yeLken ..

Novace

New member
Katılım
26 Eki 2007
Mesajlar
4,054
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
31
Konum
Istanbul
Yelken
10mr4ma.jpg


Yelken Nasıl Çalışır?
Günlük hayatta hepimiz yelkenlerin ilerlediğini ve uçakların uçtuğunu görürüz. Peki ama nasıl? Yelken hafif torlu bir yapıya sahiptir. Tor hafif bombeli yani tam düz değil anlamındadır. Bunun sonucunda yelken üzerinde hava basınç farkı oluşur ve yelkeni ileri doğru çeker.

Yelkenin en kısa tanımı, rüzgar enerjisini kullanarak, bir kuvvet oluşturan ve bu kuvvet ile bağlı bulunduğu aracın hareket etmesini sağlayan yapıdır. genelde yelkenler teknelere takılır. Ancak unutulmamalıdır ki rüzgarın esmediği durumlarda hiçbir yelken kuvvet oluşturamaz ve çalışamaz.

Yelkene gelen hava molekülleri yelkene vurduğu zaman iki kısıma ayrılır. Bir kısmı rüzgar üstünden ( Rüzgarın geldiği taraf), diğer bir kısmı rüzgar altından geçer. Yelkenin rüzgar altı kısmında hava moleküllerinin gideceği yol,rüzgar üstünden daha fazladır. Bu moleküllerin yelkenden aynı anda çıkmaları gerektiğine göre rüzgar altı taraftaki moleküller daha hızlı gitmek zorundadırlar. Şİmdi devreye Bernoulli Teoremi giriyor. Teoreme göre hız arttığı zaman hava basıncı düşerdi,dolayısıyla yelkenin rüzgar altında bir alçak basınç alanı oluşur. Buna nazaran rüzgar üstü tarafta hava moleküllerinin büyük bir kısmı yelkene değmeden düz bir çizgi halinde yelkenden çıkarlar. Yani daha kısa yol giderler. Hızlarını artmaz ve rüzgar üstü taraf yüksek basınç alanı oluşur. Havanın hareketinin yüksek basınçtan alçak basınca doğru olduğunu öğrenmiştik. Dolayısıyla yelkende dışarı doğru yani rüzgar altına doğru bir kuvvet oluşur. Bu kuvvet gelen rüzgara diktir.

Yelken özel bir kumaştan yapılır. Bu kumaş ne çok sert nede çok yumuşak olmalıdır. Bu kumaşın en önemli özelliği çok sağlam ve biraz esnek yapıda olmasıdır. Ayrıca yelken dümdüz değildir. Her yelkene özel bir tor(derinlik) verilerek yelken üç boyutlu hale getirilir. Fakat yelken özellikle rüzgar ve denizin yıpratıcı etkilerinden eskir. Her yelkenli kullanma koşullarına göre ilk zamanki formunu yavaş yavaş kaybeder.

2qvum40.jpg


Türkiye' de Yelken Sporu

Yelken sporunun geçmişi ülkemizde çok uzun yıllara dayanmaktadır. Devlet kontrolünde Yelken Branşında yarışçılık 1957 yılında kurulan Yelken Federasyonu ile başlamıştır.

Üç tarafı denizler ile çevrili ülkemizde yelken sporunda uluslararası alanda çok başarılı sonuçlar elde edilmiş, bir çok uluslar arası müsabakaya katılınmış ve bu müsabakalar başarı ile bir çok kez Ülkemizde de gerçekleştirilmiştir. Gerek izleyicisi, gerekse genel görünümüyle farklı bir spor olan Yelken, yarışların topluma açık olması, 7’den 70’e geniş bir kitleye hitap etmesiyle de diğer spor dallarından farklıdır.Yelken sporu, ülkemizde büyük bir yoğunluk içinde tüm yıl boyunca yapılmaktadır.

Yelken yarışları tüm Dünyada popüler tatil merkezlerinde, katılımın ve seyircinin fazla olacağı önemli kıyı şeritlerinde ve turistik bölgelerde yapılır. Ülkemizde en çok kullanılan parkurlar, İstanbul Kalamış koyu, Caddebostan parkuru, Boğaz, Ataköy, İzmir Karşıyaka, Çeşme Ilıca Körfezi, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Göçek gibi uluslararası standartta parkurlar yanında, yelken sporunun yaygınlaşması için Foça,Samsun, Çanakkale, Sinop, Ayvalık, Tekirdağ, Altınoluk, Burhaniye, Bandırma gibi merkezler de birer parkur haline gelmişlerdir.
 
Geri
Üst