Danıştay'dan Türban Freni !

ße YouRSeLF

New member
Reaction score
0
Danıştay 8. Dairesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, ''başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığına'' ilişkin rektörlüklere gönderdiği yazıyı ''genelge'' olarak kabul ederek, oy birliği ile yürütmesini durdurdu.

Alınan bilgiye göre, bazı öğretim üyesi derneklerinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, 24 Şubat 2008 tarihli rektörlüklere gönderdiği yazısının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davanın ilk aşaması sonuçlandı.

Daire, söz konusu yazıyı ''genelge'' olarak kabul etti ve yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Rektörlüklere gönderilen bildirimi yetki unsuru yönünden kanuna uygun bulmayan Daire, YÖK Başkanı'nın tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığına işaret etti.

Söz konusu karara, itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın rektörlüklere gönderdiği ''genelgenin'' yürütmesini durdurma kararının gerekçesinde, ''Genelge, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından tesis edilmiş bir işlem değildir. Yükseköğretim Genel Kurulu'nun tesis edeceği işlemle düzenleme getirilecek bir alanda Yükseköğretim Kurulu Başkanı'nın tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır'' denildi.

Alınan bilgiye göre, bazı öğretim üyesi derneklerinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın, 24 Şubat 2008 tarihli rektörlüklere gönderdiği yazısının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davanın ilk aşaması sonuçlandı.

Daire gerekçesinde, YÖK'ün görev, amaç, ilke ve hedeflerinin Anayasa ve yasalarla belirlendiğine yer verilerek, YÖK'ün yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, yükseköğretim kurumları arasında birleştirici, bütünleştirici, sürekli ve geliştirici işbirliği ve koordinasyonun sağlanması gibi ülke çapındaki görevlerin Yükseköğretim Genel Kurulu'na verildiği ve bu görevlerin Yürütme Kuruluna devrinin mümkün olduğu belirtildi.

Daire, YÖK Başkanı imzasıyla gönderilen genelgenin, ''başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığı'' yönünde rektörlüklere yapılan bir bildirim olduğuna işaret etti.

Genelgede, ''bazı kız öğrencilerin başlarını örtmekte kullandıkları kıyafetler nedeniyle eğitim ve öğrenim hakkını kullanamadıklarının'' belirtildiği ve ''söz konusu Anayasa değişikliği gözönünde bulundurulmak suretiyle uygulama yapılmasının kamu görevi ifa eden yükseköğretim kurumlarının yöneticilerinin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğunun'' ifade edildiği kaydedilen kararda, genelgenin bu haliyle yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine ilişkin olduğu, yükseköğretimin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesine dair bir düzenlemeyi içerdiği vurgulandı. Kararda, şöyle denildi:

''Dava konusu genelge; Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 2547 sayılı Yasa uyarınca belirlenen görev alanı içinde yer alan, yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetinin gerçekleştirilmesi ve yükseköğretimin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi hususunda bir düzenleme getirmesine karşın, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından tesis edilmiş bir işlem değildir. İlgili Anayasa, yasa ve yönetmelik hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; ancak, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun tesis edeceği işlemle düzenleme getirilecek bir alanda Yükseköğretim Kurulu Başkanı'nın tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır.

Bu durumda, Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından tesis edilen ve yükseköğretim kurumlarında, 23 Şubat 2008 günlü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerine eklenen ibareler uyarınca uygulama yapılmasını teminen gereği için rektörlüklere yapılan bir bildirim olan 24 Şubat 2008 gün ve 225 sayılı genelgede yetki unsuru yönünden yasaya uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, yetki unsuru yönünden açıkça yasaya aykırı olan dava konusu işlemin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 27. maddesindeki koşullar oluştuğundan yürütülmesinin durdurulmasına 10 Mart 2008 gününde oy birliğiyle karar verildi.''

TÜRBAN YASAĞI SÜRÜYOR

HABER SİTESİ

buda kapak olsun dicemde nolcak,1-2 yıla kadrolaşma hemen çat diye onay oh mis ...

