AKP yüzde 54.1 CHP yüzde 18.9

ISHYnum846

New member
Reaction score
0
22 Temmuz sonucunu doğru tahmin eden TARHAN ERDEM Milliyet için araştırdı

BUGÜN SEÇİM OLSA

AKP yüzde 54.1 CHP yüzde 18.9

axsiy03.jpg

Konda'nın Milliyet için yaptığı araştırmaya göre, 22 Temmuz seçimi sonrasında yaşananlar, AKP'nin oylarını yüzde 7.5 artırırken, CHP'nin oylarında yüzde 2 oranında bir düşüşe neden oldu.

2011'deki seçimde öncelikler değişecek

TARHAN ERDEM

Araştırmada deneklerin dörtte biri oy verirlerken, nisan ayında başlayan cumhurbaşkanı seçimlerindeki olayların kendisini ve başkalarını etkilediğini, dörtte biri ise kendisini de başkalarını da etkilemediğini söylemiştir. Deneklerin yüzde 40'ı da "Ben etkilenmedim ama, başkaları etkilendi" demektedir. İktidar partisine oy verdiğini söyleyenler, etkilenenlerin daha yüksek oranda olduğu kanısındadır.

Oysa, "Seçimlerde oyunu belirlerken hangi nedenlere öncelik verdiği" sorusu karşısında, deneklerin sadece yüzde 20'ye yakını, "Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması dileğini" iki öncelikten biri olarak saymıştır.

Seçim araştırmaları, cumhurbaşkanı seçimlerinden etkilenmenin daha az olduğunu gösteriyordu. Bu gerçeğe karşın, toplumda Anayasa Mahkemesi kararıyla sonlanan sürecin siyasal eğilimleri birinci öncelikle etkilediği yönündeki yaygın kanının sürdüğünü görmekteyiz. Öyle anlaşılıyor ki nesnel verilerin gösterdiği ne olursa olsun insanımız, "Cumhurbaşkanlığı seçimindeki olayların seçimlerde verilen oyları önemli ölçüde etkilediği ve AKP'nin oyunu artırdığı" efsanesinden siyasal sonuçlar çıkarmaya devam edecektir.
Seçmenlerin bilincini gösteren sorulardan biri, deneklerin hangi nedenlere öncelik vererek partilerini kararlaştırdıkları sorusunun cevaplarında görülmektedir.

Deneklerin beşte dördüne yakını oyunu, ekonomik durum ve beklentilerin belirlediğini söylemiştir. AKP'ye oy verenlerde bu oran daha yüksektir.

Bu verilerden, "ekmek parası" unsurunun 2007 seçimlerinin iktidarını belirlediğini çıkarıyorum. Ekonomik durum olumlu değerlendirilmeseydi, AKP güçlü biçimde iktidar olamayacaktı.

CHP'ye oy verenlerin yüzde 40'ından fazlası "laiklikle ilgili kaygıları" öne çıkarmaktadır. Bu bulgu, CHP'ye ana muhalefet görevini laiklikle ilgili kaygıların kazandırdığını göstermektedir. İktidarın laiklik anlayışından kuşku duyulmasaydı, CHP herhalde bugünkü sandalye sayısını bulamayacaktı!

Ancak laiklik kuşkuları CHP'yi yükseltmeye yetmez, 2011'de sonuç almak için beşte dördü ekonomik konuya öncelik veren seçmene, CHP'nin umut vermesi gereklidir.
Diğer yandan, AKP'nin dayandığı "ekmek parası unsuru" da kırılgandır. Yurttaşlar, 2001 ve gerisindeki 10 yılın yıkımıyla 2007'yi karşılaştırarak seçimlerde AKP'yi güçlendirdi. Önümüzdeki dört yılda, hiç de mütevazı olmayan kalkınma hızı hedefi yakalansa bile, 2007'deki mukayeseden oransal olarak daha geride kalınacaktır. Kaldı ki önümüzdeki 4 yıl, kuraklık ve küresel gelişmelerle parasal durumda gösterişli sonuçlar almak zordur. Bu nedenle AKP kendi yarattığı 2007 yılı iyimserliğiyle -bir anlamda kendisiyle- yarışacaktır.
Sonuç olarak, AKP ve CHP, 2007'de kendilerine bugünkü yeri kazandıran nedenleri birbirinin elinden alma mücadelesini verme durumundadırlar. Bu iki parti, önümüzdeki yıllarda, bugünkü oy kaynaklarını yanlarında bulundurma dikkatini gösterirlerken, CHP halkın ekmek parası beklentilerinde AKP'nin önüne geçmeye çalışmalı, AKP de laiklik konusunu CHP'nin tekelinde bırakmamalıdır.

