ÖzelleŞtİrme Nedİr Ve DÜnyada ÖzelleŞtİrme Uygulamalari Nelerdİr

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

sah83

New member
KONUYU AÇMAMIN NEDENİ ÖZELLEŞTİRME UZERİNE COK TARTIŞILMASIDIR.HERKES BİRŞEY SOYLEMEKTE KİMİ ZARARLI KİMİ İSE FAYDALI VE GEREKLİ OLDUGUNU DÜŞÜNMEKTE.UMARIM BU YAZI KAFASI KARIŞIK OLANLARIN BİR FİKİR EDİNMESİNİ SAĞLAR...


ÖZELLEŞTİRME NEDEN YAPILIR....

-verimlilik artışının sağlanması açısından yapılır.
- Özelleştirme kamu sektörünün borçlanma gereğini azaltmak için de yapılabilir.
- Özelleştirme üretken kurumların karar verme sürecini devlet tarafından müdahaleyi azaltmak için de yapılabilir.
- Özelleştirme, kamuda ücret düzeyinin tespitinde ortaya çıkan sorunlardan kurtulmak için de yapılabilir.
- Veya özelleştirme hisse senedi mülkiyetini tabana yaymak için de yapılabilir.
- Hatta özelleştirme bir üretici kamu kurumunda çalışanların hisse senedi mülkiyetini artırmak için de yapılabilir.





A-Özelleştirme Uygulamalarının Tarihi Gelişimi

Bir dünya sistemi olarak kapitalizmin, 20. yüzyılda, çeşitli devresel ve bölgesel krizler yanında, iki büyük ve kapsamlı bunalım yaşadığı ileri sürülmektedir. Bunlardan birincisi 1929’da. İkincisi ise 1970’li yılların ortasına doğru patlak vermiştir (Sayer, 1986, s.43). 1929 bunalımından şiddetle etkilenen sistemin yeniden inşasında, sistem içi bir çözüm olarak kamu girişimciliği savunulmuştur. Gerçekten de, 1929 ekonomik bunalımı, en aşırı liberal ekonomi yanlılarını bile, piyasa mekanizmasının ekonomiye kendiliğinden ve dengeli biçimde yön vereceği konusunda kuşkuya düşürmüştür (Kepenek, 1990, s.21).

Keynes’in bunalımdan çıkmak için, talep doğrucu kamu harcamalarının arttırılması yönündeki önerileri de, bu gelişmeleri teşvik etmiştir. Her ne kadar, bu teşviklere geçici bir çözüm olarak bakılmışsa da, ikinci dünya savaşından sonra kamu girişimciliği yine ön plana çıkmıştır. Savaş sonrasında, hemen hemen bütün Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde uygulanan ekonomiyi devlet eliyle canlandırma girişimleri, devlet mekanizmasının toplumsal örgütlenme içindeki yerinin yeni baştan gözden geçirilmesine ve sosyal refah devleti kavramının yerleşmesine yol açmıştır (Berberoğlu, 1987, s.16). böylelikle, bütün yurttaşların refahının devlet tarafından üstlenildiği bir yapı söz konusu olmuş ve devletin ekonomik hayattaki yeri ve önemi artmıştır.

1970’li yılların ortalarında baş gösteren stagflasyon ile birlikte, uygulanan ekonomi politikaları ve bunların dayandığı teorik temeller hakkında ciddi tereddütlerin doğduğu (Savaş, 1984, s.173) ve 1929’da başlayan gelişmelerin tam tersi bir dalganın ortaya çıktığı görülmektedir. Verimli ve etkin çalışmayan, doğal monopol olmanın avantajlarını verimsiz bir yapılanma için gerekçe sayan, politik etkilenmeye açık bulunan ve en önemlisi de kamu açıklarının baş etkeni kabul edilen kamu teşebbüsleri, bunalımın suçlusu olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, gelişmişlik düzeyi birbirinden çok farklı ekonomilerde faaliyet başlatılmıştır (Şener, 1986, s.43)

Kamu işletmelerinin özelleştirilmesi akımı, İngiltere’de,1970’li yılların sonlarından itibaren yaygınlaşmıştır. Yukarıdaki düşünceleri kabul eden ve devletin ana sanayi kollarındaki kontrolünün özel işletmeciliği sınırlandırdığını, piyasa hareketlerinde yapay hareketlere neden olduğunu, bütçe açıklarını ve dolayısıyla vergi artırımlarını zorunlu kıldığını kabul eden yaklaşımlar (Birch, 1988, s.25) bu harekete hız kazandırmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte, 1989 yılında Berlin duvarının çökmesi, soğuk savaşı sona erişinin ve merkezi planlı ekonomiler ile kamu teşebbüslerinin,yerini piyasa ekonomisi ve özel teşebbüse devrettiği yeni bir ekonomik düzeninde başlangıç işareti olmuştur (Viravan,1991, s.45). daha sonrada, Doğu ve Batı Avrupa Ülkeleri,ABD,Güney Asya Ülkeleri ve diğer gelişmekte olan ülkeler bu sürece katılmışlardır.
B- Özelleştirme Uygulamaları Ve Sonuçları

Kamu sektörünün yükünü hafifletmeyi amaçlayan özelleştirme çalışmaları, ABD,Batı Avrupa Ülkeleri,Doğu Avrupa Ülkeleri ve gelişmekte olan ülkeler tarafından sorunları çözeceğine inanılan bir uygulama heyecanıyla yürürlüğe konulmuşlardır. Bu ülkelerden bazılarındaki özelleştirme uygulamaları ve sonuçları şöylece özetlenebilirler.

