniz uydurmanız gerekiyor. Sonuç mu? Kocaman bir vakit kaybı.
2 - BillMonk.com

Diyelim ki oda arkadaşınız Ali'nin yediğiniz yemekten size 20 YTL borcu var. Gidip de paranızı geri vermesini istediğinizde, "Ama Veli, hatırlarsan geçen ay yaptırdığın botox'un parasını ben ödemiştim. Biraz sakin ol bakalım" diye cevaplarsa ne kadar utanç verici olur öyle değil mi? Eğer böyle bir duruma düşmek istemiyorsanız, BillMonk isimli site size yardımcı oluyor. Oda arkadaşınızla ortak bütçe oluşturup kim ne kadar para harcadı ve kimin kime ne kadar borcu var gibi son derece önemli ve hesaplaması da olağanüstü vakit alacak şeyleri web sitesinin hesaplamasını sağlayabiliyorsunuz.
3 - Blippr.com

Sinemaya yeni bir film geldiğinde veya yeni bir kitap piyasaya sürüldüğü zaman insanların bunlar hakkında neler düşündüğünü merak ediyor, izlemeye veya okumaya değer mi, yoksa değmez mi diye kendi kendiniz yiyorsanız, artık üzülmenize gerek kalmadı! Çünkü Blippr isimli sitede her türlü filmin, kitabın ve oyunun kullanıcılar tarafından incelemesi bulunuyor. Üstelik bu incelemeler en fazla 160 karakterden oluşuyor. Allah aşkına kim 160 karakterde bir kitabı ya da filmi anlatabilir ki?
4 - FoodFeed.us

Eğer yemek yemek sizin için bir ihtiyaçtan çok hayat gayesi ise, sizin gibi yemek yiyen başka insanlar olup olmadığını da çılgıncasına merak ediyorsanız, yemek yiyen insanların buluşma noktası artık belli oldu. Bu sitenin adı da "FoodFeed.us". Siteye giriyor ve yediğiniz yemek türünü yazıyorsunuz. Arama sonucunda sizinle aynı yemeği yemiş olan insanlar görüntüleniyor. Ne kadar da ilginç değil mi? Şimdi gelin de bu siteye girmeyin�
5 - YayHooray.com

Burada tanıttığımız birbirinden gereksiz site arasında uzak ara en başarısız olanı herhalde Yay Hooray olacaktır. Bu siteye giren kullanıcılar o anda akıllarına ne geliyorsa yazıyor. Mesela önceki akşam izlediği dizinin yeteri kadar iyi olmadığını söyleyen bir kullanıcı, diğer bir kullanıcının fikrini belirtmesini bekliyor. Öte yandan başka bir kullanıcı "Canım çok sıkıldı. Şu anda ne yapıyorsunuz?" diye sorabiliyor. Bir kullanıcının çıkıp kocaman harflerle, "HEY ARKADAŞLAR, SAKIN HER AKŞAM PATATES CİPSİ YİYİP UYUMAYIN. YOKSA BENİM GİBİ KOCA GÖBEKLİ OLURSUNUZ" yazdığını gördüğünüz zaman herhalde o an itibariyle patates cipsi yemeyi kesersiniz. Bu site olmasa halimiz nice olurdu�
6 - Denodo.com

Web sitesi tasarlanmak istediğinizde başvurmanız gereken pek çok site olabilir. Bu sitelere girdiğiniz zaman size nelerin sunulduğunu, ne gibi seçeneklere sahip olacağınızı bilirsiniz. Ancak bu iş için Denodo sitesini tercih ederseniz, yapabileceklerinizi anlatan uzun bir cümle ile karşılaşacak ve hiçbir şey anlamayacaksınız. Sitede aynen şöyle deniliyor: "Denodo Data Mahsup sistemi sayesinde yaratıcılığınızı ivmeleyecek, var olan veri transferi teknolojilerinin yanı sıra yeni kaynaklar kullanarak daha akışkan veri süzgeçlerine kavuşacak ve bu sayede de İnternet üzerinde başka hiçbir yerde olmayan seçeneklere sahip olacaksınız." Her şey ne kadar açık ve net öyle değil mi?
7 - GreedyorNeedy.com

İnsani ihtiyaçların yanı sıra yine insanoğlunun en bilinen huylarından biri olan maymun iştahlılık da herkesin derdi olmuştur. Neyse ki bunun için bir site icat edilmiş. Bu siteyi hayata geçiren insanlara müteşekkiri her an borç bileceğimiz bir oluşum var artık. Siteye giriyorsunuz ve bir istek belirtiyorsunuz. Acaba ihtiyacınız olduğu için mi bunu istediniz yoksa elindekiyle yetinemeyen biri misiniz? Bu site sayesinde hey şey açığa çıkıyor ve gece yastığa kafanızı koyduğunuzda içiniz rahat ediyor.
8 - Predictify.com

İçinizdeki Nostradamus'u ortaya çıkarma vakti geldi de geçiyor bile. Bu siteye girip haberleri okuyorsunuz ve kendi öngörünüzü yapıyorsunuz. İnsanların genel fikirlerine göre de diğer kullanıcıların zihni açılıyor ve gelecekte neler olacağına dair bilgi toplamış oluyor. Eğer yaptığınız öngörüler doğru çıkarsa bunun karşılığında para bile kazanabiliyorsunuz. İnsanların yazdığı öngörüler içinden en doğru olanlar not ediliyor ve öngörüsü gerçeğe dönüşen insanlar sitede ün kazanıyor. Böyle bir siteye herkesin ihtiyacı vardı herhalde ki, kimse yorum yapmadan, haberlere öngörüler belirtmeden duramıyor.
9 - Yubnub.org