Bundan sonra başörtüsü hiç serbest oLmasa
yoLda sokakta biLe yasakLasaLar
biz bir kesmi ve buLundukLarı art niyeti gördük ya
gerisinin pek de bir önemi yok
saygısızLığın densizLiğin uLaştığı sınırLara bakıLırsa
Bizim bu tür insanLarLa zaten ortak payLaşak hiç birşeyimiz yoktur

Gelir günler beeee kafa yormayın.. hepside gider biz yine kalırız ;)

Gelir günler beeee kafa yormayın.. hepside gider biz yine kalırız ;)
kimsenin bir yere gittiği yok adamım ben burda olacağım ATAMIN kurduğu Cumhuriyeti sen ve senin gibi bağmaz ve yobazlardan korumaya and içtim boşuan heveslenme.......

kimsenin bir yere gittiği yok adamım ben burda olacağım ATAMIN kurduğu Cumhuriyeti sen ve senin gibi bağmaz ve yobazlar korumaya and içtim boşuan heveslenme.......

andına devam etbe yeeeeenim :saskin sakın günün birinde bozdum demezsin :vur

demem merak etme be yeeenim diyecek kapasitede biri deilim zaten bu vatana ATAMA Cumhuriyete canım feda.................

Yorumum danışatayla ilgilydi sen işi tuttun Atatürkçülük Cumhuriyetçilige bagladın helal olsun başka da çıkar yolunuz yokya milleti kekleyin zaten milleti keklemekten bu günlere geldiniz bari müşterek degerlere sahip olamıyorsunuz hiç deginmeyin bu konulara :) bu konuları kaldıramıyorsun .. kaldırılacak gibi degil ;)

danıştay yanlış bi karar alıyor özgürlükler kısıtlanıyor hem özgürlüklerden bahsedecek sizniz yasaklara kalksın diyeceksiniz hemde olmadık ithamlarla millete bel aşası vurun bu Turklügede insanlıgada aykırı sana bunlaraı yazmak zorunda degilm Bende bu ülkenin vatan evladıyım bu kadar hain degilm onlar gider dedim yasakçı zihniyet gider ama sen işi başka noktaya çektin :) .. senin kapasiten baya ii sen devam et böyle belki bi gün mumla ararız işimize o zman yararsın :D... olmadı bizide yobaz bagnaz lıkla itham et.. senin gibiler yüzünden Çılık çULUK cularda larda biter merak etme :D yobaz kime derler ii düşünde kendine gel :D belki dogru yolu bulursun
kapasitesi büyük çocuk

ya ben anlamıyorum bu basortusunun yobazlıkla gerıcılıkle ne alakası var asıl boyle dusunen ınsanlar yobaz gerıcı zıhnıyetlıdır.bırakalım bu tıp polomıklere gırmeyelım .bakın bız ozgur hur bagımız demokrası laık cumhurıyetcı kavramlarını tam anlarsak hersey cozumlenır . sevgılı arkadaslar bız hur ve bagımsız bır ulkede yasamıyormuyuz bu ulkede herkes kendı dınını yasamayacakmı yav bakın bu ulkede hrıstıyan bıle bızden daha guzel dınını yasayarak gereklılıklerını yerıne getırırken bır musluman neden yasayamıyor sebep ne lugata vurdukmu bu ulkenın %90 musluman dıyıyıyoruz hanı nerde kaldı

biz de askere giderken feda olmuyo muyuz. küçük olan elih silah tutsa almazmı sizce . ya yaşlımız ? oda elinden ne geliyorsa yapmazmı?sen ben değil biz varız. kimse kimseyi göndermeyi hedeflemesin. çanakkalede biz yendik sen yada ben değil. birbirinize kötü sözler söylesek ne olur ki? egomuz mu tatmin olur yoksa? en nihayetinde sanalda değilmiyz. hersey lafta kalır. inanmıyo musnuz . denemsi bedava bekleyin de görün. işin aslı sanal da olsa birlik olabilmektir. grup olunmus sanki kimin arkadası ne yazarsa yazsın teşekkürler anında yapıştırılır altına. hiç mantıksız bişey yazılmaz sanki . amaç ne? çok görünmek mi? öyle bi hale getirildikki başörtüsünü savunanlar olan rejime karsıymış gibi görüyorsunuz. sebep peki? kimiz biz unuttukmu. şanlı türk evladı değilmiyiz. saf mı değiştirdik simdi?birlik olmak bir yana aşağılamak ne kadar basit oldu düşündünüz mü? her tartıstıgınızda ortamı bu hale getirmek isteyenler sinsi gülüşlerini tekrarlamıyormu sizce?daha da tartılsalım o zaman kahkahalrla gülsünler istermisiniz?isterseniz buyrun meydan nasılsa onlar emellerine ulaşmayı çoktandır bekliyolar ....

