yaran robinson crusoe diyaloglari

waditampe2

Banned
Reaction score
0
robinson adaya telefon hatti ve bu hatla paralel olan kanalizasyon sistemi do$emi$tir . kanalizasyonun ve telefon hattinin cali$tigini denemek icin cuma 'yi ilerdeki bir noktaya gonderir , cuma oraya ula$tiginda zil calar ;

cuma : tamem abijim ya, galdim tameem !.. aluu !.. aluu !.. buyrin , kimi arami$tiniz ?.. aluu !..
robi : alunu skiim senin ! naber la tarragimin anteni !.. anani arami$tim ama yok galiba.. niha ha haa nihaha !.. neyse alooo ... lan cumaa !.. dinle beni $imdi ! sesim iyi geliyo mu ?..
cuma : aluuu !.. abijim , galiyo ama $ok jiziti var yaa !.. biras yuksek sesla koni$ir misin lutfan !.. aluuu ! robinson abi , duyuyor misin bani ?.. aluu !.
robi : duyuyoruz lan tamam !.. anirmana gerek yok !... aloo , gordugun gibi adanin obur ucunda olmana ragmen seninle konu$abiliyoruz cuma !.. buna ne diyeceksin bakalim cok merak ediyorum !..
cuma : haylet bi $ey yaa ... na var yani dunyayi mi kurtaracaksin bununlan !... san oni bunu bo$vel de , ne soyleyacaksin soyle abijim , niya gonderttin bani buraye ...
robi : sana ben artik daha ne diyim cuma bilmiyorum ki ... gelip elimi opecegi yerde oblek oblek konu$uyo hala !... telefon hatti cektim ..nasini sktigim ..telefoon !.. i$te robinson bu oglum , i$te bu !..
cuma : tamem abijim anladik yaa !.. telefon hatti cektin ... tamem ... aluu !.. abijim soyle hadi na soyleyaceksen yaa !..
robi : aloo !... bak iyi dinle $imdi beni !.. bi ariza var mi yok mu diye bi kontrol yapicaz seninle !.. $imdi $u telefona bi ufle bakiim hadi $oyle kuvvetlice ... aloo ! la oglum uflesene !..
cuma : bu na abijim yaa ! bu ne yaa !.. ulen biliyorim kesin bi pislik var i$in icinde ame dur bakalim ... al abijim galiyooo ... puuufff ! puuufff ! puufff !
robi : oohhhhh ohh ohh ! ta$haklarim serinledi bee !... nihaha ha haha nihaha !.. neyse taam , bu kadar oyun yeter , i$imize bakalim $imdi ... bana bak aloo !..
cuma : aman ne komik , ne komik !.. ilahi robinson abi , san adami oldurursun ! yaa abijim soyler misin lutfen na soyleyaksen !..
robi : tama lan kes !.. $imdi o kazdigin cukurlara geldi sira !.. ha !.. sen sormadan soyliyim ben !.. guzelim bunun adi da kanalizasyon hattidir . sictigin bokun yoludur senin anlayacagin !..
cuma : ya abijim manyek misin yaa !.. kac aydir bani bunun i$in mi cali$tiriyosin geja gundiz !.. sicarim sanin yapacagin i$e yaa !..
robi : e guzelim biz de oyle yapicaz zaten ... aloo !.. niye gonderdim seni oraya ?.. haa , ilk denemeyi yapicaz $imdi seninle !.. o kunku bekle $imdi tamam mi ?..
cuma : yaa abijim san var ye ger$akten hastasin abijim ya !.. yani ... yani sani anlamek mumkun dagil ... sane ban dahe na diyim abijim yaa !..
robi : sana bi $ey de diyen olmadi e$$egin dotu !.. malzemeyi gonderiyorum $imdi , bi tikaniklik falan olabilir. kontrol etmek lazim geldigi zaman haber ver ... aloo !..
cuma : tamem abijim bakiyoris. gelsaydi gorip soylerdik her halda ama . gelen gidan yok ! duydin mi ?.. alooo !..
robi : tamam lan patlama gelir birazdan . suyu yeni doktum . ee anlat bu arada sen , ne var ne yok !.. senin bi manita dalgasi vardi bi aralar, n'oldu o i$ ?..
cuma : yaa abijim , birak $imdi kafe bulmayi da , $ok acayip bi $ay soyliyecam sane ... biraz yankili galiyo ame , bu borinin (kanalizasyon borusu) i$inden de duyuyorim ban sanin sasini robinson abi ... $ok ajayip yaaa !..
robi : ulan arkada$ herife telefon hatti do$edik , adam gitmi$ hala bok yolundan konu$maya cali$iyo yaa !..
cuma : ama abijim ger$akten (flo$$ !) huaaa !..
robi : alo !.. alooo ! oglum nerdesin cuma !.. ulan alooo !!!
cuma : uhuuueeeeaaa !.. elim yusim bok oldieeeaaa !! uhuueeeaa !
robi : lan oglum tamam !.. kes artik zirlamayi ... hem kim dedi ki sana git de kunkun agzina kafani sok diye !.. sana dedik guzelim bok geliyo diye !.. ama dinlemedin ... kendin ka$inmi$sin aslanim !..
cuma : baa aslanim maslanim dema robinson abi ... ban sanin sasini duyiyordim ordan, o yusten $ey yaptim ... ame san banim suratima si$tin .. biliyom buni da bilarek yaptin !..
robi : hey allahim yarabbim ya !.. oglum deli okuna mi bastin , katir beyni mi yedin ? hasta misin sen yaa !.. yine suclu olduk iyi mi ?..
cuma : suclisin tabi !.. hep sanin yusundan oldi !.. si$tin i$ta suratima !.. si$tin , si$tiiin !..