Diyelim ki Porsche 911 model otomobilin resimlerini arıyorsunuz. Eğer eski kafalıysanız, böyle bir durumda Google ana sayfasını açar ve arama motoruna "porsche 911" yazarsınız. Ne büyük zaman kaybı ama! Oysaki Web 2.0 sayesinde son derece gelişmiş web siteleri yaratıldığı için Yubnub sitesine girebilir ve oradaki arama motoruna "gim porsche 911" yazarak, Google resim arama motoruna doğrudan ulaşabilirsiniz. İşinizi ne kadarda kolaylaştırdınız değil mi? Bu siteyi icat eden kişiler çok büyük bir iş yaptıklarını sanıyor olmalılar ki, Google'ın yaptığı her şeyi bir adım daha zorlaştırarak yine Google aracılığı ile yapmayı iş zannediyorlar. Öyle zannetmeye devam etsinler.
10 - SavvyAuntie.com

Google ana sayfasını açıp, "social network +" yazdıktan sonra en büyük tutkunuzu yazarak, size uygun olan sosyal ağa kavuşabilirsiniz. Tabii eğer bir bayansanız ve hala, teyze ya da bunun gibi bir vasfa yeni kavuşacaksanız, üstelik de heyecanınızı bir türlü dindiremiyor, birileri ile konuşma ihtiyacı duyuyorsanız, SavvyAuntie sitesini ziyaret edebilirsiniz. Buraya çocuklardan hoşlanan, teyze, hala, sütanne gibi çeşitli bayanlar katılıyor ve kendilerine has problemleri birlikte çözüyorlar. Mesela aile ziyareti yapılacaksa ne gibi yemekler yapılmalı, çocukların okuldaki partisine hazırlanması için neler yapılmalı ve hepsinden önemlisi okul kermesi düzenlenince neler gerekli olacak gibi konular gün yüzüne çıkıyor, herkes rahat ediyor.
11 - File-swap.com

Gereksizlik konusunda bu siteden daha beteri olamaz. Web 2.0'ın en gelişmiş özelliği olan upload tekniğini kullanan sitede rastgele bir dosyayı siteye gönderiyor, bunun karşılığında da rastgele bir dosyaya ulaşıyorsunuz. Aradığınız hiçbir dosyayı bulamayacağını kesin, karşınıza çıkacak dosyanın hiçbir işe yaramayacağı da büyük ihtimal, peki "Neden elimdeki upload edeyim?" diye sorarsanız, cevabı ne biz, ne de bu site sahipleri biliyor.
12 - Plurk.com

İşte karşınızda bir sosyal ağ daha. Üstelik bu sosyal ortamın ne işe yaradığını da anlamak için üye olmanız bile yetmiyor. İçerdiği blog seçenekleri ve arkadaş edinme araçları ile dikkat çekmesi muhtemel olan sitede vakit geçirilecek hiçbir eklenti yok. Facebook gibi rakibin yanında gülünç sayılacak bir seviyede olan Plurk sitesine üye olmanın amacını hala çözebilmiş değiliz. Olur da Plurk sitesi hoşunuza gider başka arayışlara girerseniz, Plurkaholics, Plurkular ve Plurkland siteleri de bulunuyor.
13 - BarbieGirls.com

Web 2.0 tüketicilerinin sayısını artırmak isteyenler boş durmuyor, sürekli yeni fikirlerle karşımıza çıkıyor. BarbieGirls.com sitesi de bunlardan biri. Bu siteye girip ücretsiz üye olarak bir karakter yaratıyor, onu giydiriyor, şekilden şekle sokuyor ve diğer kullanıcıların yarattığı karakterler ile sosyalleşmesini sağlıyorsunuz. Hatta işi bir adım daha ileriye götürerek, karakterinizin odasını, yaşam tarzını belirleyebiliyor, odasında arkadaşlarını ağırlamasını sağlayabiliyorsunuz. Küçük bir ihtimal de olsa bu sistem ilginizi çeker ve 6 dolar ödemeyi kabul ederseniz, VIP kullanıcı hesabı açıyor, çılgın mücevherler ve daha pek çok gereksiz ek seçeneğe kavuşuyorsunuz.
14 - Profilactic.com

İnternet üzerindeki sayısız sosyal ağ içerisinde kendinizi kaybetmişseniz ve hangi sitedeki kullanıcı adınız ne idi diye kara kara düşünüyorsanız çözümü var. Profilactic sitesi 186 farklı sitedeki kullanıcı hesabınızın bilgisini öğreniyor ve bunu diğer kullanıcılar ile paylaşıyor. Bir kullanıcı bu siteye girerek sizin isminizi yazıyor ve tüm sosyal sitelerdeki kullanıcı hesabınızı görebiliyor, birinden olmasa bile bir diğerinden sizi yakalıyor ve eski günleri yad ediyor. Bu da demek oluyor ki, İnternet alemi içerisinde saklanmak imkansız. Kimse görünmez değil.