Bir millet iki devlet?

• Konbuyu başlatan Kutay Alp
  • Başlangıç tarihi
K

Kutay Alp

Guest
Bir millet iki devlet?

İsrâil kaynaklı bir habere göre Türkiye, Bakû Büyükelçisi vâsıtasıyla Âzerbaycan Hükûmeti’ni uyararak İsrâil ile yakın ilişkiler içinde bulunmamasını ve Türkiye’nin yanında yer almasını istemiş. Şahsî kanaatim haberin doğru olabileceği yönünde. Bu vesîleyle Türkiye-Âzerbaycan münâsebetlerine kısaca göz atmak aydınlatıcı olabilir.

Âzerbaycan 86.000 kilometrekare genişliğinde, 9 milyon 165.000 nüfuslu bir doğu komşumuz. Âzerbaycan 18 Ekim 1991’den bu yana bağımsız. Daha önce Rus sömürgesiydi. En önemli gelir kaynağı petrol. Ferd başına ortalama yıllık geliri ise 6.008 dolar.

Âzerî Türkçesi, Türkiye Türkçesi’ne son derece yakın bir lehçe. Âzerîlere Kiril temelli alfabeyi dayaratak iki dilin yabancılaşmasını sağlamak isteyen Moskova bunda ancak kısmen başarılı olabilmişdir. Bugün Âzerîler yine Latin temelli, ama bizimkinden biraz farklı bir Alfabe kullanıyorlar. Yaklaşık 20 milyon nüfuslu İran Âzerîleri ise Arab kökenli alfabeyi kullanmaya devâm ediyorlar.

Bağımsızlığını kazandıkdan sonra Türkiye ile Âzerbaycan’ın ilişkileri bir süre çok iyi gitmişdir. Fakat bu arada Türk yöneticilerinin beceriksizliği ve bir ölçüde de inanılmaz cehâleti araya soğukluk girmesine yolaçdı. Ben şahsen “Yâhu, bunlar bizim gibi bir dil konuşuyorlar gâlibâ!” diyenine bile rastladım. Türkiye Âzerbaycan’a karşı bir tür “ağabeylik” taslayarak pek çok Âzerînin kalbini kırmışdır. Üstelik ağabeyliği de hiç hak etmediği halde! Bunun yanısıra çoğu eski Sovyet “nomenklatura”sının, yâni yönetici oligarşisinin mensubları olan Âzerî iktidar sâhibleri de Rusya’ya ve Ruslara karşı hep harâretli bir eğilim duymuşdur. Âzerbaycan’ın ilk cumhurbaşkanı ve şimdikinin babası olan Haydar Aliyef bir KGB (Sovyet gizli servisi) generaliydi ve Sovyet Politbürosu’na girmeyi “başaran” ilk Türk kökenli şahısdı.

Haydar Aliyef Ocak 2002’de Âzerî Kabele Radar Üssü’nü 165 milyon dolara Ruslara kirâladığı zaman Moskova ve Erivan bayram etmişdir. 30 Ocak 2002 târihli “TRUD”da “Aliyef Vefâsını Gösterdi!” başlığıyla bir haber yayınlanmışdır. 31 Ocak 2002 târihli “Armenia Novostiy”in manşeti ise şöyleydi: “Kabele Üssü Artık Kontrolümüzde!”

126.000 mevcudlu Âzerî Ordusu’nun kontrolü ise İsrâil’in elindedir. İlk yıllarda bu ordunun kuruluşunu ve eğitimini Türk subayları deruhde ediyordu. Bugün onlar geri yollanmış ve yerlerine İsrâilli subaylar geçmişdir. Âzerbaycan-Türkiye dış ticâret hacmi bir milyar dolardır. Âzerbaycan-İsrâil dış ticâret hacmi ise iki milyar dolar. Âzerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin silah ve donanım ihtiyâcı neredeyse bütünüyle İsrâil tarafından karşılanmakdadır.

Ayrıca Âzerbaycan Türklere vize muâfiyeti tanımıyor. Bugün bir Rus elini kolunu sallaya sallaya oraya girer çıkar, bir Türk aynen Gürcistan’a öyle girer çıkar ama Âzerbaycan’a giremez.