Kaynak

yaptıkları bi icraat olmadan oylarını yükseltebilmelerine inanamıyorum bu ikinci seçimlerde
türkiyede ben hiçbişeyi anlayamıyorum doğrusu ama şu bir gerçekki demokrasiyi ister gibi görünüpte aslında istemeyen elit kesim yüzünden bu sonuç ortaya çıkmıştır... Bazılarıda istikrara oy verdim diyor bugün o mevkiye tek başına vatansever hangi parti gelirse gelsin o parti bile en kötü bu kadar yönetebilirdi bir reform yok yenilik yok sadece tek başına gelmesinin verdiği bir avantaj objektif olarak bi değerlendirmeye çalışalım gerçek manada ne yaptılar acaba
ben söyleyeyim mi hiçbişey....

CHP hep böyle kalsın :) yoksa nasıl oy oranı artar mazallah ...

bence bu oran her geçen gün dahada artacak

Milletin verdiği yetkiyi meclisten kaçarak kullanan hangi parti olursa olsun Halkın gözünde kaybetmeye mahkümdur. O yüzden bu sonuç hiç şaşırtıcı değil.

gene akp cıkacaktır halk akıllandı chp nedır neyın nesıdır ??? adını bile duymak istemıyorum

ίииuεи∂σ' Alıntı:
Milletin verdiği yetkiyi meclisten kaçarak kullanan hangi parti olursa olsun Halkın gözünde kaybetmeye mahkümdur. O yüzden bu sonuç hiç şaşırtıcı değil.

:clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap :clap

meclisi bir oyun parkı zannederk ben oynamıyorum diye dışarı çıkanlar için % 18 büyük bir oy bence. daha da düşecek barajın altına kadar düşecek..

Yani bende inanmıyorum bu seçime ve bu sonuca .. Hadi eski nesil neyse de .. Genç neslimiz nasl bu kadar banaz bi partiye oy veriyor ! Şaşılcak şey dogrusu.. Demek ki Maraş'daki pancar üretici pancarını satamamaktan Antep'deki fıstıgını,Ordu'daki de fındıgını bi hiç ugruna bedavaya satmaya bayılıyomuş !! Sonumuz hayır olsun kardesşlerim!

kululu' Alıntı:
gene akp cıkacaktır halk akıllandı chp nedır neyın nesıdır ??? adını bile duymak istemıyorum
CHP, bu ülkeyi ne durumlardan kurtarmış, yoktan bu güzel ülkeyi var etmiş olan Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu partidir, adını bile duymak istemiyosan senin sorunundur, bu tutumun devam ederse eminim gün gelecek bu ülketi terketmek zorunda kalcaksın... Baykal'ı savunmuyorum ama chp hakkında böyle konuşman kötü oldu özellikle ''neyin nesidir'' beni gıcık etti, gıcık olmayan varsa bu söze bu ülkede durmaları, bu ülkeyi kurtaranlara, şehitlerimize, Mustafa Kemal'e hakarettir...
Not:alıntı yapcakken yanlışlıkla teşekkür e basmışım yoksa böle kişilere teşekkür falan etmem...

cemxxx' Alıntı:
CHP, bu ülkeyi ne durumlardan kurtarmış, yoktan bu güzel ülkeyi var etmiş olan Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu partidir, adını bile duymak istemiyosan senin sorunundur, bu tutumun devam ederse eminim gün gelecek bu ülketi terketmek zorunda kalcaksın... Baykal'ı savunmuyorum ama chp hakkında böyle konuşman kötü oldu özellikle ''neyin nesidir'' beni gıcık etti, gıcık olmayan varsa bu söze bu ülkede durmaları, bu ülkeyi kurtaranlara, şehitlerimize, Mustafa Kemal'e hakarettir...
Not:alıntı yapcakken yanlışlıkla teşekkür e basmışım yoksa böle kişilere teşekkür falan etmem...