1-Amerika Birleşik devletlerindeki Özelleştirme Çalışmaları ve Sonuçları

Özelleştireme, ABD’de en belirgin biçimiyle devlet ve yerel düzeyde revaç bulmuştur. Federal hükümet, bütçe fonlarının azalması, yeni bono çıkartılması konusunun onaylanarak reddedilmesi ve arttırılmış vergilere karşı gelişen hoşnutsuzlukla karşılaşan devlet ve yerel politikacıları, birçok durumlarda, kamu altyapı yatırımları ve hizmetlerinin özel kesimce gerçekleştirmesi için zorlamıştır. Federal düzeyde özelleştirme, Başkan Reagan’ın kurduğu Federal Mülkiyeti İnceleme Teşkilatı (Federal Property Review Board) ile 1982 Şubat’ında başlamış bulunmaktadır. (Hanke, 1990, s28)

Şu anda A.B.D.’lerinde kamu hizmetlerinin önemli bir bölümü özelleştirilmiştir. Özellikle belediye hizmetleri, cankurtaran hizmetleri, hapishane hizmetleri, çöp toplama hizmetleri, itfaiye işleri, büyük oranda özel kesimce yürütülmektedir. Böylelikle, yerel yönetimlerde gerçekleşmiş olan büyük çaplı özelleştirmeler sayesinde, 40.000 nüfuslu beldelerde devlet memuru sayısı 55 civarına inmiştir. (Doğan, 1993, s.156) Merkezi yönetimde de benzeri bir özelleştirme hızı göze çarpmaktadır. Aslında, yapısal olarak da özel teşebbüse ağırlı veren A.B.D: ekonomisinde, büyük bir güze sahip bulunan haberleşme ve telekomünikasyon hizmetleri, öncü bir uygulama ile özelleştirmeye geçilmiş ve bu alanda rekabetçi bir piyasa yapısı oluşturulması yönünde ciddi adımlar atılarak yerel şebeke işlemcilerinin tamamı özelleştirilmiştir.(Aktan, 1993) Bunlardan ayrı olarak, havayolları, demiryolları, yük taşımacılığı ve otobüs hizmetleri yasal düzenleme ve müdahaleler dışında bırakılmış, yapılan değişikliklerle bu sektörlerde yasal-kurumsal serbestleşme süreci tamamlanmıştır. (Aktan, 1986)
A.B.D.lerinde yapılan ve merkezi hükümet il yerel yönetimler nezdindeki kuruluş ve hizmetlerin özelleştirilmesini sağlayan girişimler oldukça yararlı sonuçlar vermişler: bu sektörlerdeki rekabeti ve verimliliği arttırmışlardır (Doğan, 1993, s.156)2- Batı Avrupa Ülkelerindeki Özelleştirme Uygulamaları ve Sonuçlar

Batı Avrupa’daki özelleştirme çalışmaları, Thatcher Hükümetinin 1979 yılında iktidara gelmesiyle İngiltere’de başlamış ve boyutları, uygulamaları ve sonuçları ile, diğer ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler ülkelere modellik edecek bir düzeyde gerçekleşmiştir. Bu nedenler, İngiltere’de ki özelleştirme uygulamaları daha büyük dikkatle takip edilmektedir.

a-İngiltere’deki Özelleştirme Uygulamaları ve Sonuçları

İngiltere, özelleştirme tartışmalarına 1979 yılı seçim dönemi içerisinde girmiş ve Muhafazakar Partinin seçim bildirgesinin en önemli bölümü bu konuya ayrılmıştır. Britanya halkının, işçi partisinin milletleştirme planlarına ciddi bir biçimde karşı çıktığı, buna rağmen, konut, bankacılık, sigorta, ilaç sanayi ve ulaşım sektörlerinde çalışan firmaların millileştirilmesinin devam ettirildiği, bu millileştirilmelerin giderek hem yoksullaşmaya hem de özgürlüklerin azalmasına yol açacağı belirtilere (Şayer,1986, s.45) muhafazakar iktidarın bütün bu sektörleri özelleştireceği beyan edilmiştir.

İngiltere’de kamu sektörüne ait işletmelerin karlılıklarında 1965 yılından beri görülen devamlı düşme eğiliminin, özellikle 1970 lerin başından itibaren hızlanma eğilimi göstermesi (Duran, 1985a. S.47) özelleştirme konusundaki gelişmelerin başlangıcını oluşturmuştur.Bununla birlikte, İngiltere’deki muhafazakar partinin özelleştirme düşüncesi başlıca şu gerekçelere dayanmıştır.(Yaman, 1993, s.12):

i)Kamu sektörü borçlanma ihtiyacını azaltmak suretiyle para arzını kontrol altında tutmak ve böylece enflasyon oranını düşürmek,

ii) KİT’lerin tekel statüsünü kaldırmak ve serbest rekabet ortamında faaliyet göstermelerini sağlamak suretiyle ekonomideki rekabeti ve verimliliği arttırmak.

iii) Halkın daha büyük bir kesiminin tasarruflarını hisse senetlerine yönelterek sermaye mülkiyetini tabana yaymak.

iv) Borçlanma ve vergi gelirlerine alternatif olabilecek yeni bir gelir kalemi oluşturmak.

Muhafazakar Parti iktidara gelince, seçim öncesi vaat ettiklerinden daha fazlasını yapmıştır. Kamu kesiminin elindeki dev şirketlerin büyük kısmı özel sektöre devredilmiştir. 1991 yılı başı itibariyle, kamu kesiminin yarıdan fazlası özelleştirilmiş, 650 bin işçi sektör değiştirmiş, 1 milyon 250 bin belediye konutu satılmış ve 9 milyon insan özelleştirilen şirketlerin hisse senedine sahip olmuştur. 1993 yılı itibariyle sırada özelleştirmenin son halkasını oluşturacak olan demir yolları, kömür işletmeleri ve posta acentası bulunmaktadır. (Uyanık, 1993, s223-227) Yapılan özelleştirmeler sonucunda ise, sadece Margaret Thatcher’ın başbakanlığı döneminde 75 milyar Dolar özelleştirme geliri sağlanmıştır. (Viravan, 1991, s46)