Yıllardır ağızlara sakız edilen “Bir millet, iki devlet” muhabbeti iyidir hoşdur ama bence bizler, bu Moskova yetiştirmesi yönetici tabaka işbaşında oldukça yoğurdu yine de üfleyerek yesek fenâ etmeyiz

Yağmur ATSIZ

İnsanları yada devletleri emrinde dolaştıramayacagını anladıgı gün yaptıgı hataları görecek bu ülke..
Kendimizden olana bile tembih yapmak zorunda kalmışsak biz zaten yanlış yoldayızdır.
Kendimizden olanı tembihleyinceye kadar kendimizden olanı seçim yapmak zorunda bırakmamak gerekir.

Yazar doğru demiş bu rus uşağı Alivev yönetimi iş başında oldukca bizim kardeş ülke olmamız zor. baba oğul bu rus ajanı Aliyevler tam bir Türk düşmanıdır

Dindaşlarla 0 sorun halledildi sıra ırktaşlara geldi :) coni abilerinizin yeni orta asya projelerine eşbaşkan ihtiyaçları varsa barış ve demokrasi elçinize başvursunlar nede olsa deneyim sahibi başbkanınız var :)

Bu rus uşağı İlham Aliyev yönetimi sadece 2010 yılında 110 Türk şirketini Azerbaycandan kovup mallarına ve paralarına el koymuş. Üstelik Türk filmleri de birkaç senedir artık “yabancı” film muumelesi görüyor ve Türkiye Türkçesi’nin üzerine Azerî Türkçesi dublajla gösteriliyormuş.

Ayrıca uu uşağı adamın kızlarını ruslarla evlendrimesini eleştridiğim için forum daki bazı cahiller osmanlı padişahlarının yabancı kadınlarla evlenmesini örnek gösterme densizliğinde bulunup bu rus piyonunun yaptıklarını savunmuştu.

Görüyorum ki aynı gazla cahilliklerine devam ediyor.Hayır cahil olması beni ilgilendirmiyor ( demekki öğrenme kapasitesi okadar ) da birde zır cahilliklerine bakmadan vatan sever naraları atmazlar mı gelde gülme bu hallerine.

bre cahil , burada vatan millet nutukları atacağına git azıcık osmanlı tarihini karıştırda rus piyonlarıyla şanlı osmanlı padişahlarını aynı kefeye koyma

Bu rus uşağı İlham Aliyev yönetimi sadece 2010 yılında 110 Türk şirketini Azerbaycandan kovup mallarına ve paralarına el koymuş. Üstelik Türk filmleri de birkaç senedir artık “yabancı” film muumelesi görüyor ve Türkiye Türkçesi’nin üzerine Azerî Türkçesi dublajla gösteriliyormuş.

Ayrıca uu uşağı adamın kızlarını ruslarla evlendrimesini eleştridiğim için forum daki bazı cahiller osmanlı padişahlarının yabancı kadınlarla evlenmesini örnek gösterme densizliğinde bulunup bu rus piyonunun yaptıklarını savunmuştu.

Görüyorum ki aynı gazla cahilliklerine devam ediyor.Hayır cahil olması beni ilgilendirmiyor ( demekki öğrenme kapasitesi okadar ) da birde zır cahilliklerine bakmadan vatan sever naraları atmazlar mı gelde gülme bu hallerine.

bre cahil , burada vatan millet nutukları atacağına git azıcık osmanlı tarihini karıştırda rus piyonlarıyla şanlı osmanlı padişahlarını aynı kefeye koyma

Yüreğin olsaydı laflarının kime oldugunuda yazardın.. Ben dostum adına cevap veriyim.. Birincisi kimin kızı kimle evlenmiş seni ilgilendirmez benide ilgilendirmez.. Hele hain yorumunu yapmak kimseye düşmez.. OSmanlı padişahları rus kızlarını alıp sarayın içinde birçok entrikanın dönmesi kendi çoçukları için diğer şehzadeleri öldürtmesi senin hoşuna gidiyorsa oda senin cahilliğin.. Dostumun dediği bu.. Öyle geriye gitmeyede gerek yok.. BUgün başbakanın damatı hertürlü ihaleyi torpille alıyor sesin çıkmıyor..Bakan çocukları zengin oluyor sesin çıkmıyor..7 sülalerine yeticek kadar devleti dolandırdılar sesin çıkmadı.. Türk olunca bu işler normal mi oluyor?Bi ara laf vardı hırsız olacaksada müslüman hırsız olsun.. Sizin zihniyet bu kadar işte... Kimse arkadaşın vatanseverliğine laf söyleyemez.. SEn önce durduğun noktaya bakta ondan sonra atıp tutarsın..