robinson adaya ayak basi$inin 10 yilini gorkemli bi $ekilde kutlama arzusundadir . bunun icin 3 hafta boyunca odasina kapanir . ardindan da tarihi gun geldiginde merasim giysilerini giyer ve cuma 'ya da gemiden bir tayfanin elbiselerini vererek toren alanina dogru beraber ilerlerler .

cuma : nerdan buldin abijim bu kiyafati ? daha onje hi$ giymami$tim . ilk dafe goriyom .. sisin oralerde hep boyle mi giyiniyonis ? na biliyim, biras ajayip galdi de bana !..
robi : daha once ne gordun ki oglum sen ?.. ben actim senin gozunu burda ! haa $eyi merak ediyorsan soyliim ... sadece asiller giyinirdi boyle kiyafetleri , bi de benim gibi baba kaptanlar , o kadar !.. gerisi capulcu !
cuma : anla$ilan bane giydirdiklarin da o arkade$lerden kalme herhalda !... neysa , bi $ay soricem abijim ... bu $ay $ok uzun surer mi ?..
robi : ne o ? ba$ka bir programin mi vardi yoksa ?.. yani , bak varsa soyle , valla bak ... ben sana engel olmayayim yani ... darilirim yoksa ...
cuma : yok abijim lafi mi olir yaa !.. ayip adiyosun yani !.. ben sadecene kokteyli ne samen yapicez diya soricektim de ... o yusden $ey attim ...
robi : oglum ak$ama yapicaz dedik ya !... ben konu$urken dotunle mi dinliyorsun sen ?.. aklin fikrin yiyip , icip sicmakta !... geldin geleli ba$ka bi $eye yormadin ..mina koyiim o kucuk kafani ! biraz da ba$ka $eyleri du$un yaa !.. bak geldik buraya , n'apiyoruz , n'ediyoruz, niye burdayiz bunlari sorsana !.. mal gibi ya$iyorsun mina koyiim !..
cuma : e soriyoris abijim , supris nadir diyoris , yok !. niya boyle diyoris , yok !.. soyle de ogrenelim o samen neysa bu tantane !..
robi : ne soruyorsun mina koduum !.. sabahtan beri dotunun kiliyla , skimin ba$ini soruyorsun !.. cek $u bayragi gondere, ceeeek !..
cuma : uj haftadir geja gundiz e$$ak gibin cali$tirdin bisi . kandin da girdin o odane , surpis surpis diya bi $ay de anlatmadin , n'apalim yani ?..
robi : sen bi $ey yapma cuma, olur mu ? sen sadece benim dediklerimi yap yeter ! ba$ka bi ske yaramazsin sen !.. cek iyice yukariya $unu ceeek ! en tepeye !..
cuma : ne o ? (robi merasim kilicini ceker bayrak gondere cekilirken) o kili$ n'oliyo ? uj kuru$luk janimiz kaldi bi , oni da mi alajaksin yokse ?..
robi : o kalcandan $imdi ucgen $klinde ikiyuz elli gram secmece karpuz yarar gibi , onun icin cektim kilici ! saygi duru$undayim damcik agiz !..
cuma : ne kader surecek abijim dahe bu saygi duru$i , ak$ame kader duru$ mi yapicez burde ?..
robi : yok mina koski$ yapicazyum , !.. hayret bi $ey.. neyse... gelelim buyuk surprizimizeee !..
cuma : ohh !... nihayet abijim yaa !.. e hadi ame yaa !..
robi : evet !.. ta ta ta taaa !.. i$te tam uc haftalik yogun cali$mamin ardindan ortaya koydugum eserimi takdim ediyorum !.. hayirli ugurlu olsun !..
cuma : hadi bakalim ! ??? bu ne abijim allasen yaa ? supris supris dadigin bu miydi ?.. na i$a yariyacek abijim bu yaa ? nadir bu yaa ?