İngiltere’nin başlattığı ve 3.012 adet hisse senedi ile halka satılma gibi (Ceylan,1985, s.33) büyük çaplı özelleştirme girişimi, diğer dünya ülkelerinde de gıpta ile izlenmiştir. Yaklaşık on yıl gibi bir zaman diliminde, kamunun ekonomideki varlığını yarıdan daha aza indirmek ve hazineye de azımsanmayacak bir gelir getirmek gerçek bir başarı kabul edilmiştir. Ancak, hükümetin hedeflediği özelleştirme amaçlarını yakalayabildiği konusunda da şüpheler bulunmaktadır. Özelleştirilen şirketlerin mali açıdan daha iyi bir performansa sahip oldukları (Aktan, 1993) , karlılık düzeylerinin arttığı ve sermayenin tabana yayılmasında belirgin bir aşama kaydedildiği (Kilci, 1994, s.53) gibi olumlu tespitlerin yanında karşıt düşüncelerde bulunmaktadır.

Buna göre, özelleştirilen kuruluşların gerçek anlamda rekabete açılmasının sağlayamadığı, kârlılık durumlarındaki iyileşmelerin özelleştirmeden kaynaklanmadığı, özelleştirmelerin sadece hazineye gelir sağlamak amacıyla yapıldığı (Tezer, 1987, s.63) pay senetleri satımı yoluyla gerçekleştirilmek istenilen sermaye mülkiyetinin tabana yayılma düşüncesinin gerçekleşmediği, örneğin, British Aerospace’deki 158.000 paydaşın sonunda azaldığı ve 143 pay sahibinin şirketin devlet dışındaki sermayesinin %63 sahip olduğu, yalnız kârlı durumlardaki şirketlerin özelleştirildiği (Duran, 1985, s49), etkinlik verimliliğin de olumlu konjonktürden kaynaklandığı ve gaz, telefon, su, havayolları gibi sektörlerde rekabet getirilmediği için etkinlik ve verimliliğin sınanamadığı(Uyanık, 1993, s.2279 belirtilmektedir. Özelleştirilen şirketlerin hemen fiyat yükselmelerine gitmeleri ise, tüketiciler tarafından eleştiri konusu olmuştur. (Uyanık, 1992, s225)

b- Fransa’daki Özelleştirme Uygulama ve Sonuçları

1979 petrol şokundan sonra bir çok diğer Batı Avrupa ülkesi gibi Fransa’da da ekonomi bunalımlı bir döneme girmiştir. Mauroy Başbakanlığındaki sosyalist hükümet döneminde fiyat ve ücretler geçici olarak dondurulmakla birlikte, tam anlamıyla bir istikrar politikası uygulanamamıştır. Bütçeden millileştirilmiş şirketlere yapılacak kaynak aktarımı kısıtlı kalmıştır.

Bütçe imkânlarının zorlanıyor olması millileştirmeyi gerçekleştirenler arasında farklı düşüncelerin doğmasına yol açmıştır. 1985 yılına gelindiğinde, artık özelleştirmeden yana olanlar çoğunluğa ulaşmışlardır. Chirac, Mart-1986 seçimlerinden sonra Başbakan olarak hükümet programını Parlamentoya sunarken, özelleştirme konusundaki hedeflerini de açıkça ortaya koymuştur. (Fransa’da, s.50)

Hükümetin bu konudaki iradesini ortaya koyması ile, toplam değeri 150 ila 300 milyar Ffr arasında tahmin edilen ve 800 bin işçinin çalıştığı 65 adet kamu kuruluşunun hisselerinin satışı kararlaştırılmıştır. Bu kuruluşlardan 12 adeti de 1986-1987 arasında özelleştirilmiştir (Doğan, 1996, s.155)

c- Almanya’da Özelleştirme Uygulamaları ve Sonuçları

Batı Almanya, özelleştirme uygulamasında il defa 1957 yılında başlamış ve başarılı özelleştirme örnekleri verilmiştir. Batı Almanya’da özelleştirmenin temel amacı, sosyal piyasa ekonomisini geliştirmek ve gelir dağılımındaki adaletsizliği bir ölçüde de olsa çözüme kavuşturmaktadır. Bu esaslar çerçevesinde, önce Preussap adlı maden sektöründe faaliyet gösteren bir anonim şirket özelleştirilmiştir. Hisse senetlerinin satışa sunulması sırasında bir kişiye en çok 5 adet hisse senedi satılması şeklinde bir sınırlama getirilerek, hisselerin daha çok kimse tarafından alınması sağlanmıştır. Nitekim 100.058.000 DM tutarındaki hisse senedi 26.119 kişiye satılarak başarılı bir özelleştirme uygulanması gerçekleştirilmiştir.(Doğan, 1993, s137)

Batı Almanya, Doğu Almanya ile birleştikten sonra özelleştirme konusu iki yönlü olarak yürütmektedir. Batı’nın klasik Alman kuruluşlarında, örneğin Luftansa’da, özel kesime açılan paylar büyürken ya da Weba grubunda aynı yönde gelişmeler olurken; Doğu Almanya’nın Devlet girişimleri, bütün batı alemine açılmaktadır. Almaya, 1990 yılı itibariyle 10 milyar DM’lık özelleştirme yapmayı planlamıştır. Bu oluşumun yanında, özellikle bir KİT olan Volkswagen’in , İspanya’da Seat’ın ve Çekoslavakya’da Skoda’nın yönetimlerinde etkili olacak paylar satın alınmıştır. Bu da çok uluslu bir özelleştirme türü ortaya çıkarmıştır.(Özmen, 1990, s8)

Batı Almanya, doğu ile birleştikten sonra, doğuya ait olan dev ve hantal yapıdaki işletmeleri, serbest piyasa ekonomisinin yapısına uyum sağlayabilecek ve Avrupa Topluluğu standartlarında işlev görebilecek seviyeye getirmek için farklı bir özelleştirme programı uygulamaya koymuştur. Bu uygulamalar ile, 1991 yılı Ekim ayının sonuna kadar, özelleştirilen devlet işletmelerinin sayısı 4337’yi bulmuştur. Bu satışlardan yaklaşık 15.1 milyar DM gelir elde edilmiştir. İşletmeleri satın alanların taahhüt ettikleri yatırımların tutarı 96,9 milyar DM’a ulaşmıştır. (Dartan, 1993, s58) Doğu Alman şirketlerinin içinde bulundukları yapılanmanın olumsuzluklarına rağmen, başarılı bir özelleştirme programı devam etmektedir.

4- Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Özelleştirme Uygulamaları ve Sonuçlar

İngiltere’de büyük çaplı olarak başlayan, Batı ve Doğu Avrupa, Amerika, Kanada, Japonya gibi ülkeleri etkileyen özelleştirme akımı, gelişmekte olan ülkelerde büyük yankı bulmuştur. Bu ekonomilerde, içinde bulundukları, özellikle, enflasyon ve kamu finansman dengesi sorunlarının, devletin ekonomi içerisindeki ağırlığından kaynaklandığını kabul etmişler ve özelleştirme çalışmalarına hız vermişlerdir.

Bu ülkelerden bazılarındaki özelleştirme uygulamaları ve sonuçları, özet itibari ile şöyle olmaktadır.

a-Meksika’daki Özelleştirme Uygulamaları ve Sonuçları

Yakın geçmişteki Meksika deneyimi, dikkatlice planlanarak uygulanan bir özelleştirme programının mükemmel bir örneği sayılmaktadır. Küçük çapta özelleştirmelerle başlayan bu program, kısa sürede, sık aralıklarla yapılan daha büyük ve karmaşık şirketlerin özelleştirilmeleriyle tam kapsamlı bir programa dönüşmüş ve kamuoyundan da destek görmüştür.

Meksika’daki özelleştirme programı, 1983 yılında bir IMF stabilizasyon programı çerçevesinde başlamıştır. 1988 yılına kadar ise, bütçe açıklarını kapatmak amacıyla, yalnızca küçük işletmelere dönük olarak ve bu işletmelerin tasfiyesini sağlamak şeklinde uygulanmıştır.ş

Özelleştirme faaliyetleri, 1989’da Salinas Hükümetleriyle birlikta ivme kazanarak devam etmiş ve özelleştirme programı, ticarette serbestleştirmeyi, dış borç ödemelerinin ertelenmesini ve iç pazarın serbestleştirilmesini de içeren yapısal bir reform paketinin bir parçası olarak uygulanmıştır. (Meksika, 1993, s.3.) Özelleştirmenin önemli bir bölümü doğrudan satış şeklinde yapımlı ve hizmet kesimlerindeki, havayolları, telefon şirketi gibi bazı devlet monopollerini de kapsamıştır. (Akyüz, 1994, s.5)

Meksika, özelleştirme uygulamaları ile, 1991 yılı sonuna kadar, hükümetin elindeki 1155 KİT’in 940 tanesini tasfiye etmiş, birleştirmiş veya satmıştır. Bunların toplam değeri ise Meksika GSMH’sının %6’sı olan 14 Milyar Dolara eşittir. (Özelleştirme…, 1993, s38) Özelleştirmeden elde edilen gelirler, önceleri, ekonomiyi beklenmedik şoklara karşı korumak amacıyla açılan özel bir hesapta tutulmuştur. Mali açıdan güçlü bir konuma gelindiğinde de, 1992 yılı başı itibariyle 14 trilyon Peso tutarında iç borç, sadece özelleştirme gelirleriyle ödenmiştir. Bu yolla, 1988 yılında GSYİH’nın %29.2 oluşturan yurtiçi kamu borçları, 1991 yılı itibariyle GSYİH’nın %17.5’una indirilmiştir. (Apak, 1993, s.90)

Görüldüğü gibi, Meksika, kapsamlı ve istikrarlı bir paketle hem kamunun ekonomideki ağrılığını azaltmış, hem de elde ettiği özelleştirme gelirleri ile enflasyon, faiz oranları ve kamu borç yüklerinde belirli gerileme sağlamıştır. Bu nedenle de, başarılı bir özelleştirme programına örnek olarak gösterilmektedir. (Meksika, 1993, s.3)

b- Brezilya’daki Özelleştirme Uygulamaları ve Sonuçları

Brezilya’da KİT’lerin özelleştirilmesi, 1983’ten sonra gündeme gelmiştir. 1983 yılında Askeri yönetim tarafından kurtarılan ve devletleştirilen şirketlerin 89 tanesi özelleştirme programına alınmıştır. Askeri yönetim iktidarda iken, bu şirketlerin 20 tanesi özelleştirilmiş, 42 şirket içinde, önceliği, stratejik önemi olmayan bazı petrol ve madencilik şirketleri almıştır.

Hükümet 1985 yılı sonunda, Petroban petrol şirketinin 5 milyar adet hissesini ülke çapındaki 15.000 banka şubesi ve aracı kuruluşlar eliyle satışa çıkarmıştır. 520 kamu şirketinden en az 100’ünün daha kapatılması veya kamu mülkiyetinden çıkarılması düşünülmektedir. (Doğan, 1993, s.159)

Brezilya’da belli bir süre duraklamış bulunan özelleştirme uygulamaları, 1991 Ekim’inden yeniden başlatılmıştır. 1992 sonuna kadar, 20 kamu kuruluşunda gerçekleştirilen özelleştirme ile 3.2 Milyar Dolar gelir elde edilmiştir. Özelleştirilen kuruluşlar, kimya, petro kimya, demir-çelik gibi sektörleri kapsamaktadır. Önümüzdeki yıllarda, bu uygulamaların, elektrik, telekomünikasyon ve petrol endüstrisinde de yayılması beklenmektedir.(Apak, 1983, s62)

