2yıllıklara askerlik düşmesi

brabbit54

New member
Reaction score
0
arkadaşlar ben 2yıllık üni mezunuyum vee bir türlü gelemyen ve çözüm bulamayan bir konu var yani 2yıllık üni mezunlarıyla okul okumayan ve lise mezunları ile aynı keseye koyuluyoruz neden bu böyle bizden 2yıl daha fazla okuyanlar kısa dönem yapıyorlar biz neden kısa dönem yapmıyoruz tmam 6ay olsun demiyoruz ama 10 ay yada 12 ay neden olmasın bizlere yani aynı keseye koyulma zorumuza gidiyor yani bilseydik 2yılokumazdık askere giderdik boşna okumuşuz yani lütfen yorumlarınız bekliyoruz birşeyler yapmalıyız artık hep gündemde başka konular var birazda bu konunun üzerine düşülmesi gerekir bence

arkadaşlar ben 2yıllık üni mezunuyum vee bir türlü gelemyen ve çözüm bulamayan bir konu var yani 2yıllık üni mezunlarıyla okul okumayan ve lise mezunları ile aynı keseye koyuluyoruz neden bu böyle bizden 2yıl daha fazla okuyanlar kısa dönem yapıyorlar biz neden kısa dönem yapmıyoruz tmam 6ay olsun demiyoruz ama 10 ay yada 12 ay neden olmasın bizlere yani aynı keseye koyulma zorumuza gidiyor yani bilseydik 2yılokumazdık askere giderdik boşna okumuşuz yani lütfen yorumlarınız bekliyoruz birşeyler yapmalıyız artık hep gündemde başka konular var birazda bu konunun üzerine düşülmesi gerekir bence

Düzenlemeye çıraklık eğitim merkezlerinin dahil edilip edilmeyeceği henüz belli değil.
27 Aralık 2007 10:55

Hükümet, meslek liseleri ve 2 yıllık meslek yüksek okullarını cazip hale getirip gençleri bu okullara yönlendirmek amacıyla yaptığı hazırlıkların son aşamasına geldi. Değişikliğin 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarına kısa dönem askerlik olanağı da sağlaması gündeme geldi.

Milli Eğitim-sanayi ve üniversite işbirliği çerçevesinde meslek liseleri ve meslek yüksek okulları için yeni düzenlemeler geliyor. Düzenlemeye çıraklık eğitim merkezlerinin dahil edilip edilmeyeceği henüz belli değil. Ancak meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yeniden cazip hale getirilecek. İçerisinde imam hatiplerin de yer aldığı meslek liseleri ile meslek yüksek okulu mezunları için yeni avantajlar sağlanması amacıyla çalışmalar devam ediyor.

Sanayicilerin ara eleman yokluğundan şikayet etmeye başladığı meslek lisesi ve tamamlayıcısı 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için yapılan çalışmaların başında askerlik görevlerinin kısaltılması geliyor. Böylelikle işgücü ve zaman kaybının önüne geçilmesini sanayiciler de istiyor. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı'nca daha önce başlatılan ancak sonrasında kısa bir dönem yavaşlayan proje geniş bir alanı kapsıyor. Birkaç ay öncesinde yeniden canlandırılan proje kapsamında meslek liseleri ve meslek yüksek okulları yeni bir hüviyet kazanacak. Bu konuda henüz YÖK ile herhangi bir teması olmayan hükümetin, Genelkurmay Başkanlığı ile ortak bir çalışma yapacağı belirtiliyor.

Hükümetin "Kısa dönem askerlik yapacak yüksekokul mezunlarının daha önce asker öğretmen statülerinde olduğu gibi bir statüyle askerlik yaparak, ordunun eğitim ihtiyacının karşılanması ve silah altında olup hiçbir eğitimi bulunmayanlara yönelik kışla içinde mesleki eğitim verilmesi yönünde programlamalar yapabileceği", askerin de buna sıcak bakacağı kaydedildi. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelerek yasalaşması beklenen ve henüz netlik kazanmayan düzenlemede 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarının kısa dönem askerliği nasıl ve kaç ay yapacakları belirlenecek.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Nejat Birinci, kendi dönemlerinde böyle bir proje bulunduğunu belirterek, "Bu konu istihdamın önünü açacak, işsizliği önemli ölçüde düşürecektir" dedi.

