Yaprak bitleri ve kurtulma yöntemleri

innuendo

HANZALA
Moderatör
Katılım
5 Nis 2007
Mesajlar
9,878
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
FİLİSTANBUL
Yaprak Bitleri ve kurtulma yöntemleri
30u5qg1.jpg

Yaprak Bitlerinin Tanımı: Vücut uzunlukları, zarar yaptıkları bitkiye göre değişmekle birlikte 2-3.5 mm boyunda; renkleri ise sarımtrak, yeşil, koyu yeşil ve siyah olabilir.

Kışı,tomurcukların dibinde veya yakınında yumurta hâlinde geçirirler. Sonbaharda meydana gelen dişiler, yumurtalarını tomurcukların dibine veya yakınına bırakır.

Bunlar, ilkbaharda açılır. Yeni çıkan bireyler, tomurcukların üzerinde veya çiçeklerin içerisinde beslenirler ve doğum ile çoğalırlar.

Sonra çiçek, çiçek sapı, meyve ve meyve sapı üzerinde görülürler. Daha sonra yapraklara aşınarak koloniler oluştururlar. Nisan-mayıs aylarında kanatlı bireyler oluşur.Mayısta en yüksek bulaşmayı yaparlar.

Ergin ve nimfleri bitkilerin taze sürgün, yaprak ve yaprak altlarında toplu halda bulunur. Bitki özsuyunu emerek beslenir ve bitkinin güçsüzleşmesine, yaprakların kurumasına ve ölmesine neden olur. Aşağıdaki basit yöntemle bu zararlılardan kurtulmanız mümkündür.

Doğal İlaç İçin Gerekli Malzemeler :
1 tatlı kaşığı Arap Sabunu
2 tatlı kaşığı sıvı yağ (ayçiçek yağı, Mısırözü yağı)
2.5 litre su
1 tatlı kaşığı sirke
1 diş dövülmüş sarımsak

Hazırlama Şekli:
Sabun, yağ, sirke,sarımsak ve suy bir kapta iyice karıştırılır. Pompa tipi sprey şişenin yarısına kadar doldurulur. İyice çalkalanır. Kalan karışım sprey şişesine ilave edilir ve tekrar çalkalanır. Yaprak bitlerini kontrol altına alıncaya kadar haftada bir defa ve her yağmur yağdıktan sonra, zarar gören bitkilere bu sprey karışımından bol bol püskürtülür.

Alıntı​
 
Tarif 1
2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır.48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.

Bir hafta on gün içerisinde tüketin, bu sürede ışıksız bir yerde ve serinde saklayın.
Bu etkili bir preparattır. Etkili maddesini içeren hazır insektisitler organik tarımda kullanılmaktadır.

Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.
Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta denemeyi unutmayın

Tarif 3
Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.

Tarif 4
500 gr çalı mine (lantana camara) yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür, afitlere ve genelde tüm sokucu emicilere etkilidir.

Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

Tarif 6
1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün.

Tarif 7
Patates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun, kaynatın. Yapraklar yumuşayıp pişince kapatın kendi soğusun ve sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Tarif 8

Domates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun.Sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz

Tütünden yapılan böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız ancak ancak bu riskli bir böcek ilacı neden derseniz , zaten domates, biber ve patlıcan gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik virüsü biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve tehlikeli. Üstelik de virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.

Evet tütüne ulaşmak kolay ama elimizle bitkilerimize süs bitkileri de buna dahil, patojen aşılamak da cabası. Bence siz tütünlü preparatlara zaten biberleriniz dolayısıyla asla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun uzadıya yazmamın nedeni maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan, insana, hayvana, bitkiye toksik etkili.Onu öldüren virüsü bile baş derdi.

Malina
 
Geri
Üst