Peki ekonomi bu kadar kötü sizce ne yapılmalı yani sadece ekonominin kötü olduğunu tespit edip öylece yan gelip yatmamışsınızdır.Eminim bir de reçeteniz olmalı işte ben o reçeteyi merak ediyorum..Yani bize deyin ki arkadaşlar bu adamlar ekonomiyi berbat etti ama bunun düzelmesi için size düşen görev şudur şunu yapında ekonomi düzelsin deyin...Mesela bize Akp yerine hangi partiye oy vermemmiz gerektiğini söyleyerek işe başlayabilirsiniz...Böylece ekonomimizi düzeltecek partiyi bizde tesbit etmiş oluruz....
Yani uzun sözün kısası sadece bunlar şu hatayı yaptı veya yapıyor demeyin aynı anda çıkış yolunuda söyleyin derim....Olması gereken de bu değil mi....
Değerli Betho,
Öncelikle "inadına akp" gibi partizanca bir yanıt wermeyerek gerçekten ekonomi tartışmaya çalışan bizlere medeni bir cewap werdiğin için teşekkür ederim.
Kendi öğrencilik dönemim Körfez sawaşı we 94 krizine geldiği için Tansu Çiller we Özal dönemlerini çok iyi hatırlıyorum. O dönemlerin ne kadar korkunç olduğu tespitiyle başlamak istiyorum. Ekonomi namına konuşulacak birşey yoktu ortada.
Burada yapmak istediğimiz ekonominin hatalarının tespit edilmesi we nerelerde hata yaptığımızı bulma amacıdır. Örneğin kimse borcun büyümesinden rahatsızlık duymuyor. Bu çok yanlış bir algı. Geleceğimizi ipotek altına alıyoruz farkında değiliz. Osmanlıdan süre gelen "borç yiğidin kamçısıdır" düsturunu bırakamıyoruz. Hatalarımızın ne olduğunu (Hatalar sadece hükümetin değil, hepimizindir) doğru tespit edersek, doğru teşhiste bulunursak sorunlarımızı çözebiliriz. Kişisel olarak akp'nin ekonomi yönetimde çok wahim hatalar yaptığına inanıyorum. Bunları uzun uzun daha önceki yazılarımda açıkladım. Çözüm konusuna gelince, benim öyle bir misyonum olduğunu düşünmüyorum. Her eleştirdiğimiz konuyu düzeltmekle yükümlü değiliz. Galatasaray'ın forwet sorunu war diye bir yorum yapınca Eto'o yu getirmemi istemek gibi birşey bu. Tabi ki kişisel görüşlerim war, bunlar ;
- Ocukbocuk arkadaşım her zaman ki çok yerinde teşhisler koymuş. Söylediği her söze - IMF hariç - tamamiyle katılıyorum. 2001 krizinin IMF ile aşıldığının dikkatini çekmek istiyorum. IMF'nin şeytanın sözcüsü olduğunu kabul ediyorum fakat 2002 kasım ayında akp hükümete geldiğinde enflasyon oranı %30 lardaydı. Yani Derwiş'in planı yolunda gidiyordu. Hatta birçok noktada akp yönetiminden daha başarılıydı. Siyasal gelişmeleri gözardı ederek tamamen ekonomik alandaki gelişmelerden bahsediyorum. IMF ile yeni bir program yapılabilir.
- İlk hedef ihracat - ithalat dengesi olmalıdır. İhracat'a teşwikler werilmeli. İhracat teşwik edilmeli. Çin'in yaptığı gibi ihracat hamlesiyle büyümek gerekiyor. Bu konunun alt başlıklarıda war ama ihracat'ın önemine dikkat edilmeli.
- Döwiz kurları üzerindeki baskı kademeli olarak kaldırılmalı. Düşük döwiz - yüksek faiz politikası hem ödediğimiz borç miktarını arttırıyor hem de suni bir döwiz fiyatı oluşturarak ihracat üzerinde olumsuz etki yaratıyor.
- Yine çok önemli bir başlık olan kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınmalı. Wergilerin %70 den fazlası dolaylı wergilerden (ötw gibi) toplanıyor. Gelir wergisi gibi gerçek wergilerin oranı %30 u bile bulmuyor. Awrupai bir sistem ile insanların üzerinde maliye korkusu yaratılarak wergi kaçakçılığının önüne geçilmeli. Tek başına bu bile Türkiye'yi çok rahatlatır.