Birinci, bu tür bir örneğin Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında yapılan çalışmayla meyvelerini vermeye başladığını da kaydetti. Meslek liseleri yönetiminde yeni bir yapılanmayla sanayicilerin de temsil edilebileceğini kaydeden Birinci, "Türkiye'de işsizliğin en önemli çözüm noktası meslek liseleridir. Mesela müsteşarlık dönemimde lojistik meslek lisesi açtık. Buna büyük lojistik firmaları destek verdiler. Türkiye genelinde lojistikte 400 bin kişi istihdam ediliyor. Eğitimini almış değil ama lojistik köyleri yapılıyor şimdi. Bizden sonra 50-100 sene lojistik açısından Türkiye bir merkez olacak" diye konuştu.

Kendi dönemlerinde iş garantili perakende programları açtıklarını söyleyen Birinci, meslek lisesi ve meslek yüksekokullarının cazip hale getirilmesinin birçok yönünün bulunduğunu kaydetti.

AA

senin askerlik yaklaşmış galiba benim dedemin zamanında üni. yokmuş 4 sene yapmış sen haline şükret 15 ay askerlik yapıcan yırtınıp duruyorsun çok ayıp bir türk evladına yakışmadı şimdi...

Askerlik için Okunmaz.Okuyacaksan oku.bahane arama.Bence 2 yıllıklar uzun dönem askerlik yapmalı.
yakında liseye düşerse şaşmam..Hükemtin icraatları .İşte ne olacak

kısa dönem askerlik istiyor diye .. T:C kaydını sildir diyen arkadaşlara bunu söyleye kadar istekte bulunan arkadaşım yerine askerlik yapsınlar :)

arkadaşımız haksız degil liselilerde aynı 2 yıllıklarda aynı süre askerlik yapıyor.. haksızlık kaldırılmalı
ayrıca kısa dönem için okul okuyor olabilr bunu istiyor diye t.c kaydını sildirmek gerekmez..

bölücükü sizin kafanızda ki olmayan kaygılardır..

arkadaşım düşüncene katılıyorum. askerlik ya kısalmalı yada liseli lerin sınıfına konulmamalı bu uygulama

O zaman arkadaşlar şu 4 yıllık mezunu arkadaşlarımızda uzun dönem askerlik yapsında bu eşitsizlik ortadan kalksın benim anlamadığım bu nasıl bir sistem bu nasıl bir anlayış bu nasıl bir politikadır.tamam anladım askerlik yapmak güzel birşey ama biri 150 gün yapacak öteki 460 gün yani Allahtan korkmak lazım.ama bu böyle devam etmeyecek tabii ki en fazla 2 ay sonra bu işe bir çare bulacağına inanıyorum.

bende 2 yıllığım ama askerlığı kısaltmak gibi bi düşüncem hiç olmadı bence askerliği kısaltmaya çalışmak korkaklıktır zaten 4 yıl okuyanların özellıkle işe yaramayan bir bölüm okumalarının tek nedenıde budur askerliği kısaltınca ne olacak askerlık yapmayacağınızımı zannediyosunuz bence tüm yaşı gelmiş tc vatandaşları gereken süreyi eşit olarrak yapmalarını temennı ediyorum

Askerlik için Okunmaz.Okuyacaksan oku.bahane arama.Bence 2 yıllıklar uzun dönem askerlik yapmalı.
yakında liseye düşerse şaşmam..Hükemtin icraatları .İşte ne olacak

galiba sen üniv. okumadın :)

ben 4 sene okudum ama 2 sene okuyan arkadaşların da kısa dönem hakkı olmalı. zaten hükümetin bu yönde bir çalışması var. inşallah olur da arkadaşımızda bu derdine çare bulmuş olur :) Vallahi uzun dönem yapıp milletin alt devre üst devre saçmalığını çekmektense kısa dönem yapmak daha iyi oluyor. bazıları vatan millet Sakarya ya çevirmiş durumu ama ne yazıkki askerlik herzaman filmlerdeki gibi olmuyor. doğuda kahramanca çarpışmanın haricinde askerlik izmarit toplayıp komutan kaprisi çekmekle geçiyor... ama dediğim gibi aslanca çarpışmaksa, askerlik kısalmamalı....

arkadaşlar herşeyi vatan hainliği olayına getirmeseniz olmuyo zaten
bencede arkadaş haklı hem bu konuda son sözü genelkurmay söyler hükümet değil böyle bir çalışma olduğunu bende duymuştum demekki asker sayısı çok fazla hem bir asker genelkurmaya 3000 küsür euroya mal oluyormuş buda ülkenin cebinden çıkıyor gereksiz yere iki yöndende zarar hem askere giden için vakit ve para kaybı hem devlet için
şimdi askerlik yapmak istemeyenler belirli süre devlet görevinde çalıştırılsın diyecem ortam müsait değil ne vatan hainliğimiz kalır nede...

