http://exchanges.state.gov/alumni/prominent-alumni.html
ABD nin kendi sitesi arkadaşlar ingilizcem yok haberin kaynağı burası..
Bugün, köşe yazısı yerine, bir haber sunuyorum. Yorumu okura bırakıyorum:
Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Kültürel İşler Bürosu’nun İnternet sitesinde,
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amerikan Dışişleri Bakanlığı bursu ile yetiştirilmiş dünya liderleri arasında gösterildi!
“The Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) of the U.S. Department of State” olarak adlandırılan sitede, kurumun,
1961’de Amerika Birleşik Devletleri halkı ve diğer ülkelerden insanlar arasında dostluk, karşılıklı anlayış ve barışçıl ilişkiler
geliştirmek için kurulduğu bildiriliyor. Büronun ayrıca ırksal ve etnik azınlıkların temsil edilmesi için faaliyet gösterdiği de
ifade ediliyor. Siteyi siz de ziyaret ederek konuyla ilgili yayını inceleyebilirsiniz:
Adres şöyle:
http://exchanges.state.gov/alumni/prominent-alumni.html
ECA’nın dünya çapında mezun sayısının bir milyonun üzerinde olduğu, bunlar arasında Nobel ödülü olan 40 kişi ile eskiler
de dahil 300’den fazla devlet ve hükümet başkanı bulunduğu açıklanıyor. Sitede, “Sürdürülebilir ağ oluşturma” başlığı altında
“Amerikan Dışişleri Bakanlığı, eski ve yeni mezunlarının, küresel toplumun oluşumu yolundaki çabalarının en üst düzeye
çıkması için daimi destek sunuyor. Tüm dünyada kurulan ağ ile fikirlerini, projelerini ve deneyimlerini paylaşmalarına yardımcı oluyor.
Ayrıca hedef odaklı yerel projelerin uygulanması için dernekler kuruyoruz” deniliyor. Sitede, mezunlar ECA mezunu ya da
Fullbright mezunu olarak tanıtılıyor. Mezunlar arasında Abdullah Gül dışında Tony Blair, Hamid Karzai, Mohamed Yunus Ruth S
immons, Javier Solano, John Updike, Rita Dove, Werner Herzog ve Giscard d’Estaing de sayılıyor.
ECA fonları ile desteklenen girişimler Amerikan Dışişleri Bakanlığı sitesinde ECA fonları ile, ECA mezunlarının aşağıdaki
konularda geliştirdiği projelerin desteklendiği belirtiliyor:
Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarına danışmanlık hizmetleri.
Düşük gelirli çocuklar için İngilizce ve sivil eğitim programları.
Gazeteciler için eğitim.
İş kadınları için eğitim.
Çok yönlü diyaloglar politikası için eğitim. Liderlik eğitim programları.
Borsa için eğitim
Vatandaş savunma grupları organizasyonu için eğitim
Mezunlardan örnek bir kişi olarak tanıtılan Macar Dr. Istvan Sertö-Radics için, “Macaristan’ın uzak bir Roman köyünde halk
sağlığı alanında olağanüstü bir kamu hizmeti verdi, Hubert H. Humphrey Bursları programı ve Fulbright Scholar programı ile
bir aile doktorundan kasaba belediye başkanına ve bir AB temsilcisine dönüştürülen kişi” diye söz ediliyor. Doktorun, 2002
yılında ABD Fulbright Mississippi Üniversitesi’nde misafir öğrenci olarak ırksal gerilimleri giderme araştırması yaptıktan sonra
ülkesine döndüğü ve Romanları Macar toplumuna entegre etmek için öğrendiklerini uyguladığı anlatılıyor. Doktor, azınlık ve
insan hakları savunucularına da örnek gösteriliyor. “ECA’nın önde gelen mezunları arasında, Afrika, Doğu Asya, Pasifik, Avrupa,
Yakın Doğu, Orta Asya’dan ve Batı ülkelerinden 57 devlet ve hükümet başkanı var. AFRİKA Çat: Yusuf Saleh Abbas, Başbakan
Cote d’Ivoire: Laurent Gbagbo, Başkan Gana: John Atta Mills, Başkan Kenya: Mwai Kibaki, Başkan Mauritius: Anerood Jugnauth,
Başkan Mauritius: Navin Ramgoolam, Başbakan Mozambik: Armando Emílio Guebuza, Başkan Namibia: Nahas Gideon Angula,
Başbakan Togo: Faure Essozimna Gnassingbe, Başkan Uganda: Apolo Nsibambi, Başbakan Zimbabwe: Morgan Tsvangirai,
Başbakan DOĞU ASYA-PASİFİKAVRUPA Avusturya: Heinz Fischer, Başkan Belçika: Yves Leterme, Başbakan Bosna-Hersek:
Zeljko Kom’ai, Dönem Başkanı Danimarka: Lars L’kke RASMUSSEN, Başbakan Finlandiya: Tarja Halonen, Başkan Finlandiya:
Matti Taneli Vanhanen, Başbakan Fransa: Nicolas Sarkozy, Başkan Fransa: François Filon, Başbakan
Gürcistan: Mikheil Saakashvili, Başkan Kosova: Fatmir Sejdiu, Başkan Litvanya: Dalia Grybauskaite, Başkan Litvanya:
