Vista'nın 15 Önemli Eksiği

Gs_Hacker™

Hα©ĸεя
Vista’nın eksiklikleri kullanıcılarını kara kara düşündürüyor. İşte bunlardan 15 tanesi...


1) Çok pahalı

Windows XP Professional kullananları yeni Vista sürümleri içerisinden ancak Vista Ultimate keser. Ve bu işletim sisteminin fiyatı 400 Dolar. Bu rakam, yeni bir bilgisayar parasına denk geliyor. Herkesin bu ücreti ödeyebileceğinden şüphemiz var.



2) Her program çalışmıyor

Şu anda kullandığınız her yazılım, maalesef Windows Vista’da çalışmıyor. Bunun için, yazılım firmalarının yamalarını beklemek zorunda kalacaksınız.



3) Sürücü desteği

Windows Vista’da her ne kadar sürücü derdi olmayacak deseler de bazı donanımların sürücüleri konusunda ciddi sıkıntılar var. En azından ülkemizde en çok kullanılan modemlerden Zoom’un bu sorunu bir süre önce yaşadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Üyelerimizden Undersel-2003'ün şikayetinde ise, en çok tercih edilen telefon markalarından biri olan Nokia'yı en güncel sürücüsüyle tanıtamamış olması ve bunun yanında kullandığı fotoğraf makinası ve gamepadinide tanıtamadığını belirtmesi bizim için yeterli oldu.



4) Performansı yerlerde

Windows sürümleri giderek hantallaşıyor. Kod satırları katlanarak artarken, aynı donanımda yeni sürümü çalıştırmak, neredeyse imkansız hale geliyor. Yani Windows 95, 11.2 milyon satır program kodu içeriyorken, Windows Vista, 50 milyon satıra çıkmış durumda. Ayrıca yeni arayüzü ve bu arayüzüle birlikte gelen değişiklikler, ekran kartlarını ağlatacak cinsten. Bütün bunları şimdiden biliyor olmamızsa aşağıdaki maddenin doğmasına neden oluyor.



5) Pahalı donanımlar

Windows Vista’yı performanslı çalıştırmak için satın almanız gereken donanımlar, cep yakıyor. Çift çekirdekli bir işlemci, onu destekleyen ana kart, ekran kartı ve RAM derken, bu rakam en az 1000 Dolar’ı buluyor.



6) Güvenlik ellere emanet

Windows Vista’nın en güvenli işletim sistemi olacağı söyleniyordu. Ancak çıkmasına günler kala hacker’lar tarafından kırılması ve çıktığında da yasal olmayan kopyalarının sitelerde dolaşması, kullanıcıların aklında soru işareti bırakıyor.



7) Akıllı olmayan güvenlik

Windows Vista kullanırken, bir yazılım kurmak istediğinizde sizi karşılayacak olan pencereler, her ne kadar sizin güvenliğiniz için hazırlansa da bu durum, zamanla işkence haline geliyor. Microsoft’un kendi yazılımlarını kurmak istediğinizde bile “Emin misiniz? Tehlikeli olabilir!” uyarısı alıyorsunuz.



8) Değişen arabirim

Windows XP’de alıştığınız arabirim, Vista’da ciddi değişikliklere uğradığından dolayı uyum konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntılar, zoraki olarak bir süre sonra yerini alışkanlığa bırakıyor. Ve yukarıda da belirttiğimiz gibi beraberinde donanımsal sıkıntılarda getiriyor.



9) Güçlü Alternatifler

Pardus, MAC OS X gibi işletim sistemleri, Windows Vista’nın yaptıklarından daha fazlasını gerçekleştirebiliyorlar. Sadece pazarlama ve tanıtım konusunda yetersiz kalan bu işletim sistemleri, şu anda kullanılan donanımlarla da gayet başarılı çalışıyor. Pardus’un ücretsiz olduğunu hatırlatalım.


10) Microsoft’un yamalı imajı

Zamanında mahkemeler tarafından resmen duyurulan tekelcilik gibi konuların yanı sıra güvenlik açıkları ve yüzlerce MB’lık Service Pack’ler gibi kurulması zorunlu olan yamaları ile kullanıcıları karşısına alan Microsoft, bu imajını hala düzeltemediğinden dolayı kullanıcılar, yeni de olsa bir Microsoft yazılımına güvenmek istemiyorlar. Hele hele açık kaynak kodun adımları büyüyorken.



11) Firewall

Çift taraflı olsa da, ücretsiz firewall yazılımlarından bile kötü olan yeni güvenlik birimi de kullanıcıları zamanla zor duruma sokabilir. Mesela Windows Vista güvenlik duvarının arayüzü ve konfigurasyon seçeneklerinin XP'ye Servis Paketi 2 ile gelen güvenlik duvarından hemen hemen hiçbir farkı bulunmuyor. Bu, Vista'dan daha değişik bir güvenlik duvarı bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak.