ya arkadaşlar burada yazılanları okuyorum da herkes komando misali yazılar yazmış , lütfen yazılarınızla falan milliyetçi olayına girmeyin. Arkadaş korktuğu için falan değil sadece haksızlık olduğu için yazı yazmış. Benden arkadaşa tavsiye buradan , devam niteliğinde 2 yıl da açıköğretim oku arkadaşım kısa dönem askerlik yapabilirsin istersen bu sayede mesleğine paralel olarak vatan görevini yaparsın

:eek:ha
HAKLISIN:clap AMA BEN 4 YILLIK OKUYORUM:hhcool

çok calıssaydın 4 senelık okula gırseydın ayrıca neden askerlıkten yırtmaya calısıyosun anşlamadım sen bu vatanın evladı degılmısın bole seylerı bu zamanda bence yazma cok tepki cekersın

bak birader demişsinde neden aynı kefeye koyuluyoruz diye ozaman bölümden git açıkögretim sınavına gir kazan iki seneligi bitir topla 4 sene sonra kısa dönem gitmeye ugraş ha 4 senelik okuyanlarda kesin kısa dönem yapacam diye konuşamıyorlar hadi bide 12 aylık astegmen olursan ne olcak senin askerlik hiç bitmez ozaman onların acemiligi cok zor yanii bence iki sene açıkögretim oku eskişehirde yoksa 15 ay gidersin senin düşüncene göre begenmedigin lise mezunlarıyla zaten onlar lise mezunu sen koskoca iki sene okul okumuşsun onlar sürünsün sen yan gelip yat olurmu öyle ya iyi düşün insanları rencide edecek şekilde konuşma...

evet askerlik vatan borcudur her türk erkeği yapmalı buna lafım yok.Ama şöyle bir durum var normal şartlar altında 15 ay askerlik yapıyoruz yani devlet bize 15 ay boyunca bakıyor adam işsiz çalışmıyo eee gideyim 1,5 sene kafamı dinleyeyim diyor vatan borcunu ödemeye degil vakit gecirmeye gidiyor.Ülkemizde genç nüfus oldukça fazla yani askerlik olayını degil 10 ay herkes 6 ay yapsa bile askersiz kalmayız kimse merak etmesin bu 1.si.2. konu Allah aşkına ortalıkta bir savaş durumumu varya neymiş dedelerimiz 4 yıl yapmış ulan deden zamanında savaştan başka ne warmış.Saçma sapan kıyaslamalar yapıyorsunuz.Ben kimse askere gitmesin demiyorum ama 15 ay fazla kardeşim devlete yük bu ya.sen borcunu öderken devleti zarara sokuyosun bir an önce bitir askerligini vatanın için çalış

valla beni ilgilendirmez. umarım 1 ay yaparsın. zaten gönülsüz si...ten bacaksız çocuklar olurmuş. sen 35 ay yapsan ne olur. ben 18 ay yaptım benim bitirmeme 10 gün kala askerlik 15 ay düştü. ben şimdi ne söyleyeyim.

davulun sesi uzaktan hoş gelir,palavralar yükseliyor,bunun altındaki amaç gençleri meslek liselerine ve imam hatiplere çekmekten başka birşey değil,bencede 2 yıllık kısa dönem yapmamalı

Kimse gitmesin askere zaten ne gereği var ... Millet askere gitmemek için 1000 türlü alavere çeviriyor...

Geçen şehit olan askeri gördüm adam hastalığını saklamış askere gelebilmek için... Ne kadar yazık

bazı arkadaşlara göründe utanın biraz...İlkokula liseye gitmiş adamların canı yokmu onlar gidiyor

askere...Bırakın bu işleri yaa paşa paşa gidin yapın askerliğnizi..Hep garibanlarmı askerlik yapcak..

Kimse gitmesin askere zaten ne gereği var ... Millet askere gitmemek için 1000 türlü alavere çeviriyor...

Geçen şehit olan askeri gördüm adam hastalığını saklamış askere gelebilmek için... Ne kadar yazık

bazı arkadaşlara göründe utanın biraz...İlkokula liseye gitmiş adamların canı yokmu onlar gidiyor

askere...Bırakın bu işleri yaa paşa paşa gidin yapın askerliğnizi..Hep garibanlarmı askerlik yapcak..

1. Askerlik süresi bu saatten sonra 12 aya düşmez, genelkurmayın kesin açıklaması var.

2. Meslek yüksek okullarına yönelik böyle bir çalışma var ancak henüz kesinleşmiş bir husus değil, olsa bile bu askerliği kısa dönem yapmayacak, lisans mezunlarına yine 6 ay, önlisans mezunlarına ise dokuz ay olarak yansıyacak. Dilerim olur, hem o okullara ilgi artar, hem de askerden sonra kişi mesleğinden kopmamış olur.

Geri