Andrius Kubilius, Başbakan Makedonya: Nikola Gruevski, Başbakan Malta: Lawrence Gonzi, Başbakan Hollanda: Jan Peter
Balkenende, Başbakan Norveç: Jens Stoltenberg, Başbakan Polonya: Donald Tusk, Başbakan Portekiz: Anibal Cavaco Silva,
Başkan Slovakya: Robert Fico, Başbakan İsveç: Fredrik Reinfeldt, Başbakan
Türkiye: Abdullah GÜL, Başbakan,Cumhurbaşkanı
İngiltere: Gordon Brown, Başbakan
YAKIN DOĞU Mısır: Dr. Ahmed Nazif, Başbakan GÜNEY VE ORTA ASYA Afganistan:
Hamid Karzai, Başkan Butan: Lyonpo Jigme Yoser Thinley, Başbakan Hindistan: Pratibha Patil, Başkan Hindistan: Manmohan Singh, Başbakan
Kırgızistan: Kurmanbek Bakiyev, Başkan Sri Lanka: Mahinda Rajapakse, Başkan Sri Lanka: Ratnasiri Wickramanayake, Başbakan
Fullbright bursu ile 155 ülkede 294 bin kişi yetiştirildi Amerikan Dışişleri Bakanlığı sitesinden verilen link üzerinden Fulbright bursları tanıtılırken
1946’dan beri 155 ülkede 294 binden fazla kişinin bu burs ile mezun olduğu belirtiliyor Fullbright mezunları arasında halen dünyaya yön veren
kişilerin, devlet ve hükümet başkanlarının, BM Genel Sekreterliği, Amerikan Kongresi,. NATO, Nobel Ödül Komitesi gibi kurumlarda çalışanlar,
ayrıca sporcular arasında olimpiyatlarda altın madalya kazananlar bulunduğu bildiriliyor. Fulbright’ın İslam Dünyası için 3-6 haftalık kısa programı
bulunduğu; özellikle Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde yerel örgütlenme, sivil örgütlenme, toplum gruplarının etkileşimi gibi konularda gençlere
kurs verildiği belirtiliyor.
Fullbright Türkiye Komisyonu’nun bugünkü yönetiminde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK Başkanlığı’na
atanan ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da görev yaptı. AKP hükümetinin Devlet Bakanı Ali Babacan,
ABD’de işletme yönetimi öğrenimi gördükten sonra Fulbright bursu ile yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra bir süre Amerika’da kaldı ve
mali danışman olarak çalıştı. Fulbright Yönetim Kurulu’nun Onursal Başkanlığı’nı ise ABD Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson yapıyor.2009 Yönetim
Kurulu aşağıdaki Türk ve Amerikalı üyelerden oluşmaktadır:
James Jeffrey, (Onursal Başkan) Amerikan Büyükelçisi, Ankara John Thomas Mc Carthy, (Başkan) İNG Bank Türkiye Müdürü, İstanbul
Dr. Sharon A. Wiener, Başkonsolos, İstanbul Konsolosluğu,
Kaya Arıkoğlu, Mimar ve Şehir Tasarımcısı, Arıkoğlu Arkitekt Ltd. Şti, Adana
Dr. Craig Dicker, (Veznedar) Kültür Ataşesi, Amerikan Büyükelçiliği, Ankara
Doç. Dr. Fatma Taşkın, (Başkan Yardımcısı), Ekonomi Bölümü Başkanı, Bilkent Üniversitesi, Prof. Dr. İhsan Dağı, Uluslararası İlişkiler Bölümü,
Orta Doğu Teknik Üniversitesi,
Namık Güner Erpul, Genel Müdür Yardımcısı, İkili Kültürel İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dış İşleri Bakanlığı, Ankara
Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Genel Müdür, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Fulbright Eğitim Komisyonu, kendi İnternet sitesinde
verilen bilgiye göre 1949’da ABD ve Türkiye arasında imzalanan ikili anlaşma sonucunda kurulmuştur. Sitede aynen şöyle deniliyor:Türkiye
Fulbright Eğitim Komisyonu Türk ve Amerikalı üniversite mezunlarını, akademisyenleri ve öğretmenleri seyahat ve diğer masraflarını kapsayan
burslarla destekler ve ABD’de eğitim almak isteyen Türk öğrencilere danışmanlık hizmeti sunar. Komisyon 1949’daki kuruluşundan beri, Türk ve
Amerikan hükümetleri tarafından fonlanmıştır. Komisyon bu fonu artırmak için özel bağışlar da kabul etmektedir. Türkiye Fulbright Programı
kurulduğundan beri 4000’den fazla Türk ve Amerikalı öğrenci ile akademisyene burs imkânı sağlamıştır. Fulbright mezunu Türk öğrenci ve öğretim
üyeleri programlarını tamamlayıp kendi ülkelerine geri dönünce, kurumlarında önemli mevki sahibi olmuş, eğitim aldıkları ülke ile bağlarını da
koparmayarak, Fulbright’ın amacını uygulamış ve gerçekleştirmiş olurlar.
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı ancak
ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde Bakanlığın ECA bursu ile okuduğu bildiriliyor.
http://iletisimciyiz.com/index_detay.asp?bolum=haber&id=486