Ayrıca Vista'nın güvenlik duvarı için genel ve özel profil seçenekleri sizlere ev ya da genel bir ağa bağlarken sadece bir profili seçmenize izin veriyor. Yani maalesef Vista'da sadece bağlantıyı ilk defa kurarken ev ağı ya da genel ağ seçeneğini seçebiliyorsunuz.

Zaten sydney kökenli analist şirketi Hydrasight'ın yöneticisi, güvenlik uzmanı Micheal Warrilow'da tam güvenlik oluşturan bir güvenlik duvarı yazılımının Microsoft'a zor geldiği inancında olduğunu dile getiriyor. Vista ancak güvenlik duvarını destekleyecek olan Windows Defender, yüksek koruma seçenekli Internet Explorer ve gelişmiş Windows Update gibi programların yardımlarıyla daha güvenli bir hal alabiliyor.


12) Geniş bant internet

Windows Vista ile beraber gelen uygulamaların kullanması gereken internet bağlantısı da tıpkı donanım gibi güçlü olması gerekiyor. Aksi takdirde, bu araçlardan tam olarak istifade edilemiyor.



13) Yetersiz kaynak

Windows Vista’nın çıkmasına rağmen henüz piyasada bu işletim sistemini daha iyi kullanmak için kaynak bulunmuyor. Olan kaynaklar da yabancı dildeki Windows Vista kitapları.

14) Uzun süren kurulum

Windows Vista kurmak istediğiniz zaman kendinize biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Zira, kurulumun süresi, bilgisayarınızın performansına oranla biraz fazla zaman alıyor. Tahmini olarak 1-2 saat.

15 ) Yamalı Çoraplar

Windows XP’den sonra gelen yamalar Service Pack adı altında toplanmıştı ve an itibarı ile bu, yüzlerce MB’lık dosyalar anlamına geliyor. Windows Vista’nın da daha şimdiden çıkmaya başlayan yamaları, zamanla indirilmesi ve kurulması zor

ALINTI
 

RuTH

Altın Üye
BiLgi için TeşekkürLer...
 

allTimeCasper

New member
Vistanin Artilari

Vista İşletim sistemi , yen bir işletim sistemi olduğu için yeni donanimlarla 100 / 100 performasnla çalişiyor yaptiğimiz testlerle bu çok açik görünüyor özellikle donanimi çok ii kulaniyor . Mesela Disklerde Dosya Transferi Sırasinda Diskin yüzde yüz okma performansini kullaniyor gerçek değerlerde okuma ve yazma yapabiliyor , bundan önceki işletim sistemlerinde Xp de dahil bu çok yavaşti , ve işletim sistemleri bu yüzden donanim nekar güçlü olsada yavaş çaişiyordunu eksikliği gidermişler vista ile beraBER.
Ayrına Xp de devamlı kullandiğimz bazi karişimiza çıkan eksikliler Giderilmiş
bunlar kullanin ca anlaşiliyor
Bazi gereksi servisler var içerisinde onlar kadirilinca dahada performansi artiyor VİSTA nin
dediğimiz gibi yeni donanımlarda mükemmel çalişiyor sorun yok ,
ama yazılım konusunda Xp de ilk çıktığında biraz sorunlar olmuş tu bundada olajaktir
Bence VİSTA nin Önü Açık arkadaşlar ,
Gelmş GEçmiş En İİ VİSTADİR
 

1sc0rp!tX

Altın Üye
Valla ben Vista ya geçiş yapmadım..VE Bu gidişle de yapmayı düşünmüyorum..Hala Sistem rayına oturmamışa benziyor..Xp bana yetiyor artıyorda..
 

xyron

New member
valla bilgisayarın garantisi gitmesin diye orijinal xp almışım geçen sene bilgisayarı alırken.parasını çıkarmadan 5 seneden önce değiştirmem:) bill gates e mi çalışıyoruz yaaaa
 

flameman

Banned
bencede öyle ya adamlar işletim sistemini çıkardılar ama yarım olarak sürdüler.tam sistemli bir işletim sistemi olmamış...
 

mrpele

New member
İyi de...

dostum bilgilerin için teşekkürler ancak xp 'in de kurulum süresi 1 - 2 saat. Bence vistanında aynı olması çok şaşırtıcı değil hatta bence kısa bile :durdurun
 