Gelelim iki devlet bir millet anlayışına.. Siz adamları kandırın kendi milletimize ve Azerbaycana verdiğimiz sözlerden vazgeçelim.. Bayraklarını yasaklayalım ondan sonra niye bizimle işbirliği yapmıyorlar..Sen rus diyorsun iyide başbakan azerbaycana gitmedi mi? Demedi mi Azerbaycanda kardeşim aliyev diye.. Babasıda böyleydi şöyleydi.. Sen daha neyin tiyatrosunu oynuyorsun.. Ha ben başbakanın hiç bir sözüne inanmam..Dün esadada dostum diyordu bugün amerika istiyor diye nerdeyse savaş acıcıaz.. Sanırım kuzey afrika ve büyük ortadoğudan sonra sıra orta asya Türklerine geldi.. Ama sen idrak edemezsin bunu.. Günlük siyaset yaptıgın için birleştiremezsin dünle bugünü... Dün taptığın adamın dediğinden haberin yok.. Gelmiş birde burda tarih dersi veriyor..

Bu rus ajanının ne çok şakşakcısı varmış gözlerim yaşardı

Adam rus ajanı başbakanda kardeşi ise başbakan noluyor..? Başbakanıda hergün alkışlayan sensen sen ne oluyorsun...? Sonra gelip burda atıp tutuyorsan kim cahil oluyor..? BU 3 sorunun cevabını istiyorum.. :)

Hooppp bir saniyeeeee ....aliyeve rus uşağı demek için dönüp başbakanımıza bir bakmak lazım. İleri geri laf sallamak çok kolay, iş doğru konuşmaktır.
amerikan projelerini kendine misyon edinmiş bopun baş uşaklarını es geçipte azeri kardeşlelerize laf etmek aymazlıktır...

Çok tanınmış bir amerikan uşağının sözlerini yazıyorum, bilin bakalım kim bu amerikan uşağı.

"Amerikan politikasını korumakla mükellefiz... Amerikan siyasetini tutmak biricik yol... Amerika'dan nazlı bir sevgili muamelesi görmek biricik dikkatimiz olmalı. Yoksa bir Amerikan bahriyelisinin iki yana açık bacakları arasında mütalaa ettiği kadından ileri geçemeyiz. Dış siyasetimizde Amerikan siyaseti ve iç bünyemizde Amerikanizm politikasını kendimize tecezzi etmez (birbirinden ayrılmaz) bir siyaset vahidine (tekliğine) göre ayarlamakta büyük ve her işe hâkim bir mânâ gizlidir."

Dindaşlarla 0 sorun halledildi sıra ırktaşlara geldi :) coni abilerinizin yeni orta asya projelerine eşbaşkan ihtiyaçları varsa barış ve demokrasi elçinize başvursunlar nede olsa deneyim sahibi başbkanınız var :)

Bu sorunun haledilebilmesi için araplaşmamız gerek yada milliyetsizleşmemiz (p...çleşmek) gerek yoksa çözülmez....

İnsan konuları beyniyle düşünerek anlamak yerine göbeğiyle yola koyulursa, iyi-kötü ayırtedilemez, tarih anlaşılmaz, ajanlar doğru tespit edilemez hale gelir. Burnumuzun dibindeki aşağılık amerikan ve ingiliz ajanlarını göremeyip, başkalarının gözündeki çöpü büyük bir olay gibi anlatırız. Eeee hal böyle olunca içinde Türk çağrışımı yapan bütün konu ve olaylar takunyada alerji yapar. Öyleki Türk olmayı amerikan piçliğine tercih eder. Dinler kaynaşması, medeniyetler oynaşması seminerleri düzenlenebilir. Akbile ve elektriğe zam gelebilir. Word olabilir.

Başındaki adamların kökenlerine nerden geldiklerine bakmazlar sonrada konuşurlar.Azeriler hep kardeşimizdi sizin gibiler yüzünden onlara ters hareketlerimiz oldu ama adamlar kendi birinci oldukları halde gene bizim bayrağımızı dalgalandırdılar dünyaya şarkı yarışmasında ne riyakar tiplermişsiniz lan siz.

Geri