robi : heykel ! dotune koduum heykel ! benim bustum yani !... bu topraklardaki robinson efsanesinin olumsuzlugunu simgeleyecek sonsuza dek !..
cuma : haa !. bu topraklardaki tek efsane adam bu mu yani ?.. ba$ka adem ya$amami$ mi bu topraklarde ? bi arkada$i falen yok muymi$ ?..
robi : oglum bak oyle kinayeli kinayeli konu$ma, sokarim o bal dudagina senimn !.. bokumun boku !.. ne yani , senin de mi heykelini yapicaktik $ebek ? kimsin lan sen ?.. dunku boka bak hele !..
cuma : yok abijim , ban bi $ey damadim, na haddimisa !... ortade bi efsane varse onun tek kahramani sansin tabi ! bisim bi katkimis , bi emegimis , bi alin terimis olmami$dir . oyle degil mi ?..
robi : oglum bak benim sabrimi ta$irma !.. nerde gorulmu$ lan bi zencinin heykelinin dikildigi !.. duyan da adam sanicak haa ?..
cuma : dogru abijim bis adem alamadik !.. na dadiysen yaptik. bi dadigini iki etmadik, ame sorin dagil , cekaris sinaye be abi ... dert etme san !..
robi : oglum bak , bana somuru yapma !.. yemezler !.. sen giderken donuyordum ben o yollardan !.. $imdi birak tiri viriyi da , arkada$larinla beraber dinle beni !.. (kedi- kopek ve papagani kast ediyor)
cuma : somiri falen yok abijim !..ger$aklari soyliyorim ban !... $ok gusel bi suprismi$, te$ekkur ederim sane ! vallahi brofo !.. $ok guzel olmi$ , brofooo !..
robi : tamam lan !.. kes soytariligi das dinle $imdi ... bugun neden burada toplandigimizi ve bu mutlu gunun onemine istinaden birkac kelime etmek istiyorum eger o sicilasi agzini kaparsan ... sevgili crusoe adasi halki !.. bundan tam 10 yil once , evet ... tam 10 yil once 30 eylul 1659 tarihinde bu adaya ayak basmi$tim ... bugun bu mutlu gunun onuncu yildonumunu kutlamanin buyuk gururunu ya$iyorum ... denizimin mavisini , kanimin kirmizisini ve tenimin beyazini simgeleyen bu $anli bayragimiz dalgalandigi muddetce , burda yapigim gibi yeni destanlar yazmaya devam edeegim... ilk geldigim gunden beri ...
cuma : abiim , pardon ame $imdi sen o ilk geldiginden abri yaptiklarini anlatmaye kalkarsen $ok afedarsin , beynimisi skersin burde yani !..
robi : sen bi daha benim lafimi kesersen skecegim yeri cok iyi biliyorum ben !.. ebesini sktigim , dinle de bi $eyler ogren ... anlamli bir konu$ma yapiyorum burda ... polemige sokma $imdi beni !..
cuma : yok yani. bi tarafina bi $ay falen soktugum yok , yanli$ anlama !.. yani bildigimis $eylari anlatma bu$ yera diyorum !.. bugune kader soylemadigin bi $ay varsa onlari anlat !..
robi : oglum bak , biliyorum pislik olsun diye yapiyorsun !.. nedir oglum senin derdin !.. heykel yuzunden mi haa ?.. nedir , ne ogrenmek istiyorsun , ne anlatayim ?
cuma : valla pislik yapmiyom. yani bilmadigimis bi $ayler olsin, yani ne biliim ... atiyom mesela $ey ... $u sakalin formilini biras dahe yani ...
robi : agzina sictigiim !.. (cuma 'nin kafasina bardak firlatir)
cuma : aaaah !... kafem, kafem kafeeeem !.. aaah !.. onunji yilina da si$iyim, agzina da si$iyim emi !.. aahhh ! kafeeem !.. kafem aciyooo !..