- Sosyal Güwenlik Sistemi acilen ıslah edilmeli. Oldukça detaylı bir program. Hazırlanması we anlatılması bile aylar sürer. Bu başlık we kayıtdışı kesinlikle size oy kaybettirir. Birçok insan size düşman olur. Yapabilmek için uzun süre we siyasi otorite gerektirir. akp'nin buna yapabileceğine inanmıyorum. Fakat yapabilen partinin her zaman en az 1 oyu (benim) olacaktır.
- Yatırımlar teşwik edilmeli. Ülkemizde son 5 yıldır (Hatta gerçek anlamda Özal'dan beri) hiçbir altyapı yatırımı yapılmıyor. Sözünü ettiğim yatırım dew baraj inşaatı gibi Türkiye'yi gerçekten değiştirecek büyük projeler. Türkiye'de yapılacak o kadar çok proje war ki....
- Akılcı yönetime ihtiyaç duyulması. Siyasi rant uğruna dewlet, belediye, wb. kurumların imkanlarının örneğin futbol kulüplerine aktarmak yerine hizmete yöneltilmemesi. Hizmet yönünde yatırım yapılması. Ekonominin tek başına düzeltilmesi mümkün değildir. Adalet we hizmet sektörü gelişmemiş hiç bir ekonomik güç olan ulus yoktur dünyada.
- Türkiye'ye gelir getirici projelerin örneğin turizm, teşwik edilmesi. Türkiye yılda 22-24 milyon arası turist çekiyor (bu rakamda hata olduğunu düşünüyorum.) Fransa ise 65 milyon turist çekiyor. Yunanistan ile bile yarışamıyoruz. Halbuki Türkiye'de turizm'in her türlüsü yapılmaya müsait. Ayrıca otomobil ihrac ederek sadece cüzi wergi geliri elde edersiniz. Çalışan işçilere de bir ekmek kapısı. Halbuki turizm ile bölge canlanır we herkese yönelik bir kazanç kapısıdır.
- Özelleştirmeyi prensip olarak destekliyorum. Mutlaka yapılması gerektiğine inanıyorum fakat "sat-kurtul" mantalitesi çok yanlış. 2-3 yıllık kar rakamlarına böyle şirketlerin satılması yanlış. Gereğinde 1 ytl'lik sembolik bir rakama bile satılabilirler ama ülke stratejisinin belirlenerek ona göre özelleştirme yapılmalı. Kemal Unakıtan'ın dediği "babalar gibi satarım" felsefesiyle (para gelsin de nasıl gelirse gelsin) deme lüksümüz yok.
- Serbest piyasa ekonomisinden bahsediliyor ama benim gözümde akp hükümeti "yeşil komünizm" i oynuyor. Dar gelirlilere yardım gibi sosyal projelere imza atarak sosyal dengeyi sağlamaya çalışıyorlar. Yardım bir seferlik olur, acil durumlar için geçerlidir. O insanlara yardım değil iş we destek gerekiyor. Doğru ortamı hazırlamak gerekir.
- Bazı marjinal fikirlerinde uygulanabilirliği de tartışılmalı örneğin warlık wergisi. En zengin 100 insan listesindeki sadece 30 kişi en yüksek wergi werenler listesinde warlıklarını sürdürüyorlar. Bu durumda çarpık bir düzenin işareti.
Daha anlatılabilecek bir çok alt başlık we sosyal konuları bir siyasi parti programı hazırlamadığım için bu konuları irdelemeyeceğim. Hangi partiye oy wermemiz gerektiği konusunda bir yorum yapamam. Ne öyle sawunulacak bir parti görüyorum ne de öyle bir cüreti kendimde görüyorum. Ekonomi programı açısından hiçbir partiyi başarılı bulmuyorum. Başarılı bulduğum siyasetçi tipi İsmail Cem idi. Ekonomi geçmişte yaptıklarınızla gelecekte ne yapabileceğinize ışık tuttuğunuz bir alan olduğu için bu alanda siyaset yapacak olan kişilerin gerçekten toplumumuzun en önde gelen medeni we kültürlü kişiler olması gerektiğine inanıyorum.
Selamlarımla,
Doc
Not : Allahım biri beni durdursun. Kendimi tutmasam kitap yazacağım neredeyse. Bu forum sitelerinin televizyondaki açık oturum şeklinde yapılmasını hayal ediyorum. Herhalde 2 saat mikrofonu bırakmazdım.