YARARLANILAN KAYNAKLAR



1- AKTAN, Coşkun C., (Çev) (1986), “Yasal Kurumsal Serbestleşme ve Özelleştirme” (1986), Sermaye Piyasası Dergisi, Yıl:8, Sayı : 92, Ekim/1986, sç37-42

2- AKTAN, Coşkun C. (1993), “Posta ve Telekomünikasyon Hizmetlerinde Yeniden Yapılanma ve Özelleştirme Uygulamaları (ABD ve İngiltere Örnekleri), İktisat İşletme ve Finans Dergisi, Yıl:8, Sayı: 92-93, Kasım- Aralık/1993

3- AKYÜZ Yılmaz (1994), “Ekonomide Liberalleşme ve Sanayileşme Latin Amerika Deneyimi”,İktisat İşletme ve Finans Dergisi, Yıl:9, Sayı:96, s2-18

4- APAK Sudi (1993), Türkiye’de ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Ekonomik İstikrar Uygulamaları, İstanbul, Anahtar Yayınevi

5- BEESLEY, Micheal and LITTLECHILD Stephen (1983), “Privatization: Principles, Problems and Priorities”, Lloyds Bank Review, July-1983,p1-20

6- BERBEROĞLU İbrahim (1987), “Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Özelleştirilmesi ve İngiltere Uygulaması”, Maliye Yazıları Dergisi, Sayı:6, Nisan-Mayıs/1987, s.16-32

7- BIRCH Micheal L. (1988), “Özelleştirme”, Para ve Sermaye Piyasası Dergisi, Yıl:10, Sayı:108, Şubat-1998, s.25-26

8- CEYLAN Ali (1985), “Kitlerin Özelleştirmesinde Sorunlar”, Sermaye Piyasası Dergisi, Yıl:7, Sayı:74, Mayıs-1985, s.32-36
 

Ŧ ℓ ε ŧ ¢ ħ

ےσℓđ
özelleştirme yanlısı güzel bir yazı eline sağlık
özelleştirme ile ilgili bir diğer yazıyı da ilerleyen günlerde ben ekleyeceğim
 

Elasis

New member
Özelliştirme karşıtı vatanseverler için güzel yazı ama bunu da okumak istemezler
 

yoldas

New member
sadece şunu söyleyeyim

bir evin var ve o evin fiyatı 2000 lira

sen o evi normal şartlarda 1/10 fiyatına yani yılda 200 liraya kiralarsan 10 yılda parasını çıkarırsın o süreden sonra alacağın para sadece cebine kar olarak kalır

ama sen o evi 2000 liradan satarsan başka hiçbir para alamazsın

ha diyorsan ben bu evden kar edemeyeceğim ondan dolayı satıyorum

o evi alan bir şekilde kar edecekse demek ki sende kar edersin

o zaman senin yönetim tarzında sorun var demektir

sen evi satacağına önce kafanı temizle biraz düzelt kendini beceriksizlik yapma

o ev sana kar getirmeye başlar
 

Elasis

New member
YOLDAŞ' Alıntı:
sadece şunu söyleyeyim

bir evin var ve o evin fiyatı 2000 lira

sen o evi normal şartlarda 1/10 fiyatına yani yılda 200 liraya kiralarsan 10 yılda parasını çıkarırsın o süreden sonra alacağın para sadece cebine kar olarak kalır

ama sen o evi 2000 liradan satarsan başka hiçbir para alamazsın

ha diyorsan ben bu evden kar edemeyeceğim ondan dolayı satıyorum

o evi alan bir şekilde kar edecekse demek ki sende kar edersin

o zaman senin yönetim tarzında sorun var demektir

sen evi satacağına önce kafanı temizle biraz düzelt kendini beceriksizlik yapma

o ev sana kar getirmeye başlar

Ben 2000lira alırım yerine daha iyi bir ev yaparıım
 

yoldas

New member
Elais' Alıntı:
Ben 2000lira alırım yerine daha iyi bir ev yaparıım
tamam da bu bana bir kar getirmez ki

hem 2000 lira yı alıp cebe indiriyorlar

bana söyler misin

köy hizmetleri özelleştirildi yerine ne kuruldu

telekom satıldı yerine ne yapıldı

tekel satıldı yerine ne yapıldı

bankalar satıldı yerine ne yapıldı

demirçelik fabrikaları satıldı yerine ne yapıldı

sözde sağlık ocakları ve hastaneler bedava oldu

hahaha

sağlık bakanı halkı resmen aptal yerine koydu

sağlık ocaklarında alınmayan ücretler eczanelerde alınmaya başlandı

ondan sonra sağlık bakanı çıkıp şu açıklşamayı yapıyor

2-3 ytl nin kimseye zararı olmaz

sayın bakanım

Türkiye de 10 milyon kişinin günlük geliri 3 ytl nin altında

tabi siz satın devleti atın paraları cebinize ondan sonra 2-3 ytl kimseye zarar vermez deyin

hahaha ne güzelde espri yapıyorsunuz

stand up'a girerseniz cem yılmaz pabucunu ters giyer
 

Elasis

New member
Ülkemizde işsizlik vardır. Buna katılıyorum bundan dolayıda gelir düşüklüğü yaşanmaktadır. Satılan kuruluşlarla halka yol, su, elektrik, sağlık hizmeti, veriliyor ve verilecektir. Bunların faydaları uzun zaman dilimlerinde meydana gelecek ve görelecektir. Bu ülkede satılan kuruluşlardan devlet vergi alaacak onlardan gelir elde edecek. Devlet kuruluşlar boş bi anlaşmayla satmıyoki alan kuruluşun belirili prosedürleri yerine getirecek var. Devlet kuruluş işletirse ne olur? Her gelen hükümet kendi partisinden insanları bu kurumlara sokar.EE Ne olur? Kadrolaşmalar olur, yan gelip yatma yerine olur.. Tam anlamıyla çalışmazlar. Bugün bir sürü özel sektörde yabancı sermayeli kuruluşalar var. Örnek; COCA COLA, PEPSİ, HENKEL, P&G v.s. burada çalışan kaç aile babası var. Sonuçta Türkiye de çalışan türkiye içecek, kimyevi ürünler satan kuruluşlar.Biz onlara siz gidin diyebilirmiyiz.
 