robinson maymunlar icin yaptigi tuzagi cuma uzerinde dener ;

cuma : abijim banim da i$imden o maymunlari luleden yemek galiyor ama sanin uzerinde denamaye kalkiyor miyim ?..
robi : tamam lan kes ! gel buraya, $imdi de $u tepedeki in$aati niye yaptigimizi gor bakali... u...u.. ulan bu neee ?
cuma : ne ?.. ne ?... abijim yaa ...ne ?.. ne ?.. yina ne var ?.. bi kusurimiz, bi yanli$imiz mi olmi$ ?..
robi : oglum bu ne lan ? lan ne bu ?.. ne dedim lan ben sana haa ? bi de soruya ne var diye ? ne demi$tim oglum ben sana, soleseneeee !
cuma : na dadigini san bilmiyo misin abijim... onje vaten yazaceksin dami$tin ... yazdik i$ta ... yanli$ bi $ay mi var ?.. al i$ta ... on-je va-ten !..
robi : hey buyuk allahim sen buna sabir ver yarabbim... ulan ... ulan... ulan arkada$ delirecem ben yaa ... divane olup daglara bayirlara kacacam yaa... ulan hayvanoflu hayvan , bu ne yaa !..
cuma : beganmiyorsen kandin yapsay... ($akk) aahh !
robi : .mina kodumunu senii !... senin yapacagin i$in meymenetine sokuyum ben !.. hay anasini sevdimin herifine bak yaa... bela mi geldin sen oglum ba$ima !..

maymunlara kar$i gece yarisi askeri baskin yapmaya karar veren komutan robi , er cuma'ya onemli bir gorev verir ;

robi : tamam lan , konu$ma da yuru hadi !.. gozunu dort ac , ne yapacagini biliyosun !... altinci irtibat noktasinda telefonla$icaz !.. parolamiz e$$egin ski ... unutma sakin , parola e$$egin ski !..

ayrilirlar ve bir sure sonra robi irtibat noktasina gider ve cuma 'nin da diger irtibat noktasina ula$masini bekler ...

