MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMELER:
250 g (1 1/5 su bardağı) pişmeye hazır yeşil mercimek
60 g (4 çorba k.) Sana
200 g (2 orta boy) soğan (ince doğranmış)
200 g (1 orta boy) havuç (kazınıp, iri halkalar halinde doğranmış)
1 1/2 litre (6 su bardağı) et ya da tavuk suyu (sıcak)
1 çay k. tuz, 1 çay k. taze çekilmiş karabiber, 1 çay k. kırmızı biber
3 dilim ekmekten hazırlanmış kruton
HAZIRLANISI:
Sana'nın yarısını kalın tabanlı bir tencerede eritip, soğanı ilave edin. Orta ateşte soğanı ve havucu birkaç dakika, soğan pembeleşinceye kadar sote edin. Soğan pembeleşince mercimeği katıp, 1 dakika soğanla birlikte sote edin. Et suyunu ilave edip, harlı ateşte bir taşım kaynatın. Bu arada çorbanın üzerinde oluşan kefi alıp, atın. Ağır ateşte yaklaşık 30-45 dakika, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Çorbayı ince tel süzgeçten temiz bir tencereye süzün. Tekrar bir taşım kaynatın. Tuzunu ve biberini ilave edin. Kalan Sanâ yı küçük bir kapta ağır ateşte eritin. Yağ kızınca kırmızı biberi ekleyip, kaızştırın.
Mercimek çorbasını sıcak olarak önceden ısıtılmış kaselere boşaltıp, üzerine kırmızıbiberli yağı gezdirin. Yanında krııtonla birlikte servia yapın.