yoldas

New member
Elais' Alıntı:
Ülkemizde işsizlik vardır. Buna katılıyorum bundan dolayıda gelir düşüklüğü yaşanmaktadır. Satılan kuruluşlarla halka yol, su, elektrik, sağlık hizmeti, veriliyor ve verilecektir. Bunların faydaları uzun zaman dilimlerinde meydana gelecek ve görelecektir. Bu ülkede satılan kuruluşlardan devlet vergi alaacak onlardan gelir elde edecek. Devlet kuruluşlar boş bi anlaşmayla satmıyoki alan kuruluşun belirili prosedürleri yerine getirecek var. Devlet kuruluş işletirse ne olur? Her gelen hükümet kendi partisinden insanları bu kurumlara sokar.EE Ne olur? Kadrolaşmalar olur, yan gelip yatma yerine olur.. Tam anlamıyla çalışmazlar. Bugün bir sürü özel sektörde yabancı sermayeli kuruluşalar var. Örnek; COCA COLA, PEPSİ, HENKEL, P&G v.s. burada çalışan kaç aile babası var. Sonuçta Türkiye de çalışan türkiye içecek, kimyevi ürünler satan kuruluşlar.Biz onlara siz gidin diyebilirmiyiz.
duyanda şimdi kadrolaşma yok sanacak ha

sen daha neyi savunduğunu bilmiyorsun

ne dediğini bilmiyorsun

çok hayalci gördüm seni :durdurun

umut fakirin ekmeğiymiş derlerya

sen bildiğin gibi düşün

sana ne desemde sen yine bildiğini okuyacaksın
 

Emrekalyon

New member
özelleştirmeye karşı değilim.Zaten bu satıldı dediklerinizin çoğu kiralık olarak verildi.Ama özelleştirirken yabancıya değilde tamamen Türk şirketlerine verilseydi çok daha iyi olurdu.
 

fatihsan

New member
ÖzelleŞtİrme KarŞiti Olan İnsanlar LÜtfen Kafanizi Deve KuŞu Gİbİ Kuma GÖmmeyİn.

Bu GÜn Komİnİst Rejİmden Kurtulan Ülkeler.
Rusya :petrolÜ Özel DoĞalgaz Özel Stratejİk ÜrÜnler Bunlar.devlet YÖnetİmİndekİ Sanayİsİnİ Satti

Polonya:devlet YÖnetİmİndekİ Sanayİsİnİ Satti Özellİkle Yer Alti Madenlerİnİ
Bu GÜn Komİnİst Rejİmden Kurtulan Ülkeler.ukranya,romanya,bulgarİstan Orta Asya Ülkelerİ Hepsİnİn Sitratejİk ÜrÜnlerİ ÖzelleŞmİŞ Durumda

Gelelİm TÜrkİyeye Bundan Öncekİ HÜkÜmetlere Kİtlerİn Ekonomİye Zarari Mİlyar Dolarlardaydi Erdemİrİn Ssk Ya Borcunu Ödeyemİyordu Yasla Devlete
Tekelİn Yİne Öyle Beledİyelerİn Hala Ssk Ya Borcunu Ödeyemİyor.bu Kİt Lerİn Borcunu Kİm ÖdÜyordu Tabİkİ Halk Benİm VerdİĞİm Vergİ Kİtlerİn Borcuna Gİdİyordu.en Basİt Örnek Beledİyeler ÇÖp Toplama İŞİnİ ÖzeleŞtİrdİ Sokaklar ÇİÇek Gİbİ Adamlar Gece Sabaha Kadar Sokaklari SÜpÜrÜyor.hemde Ayda 500 Ytl Aylikla Daha Önce Beledİye Topluyordu Bİr ÇÖpcÜ 800 900 Ytl MaŞaliyordu Ama Sokaklar Pİslİkten GeÇİlmİyordu.

Samsun'un Bafra İlÇesİnde Devlet Üretme ÇİftlİĞİ Var. 10000 DÖnÜm Alani Var.
Burada Toplam 10 Adet At Var.burada Bİrtane MÜdÜr 20tanede Çobani Arti 30tanede Memuru Var.bunlarin YaptiĞi İŞ 10 Tane Ata Bakmak.

Yİne Ondokuzmayis Sigara Fabrİkasinda ÇaliŞmiŞ Şİmdİ Emeklİ TanidiĞim Vardi
Adam HİÇ İŞe Gİtmeden Aylik Aliyordu 25 Senelİk Hİzmetİnde Toplam 10 Yil ÇaliŞmamiŞtir.ama Her Ay 1500 Ytl MaaŞ Aldi.bu Benİm Bİldİklerİm.

Belkİ BÖyle TÜrkİyede Kİm Bİlİr Bİnlerce KİŞİler Var.


Yİne Ondokuzmayis ÜnÜversİtesİnde Elİnİ Sallasan GÜvenlİkcİye DeĞİyor.doldurmuŞlar Orayida RektÖr Sol GÖrÜŞlÜya Nekader Chp'lİ Üye Varsa Orada ÇaliŞiyor.

Bence Devlet Nekadar Kİtler Varsa Hepsİnİ Satmalidir.alan İster TÜrk İster Ermenİ,veya Yahudİ Olsun Bunlar Gİderken Fabrİkalari Sirtlarina Alip GÖtÜrecek Hallerİ Yokya Devlet Hem Parasini Aliyor.hem Vergİsİnİ Aliyor.zarar Ederse Zarar Onlarin Bİr UsÜlsÜzlÜk Olursa Devletİn SayiŞtayi Var.onlar Denetler.