robi : ulan cuma , ac $unu , ac artik bee !... delirtme insani , ac artik lan , aaaac !...
cuma : parole ... e$$egin ski ... piyade er juma ak$amsti emrat komitanim !.. dinlamadeyim tamem !..
robi : aloo !.. $afak birden $afak ikiye ... oglum ben sormadan , niye soyluyorsun parolayi, gerzek misin sen ... neyse, dinle beni $imdi ... oglum lavuklari buldum !... trenin ba$ina bi tane nobetci dikmi$ yav$aklar ... ama hiyartonun dotunde pireler sorti yapiyo ...
cuma : e napalim kismet degilmi$ demak ki , artik in$allah bi dahaki sefera diyalim napalim ..
robi : ya bak yanina gelirsem o kismetini skerim senin ha !.. pes etmek yok oglum , bi caresine bakicaz artik ... arka tarafindaki gecitteler ... oraya git beni bekle geliyorum ben $imdi !..
cuma : ya abijim canina mi susadin san yaa ... kandi agzinla soyladin i$ta nobetci var diya !.. alo !.. aloo !.. aloooo!..

robinson ile cuma sandalla balik avlamaya cikmi$lardir . karadan fazla uzak degillerdir . robinson 'un kopegi aleks 'in havlamalari duyulur ;

robi : ulan sabahtan beri niye i$killendi bu hayvan yaa .. buna da bi kancik kopek bulamadik gitti ha ...yine kediye , keciye dadaniyordur $erefsiz ...
cuma : n'oldu abijim , neye bakiyosin ...
robi : ananina mina bakiyorum
cuma : abi bak kufur etma dedim ...
robi : sus lan .. hassktiir .. (robi kumsalda aslan gorur)
cuma : n'oldu robinson abi ..
robi : cuma bak ne diyecem sana . iyi dinle beni $imdi.. kiyiya cikiyorsun, sana verdigim o tufek vardi ya .. onu alip geliyosun tamam mi ? hadi bakiim , hadi koc .. hadi aslan ..
cuma : abijim denisin ortasinda na yapicaksin tufegi zaten yaptin yapacagini ( robi 'nin bir yunusu tufekle vurmasini kast ediyor). hem niye kendin gitmiyosin ki ?.
robi : oglum i$im var $imdi benim ... bakarsin bi balik daha yakalarim. yunusun eti yagli olur biraz . hem ce$it yapmi$ oluruz masaya .. hadi bakiim ..
cuma : abijim anlamiyorim sani yaa .. birlikta gitsak n'olicak sanki.. yetar bu balik, yagli magli yeris i$ta .. hayrat bi$iy yaa.. har bi$aye ban gidiyorum, tufekmi$ tufegini skiim .. ade degil , esir kampi sanki ?..
robi : oglum kufur etme diyorum , soylenmeden cabuk cabuk hadisene ..(icinden) yalnizliga demir aticaz herhalde tekrar , durum onu gosteriyo , dur bakalim n'olucak .. allah yardimcisi olsun ...
cuma : (aslani gorur) hasktiir !.. sictik $imdi !.. aslan cuma 'yi kovalamaya ba$lar , cuma yakindaki eve ve tahta bi kuleye dogru ko$maktadir)
robi : cuma oglum , sakin korkup panik yapma sen daha hizlisin, guveniyorum sana...klubeye dogru ka$ hadi oglum ... hadi kisragim !..
cuma : allahim san buyksin , san kurtar bani ...allahim san yardim at ... alllahim $ukurler olsun sane . bia anolucem sandim ..
robi : cumaa ! afferim olum birinci ayagi guzel gectin, senin gibi beygire canim kurban ... neyse iyisin degil mi ?..
cuma : allah sanin belani versin robinson abi , biliyordin, gormu$tin onu . bile bile gondardin beni . pu$tin tekisin bi daha benden bi $ay istersin san , bundan sonra bunu alirsin i$te .. * anani , bacini skiim sanin emi , yedi ceddine tersten girayim ..

Geri