İslam Huzur Dinidir

Ata Kızı

Angel Of Revenge
Moderatör
Katılım
23 May 2010
Mesajlar
10,583
Reaction score
0
Puanları
0


60127_136564489722860_117973361581973_207835_1993900_n.jpg

Sılai rahim, İslami ve medeni hayatın ana sütunlarındandır. Onu ihya etmek büyük bir sevaptır, onu terk etmek kebair günahlardandır. Bu konuyla alakalı birçok ayet ve hadis vardır. Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan eşini yaratıp ikisinden birçok erkekler ve kadınlar dünyaya getiren Rabbinizden korkun; kendi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’tan ve akrabalık (bağlarını koparmak)tan sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözeticidir.” (Nisâ, 4/1)
Bir hadisi şerifte ‘rahm’ kavramından hareketle; “Beni gözetene (sılai rahimi yapana) Allah ihsanda bulunsun, beni gözetmeyip sılaı rahimi kesene, Allah ihsanlarını kessin.” buyrulmaktadır. (Müslim, Birr 17)


Bu hadisi şerifin izahına baktığımızda şöyle deniliyor; “Sılai rahim, akrabalık bağı, yanında komşuluk bağı, arkadaşlık bağı, insaniyet bağı gibi beşerî bağları da ifade eder. Şu halde, hadis bu bağın, rahmet eseri olarak insanlar arasına konmuş, rahmetle kenetlenmiş şekilde irtibatlı olan bir bağ bulunduğunu, dolayısıyla rahmetin asıl sahibi Rahman’la bağlı olduğunu ifade ediyor. Resûlullah’ın buradaki beyanına göre, gereğini yerine getirerek bu bağı koruyan, Allah’ın rahmetiyle irtibatını koruyor demektir; gereğini yapmayarak, bu sıla-i rahmi koparan da Allah’ın rahmetinden kopmuş olmaktadır.” (İbrahim Canan)

Sıla; akraba ve yakınlara malla yardım etme, ihtiyaçları giderme, zararlardan koruma, güler yüz ve dua etmekle olur. Kısacası sıla, akrabaya imkân olduğu nispette hayırda bulunma, güç yetirebildiği ölçüde kötülükleri onlardan uzak tutmadır. Akraba, mümin ise böyle yapılır. Akraba eğer başka bir dinden ise veya dinsiz ise o kimseye nasihat etme, dini anlatma maksadıyla sıla yapılabilir. Eğer kabul etmezse gıyabında dua etmekle onunla bağlar korunmuş olur. (İbn Hacer)
Zira dinimiz mümin olmayan yakınlarımızla bile irtibatın devam ettirilmesini istemektedir.
Heyhat ki şu an yaşadığımız hayat hayat değildir. Daha doğrusu yaşadığımız şehir hayatı, medeni şehir hayatı değil. Belki batılıların karanlık haleti ruhiyelerinin sinmiş olduğu ve içinde insaniyet adına hiçbir şeyin olmadığı “vahşi kent” hayatıdır.
Gelin hep beraber, bu seması gri, caddeleri gri, yürüyen insanları gri ve asık suratlı kentleri İslam’ın nuruyla aydınlatalım. Daracık sokakların kenarlarında yükselen gri renkli soğuk betonlarla yapılmış, iç karartıcı şu binaların arasından sıyrılıp İslami hakikatlerle, kardeşlik, uhuvvet ve sılai rahimle ortalığı aydınlatalım.
Bizzat birbirimizi ziyaret edelim. Komşumuz aç iken tok yatmayalım. Pişirdiğimiz güzel yemeklerimizden komşularımıza gönderelim. Karzı hasen müessesesini yeniden hayatımıza tatbik edelim. Herkese selam verelim. Güler yüzlü olalım.
“Yüzü beşuş olanlarda hayır vardır” hakikatini unutmayalım. (Hadisi şerif)
 
MUTLULUK YOLU İSLAM


Yaratıklar arasında en saçkin yere sahip olan, akıl, fikir gibi üstün yeteneklerle donatılan insanın ortak özelliklerinden birisi de mutlu olma arzusudur. Her insan bu arzusuna ulaşmak maksadıyla çalışır, bugünden çok yarınını düşünür ve bunun için hazırlık yapar. İnsan beden ve ruhun birleşmesinden meydana gelen bir varlıktır.

Bu sebeple İslam Dini, insanın hem maddi, hem de manevi ihtiyaçlarını dikkate almış, ferdin mutluluğu için gerekli prensipleri getirdiği gibi, toplumun huzur ve mutluluğu için de bir takım kurallar koymuş, fertlerin karşılıklı hak ve görevlerini belirlemiştir.

İslam, son ve en mükemmel dindir. Onu insanlığa tebliğ eden Hz. Muhammed (A.S.), peygamberlerin sonuncusudur.

İslam dini'nin temel kitabı Kur'an-ı Kerim, Yüce Allah (c.c.)'ın Hz. Muhammed (A.S.) vasıtasıyla insanlığa gönderdiği son mesajıdır.

KAYNAK

İSLAM'IN GAYESİ

İslam'ın getirdiği hükümlerin ve koyduğu prensiplerin amacı; insanı ahlaken olgunlaştırarak dünyada huzur ve mutluluğa, ölümden sonra devam edecek olan ahirette ebedi saadete kavuşturmaktır.


Bu prensipler.
Her çağda insanların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde mükemmel olup, daima geçerliliğini koruyacak ve değişmeyecektir.

Yüce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor; "Allah katında din, şüphesiz İslam'dir." (Al-i İmran Suresi, ayet; 19)


KAYNAK

İSLAM'IN TEMEL PRENSİPLERİ

İslam Dini'nin getirdiği hükümleri ve temel prensipleri kısaca üç maddede toplayabiliriz:

İman İbadet Ahlak.

KAYNAK


MUTLULUĞUN KAYNAĞI

İnsanların mutluluğunu amaçlayan İslam prensipleri şu iki cümlede özetlenir:

1- Allah (c.c.)' ın emirlerine saygı.

2- Yaratıklarına karşı şefkat ve merhamet.

Gerçek müslüman da bunları yerine getiren insandır, dünyada huzurun, ahirette ebedi mutluluğun yolu da budur.

KAYNAK
 
Geri
Üst