kimsenin bir yere gittiği yok adamım ben burda olacağım ATAMIN kurduğu Cumhuriyeti sen ve senin gibi bağmaz ve yobazlardan korumaya and içtim boşuan heveslenme.......

sen hiç tasalanma aslanım zamanı gelince öyle bi gidersin arkana bile bakmaya fırsatın olmaz ölüm senide yakalar tenha bir yerde..:D:D:D:D

sen hiç tasalanma aslanım zamanı gelince öyle bi gidersin arkana bile bakmaya fırsatın olmaz ölüm senide yakalar tenha bir yerde..:D:D:D:D
o tenhaları biz çok gördük aslanım ben ölümü yakalamıyımda senle beraber daha kötü olur yoksa benim ne kimseden nede ölümden korkum yok aslanım zamanı gelincede kaçmam savaşırım.............

Bütün Türkiyenin istedigini surda iki tane düsünmyn insan toplulugu ile tartısmamıza gerek yok arkadaslar.. secimlerde ki oylara bakarak konussunlar türkiyenin gercegi bu istemeyen gider

Yargı işte böyle bağımsız kalmalı.

Türkiye Cumhuriyeti nin geleceğini korumalı.

Fırsat verilse yargıyı da satarlar. Ya Abd ye, ya İsrail e, ya da Arap bir şıha.

Şimdi kadınlarımıza verilen önem daha iyi anlaşılacaktır. Tabii birileri onları hala değişik kılıflara sokmaya zorlamaya devam etmezlerse.

Kadınlarımızın toplumdaki yeri ve önemi mutlaka anlaşılacaktır.

Ülkemi seviyorum. Bana kadınlarımızı gözlerinden tanıma zorunluluğuna bırakmadığı için.
Ülkemi seviyorum. Çünkü ben onun için varım.

köpekler istedi diye atlar ölmez aslanlarım. ATATÜRK ' ün ülkesini beğenmeyenlere tenha bir yer öneriyorum hazır kıstırılmış hem de. sizin yeriniz çöplük Iraktır....

kimsenin bir yere gittiği yok adamım ben burda olacağım ATAMIN kurduğu Cumhuriyeti sen ve senin gibi bağmaz ve yobazlardan korumaya and içtim boşuna heveslenme.......

Bağnaz yobaz bunlar ne kadar kolay sarfedilen sözler olmuş
Ayrıca Cumhuriyet halkın kendi istediği yönetimi kendi seçebilmesi özgürlüğü anlamına gelmektedir
Halk seçimini yaptı kime karşı neyi savuncaksınız onuda anlamış değilim.

أĸяα;2702685' Alıntı:
OnLar da seni kutsuyor..
İsa mesih huzurunda
KutsaL Meryem aşkına..

Kutsasın, bir zararı olmaz.
O da Allah'ın elçisi, peygamberi...
Kutsanmaktan 3,5 atanlar çekinsin, ben niye çekineyim! :goz:

أĸяα;2702685' Alıntı:
OnLar da seni kutsuyor..
İsa mesih huzurunda
KutsaL Meryem aşkına..

geçen gün bir arkadaş senin yorumlarını okurken gerildiğini yazmıştı aksine ben çok keyif alıyorum olayları çarpıtmada konuların dışına çıkmada üstüne yok. taaa meryem anaya kadar gittin ya daha sırtın yere gelmez :D

köpekler istedi diye atlar ölmez aslanlarım. ATATÜRK ' ün ülkesini beğenmeyenlere tenha bir yer öneriyorum hazır kıstırılmış hem de. sizin yeriniz çöplük Iraktır....

Burdaki köpek yakıştırması neye dayanarak kime itafen yapılmış.Büyük ihtimalle bunu belirtemez yazının sahibini ama çok ağır ve yakışıksız olmuş

Geri