haklısın; iyide ben şunu sorayım önce , bahsettiğin kanun uygulanabilrilik açısından en totaliter zeminde kaç devlet erkanına hatta devrimlerin yılmaz savuncusu kemalist, ve sol cephe , hatta askeri kökenli emekli paşaların diktaları ve ihtilal dönemlerinde dahi kaç kişiye bu şapkayı giydirebildi düzen? hiç.... darbeci generalalerin cum.başkanları bile gürsel,korütürk,madanoğlu,hangisi? o dönemde sakallı cüppeli adam görmek bile mümkün değildi uzun bir sürede giyebilen çıkmadı türkiyede.devrim cüppeliye işledi ama kanun devletin kendi adamına devlet memuruna işlemedi.. bir tek efendimiz dedikleri köylünün kaqfasına yapıştı kaldı, o da devlet dairesinde düz memurun önünde onuda çıkartıp 2 eliyle apışarasına indirip süklüm püklüm durmak için...
bahsettiğim kanun zaten cübbeliler için çıkarıldı. yani çıkarılış amacı o cübbeliler.
çünkü türkiye tekkeler ve zaviyeler memleketi olmayacak diyen bir insanın böyle bir yasaya da ihtiyacı vardır. halkı boş, bilinçsiz,art niyetli kendini din adamı diye ortaya atanlardan korumak için böyle bir kanun çıkarılması gerekliydi.
efendimiz köylüye gelince de: köyde bulunmadınız galiba. yada bulunduğuuz köyler karadeniz civarındaki köylerdi. çünkü anadoluda köylerde tarlada çalışırken başınıza bir şey örtmek mecburiyetindesiniz. o tozdan, saptan samandan korunmanın en basit ve en düzgün yönetemi erkekler için şapka takmak kadınalr için yemeni bağlamaktır. doğu, güneydoğu ve bazı ege köylerinde ise köydeki erkekler başlarına poşu takarlar. ve bu poşular renk ve desen farkılığı gösterir hemen hemn her bölge ve ya şehirde. mesela urfalılar beyaz ipek poşular takarken hakkarililer siyah beyaz pamuk poşu takar aydınlılar turuncu beyaz poşu takar.
benim dedem 1993 yılında 75 yaşında öldü ve dedem babasının şapkasını hatıra niyetine saklardı. siz tarih hesabını yapın babasının ne zaman şapka takmaya başladığıyla ilgli. ve dedem ölene kadar şapkasını kafasından çıkarmadı.
yani demem o ki anadolu köylüsü şapka kanunundan sonra şapka takmaya başlamadı.
ve bize şapka kanunu saçma diyen avrupadan bir kaç yasa
bunlar ne kadar akılcı acaba
DÜNYANIN en 'akıl almaz' yasalarını araştıran İngiliz savcı David Crombie, elde ettiği verileri bir kitapta topladı. "Dünyanın En Absürd Yasaları" adıyla Türkiye'de de yayımlanan kitapta yer alan yasaklar 'pes' dedirtecek cinsten. İşte örnekler:
# İngiltere'de pub, bar gibi yerlerde sarhoş olmak yasak.
# Kadınların otobüste çikolata yemesi, 10 yaşından küçük çocukların çıplak vitrin mankenlere bakması yasak.
# Danimarka'da hapishaneden kaçmaya çalışmak suç değil.
# Fransa'da rayların üzerinde öpüşmek yasak.
# İtalya'da Mary adındaki kadınların fahişelik yapması suç.
# İskoçya'da bir ineğin yanında sarhoş olmak yasak.
http://www.milliyet.com.tr/2007/02/05/yasam/yas06.html
ve ben Şapka kanunu AB`yi şok etti başlıklı konunu linkine tıkladım ve tüm gazeteler çıktı karşıma ve orda altta gerçek linke tıkladım ama sayfa bulunamadı diyor. bu da ayrı bir muamma. birileri yazmış ama gerçek kaynak yok ortada. inamayan denesin.
haber de 2004 haberiymiş. bu zamanda ortaya atılması gündemin ne kdar yakından takip edildiğiniğn açık bir göstergesi.