Yabancı Ülkelerde Bestelenen Atatürk Marşları

Ata Kızı

Angel Of Revenge
Türk Kurtuluş Savaşı’nın Dünya Ölçüsündeki etkisi…

Kurtuluş Savaşımızın o hiç unutulmadık büyük başarısı, dünyada çok büyük şaşkınlık, hayranlık, sevinç uyandırmıştı. Sömürge olmuş ülkeler bu utkuda, yakın gelecekte bağımsızlıklarına kavuşmanın, kurtuluşlarının yolunu, yöntemini ve müjdesini görüyordu. Olacaklara bel bağlamaktan, elleri bağlı beklemekten kurtuluyor, umutlar kazanıyor, şenlikler yapıyorlardı. Avrupa’nın şaşkınlığı, hayranlığı, Asya ve Afrika’nın sevinci srmıştı her yanı. Dünya dünya olalı böyle coşkulu bir durum yaşamamıştı…

Komutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, büyük utkunun 2. yıldönümü töreninde, 30 Ağustos 1924 cumartesi günü, Kalköyü yanındaki meydan savaşını yönettiği tepede, bu sonucu şöyle değerlendirmişti:

-Türk ulusunun burada elde ettiği utku (başarı) kadar kesin sonuçlu ve bütün tarihte, yalnız bizim tarihimizde değil, dünya tarihine yeni akım vermekte kesin bir meydan savaşı anımsamıyorum…
Yabancı ülkelerde bu başarının, o günler ve gelecekler için, etkisini kavrayan uzak görüşlü ozanlar, şiirler yazıyor, müzisyenler marşlar besteliyor, yontucular büyük Kumandanın başarısını dile getirmek için adeta yarışıyorlardı.


1) GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA MARŞI: Avusturyalı Leopoldine KONİG tarafından yazılıp bestelenerek Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya gönderilen marşın öyküsü…


Viyana’lı müzik öğretmeni bir genç kızın Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya yazdığı mektubun Türkçesi…


TÜRK ULUSUNUN ŞANLI KURTARICISINA
EKSELANS,

Bendeniz Büyük Savaşın dehşetleri içinde bulunmuş bir subay kızıyım. Bütün dünyanın düşman kesildiği biz Avusturyalılar, uçurumun kenarında bulunuyoruz. Mutsuz ülkemiz belki daha uzun süre, daha iyi zamanları beklemek zorunda kalacaktır. Buna karşılık Türkiye, yeniden doğuşunun borçlu bulunduğu bir adama sahip olmak mutluluğunu elde etmiştir.

Türk zaferi, güçlü elinizle yaratılan bu şanlı kurtuluş, adaleti seven herkesi içten sevinçlere kavuşturmuştur. Bendeniz de yüksek denetiminiz altında Türk Ulusunun kazandığı bu çanlı zafer hakkındaki sevinç ve duygularımı, bestelediğim marşı Ekselanslarına sunmakla belirtmek istiyorum…

Ekselansın bu marştan bir zevk duymalarının benim için bir onur olacağını arz ile, ve büyük bir bağlılıkla, bir imzanızın bağışlanmasını rica ederim.




Viyana, 9.12.1922
Leopoldine KÖNİG
Wien, XIII, Steinbauergasse 25. D. Desterr


Gazi Mustafa Kemal’in Leopoldine KÖNİG’e yazdığı mektup



4.1.1923
Matmazel,

Hassas ve rakik (duygulu ve ince) bir ruhun ifade-i alamı (elemlerinin anlatımı) olan mektubunuzu ve ulusumuzun kazandığı zaferi terennüm eden marşınızı aldım. Çok teşekkür ederim. Adalet geç olsa bile, mutlaka tecelli edecektir. Bu, Kudret-i Fatıra’nın (Tanrı’nın yaratıcı gücünün) değişmez bir kanunudur. Binalenaleyh, sevgili vatanımızın halihazırı (şimdiki durumu) sizi üzmesin. En yakın zamanda memleketinizin nail’i halas ve istiklal olmasını (kurtuluş ve bağımsızlığa erişmesini) temenni ederim, Matmazel.




Türkiye Müyük Millet Meclisi Reisi
Başkumandan Gazi


2) GAZİ MUSTAFA KEMAL MARŞI: Yine o yıl (1922) Hindistan’ın doğusunda, bugün Bangladeş dediğimiz ülkede Bengalce yazılmış ve Bülbül Akademisi’nde çalınıp söylenmiş, hem bir çok yıllar yinelenmiş, GAZİ MUSTAFA KEMAL MARŞI var. Ozan-ı Nazar-ül İslam.

O’nun uzun koşuğundan bir bölüm:

GAZİ MUSTAFA KEMAL

Ey Müslüman, sen de uyan, çıramanı (meşaleyi) yak.
Gazi Mustafa Kemal Türk Ulusunu yandırdı.
Uyan artık! Sen de uyan!...
Kemal Paşa;
Büyük ananın yiğit evladı.
Kemal kükremektedir.
Karanlıklardan imdat! diye.
O’na sesler yükselmektedir.
Kardeş Kemal! Sen olağanüstüsün!
Eşsizsin, övülmeye, övülmeye değersin!
Ey Kemal! Ey düşmanını yok eden!
Kılıcını biziz alkışlayan senin.
Söyleyin varmı bu dünyada Türk kılıcından korkmayan?
Böyle Kemaller gerek bize.
Bitmeyen bir mucize yarattın sen.
Hain düşmanı ezdin ayağınla.
Hain düşmanı ezdin ayağınla.
Ve sertçe, sertçe ez.
Tüm insanlık görsün, alkışlasın seni.
Yaşa ey Türk’ün oğlu; Ey İslamın övüncü!
Çok yaşa ey Mustafa Kemal!
İnsanlık övsün seni…

Not: Bu marş, 80 yıl sonra Sayın Cumhurbaşkanı Kenan EVREN’in Bangladeş gezisi sırasında Mustafa Kemal Lisesini ziyaretlerinde öğrenciler tarafından söylendi. Adı geçen marşı ilgiyle izleyen Cumhurbaşkanımız, bu lisenin aynı ismi taşıyan Ankara Atatürk Lisesi ile kardeş lise seçilmelerinin sağlanacağını duyurmuştu.



alıntıdır..
 
Üst