Bence Devlet Aslİ GÖrevİnİ Yapmasilazim.

Yasama YÜrÜtme
 

tuufi

New member
özelleştirmeye karşı değilim.Zaten bu satıldı dediklerinizin çoğu kiralık olarak verildi.Ama özelleştirirken yabancıya değilde tamamen Türk şirketlerine verilseydi çok daha iyi olurdu.
maalesef sizin gibi karşı olmayanlar yüzünden bu hale geldik.kısaca açıklayayım.

bir evin var o kirada ve yıllardır onun parasıyla geçiniyorsun.ve bu evi 1 yıllık kira fiyatına satıp daha sonra bu parayı harcıyorsun.paran bitincede arkadaşından eşinden dostundan para istiyorsun.
evet başımızdakiler şu an evi sattılar parayı yediler.hatta bu parayı yerken ''bakın ekonomi ne güzel hiç zam olmadı '' dediler.şimdi ne mi oldu? para bittiği için elektriğe yılbaşından bu yana % 39 zam geldi,ekmek 75 ykuruş oldu,tüp 46 lira oldu.
evet asgari ücrete gelen zammı sen söyle ben hatırlayamadım ??????
 

Albayrak

Can Feda
Neymiş özelleştirmeye karşı olunduğundan bu ülke bu haldeymiş. :durdurun

Bu ülkeyi bitirdiler be, kesin büyü yaptırmış olmalı size... :durdurun

Dikili bir ağacımızı bile bırakmayacaklar.

Ülke bu zamana kadar böyle peşkeş görmemiştir.

Böyle satıcı görmedik.
 

reisselo

New member
Ben alıcıyım bir işletmeyi alırken ilk hedefim kar elde etmektir. Şimdi gelelim satan kişi niye satar ya zarar ediyordur ya da işletmeyi yönetecek kadrosu yoktur.Bizim hükümet niye özelleştirmelerde bulundu çoğu işletme zarar görüyor dedi örneğin Telkom zarardan sonra satıldı dendi ve satıldı şimdi ne oldu Telekom % 30 kar elde ediyor.
Size soruyorum özelleştirmeden sonra biz hangi kuruluşu açtık kar elde ettik.
 

ozkan370

Software Engineering
sanki o özelleştirilen kurumların başındaki adamlar o kurumu kar ettiriyo müdürler bile sömürüyo neden özelleştiriliyo kar ettsin sistem değişsin diye
 

shamur_80

New member
ya sistemdekiler iyi işletlemiyorsa bir kurumu illaki o kurumu satmak gerekmez baştakileri degiştirirsin olur biter. satıcakmısın o saman iyi paraya satarsın ardından sattıgının yerine daha iyisini yapıp istihdam yaratırsın biz şimdiye kadar elimizdeki paraları yedik ondan ekonomi güsel gidiyo diyolardı.. artık iş işten geçtii herkese geçmiş olsun inş çok büyük acılar yaşamayız
 

dogy1

New member
sanki o özelleştirilen kurumların başındaki adamlar o kurumu kar ettiriyo müdürler bile sömürüyo neden özelleştiriliyo kar ettsin sistem değişsin diye
Şimdi sistemi değiştirmek için kâr etmek gerek diyorsun da....
İşte biz böyle şirketleri özelleştire özelleştire anca bakkalımızın manavımızın sistemini değiştirebileceğiz.Elimizde sistemini değiştirebileceğimiz hiç bir şey kalmayacak.
Birde olaya bu açıdan baksan?
 

Zagor270

New member
Özelleştirmeyi değil Özelleştireni tartışalım

Özelleştirmenin tartışılması bile abes. Herkesin fikri olması çok doğal ama bunu özümseyememiş arkadaşlar için bu konuyu izah etmeye çalışacağım. Önce Dewletin asli görewleri nelerdir onu okuyalım ;

DEVLETİN GÖREVLERİ

Anayasaya göre Devlet, "Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve
demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve
hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve
sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya
çalışmak"la görevlidir. (bknz. kaynakçalar 1)

Yine görewlerinin açıklamaları :

1. Eğitim Görevi

İnsanlar, haklarını isteyebilmek onlara saygılı davranılmasını beklemek ve onları koruyabilmek için, onların ne olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini bilmelidirler.

2. Yasama Görevi

Meclis, yasa çıkarmakla görevlidir. Yasaların çıkması sonucu, insan hakları eğitimi ve insan haklarının korunması ile ilgili organ ve görevlilerin görevleri belirlenir.

3. Yürütme Görevi

Yürütme yetkisini cumhurbaşkanı, hükümet ve onların yetki verdiği yönetici ve memurlar kullanır. Devletin yürütme organı, hakların çiğnenmesini engeller.

4. Yargı Görevi

Devlet, yargı görevini, mahkemeler eliyle kullanır. Haksızlığa uğrayanlar mahkeme yoluyla kendilerini savunup haklarını arayabilirler. Yargıcın verdiği kararlar, değişikliğe uğramadan uygulanmak zorundadır.