Gs_Hacker™

Hα©ĸεя
mrpele' Alıntı:
dostum bilgilerin için teşekkürler ancak xp 'in de kurulum süresi 1 - 2 saat. Bence vistanında aynı olması çok şaşırtıcı değil hatta bence kısa bile :durdurun
Bende Xp 30 bilemedin 40 Dk da yukleniyodu Vista 1 s. 20 Dk. da yuklendi
 

otlinen

New member
Arkadaşlar Yapmayın bu sayılan 15 Madde yazı tamamen bir Linuxcunun düşündükleridir.
Birazda biz yazalım:

1) - Pahalı olduğuna herkes hemfikir. Ama altta sayacağım özelliklere gelince bu gayet iyi bir ücret :goz:

2) - Yazılım firmalarından YAMA beklemeye gerek yok. Uyumluluk Sekmesi ile karşılaşmadın sanırım yok uyumlulukta işe yaramıyorsa zaten VISTA çıkmadan ona uyumlu yazılımların çoğu ( Genel Kullanılanlar ) Piyasaya çıkmıştı.

3) - Burda belirttiğniz ZOOM modem konusu hakkında şaşırdım çünkü Tarihi eser bi kamera ve cep telefonum var takmamala internetten sürücülerini bulması bir oldu :clap ilginç Böle bir problem olacağını yani donanım tanımama gibi bişi olduğunu sanmıyorum.

Ayrıca "allTimeCasper" Arkadaşımızında belirttiği gibi Özellikle Diskler ÇOK seri çalışıyor kaldı ki vista nın yeniliklerinden biri de bazı USB FLASH diskleri RAM olarak kullanabilmemiz. Bu Zaten diğer Rakilarine fark atıyor :biggrin

4) - Performansının düşük olduğuna kesinlikle katılmıyorum. Zira RENDER işlemlerinden tutunda Oyun performansı ayrıcaDosya transferlerinde ve "DirectX 10" ile ve Oyun performans artırıcı Araçları ile hatta Bakım ve en iyi performans için ayarlama Araçları ile başlıbaşına bir performans abidesi

Ekran kartı konusuna gelince PARDUS da XGL (3D Masaüstü) Kullanmak için ekrankartınızın ne kadar olması gerekdiği ortada.

5)- Donanımlara giden paralar aslında doğru yere gidiyor tabii kullanıcıya göre bu değişir neden mi ? çünkü bi iş kullanıcısı bir ev kullanıcısı vardır ev kullanıcısı (Müzik,Oyun,Film ve internet) gibi içerik kullanır. Bunlar için Fazla donanıma gerek yok :goz: Linux kullanabilirler :victory

Birde iş Kullanıcıları vardır esas donanım bunlara gerekir neden mi ?

Örneğin :
Linuxda ( Adobe Photoshop, Dreamweaver, 3DS Max, Autocad ) gibi Profesyonel Yazılımlar kullanılamaz çünkü bunlar veya bunlar gibi PRO. yazılımların LINUX desteği yoktur. Buda şu anlama gelmektedir Linux fazla donanıma ihtiyaç duymaz. Çünkü Böle programları zaten çalıştıramaz :melek

6) - Vistanın TIMESTOP gibi Cracklenmesi onun güvensiz olduğu anlamına gelmez. internette görüdğüm bi anket sonuncunu sizinle paylaşmak isterim.

http://www.milliyet.com.tr/2004/02/24/son/sondun11.html

Girin bakın ne güvenli imiş ne değilmiş :saskin

7) - Bu uyarıların sıkıcı olduğuna katılıyorum ama arkada kendini çalıştırmak istiyen ufak zararlı programcıkları bu şekilde görmüş oluyorsuynuz. bir EXE dosyası çalıştırdığınızda Bu dosya sisteminize erişim istiyor izin veriyormusunuz ? "Evet" - "İptal" Seçeneklerinin çıkması gayet doğal ama can sıktığıda gerçekten doğru.

8) - Evet baştan aşağı değişmiş bir sistem buna da katılıyorum. ;)

9) - Pardus destekliyorum. Ancak kendi içerisinde YARDIM dökümanı bile olmayan yardım almak için belli başlı sitelere girilmesi gereken bir sistem kurmuştum "U.S.Robotics" 9107 Modemim var gigabyt RTL modelli bir ağ kartım var anakarta entegre bunu tanıyamadığı için nete bağlanamadım ve yardım alamadım.

Ayrıca bişi kurmak için komut yazacak kadar zamanım yok :vur Güçlü yazılım firmalarının destek vermemeside cabası.

Gelelim MAC OS X Tiger'a Performans denilince üsüne sistem tanımam windowstan daha güçlüdür yukarıda verdiğim anket benzeri konudada en güvenli sistem olarak MAC gösterilmektedir. inanılmaz hızlarla programları çalıştıran ve Masaüstü ile entegre kullanılabilen bir sistem. Pratik , Sade ve göze hitap ediyor.

