Atatürk İlkelerinin Amacı

By_SEKOPY

_C*_Özel Harekat_
Türk İnkılabı, çağdaş uygarlığa ulaşmak için geri kalmış kurumlarının yeniden düzenlenmesini amaçlar. Bu anlamda Atatürk ilkeleri; çağın gereklerine göre Türk milletinin huzurunu, mutluluğunu ve refahını sağlamak amacıyla konulmuş ilkelerdir. Bu ilkeler yeni Türk devletini Atatürkçü Düşünce Sistemi’ne dayandırmak amacıyla konulmuştur. Türk İnkılabı’nın temelini oluşturan bu ilkelerin konulma amacı, Türk kültürünü milli bir anlayış içerisinde çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmaktır.

Türk halkına çağdaşlaşma yolunu işaret eden cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık ilkeleri, günümüzde Atatürk ilkeleri olarak değer kazanmakta ve önemini korumaktadır. Bütün bu ilkelerin amacı, insanın onuruna ve özgürlüğüne saygılı, milli egemenlik esasına dayanan demokrasi anlayışı içerisinde uygar bir toplum oluşturmaktır. Bu anlayış içerisinde hareket eden Türk toplumu milli kültür ve değerleri yok etmeden, milli birlik ve beraberlik içerisinde güçlü bir Türkiye meydana getirmeye çalışmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması ve devamının sağlanması Atatürk ilkelerinin öğrenilmesi ve uygulanması ile mümkündür. Milli kültür değerlerimizi geliştirerek, güçlü bir Türkiye içerisinde onurlu ve mutlu bir biçimde yaşamak Atatürk ilkelerinin en önemli amacıdır.

Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri

Atatürk ilkeleri bir bütünü oluşturan ilkeler olup Türk toplumunun ihtiyaçlarından doğmuştur.

Atatürk ilkeleri, her hangi bir yabancı siyasal akım yada ideoloji ile açıklanamaz.

Atatürk ilkeleri Türk halkının milli ihtiyaçlarından doğmuştur.

Türk milletini çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarma anlayışı ve çabalarının sonucu olup, dinamik bir yapıya sahiptir.

Bütün ilkeler anlam, kavram ve yapısı ile Türk milletinin ruhuna, karakterine ve geleneklerine tamamen uygundur.

Atatürkçü Düşünce Sistemi’nin öngördüğü milli egemenlik esasına dayanan Atatürk ilkeleri akla ve bilimsel gerçeklere dayanır.
 
Üst