yanlız eksik söylemişsin ben tamamlayayım chp Atatürkün resmini türk lirasında çıkarıp kendi resmini koyanların başkanlığını yaptığı partidir. İşine geldiğinde sadece Atatürkün kurduğu bir parti olarak övünen bu ülkeye daha önce zerre kadar faydası olmamış ( Atamızı hariç tutuyorum) dikili bir ağacı olmayan bir partidir. Laikliği bahane ederek (ki ortada laikliği aykırı bişey yok ) kendini kurtarıcı gibi gösteren bir gruptur. okullardan Atatürkün resmini ve gençliğe hitabesinin indirip ismet inönün resmini koyan ve onun hitabesini koyan bir gruptur. sırf iktidar olmak için shp gibi bir parti ile birleşen iktidarlığı ülkenin ve vatanın öneminden daha önemli gören bir partidir - sanırım bu kadar yeterlidir. ve bu parti hala yüssüzce ve utanmazca Atatürkçülük taslamaktadır ve kendini öyle göstermektedir. bu arada şehitleride kullanmışsın bunu terbiyesizlik olarak mal ediyorum şehitler chp nin malı değildir her partiyi destekleyen kesimden şehitler vardır-ayrıca ülkeyi terketmek falan demişsin beğenmeyen çeker gider kimseyide kovmaya hakkın yok - akp nin başarısı zoruna gidiyorsa ülkeden ayrılabilirsin kimsenin umrunda değil - ok

chp nedir n''neyin nesidir'' sorusunun cevabı hangisi olurdu acaba? neyse laikliğe aykırı bi durum yok demişsin ki bence eşi türbanlı olan ve kendisinin yahudi mi dini kullanarak bu vatanı -şehitlerin her karışını kanlarıyla suladığı vatanı- satıcağı belli olmayan bi adam başımızdaysa ki kesinlike öyle laiklik tehlikededir yeni çıkcak anayasamız da bunu yavaş yavaş göstercek.. neyse siz de vatan hayini veya aşırı derecede gerizekalı değilseniz(alınırsın veya alınzmazsın) ki umarım değilsinizdir durumu 3-4 yıla anlayacaksınız... + ben Atatürk'ün resminin veya gençliğe hitabesinin veya İstiklal Marşı'mızın olmadığı bi okul görmedim+ tmm vardır ama baya araştırmışın belli ki keşke gül ve tayyipin önceden dediklerini de bu kadar araştırsaydın...araştırmış olsaydın böle şeyler yerine yazdıklarımın altın +99999999 gibi bşi yazardın heralde?

UYAN GAZİ KEMAL!!!

abd yi barzani ve talabani yi seçimi kazanarak memnun eden bir partiye nasıl güvenebilirim. gerici

zihniyete mensup bir partinin savunuculuğunu yapmak bu ülkenin geçmişine yönelik yapılmış en

büyük ayıptır. mustafa kemal gençliği bu gericiliğin ve bölücülüğün her zaman karşısında sapasağlam

durmayı bilmiştir ve bundan sonra da bilecektir.

Terör , şehitler , vatan

Bu kavramları hatırlayan var mı içinizde?

Bir kömür yardımına , din propagandasına oy satmak ne kadar siniyor içinize?

Ama siz hala istikrar diyorsanız alın sizin olsun istikrar ekonomi para.

Vatan kimin umrunda.

chp yi savunanları anlamıyorum hangi akla hizmet ak partiye bagnaz dıyolar acaba sadece kendını baskan sectırmeye calısan denız baykal yenılık cımı oluyo ilgic bunlar..

Sorun Deniz Baykal olmamalı.Lider için oy veriyorsan hiç vermemelisin.

Ayrıca akp'nin yaptığı kömür yardımlarını,2002 de seçimlerden önce "dokunulmazlıklar kalkacak" vaadlerini ne çabuk unuttunuz?

Acaba bugünlerde anayasa da kanunun birinde neden cumhurbaşkanına dokunulmazlık getiriliyor.?

Deniz Baykal'ı suçlarken bunları da düşünün.

Lütfen objektif olun..

Geri