Kısacası benim Favorim.

10) - Bu konuda sölemek istediğim Linux ve windows arasındaki fark birisi en ufak güvenlik güncellemesini bile göze alırken diğeri almıyor :goz: o yüzden 100lerce MB olan servis paketleri oluşuyor. Açık kaynk kodu desteklerim ama zırt pırt linux versiyonu çıkmasına karşıyım yok ahmet yok mehmet versiyonu :saskin

11) - Windows defender update edildikten sonra bence normal kullanmıda yeterli olacağına inanıyorum.

12) - Vista internet kullanımında bence çok başarılı özellikle bundan 1-2 yıl sonra internet bağlantımızda artış olursa ki bence olur IIS7 nin nimetlerinden faydalanacağız bu çok heycan verici bişi :clap Evimizden Yayın yapacağız.

Örneğin : Herkesin bildiği gibi PHP linuxda en iyi şekilde çalışır. Ancak VISTA da IIS7 ile gelen PHP CGI modülü PHP 25 Kat daha hızlı çalıştırıyor. Bu yenilik Windows ve PHP yapımcıları ile geliştirildi. Yakında Linuxe hiç ihtiyaç kalmıcak gibi :goz:

internet hızına gelince gayet hızlı çalışıyor ben bi sorun görmedim.

13) - Windows kullanıcılarının zaten kaynağa ihtiyacı yok her windows kullanıcısı başlıbaşına bir kaynaktır. 10 sn de program kurulabilecek kadar rahat olan bir sistemin ve bazı sistemlerde ( Linux ) olmayan Gelişmiş yardım kütüphanesi ile kimin kaynağa ihtiyacı olur ?

14) - e yukarıda saydığım Özellikler için o kadar beklesek te olur :biggrin

15) - Yaması çok olan bir sistem güncellendikçe en iyi işletim sistemidir. iyi düşünün demek ki adamlar sürekli açık arıyorlar :goz: buldukklarında hemen yamalıyorlar. Ayrıca indirilip kurulması hiçte zor değil kendisinin indiirip kurması için windows update ayarlarını yapılandırabilirsiniz.

Son söz : Vistaya bence para verilir. Tamam pahalı olabilir ama sonuçta iyi bir sistem 10 SN de programınızı kurup kullanabiliyorsunuz. ( Kod yazmadan ) Ayrıca Ebevyn Denetimi gibi çocuklarınızı belli başlı şartlar ile bilgisayar da kullandıra biliyorsunuz. IIS 7 ile 1-2 sene geçmeden Kendi sistelerinizi PHP, ASP, ASP.NET, Net Framework 3.0 ile yayınınızı yapabilirsiniz.

Daha sayabileceğimiz çok şey var bence indirip bi deneyin severseniz zaten alırsınız.

IIS 7 ile 1-2 sene geçmeden kullanabilirsiniz dememin nedeni Türkiyedeki Upload hızlarının düşük olması ileride bu hızlar artarsa Hostinglere de ihtiyaç kalmıcak.
Herkese iyi günler dilerim . . . iyi çalışmalar. . . :clap :melek
 

free!

artık yok...
iis7 ile başım dertte benimde..
vista ya aşığım :)
 

bluedepth

New member
bill amca sabırsızlık yapmış ve yeni oyuncağına piyasaya sürmek için sabredememiş anlaşılan :)
 

DaRk_KnİgHt

AdIoSAmOr
Bence vista, standartların yüseltilmesi için piyasaya sürülmüş bir işletim sistemi..İleride cıkaracakları windows 7 için altyapı oluşturuyolar..
 

MasterIsBack

New member
microsoftt her işte yaptığı gibi vistayı cıkarmaktada cok aceleci davrandıı..
hacker arakdasımızın dediği gibi. her seyi eksik olan bu yazilimin verilen paraya . acıyorum.
başka bişey demeye gerek yok bence. illede lisans li yazılım almak isteyen arakdaslar. bence. Xp pro SP2 li cd sini alsa cok daha mantıklı hareket etmiş olurlar derim kendi düşüncem. tsk.
 

zevklerim

New member
Tespitlerde hata var arkadaşlar Öncelikle kurulum Xp den daha hızlı buna emin olabilirsiniz Değişik tip donanımlarda kurdum. Tek sorunu şu ana kadar sadece ses kartlarında yaşadım Belkide en iyi özelliği hiçbir donanım sürücüsünü yüklemek zorunda kalmıyorsunuz. Gelelim performansa oda anlatıldığı gibi değil Dosya açılışları daha hızlı
Bir de konfigurasyonunuz uygunsa animasyonlar temalar harika diyebilirim
Bir takım eksikliklerin yamaları da yayınlandığında harika olacak diyebilirim
 

HTML

Üst