5. Devletin Kişi Özgürlüklerine İlişkin Görevleri

Devletin vatandaşa karşı öncelikli görevlerinden birisi; kişinin bedensel ve ruhsal varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaktır. Devletin kuruluş amacı da, vatandaşlarının mutluluğu için çalışmaktır. Herkesin, kendini koruyan devlete saygılı, kendini barındıran topluma uyma ve onu geliştirme görevi vardır. (2)


Bu maddeler gayet açıkça ortaya koyuyor ki dewletin asli görewleri arasında özelleştirilen kurumların yaptıkları yoktur. Dewletin demir-çelik sektöründe weya tekstil imalatında weya petrokimya işinde ve benzerlerinde yeri yoktur. Kurtuluş sawaşının ardından yeni kurulan bir dewletin üretime katkısı amacıyla kurulan kurumları zaman içinde satılmalıydı. Türkiye Özelleştirmeye çok önceden başlamasına rağmen çok az yol almıştı. Akp hükümetin sırasında kelimenin tam anlamıyla gaza basıldı we herşey satılmaya başlandı. Özelleştirmenin mantığını bu başlığın ilk yazında açıklanmış. Bazı özel durumlarda sembolik rakam olan 1 ytl ye bile satış yapılabilir. Wergi awantajları da sağlanabilir. Alıcıya ülkeye büyük katkı sağlaması karşılığında bazı ayrıcalıklar bile werilebilir. Önemli olan alıcının satın aldığı kurum wasıtasıyla ülkeye katkıda bulunmasıdır. Bunun en güzel örneği Mesut Yılmaz'ın direktifleri doğrultusunda Kocaeli Seka arazisi üzerine kurulan Ford Fabrikasıdır. Her sene milyar Dollarlık ihracat yapan bu kuruluş hem ülkeye önemli bir ihracat katkısı yapmakta hemde binlerce watandaşımıza iş imkanı yaratmaktadır.
Akp hükümeti birçok kurumu satarak yapılması gerekeni yapmıştır. Fakat bu satış sırasında ne yasal düzenlemeler yapılmıştır, ne de koruma gözetilmiştir. Bu yüzden sık sık mahkemece iptal edilen ihaleler we satışlar olmuştur. Bunlardan hükümet bizzat sorumludur we hatalıdır. Yapılan ihalelerin kendi taraftarlarına yönelik olduğu düşüncesi hiçbir zaman giderilememiştir. Örnek olarak İstanbul Belediyesine ait birçok ihalenin Albayrak Holding tarafından alınması gibi. Yapılan satışlarda her zaman "sat kurtul" gibi bir düşünce gözetilmiştir. Birçok kurum bu zihniyetten dolayı adeta yok pahasına satılmıştır. Bunu başka bir başlıkta açıklamıştım. Detaylı rakamları sözlerime itibaren etmeyen arkadaşlara açıklayabilirim. Dolayısıyla ülke bu özelleştirmeler sonucu ZARARA UĞRATILMIŞTIR. Bunun karşılığı da yüce diwandır.
Diğer taraftan satılan kurumların çoğu zaten kar eden kuruluşlardır. Zarar eden kuruluşlardan çok azı satıldı. TCDD gibi hantal we zarar eden ama Türkiye için çok önemli olan kuruluşlar halen dewletin elindedir.
Satılan hiçbir kuruma ciddi bir yatırım yapılmadığı gibi kurumlar ne hizmet kalitelerini yükselttiler ne de müşteri konumundaki halka daha ucuza hizmet werdiler. Ayıca bir çoğunun tekel konumundaki durumları da dewam etmektedir.
Daha önceden başka bir başlıkta da bu konuya değinmiştim. Birçok dewlet eğitim, sağlık we hatta güwenlik gibi konularda bile özelleştirmeye gidiyor. O yüzden özelleştirmenin kötü olduğunu düşünmeyin. Özelleştirilen kurumları satın alan gruplar/kişiler/firmalar zarar etmek istemezler o yüzden ülkeye kötülük yapacaklarını düşünmek hata olur.
Özelleştirmenin yanlış yapılması özelleştirmenin yanlış olduğu anlamına gelmez. O yüzden özelleştirmeyi eleştireceğimize nasıl daha doğru özelleştirme yapabiliriz onu tartışalım.

Selamlarımla,

Doc



Kaynakçalar :

1) TBMM Web sayfası : http://www.tbmm.gov.tr/tarihce/kb13.htm
2) Sosyal Bilgiler Dersleri Web sayfası : http://www.sosyaldersleri.com/vatandaslik/insanhaklari/devletingorevi.htm
 

srkngncy

New member
bütün dünyada özelleştirmeler yapilir ama sadece kendi vatandaşları bağımsız olarak özelleştirmelere girebilirler... yani dünyada özelleştirme için en büyük şart hangi devletse örnek amerika özelleştirmeye girecek firmalar amerikan firmalari ve sadece amerikan vatandaşlarıdır.. ama maalesef türkiyede özelleştirme diyince akla gelen tek şey yabancılar... bir ülkede özelleştirme adi altinda yabancilara işletme devrediliyorsa o ülke özelleştirme adi altindan sömürülüyor demektir.. yani yabancılara özelleştirme sınırsız toprak satimi iş yeri satimi gazate vs satilişlari sahiller barajlar limanlar vs vs satiliyorsa veriliyorsa o ülke sömürge olsun diye çabalıyordur bunu yapanlar... başka devletlerim himayesi altindaki insanlar yapabilir ancak bunu... saygılarımla

yaw kimi diyor işsizlik var ondan satiliyor kimi diyor dis borc var ondan vs vs.. satilan yerlere yenisi gelmedi bir.. ikincisi 4 yılda akp 475 milyar dolar dıs borç aldı o paranın nereye ne için harcadılar o belli deil.. ki akp nin aldığı o dis borçla fransayı satin alirsin yanında da hollandayı sana hediye verirler.. üçüncüsü özelleştirme amerika birleşik devletlerinde amerikan şirketleri girer.. amerikan vatandaşı girer yabancı ülkelerin özelleştirmeye girmeleri kisitlanmıstır.. avrupada ve diğer bütün dünya ülkelerinde bu böyledir.. ama türkiyede heryer yabancılara satilmaktadır özelleştirme adi altinda.. ve her nedense bu ülke özelleştikçe biz dahada fakirleşiyoruz.. işsizlik artiyor.. açlık artiyor ve her nedense özelleştirmelerle alinan dis borclar ve diğer yardımlarla ülke rahatlayacağına herşeye fahiş oranlarda zam geliyor.. özelleştirme yanlıları bunları neden düşünemiyor acaba?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

HTML

Üst