ATATÜRK Diyor ki....

Grave_Worm

Banned
Reaction score
0
Atatürk Diyor Ki;

Milletimiz,ne şeyhülislamların din gereğidir diye gericiliğe sığınan fetvalarına ve ne de halife ve padişahın camilerden çalınan ayet ve hadislerle süslü ve o çarpıtılmış sözlerden oluşan sancakları başlarında taşıyan hilafet ordularına ve ne de Milli Mücadele'ye devamın, hiç bir şey olmayacağından başka büsbütün mahva neden olacağını ve yok olacağını söyleyerek, milleti bağımsızlık ve egemenliğinde savsaklamaya zorlayan Babıali önde gelenlerinin gafilce ve cahilce çalışmalarına ve en sonunda, ne de uçaklarıyla halifenin, padişahın beyannamelerini savaşan ordumuzun saflarına atan ve halife adına hareket ettiğini söyleyen Yunan ordusunun aldatmalarına zerre kadar ilgi göstermedi ve göstermeyecektir. Bu millet, yüzyıllardan beri bu gibi gericilerin, cahillerin, ikiyüzlülerin, çıkarcıların, serserilerin sözlerine inanmak saflığını gösterdiğinden dolayıdır ki, bugün çamurdan ve sazdan izbelerde oturmaya mahkum, çıplak ayaklarıyla ve çıplak bedenleriyle çamurların, karların, yağmurların amansız darbeleri altında yeniden aklını başına toplamak zorunda kalmıştır.

Gazi Mustafa Kemal-16 Ocak 1923

...Aydın ve dindar olan milletimiz gelişmenin nedenlerinden biri olan heykeltraşlığı en üst derecede ilerletecek ve memleketimizin her köşesi atalarımızın ve bundan sonra yetişecek evlatlarımızın hatıralarını güzel heykellerle dünyaya duyuracaktır.
....Milletimiz din ve dil gibi iki erdeme sahiptir.Bu erdemleri hiçbir kuvvet,milletimizin kalp ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz.İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır.Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki bilimin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.

Gazi Mustafa Kemal-22 Ocak 1923

emeğine sağlık. ..

Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyım.

Milletimiz din ve dil gibi iki erdeme sahiptir.Bu erdemleri hiçbir kuvvet,milletimizin kalp ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz.İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır.Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki bilimin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.
''Olay budur''

Geri